Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde

woensdag 26 augustus 2020 om 16:13
Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde

foto: Cor Vos

Giacomo Nizzolo is de nieuwe Europese kampioen wielrennen. In de eindspurt in Plouay drukte de Italiaan net iets eerder zijn wiel over de streep dan Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Mathieu van der Poel werd vierde. Op de erelijst volgt Nizzolo zijn landgenoot Elia Viviani op, die vorig jaar beslag legde op de Europese titel.

Rond het middaguur begon het peloton met elite-mannen aan de Europese wegwedstrijd over 177,4 kilometer (13x 13,65 km), waarin het golvende parcours voor meer dan 2.500 hoogtemeters zorgde. Enkele renners die wèl op de deelnemerslijst stonden, moesten de titelstrijd links laten liggen. Zo bleef de Roemeen Eduard Grosu noodgedwongen aan de kant door een positieve Covid-19-test in zijn ploeg. Ook Patrick Gamper en Jean-Pierre Drucker startten niet.

foto: Cor Vos

In de eerste ronde reden vier renners weg. De Serviër Dusan Rajovic, die normaal uitkomt voor Nippo Delko One Provence, sloeg de handen ineen met de Pool Paweł Bernas (vorig jaar nog actief in de WorldTour met CCC), de Cyprioot Andreas Miltiadis en de Roemeen Emil Dima, die allen bij continentale teams onder het contract staan. De vluchters kregen maximaal tweeënhalf minuut van het peloton, waar de Duitsers, Italianen, Noren en Zwitsers controleerden.

Nederland maakt de koers hard
Maar nog voor halfkoers begon de voorsprong van de kopgroep terug te lopen. In de zevende ronde, toen de marge was teruggebracht tot ongeveer een minuut, testten eerst Koen de Kort en even later Oscar Riesebeek eens het peloton. Nederland probeerde zo de koers hard te maken. Het zorgde er mede voor dat het verschil met de vroege vlucht, waarin Rajovic een ronde later als eerste afhaakte, verder werd verkleind naar een halve minuut.

Vlak voor het ingaan van de negende ronde werd de koers opgeschrikt door een omvangrijke valpartij midden in het peloton. In de afdaling naar de finish maakte het pak een golfbeweging naar de linkerkant van de weg, waardoor zeker vijftien renners tegen de grond gingen. Onder anderen de Belgen Jasper Philipsen en Xandro Meurisse waren bij de val betrokken en moesten de strijd staken.

foto: Cor Vos

Het zorgde ervoor dat de kopgroep, waaruit Miltiadis volgende man was die moest lossen, even weer kon uitlopen. Maar toen Frankrijk en Italië de achtervolging weer hervatten, verdween hun voorsprong als sneeuw voor de zon. Nadat Bernas eerst al Rajovic en Miltiadis zag afhaken, reed hij in de klim van de Côte du Pont-Neuf, de laatste klim op de omloop rond Plouay, weg bij zijn enig overgebleven medevluchter Dima en probeerde het nog even alleen.

Mathieu van der Poel schudt aan de boom
In de tiende ronde zag Bernas het heilloze van zijn onderneming in en liet zich als laatste vluchter inlopen. Dan trok Sep Vanmarcke in de klim van de Côte du Lézot het peloton op een lint. Nadat eerder al de Nederlanders de koers hardmaakten, waren het nu de Belgen. Het zorgde ervoor dat het peloton in brokken uiteenscheurde. En op 51 kilometer van de streep deelde Mathieu van der Poel een eerste speldenprik uit, maar de rest zat op het wiel.

Het spektakel in de tiende ronde was daarmee nog niet voorbij, want toen de ene Van der Poel was bijgehaald sprong de andere, David, juist mee in een nieuwe ontsnappingspoging met Diego Rubio, vroege vluchter Bernas en Rúben Guerreiro. Daarachter bleven de Fransen en Italianen het tempo bepalen. Met 21 seconden voorsprong sneden de aanvallers de laatste drie ronden van dit Europees kampioenschap aan.

foto: Cor Vos

Net als in de tiende ronde trok Vanmarcke stevig door op de Côte du Lézot, waarna landgenoot Greg Van Avermaet er een lap bovenop gaf. Maar alles bleef samen. Ook Jasper Stuyven zat niet stil en de snelle Belg sprong in één ruk naar de vier koplopers toe. En enkele kilometers later gaat de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad solo verder. Van achteruit steekt Guerreiro over, maar lang blijft het duo niet vooruit.

Van der Poel rijdt nog eens hard door
Want op 29 kilometer van de streep fietste Mathieu van der Poel er voor de tweede keer stevig op los. Het zorgde ervoor dat een klein groepje zich afscheidde van het pak en met wat voorsprong begonnen de aanvallers aan de voorlaatste rondgang. In aanloop naar de Côte du Lézot viel het vooraan stil, dus kon het peloton weer aansluiten. Maar even later werkte Van der Poel zich wéér naar voren. Hij raakte evenwel opnieuw niet weg.

Toen de Fransen de controle in het peloton enigszins kwijt leken, namen de Europese kampioen van Glasgow (2018) Matteo Trentin en Sven Erik Bystrøm wat voorsprong. Maar ook daarop werd weer gereageerd, wederom door Mathieu van der Poel. Johan Jacobs was de volgende die solo tevergeefs een poging waagde. Gegroepeerd werd echter aan de laatste ronde begonnen. Nog 13,65 kilometer restte tot de beslissing in dit Europees kampioenschap.

foto: Cor Vos

Vanmarcke deelde voor de derde ronde op rij een prik uit op de Côte du Lézot, maar de winnaar van de Bretagne Classic in 2019 kwam weer niet weg. Even werd naar elkaar gekeken, waarna Markus Hoelgaard wat voorsprong pakte. Daarachter was sprake van een gewapende vrede met nog de laatste klim van de Côte du Pont-Neuf voor de boeg. Nick van der Lijke en Pieter Weening leidden het peloton naar de slotkilometers.

Eindsprint moet de beslissing brengen
Daarna namen de Italianen het over van de mannen in het oranje. Het was Sebastian Schönberger die met een sprong het laatste gaatje naar Hoelgaard dichtreed. Van achteruit ging Tom Pidcock net voor de top van de Côte du Pont-Neuf erop en erover, maar de Brit kreeg geen steun. Daarom moest een eindsprint de beslissing brengen. Giacomo Nizzolo werd perfect afgezet door Davide Ballerini en rondde de lead-out foutloos af.

Dit artikel delen:

150 Reacties

Lendilonus 26 augustus 2020 om 16:43

Mooie overwinning voor Nizzolo die ook duidelijk in de slimst koersende ploeg reed, maar wat waren de Belgen in godensnaam aan het doen. Je komt met een ploeg vol wereldtoppers aan de start in dit werk en het enige wat je laat zien is 2x Vanmarcke op kop zetten op een klimmetje en 2 halve reacties van Greg op het moment dat vdPoel gaat. Je zou toch zeggen dat ze weten dat ze mannen als Ackermann, Demare en Nizzolo nooit gaan kloppen en de enige kans is dus de koers hard maken en de aanval kiezen want anders krijg je die mannen er nooit af. Vorig jaar reed Lampaert duidelijk voor de werkgever wat ik nog enigszins kan begrijpen maar misschien moet er een keer een bondscoach komen zonder externe belangen want op deze manier gaat deze schitterende generatie kampioenschapsrenners verloren zonder een regenboogtrui of Europese trui binnen te halen.

Deel Koeper 26 augustus 2020 om 16:52

Ik denk dat het bij de aanwezige Belgen een kwestie was van niet beter kunnen. Heb het idee dat van het kwartet Vanmarcke/Stuyven/Van Avermaet/Naesen niemand al in de buurt van de topvorm zit. Stuyven heeft trouwens gewoon mee in de aanval gezeten, ik ga niet beweren dat het spectaculair was, maar komt niet meteen in de buurt van niets laten zien.

Van Avermaet misschien nog het dichtst tegen de topvorm, maar ik heb het gevoel dat die toch stilaan de leeftijd begint te voelen, zeker qua explosiviteit, dat moet ooit eens minder beginnen worden en niet iedereen heet Valverde.

stalle 26 augustus 2020 om 16:45

Beste ploeg en beste renner hebben gewonnen.De rest is plat chauvinisme.

Frank V 26 augustus 2020 om 16:56

Toen Karsten wat zei over een Italiaanse ploeg vol toppers fronste ik al mijn wenkbrauwen. Hebben gewoon allemaal hun taken perfect uitgevoerd. Visconti werken, Ulissi op de hellingen, Trentin naar voren schuiven, Ballerini trekt de sprint aan, Nizzolo winnen.

Schollekop 26 augustus 2020 om 16:46

Ha ha, Mathieu had ze er nog bijna opgelegd die pure sprinters die in tegenstelling tot Matthieu geen trap teveel hebben gegeven.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 16:51

En wat is dan ha ha ? Snelste sprint is verneukeratief ook nog, de eerste 3 zaten met de kin op het stuur in de wind, MvdP in hun zog. Het is geen massaspurter.

Sephiroth 26 augustus 2020 om 16:48

Zouden wel een paar dsq mogen volgen incl die duik van mvdp vanaf de hekken door die andere twee renners heen

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 16:53

Nogmaals, wie rijdt er nou het minst recht? De regel is gewoon zo ambivalent, krom en on toetsbaar als wat.

$kedel 26 augustus 2020 om 16:54

Die slingert wat om die tergend trage “spurters” voorbij te komen, daar kun je weinig aan doen.

Idske 26 augustus 2020 om 17:02

Regel is idd lastig maar er zit zeker een verschil tussen een sprinter op kop die een vrij veld heeft en een van achter die moet afwijken om te kunnen inhalen. Zou anders best een saaie bedoening zijn ;)

Sephiroth 26 augustus 2020 om 19:01

Jongens ik kan me daar in vinden, echter toont dit dus aan dat de UCI geen afdoende gedefineerde regels heeft. Ik ben nog steeds voor consequent handhaven van de regels die opgesteld worden. Indien dit dus inderdaad niet mogelijk is zoals jullie mooi counteren dan zal de UCI toch echt eens iets moeten gaan veranderen :)

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 19:27

UCI moet met name de moedwillige en/of stompzinnig lompe capriolen eruit filteren alsmede de daadwerkelijke veelplegers in deze rare niche. Er staan er wel wat als link te boek maar echt totaal idioten zitten er niet bij, netjes om de beurt gaan ze wel eens wat te ver.

Rick Jansen 26 augustus 2020 om 16:54

Ik lees hier dat sommige vinden dat v/d Poel een verkeerde inschatting maakt, maar meestal laat zo'n renner zich midden door het peloton gaan om zo veel mogelijk mensen te irriteren, daarom kiest v/d Poel wss de linkerkant. Alleen die gast houdt het netjes en wijkt richting dranghekken uit of doet dat instinctief.

Jean Dumas 26 augustus 2020 om 17:16

VDP zat te ver, rijdt te weinig massasprints denk ik.

Rick Jansen 26 augustus 2020 om 17:26

Hij heeft ook niemand die hem van voren afzet. Dat hadden de Italianen en Fransen wel. Hij moet ook krachten sparen voor de eindspurt, dus dat betekent inderdaad dat je niet van voren zit.

Man met de hamer 26 augustus 2020 om 17:03

Tijd om dat massa-sprinten maar eens af te schaffen. Altijd gezeik en altijd een onbevredigend slot. Laat elk land maar een renner afvaardigen, die in een eigen baan, samen met zeven anderen, ook in hun eigen baan, een heuveltje op mogen knallen, met staande start. Met series, halve finales etcetera. Mogen de baanfietsers ook meedoen.

VerstandOpNul 26 augustus 2020 om 17:05

De Tour-organisatie is het alvast met je eens, te oordelen naar het komende parcours..

Maillot à Pois 26 augustus 2020 om 17:12

Welk gezeik bemerk jij dan vandaag?
Onder de renners niemand die zich onheus behandeld voelt en ook de overgrote meerderheid van de reageerders hier vindt dat er op deze sprint niets aan te merken viel.
Bij degenen die het anders zien, spreekt wellicht vooral de ontgoocheling dat Mathieu niet won, ondanks het feit dat hij waarschijnlijk de sterkste man in koers was.

Wheely 26 augustus 2020 om 17:13

Kan hier qua gevoel wel in mee gaan maar dit was niet echt een pure massasprint natuurlijk. Er ging wel degelijk koers aan vooraf. Het spel van sprinten of niet was ergens wel interessant al maken ze zo’n parcours als dit liever wel wat selectiever zonder een groepssprint helemaal uit te sluiten.

chasse patat 26 augustus 2020 om 17:19

Mooie kans voor de Col du VAM om in jouw competitie mee te doen.

Man met de hamer 26 augustus 2020 om 17:23

Ewan rekent op 6 sprints deze tour. Dat worden ook meteen de slechtst bekeken etappes.

Voor diegenen die het gezeik niet mee hebben gekregen: maak een uitstapje naar twitter.

En de VAM berg is allicht te smal voor 8 banen. Laten we de Erasmusbrug kiezen.

En Wheely: heel lichte spanning was er inderdaad, maar alleen omdat Van der Poel gek genoeg is voor zulke krachtensmijterij. Dat blijft hij ook niet lang meer doen.

Maillot à Pois 26 augustus 2020 om 17:41

Oh ok, Twitter. Daar wordt dan ook over van alles en nog wat gezeikt ;-)

OmeFred 26 augustus 2020 om 17:09

Saaie koers, parcours helaas niet selectief genoeg voor MvdP om het verschil te maken.
De Italianen hebben als team fantastisch gekoerst. En met Nizzolo een terechte winnaar.
Ik snap alleen onze Belgische vrienden niet… Die koersen (op Vanmarcke na) meer om niet te verliezen dan te winnen.
Als de juiste landen samenwerken om weg te komen is er een kans op dit parcours, nu is het helaas een kansloze missie geworden.

Jean Dumas 26 augustus 2020 om 17:15

Ritje in Nice meepakken, doorrijden tot de voet van de Pyreneeën, en dan lekker naar huis.

chasse patat 26 augustus 2020 om 17:20

Wie?

Man met de hamer 26 augustus 2020 om 17:28

Nice solo

girardengo 26 augustus 2020 om 17:30

Het was niet zo’n leuke koers. Maar de Italianen hebben – zoals zo vaak – weer geweldig als ploeg gereden. Dat ligt natuurlijk aan die blauwe shirts…Van der Poel wel prima in orde, maar nog niet de ‘echte’ flits in huis. Bernas de revelatie van dit kampioenschap;-)

Jungle Man 26 augustus 2020 om 18:15

Ben blij dat er veel koers is, beter suffe koers als deze, dan geen koers.
Hebben we i i g wat te zaniken.

VerstandOpNul 26 augustus 2020 om 18:32

+1
Beter een tamme flutkoers dan volleybal of baanzwemmen ofzo..

DeGroteMolen 26 augustus 2020 om 19:04

Van der Poel reed de snelste sprint maar dat telt niet. Bekijk het van de zonnige kant: straks in het Rood – Wit – Blauw als eerste over de meet in Oudenaarde en Roubaix is veel mooier dan in die suffe EU trui.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 19:21

Jullie mvdp4evah’s blijven het maar pushen hé, hou er nu eens mee op.

Sauerpraum 26 augustus 2020 om 19:06

Mooie overwinning voor Nizzolo. Breekt echt door dit jaar waar de gevestigde orde een beetje wisselvallig rondzwabbert (en daarbij en passant collega’s in de vernieling rijden). Mooi dat zo’n renner progressie boekt.

En Van der Poel had dit, en als dat, maar zus, bla bla bla. Hij kan niet altijd winnen hè?

ddjong67 26 augustus 2020 om 20:55

iemand moet es uitleggen wat formeel de regel is van je lijn houden in de sprint. Zowel mathieu als anderen houden hun lijn niet. Als er een ongeluk uitkomt staat iedereen op zn achterste benen en de woorden die dan gebruikt worden ga ik niet herhalen, maar of ik snap niet wat het betekent om je lijn te houden of ik begrijp niet waarom ik van officiele instanties nu niks hoor. Ik heb het gevoel dat het eens te meer aangeeft dat het heel vaag is en het nogal subjectief lijkt te zijn.

#UCI

ProfrondeZevenbergen 26 augustus 2020 om 21:15

Ik kijk nu al uit naar het wf-commentaar na de zoveelste saaie bergetappe in de Tour …

jan jansen 26 augustus 2020 om 23:51

Saaie etappe, snel vergeten

ddjong67 27 augustus 2020 om 08:36

UCI regulations:
https://www.uci.org/inside-uci/constitutions-regulations/regulations

2.3.036 Riders shall be strictly forbidden to deviate from the lane they selected when launching into the sprint and, in so doing, endangering others.

Mijn interpretatie van bovenstaande:

Je mag afwijken van je lijn, mits je daarbij niemand in gevaar brengt. Dit geldt dan m.i. voor zowel oploper als opgelopene. En zegt niets over of je op kop rijdt of niet. Het zegt ook niets over je als lead-out terug laten zakken dwars door het sprintende peloton.

De manouvre van mvdp bracht niemand in gevaar en dus legitiem.

Wel lastig te handhaven zo’n regel.

Headlines

Materiaalzone

Populair