Gianni Meersman stopt per direct door hartritmestoornissen
vrijdag 30 december 2016 om 17:47

Gianni Meersman stopt per direct door hartritmestoornissen

Gianni Meersman heeft noodgedwongen zijn profcarrière per direct beëindigd. De Belg heeft deze indringende beslissing moeten nemen vanwege hartritmestoornissen. “Wielrennen was niet alleen mijn beroep, maar ook mijn passie. Het doet enorm veel pijn om deze passie niet meer te kunnen uitoefenen”, laat Meersman weten.

“Bij een recent medisch routineonderzoek werden bij Gianni Meersman hartritmestoornissen en littekenweefsel op zijn hart ontdekt”, staat in het persbericht van zijn nieuwe ploeg Fortuneo-Vital Concept, waarvoor hij dus nooit officieel in actie zal komen. “Bijkomende onderzoeken wezen uit dat dit een acuut gevaar voor zijn gezondheid zou betekenen als hij zijn sport nog op hoog niveau zou uitoefenen. Daarom heeft hij de moeilijke en drastische beslissing genomen om zijn wielercarrière onmiddellijk stop te zetten.”

“Toen mij enkele weken geleden de onregelmatigheden aan mijn hart werden gemeld, was dat uiteraard een donderslag bij heldere hemel. Ik heb ondertussen nog aanvullende onderzoeken en scans laten doen, maar ook die wezen uit dat er een gevaar voor mijn gezondheid zal blijven bestaan als ik verder zou koersen. Specialisten hebben me dan ook aangeraden om mijn wielercarrière te beëindigen”, schrijft de 31-jarige Meersman.

“Voor mijn vrouw en dochtertje, die jarenlang alles opzij gezet hebben voor mijn carrière, kan en wil ik dergelijk risico dan ook niet nemen. Wielrennen was niet alleen mijn beroep, maar ook mijn passie. Het doet dan ook enorm veel pijn om deze passie niet meer te kunnen uitoefenen.”

Meersman werd prof in 2007 en stond sinds 2013 onder contract bij Etixx-Quick-Step. Dit jaar won hij onder meer twee ritten in de Ronde van Spanje. Ondanks dit succes kon hij niet rekenen op een contractverlenging bij de Belgische ploeg. Voor 2017 vond hij aanvankelijk onderdak bij het Franse Fortuneo-Vital Concept.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
30 december 2016 19:05
Ow, dit is wel heel onverwacht. Leek weer helemaal terug.

De controles lijken me heel streng in België, ik vraag mij af hoeveel renners uit andere landen ongemerkt met hartproblemen rondrijden.
30 december 2016 19:10
EPO beschermend effect op hart doordat het tegen ischemie beschermt? Wat een onzin Pierre92. Als eenmaal kwaad is geschied, dan zijn er beperkte bewijzen dat misschien een voordeel heeft voor je hart, maar het voorkomt absoluut geen ischemie en heeft er dan ook vrij weinig mee te maken. Wel verhoogt het de bloeddruk, zorgt voor grotere kans op trombosis en een negatief effect bij mensen die lijden aan hartfalen.
30 december 2016 19:11
Pff,zonde zeg was net weer op niveau.Second opinion misschien, anders erg jammer voor hem en de sport. Kan goed een heuvel over met zijn snelle sprint.
30 december 2016 19:12
Verdikte hartspier bij topsporters is niet ongebruikelijk, na een onverantwoorde veel te snelle opwarming ging ik ooit onderuit aan een verkeerslicht, hartspier zette uit omdat ik abrupt stopte en zette de bloedsomloop fa stil, is daarom dat je beter doorrijdt
30 december 2016 19:16
Het rare aan het verhaal is dat dit nooit aan het licht is gekomen bij Quickstep en nu bij controle bij zijn nieuwe team dit aan het licht komt. Had Quickstep het misschien toch wel gezien op een ECG en stiekem het contract maar niet verlengd?
30 december 2016 19:26
@Mooie_Mario: Ik weet dat QS hier niet bepaald populair is maar dat soort speculaties zijn er toch ver over naar mijn mening.
30 december 2016 20:20
@Mario
Slaat nergens op. Ze krijgen toch geen transfersom bij een overgang, dus heeft totaal geen zin om dat achter te houden.
30 december 2016 20:45
@markd
Vraag me wel af of het verschil tussen litteken of verdikt wel altijd goed valt te waarnemen en/ of opgemerkt wordt. Denk dat veel lange afstandslopers een rustpols van rond de 30 hebben net als coureurs maar waarschijnlijk meer naturel.
30 december 2016 21:00
Spijtig dat een kleurrijk renner zo moet stoppen met sport, maar ik ben vooral blij dat het geen tragisch einde geworden is.
Eigenlijk raar dat we deze berichten niet vaker lezen bij buitenlanders aangezien het toch eigen is aan topsporters (vooral duursporten) om deze kwaal te ontwikkelen.
30 december 2016 21:32
@schipperaar, een verdikking (hypertrofie) van de hartspier is vrij eenvoudig waar te nemen bij een echo cardiografie. Voor littekenweefsel/ fibrose is een magnetische resonantie , MRI scan aangewezen . En inderdaad vele duursporters kunnen een lichte hypertrofie hebben, sommigen met een beginnende fibrose en het moet dan individueel bekeken worden in welke mate de atleet kan blijven verder sporten .
30 december 2016 21:37
Goed dat hij aan zijn gezondheid denkt! Blijft een opmerkelijk verhaal, wint 2 etappes in een grote ronde een paar maanden geleden, en moet weg?
30 december 2016 21:38
@markt
Thanks, waarschijnlijk latent atletiekers zich minder snel overhalen door malafide dokters, aan de andere kant wordt er niet te gemakkelijk beslist om te stoppen?
30 december 2016 21:40
@Mooie_Mario, je vergelijkt appels met peren. EPO, testosteron en corticosteroïden zijn de voornaamste anti-ischemische hormonen, d.w.z. verhogen indirect zuurstofopnamecapaciteit en bloedtransport. In combinatie met training zullen door sterke hemodilutie weinig of geen problemen optreden voor het bloedbeeld of hemodynamiek. De stoornissen zijn de oorzaak van littekenweefsel, wat nogal eens problemen wil opleveren met prikkeloverdracht. Juist EPO voorkomt excessieve 'cardiac remodeling' en 'scarring'.

Het punt dat ik wil maken: in tijden van verminderd dopinggebruik moeten we niet raar opkijken als meer sporters last krijgen van een verminderde adaptieve respons op intensieve inspanningen. Ik ben er van overtuigd dat matig dopinggebruik meer goed dan kwaad doet, in tegenstelling tot een volksgeloof dat vooral gebaseerd is op de effecten van grote doses anabole steroïden in bodybuilders. Het was niet mijn doel om een welles-nietesdiscussie op gang te brengen.
31 december 2016 00:41
@Pierre92
Interessante bijdrage, heb zelf te weinig medische achtergrondkennis om er een oordeel over te kunnen vellen, maar klinkt aannemelijk en gefundeerd. Goeie insteek!
31 december 2016 01:21
Pierre92, je slaat je plank weer mis. Klok en klepel verhaal. EPO heeft geen antischemische werking, het verdikt je bloed juist waardoor je grotere kans hebt op ischemie. Je tweede punt over dat het na een infarct positieve werking heeft klopt gedeeltelijk, maar daar is nog weinig bewijs voor in de literatuur.
31 december 2016 02:04
Tot zover deze aflevering van Vinger aan de Pols!

Mijn stem gaat naar @mooiemario
31 december 2016 07:02
Ik hoor hier mensen allemaal over de controles in België maar zou het niet logischer zijn dat hij in het land van zijn nieuwe ploeg is gecontroleerd?

Voor de rest natuurlijk klote dat je zo je carrière moet beëindigen.
31 december 2016 08:25
http://m.hln.be/hln/m/nl/952/Wielrennen/article/detail/3043580/2016/12/31/Topcardioloog-Brugada-hekelt-Franse-dokters-Gianni-Meersman-hoefde-niet-te-stoppen.dhtml?originatingNavigationItemId=1 JanJanssen lijkt het bij het rechte eind te hebben. En blijkbaar wist men het bij QS wel al... En er worden al eens zogenaamde topdokters aangevoerd in de media, maar die Brugada is echt wel een autoriteit op wereldvlak.
31 december 2016 11:47
Veel dokters zijn allergisch voor sport of passie, dus wat al geopperd werd hier sec opinie en desnoods een derde, negatieve stress is misschien veel schadelijker.
31 december 2016 11:54
@RRobson inderdaad heel opmerkelijk. Brugada is zowat de hoogst mogelijke autoriteit, die de problemen als eerste vaststelt. Als hij zegt dat het in principe niet nodig is om te stoppen, dan is dat ook zo. Hopelijk bellen die twee nog eens en denkt Meersman nog eens na.
Waar ik bovendien aan dacht, als EQS van die problemen afwist, zouden ze die dan besproken hebben met Fortuneo?
31 december 2016 12:49
Corticosteroïden. Het is goed bekend en gedocumenteerd dat overmatig gebruik kan lijden tot hartritmestoornissen en als allergielijder zie ik heel goed dat het peloton nog altijd bulkt van de corticosteroïdenverslaafden (ik herken de symptomen).
31 december 2016 13:05
@Spins, licht je laatste statement dan eens toe? Ben wel benieuwd welke symptomen dat dan zijn.
31 december 2016 13:30
In de discussie zijn er momenteel 2 factoren aanwezig: doping of toch het gebruik van prestatieverbeterende preparaten en de pure hartafwijkingen , al dan niet gecorreleerd aan (over)dadige training. Brugada is een ritmoloog die veel duursporters opvolgt , juist omdat die zeer vaak ritmestoornissen ontwikkelen , maar waar ligt de grens.... sporters met een normaal natief hart die door hun intensief sporten pathologisch worden begeleiden en/of verbieden tot sport of sporters met een borderline afwijkend hart ( met dikwijls al fibrose, wat ritmestoornissen kan uitlokken ) toch laten doorgaan (ev zelfs met interne defibrillator) en zéér intens opvolgen . De oprechte interactie arts/ sporter is volgens mij de enige oplossing en de guidelines zijn hier op z'n minst "vaag".
Doping blijft een duister verhaal zolang de betrokkene sporters niet volledig meewerken (wetenschap is nu eenmaal een domein van traceerbare feiten en de rest is bullshit)
31 december 2016 15:13
Vreselijk om zo te moeten stoppen, zo frustrerend...
Ik moest ook stoppen met duursporten EN een ablatie ondergaan. Sterker, de aantasting van mijn stamina was aldus niet meer weg te trainen. Elk geval is anders, maar ik verbaas me in deze wel over het herstel van Gesink bij zijn ritmestoornissen en na een vrijwel identieke ingreep.
31 december 2016 15:29
@ bartje, dat is juist wat ik bedoel: duursporten , eventuele ritmestoornissen en dan ( na ingrepen ala ablatie , tegenwoordig meestal PV I genoemd) hopen op een herstel......en het herstel kan permanent of tijdelijk zijn (zo'n ablatie wordt inderdaad wel eens een cosmetische ingreep genoemd)

Reacties zijn gesloten.