Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde

woensdag 26 augustus 2020 om 16:13
Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde

foto: Cor Vos

Giacomo Nizzolo is de nieuwe Europese kampioen wielrennen. In de eindspurt in Plouay drukte de Italiaan net iets eerder zijn wiel over de streep dan Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Mathieu van der Poel werd vierde. Op de erelijst volgt Nizzolo zijn landgenoot Elia Viviani op, die vorig jaar beslag legde op de Europese titel.

Rond het middaguur begon het peloton met elite-mannen aan de Europese wegwedstrijd over 177,4 kilometer (13x 13,65 km), waarin het golvende parcours voor meer dan 2.500 hoogtemeters zorgde. Enkele renners die wèl op de deelnemerslijst stonden, moesten de titelstrijd links laten liggen. Zo bleef de Roemeen Eduard Grosu noodgedwongen aan de kant door een positieve Covid-19-test in zijn ploeg. Ook Patrick Gamper en Jean-Pierre Drucker startten niet.

foto: Cor Vos

In de eerste ronde reden vier renners weg. De Serviër Dusan Rajovic, die normaal uitkomt voor Nippo Delko One Provence, sloeg de handen ineen met de Pool Paweł Bernas (vorig jaar nog actief in de WorldTour met CCC), de Cyprioot Andreas Miltiadis en de Roemeen Emil Dima, die allen bij continentale teams onder het contract staan. De vluchters kregen maximaal tweeënhalf minuut van het peloton, waar de Duitsers, Italianen, Noren en Zwitsers controleerden.

Nederland maakt de koers hard
Maar nog voor halfkoers begon de voorsprong van de kopgroep terug te lopen. In de zevende ronde, toen de marge was teruggebracht tot ongeveer een minuut, testten eerst Koen de Kort en even later Oscar Riesebeek eens het peloton. Nederland probeerde zo de koers hard te maken. Het zorgde er mede voor dat het verschil met de vroege vlucht, waarin Rajovic een ronde later als eerste afhaakte, verder werd verkleind naar een halve minuut.

Vlak voor het ingaan van de negende ronde werd de koers opgeschrikt door een omvangrijke valpartij midden in het peloton. In de afdaling naar de finish maakte het pak een golfbeweging naar de linkerkant van de weg, waardoor zeker vijftien renners tegen de grond gingen. Onder anderen de Belgen Jasper Philipsen en Xandro Meurisse waren bij de val betrokken en moesten de strijd staken.

foto: Cor Vos

Het zorgde ervoor dat de kopgroep, waaruit Miltiadis volgende man was die moest lossen, even weer kon uitlopen. Maar toen Frankrijk en Italië de achtervolging weer hervatten, verdween hun voorsprong als sneeuw voor de zon. Nadat Bernas eerst al Rajovic en Miltiadis zag afhaken, reed hij in de klim van de Côte du Pont-Neuf, de laatste klim op de omloop rond Plouay, weg bij zijn enig overgebleven medevluchter Dima en probeerde het nog even alleen.

Mathieu van der Poel schudt aan de boom
In de tiende ronde zag Bernas het heilloze van zijn onderneming in en liet zich als laatste vluchter inlopen. Dan trok Sep Vanmarcke in de klim van de Côte du Lézot het peloton op een lint. Nadat eerder al de Nederlanders de koers hardmaakten, waren het nu de Belgen. Het zorgde ervoor dat het peloton in brokken uiteenscheurde. En op 51 kilometer van de streep deelde Mathieu van der Poel een eerste speldenprik uit, maar de rest zat op het wiel.

Het spektakel in de tiende ronde was daarmee nog niet voorbij, want toen de ene Van der Poel was bijgehaald sprong de andere, David, juist mee in een nieuwe ontsnappingspoging met Diego Rubio, vroege vluchter Bernas en Rúben Guerreiro. Daarachter bleven de Fransen en Italianen het tempo bepalen. Met 21 seconden voorsprong sneden de aanvallers de laatste drie ronden van dit Europees kampioenschap aan.

foto: Cor Vos

Net als in de tiende ronde trok Vanmarcke stevig door op de Côte du Lézot, waarna landgenoot Greg Van Avermaet er een lap bovenop gaf. Maar alles bleef samen. Ook Jasper Stuyven zat niet stil en de snelle Belg sprong in één ruk naar de vier koplopers toe. En enkele kilometers later gaat de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad solo verder. Van achteruit steekt Guerreiro over, maar lang blijft het duo niet vooruit.

Van der Poel rijdt nog eens hard door
Want op 29 kilometer van de streep fietste Mathieu van der Poel er voor de tweede keer stevig op los. Het zorgde ervoor dat een klein groepje zich afscheidde van het pak en met wat voorsprong begonnen de aanvallers aan de voorlaatste rondgang. In aanloop naar de Côte du Lézot viel het vooraan stil, dus kon het peloton weer aansluiten. Maar even later werkte Van der Poel zich wéér naar voren. Hij raakte evenwel opnieuw niet weg.

Toen de Fransen de controle in het peloton enigszins kwijt leken, namen de Europese kampioen van Glasgow (2018) Matteo Trentin en Sven Erik Bystrøm wat voorsprong. Maar ook daarop werd weer gereageerd, wederom door Mathieu van der Poel. Johan Jacobs was de volgende die solo tevergeefs een poging waagde. Gegroepeerd werd echter aan de laatste ronde begonnen. Nog 13,65 kilometer restte tot de beslissing in dit Europees kampioenschap.

foto: Cor Vos

Vanmarcke deelde voor de derde ronde op rij een prik uit op de Côte du Lézot, maar de winnaar van de Bretagne Classic in 2019 kwam weer niet weg. Even werd naar elkaar gekeken, waarna Markus Hoelgaard wat voorsprong pakte. Daarachter was sprake van een gewapende vrede met nog de laatste klim van de Côte du Pont-Neuf voor de boeg. Nick van der Lijke en Pieter Weening leidden het peloton naar de slotkilometers.

Eindsprint moet de beslissing brengen
Daarna namen de Italianen het over van de mannen in het oranje. Het was Sebastian Schönberger die met een sprong het laatste gaatje naar Hoelgaard dichtreed. Van achteruit ging Tom Pidcock net voor de top van de Côte du Pont-Neuf erop en erover, maar de Brit kreeg geen steun. Daarom moest een eindsprint de beslissing brengen. Giacomo Nizzolo werd perfect afgezet door Davide Ballerini en rondde de lead-out foutloos af.

Dit artikel delen:

150 Reacties

The Whaler 26 augustus 2020 om 16:21

ben ik de enige die vind dat Nizolo van de lijn afwijkt? maar ja nu valt er nieamnd dus komt er geen dou.

Michelangelo 26 augustus 2020 om 16:26

Kijk even goed naar de boarding. Loopt een meter naar binnen ter hoogte van de finish.

Ik snap dat we veel liever een andere winnaar gezien zouden hebben, maar uiteindelijk is dit gewoon een normale sprint. En VDP zat gewoon niet goed genoeg geplaatst om een kans te maken.

Wat mij betreft gewoon een mooie winnaar, en eigenlijk ook gewoon een mooi podium. En een prachtig volkslied!

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 16:28

Nee, enkel in zijn stuurjump lichtelijk.

The Whaler 26 augustus 2020 om 17:17

Boarding loopt wel iets naar rechts inderdaad, maar rechtdoor is rechtdoor. Volgens mij trouwens maar ongeveer halve meter over het hele stuk (heb de witte lijnen daarbij gevolgd.) Nizolo gaat echt veel verder naar rechts in de laatste 20-30 meter. En ja ik had liever MvP gehad maar in dit geval bij disq was het Demare geworden qua kampioen want die gaat volgens mij wel goed rechtdoor.

Gaat mij vooral om het principe, en ik hoop dat de advocaat van Dylan dit ook goed bekijkt, want dan hebben zij goede case in Polen.

NCK17 26 augustus 2020 om 16:22

Wel weer een mooie overwinning van Nizzolo. Kan best wel is een sprint winnen in de tour.

WernerFranke 26 augustus 2020 om 16:23

edit wf: niet verbasteren en niet anti-supporteren aub

edit: omdat ik zeg dat de Belgen het compleet verpesten door met de verkeerde man (Stuyven) aan te vallen, en GVA, Naesen en Vanmarcke niet/amper te gebruiken, ben ik een antisupporter? Ok.

debarreman 26 augustus 2020 om 17:06

Ik heb je eerste reactie niet gelezen maar de tactiek van de Belgen snapte ik ook niet. Geen sterke sprinter, wel sterke renners, dus hard maken die koers. Maar nee, als een lammetje naar de slachtbank.

Lord Melchett 26 augustus 2020 om 16:25

Démare winnaar, Ackermann tweede. De rest wijkt af van rechte lijn, dus diskwalificatie.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 16:25

Wat betreft lijnafwijken en gevaar etc. Dat geldt uiteraard ook voor opkomende renners dan lijkt me. Let wel, ik vind dit een reglementaire spurt maar MvdP neemt wel behoorlijke risico’s na feitelijk vanuit de verkeerde positie begonnen te zijn, hoewel Ballerini het heel slim ook niet veel makkelijker maakt natuurlijk.

Wat de winnaar betreft, schoolvoorbeeld van passie en volharding. Die wordt met de jaren, beter, completer, ambitieuzer en handiger. Ik schrijf hem op voor een tourrit, niet eens per se in een massaspurt.

Chippen 26 augustus 2020 om 16:26

mvdp toch iets te enthousiast onderweg. goed dat hij probeert, maar na de eerste 2 pogingen was wel al duidelijk dat hij niet zou wegraken, had dus veel vroeger voor de sprint kunnen kiezen

en in de sprint op 2/3 momenten een keuze moeten maken en echt elke keer de verkeerde optie gekozen

Frank V 26 augustus 2020 om 16:26

Weer een sprinters EK. Van der Poel kwam nog opzetten maar dat kan natuurlijk omdat hij in de slipstream zit van mannen die voor hem aan 65 per uur de luchtweerstand pakken. Verder, niemand die weg geraakte op een te kort en niet zwaar genoeg parcours.

de nieuweMerckx 26 augustus 2020 om 16:26

Trentin voor het eerst dit seizoen op niveau? Die Ballerini rijdt ook wel opvallend goed de laatste week.

Hollow Knight 26 augustus 2020 om 16:27

MVDP wellicht de sterkste man in koers, maar ik had hem nog sterker verwacht na dat NK. Raakt een beetje ingesloten in de sprint, maar gewoon zijn eigen fout dat hij zo slecht gepositioneerd was.

Verrassend dat Ackermann er nog bij zat hier. Toch voor mij.

Belgen weer dramatisch slecht. Ze hadden gewoon veel meer moeten aanvallen (als ze de benen hadden).

Gelei 26 augustus 2020 om 16:34

VDP heeft hen gewoon de benen afgesneden, IMO.
Ze verloren hun sprinter, kunnen hoogstens reageren op de klimmetjes; dan vind ik het sneu dat je op de minder geijkte momenten niet op de verrassing speelt. Met deze kern moest dat toch kunnen.

Laatste man 26 augustus 2020 om 16:27

Prima sprint. Italianen met overmacht. Heel leuk voor Nizzolo. Komt er dit jaar uit met overwinningen t.o.v. ereplaatsen. Sprinten op de 2e rij lijkt altijd het snelst.

Dolfy 26 augustus 2020 om 16:27

Wel een voordeel is dat het Rood-wit-blauw nog even zichtbaar kan zijn in de koersen. Van der Poel vond die eigenlijk ook mooier zei-ie… :)

Toch een mooie koers gezien, Van der Poel, Vanmarcke, Trentin, Jacobs, Bernas en Pidcock gaven een mooie wedstrijd.

Man met de hamer 26 augustus 2020 om 16:28

Saaie wedstrijd, toch nog genoten van Van der Poel. Wat een gave renner is het toch.

Chippen 26 augustus 2020 om 16:28

trouwens niemand die, zonder om zich heen te kijken, meer naar links en naar rechts aan het zwalpen was dan mvdp

niets verkeerds aan de gehele sprint

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 16:44

Exact.

Wheely 26 augustus 2020 om 16:29

Heerlijk volkslied hebben die Italianen toch, en patent op de Europese titel.

Michelangelo 26 augustus 2020 om 16:38

+1

En uiteindelijk gewoon een heel mooi podium. De op papier snelste sprinters laten het ook gewoon zien op het asfalt.

En mooi succes voor NTT. Hebben ze net met spoed een tricolore laten maken voor Nizzolo, kunnen ze weer naar de kleermaker. Hoewel ik de tricolore mooier vind dan de spuuglelijke trui voor de Europees kampioen (maar dat komt misschien omdat ik niks met het fenomeen EU heb…)

Wheely 26 augustus 2020 om 17:01

Helemaal eens.

Snooman 26 augustus 2020 om 16:29

Slim gespeeld door MvdP. Duidelijk de snelste, maar hij rijdt liever in de Nederlandse kampioenstrui.

wielerfanlimburg 26 augustus 2020 om 16:29

Nizzolo naast bennett sagan en ewan topfavorieten voor de tour sprints

Michelangelo 26 augustus 2020 om 17:14

Ik vraag me af of Nizzolo op pure snelheid sterk genoeg is. Wie weet moet hij veel meer zijn klassieke kwaliteiten uitbuiten, en proberen te winnen vanuit de vlucht of chaos.

In een reguliere sprint denk ik dat hij tekort komt tegen Bennett of Ewan.

thorsen 26 augustus 2020 om 16:29

Jammer van de uitslag, maar ik heb weer genoten van MvdP.

Murcia 26 augustus 2020 om 16:31

Ongelooflijk saaie koers op een parcours dat niet bepaald selectief is en waarvan je weet dat de afstand ook niet voor selectie zorgt. Italianen de beste en slimste ploeg in koers waarbij ze duidelijk Trentin als schaduw van Matthieu hadden ingezet die dat mooi invulde. Nizzolo zorgt er in zijn eentje voor dat NTT de broodnodige aandacht krijgt. Prima top 4, nu snel door naar de Tour wat mij betreft. Al is uit chauvinistisch oogpunt de strijd bij de vrouwen voor mij ook nog interessant. Kan trouwens best zijn dat de Italianen ook daar winnen.

Hollow Knight 26 augustus 2020 om 16:32

Die Pidcock gaat ook een grote worden. Hopelijk blijft hij de weg met het veldrijden combineren zoals MVDP en WVA. Het veldrijden kan zo waar nog spannend worden de komende jaren…

Hoe triestig was het trouwens dat Costa weer eens niet overnam om dan op het einde nog te demarreren? Hij heeft niet voor niets weinig tot geen vrienden in het peloton…

lander luypaert 26 augustus 2020 om 17:45

Ken jij zijn vriendengroep dan? Was inderdaad wel echt zielig.

Dion 26 augustus 2020 om 16:32

Als MvdP niet meedoet dan is het 177 km rijden en 100 meter sprinten. Wat een saaie bedoening.

Murcia 26 augustus 2020 om 16:40

Inderdaad onnoemelijk saai maar volstrekt voorspelbaar, Je hebt van de 4 grote wielerlanden al twee die perse een sprint willen. Dan moeten Nederland en België de koers wel hard maken maar dat lukte gewoon niet erg. Deze bergjes waren te kort en niet steil genoeg om een afscheiding van meer dan vijftig meter te krijgen.
Complimenten overigens aan MVDP die het 3 of 4 keer probeert, maar telkens werd gecounterd door Trentin.

Deel Koeper 26 augustus 2020 om 16:42

@Murcia

De eerste keer was het Ballerini. Die leek zelfs niet te ademen.

Murcia 26 augustus 2020 om 16:46

@Deel Koeper
Je hebt gelijk, het bewijst eens te meer dat hun strategie perfect was. Italianen zijn gewoon geniale kampioenschapsrijders en Cassani is ook iemand met een uitstekend tactisch inzicht.

Jacco van Stierop 26 augustus 2020 om 16:39

Dappere pogingen van Van der Poel maar het parcours was niet selectief genoeg. Italianen hebben het goed uitgespeeld met een prima sprint van Nizzolo, die zich naar de top van het sprintersgilde lijkt te werken. Zou mooi voor hem zijn als hij een rit pakt in de Tour.

deffil 26 augustus 2020 om 16:40

Mvdp is een klasbak maar koerst als een kadet.

sooike 26 augustus 2020 om 16:40

Niks van de lijn af, niks zwiepers. Van der Poel maakt in een split second een verkeerde keuze, want hij was wel de snelste. Niks aan te doen, maar er zijn geen excuses.
O ja, toch wel één: er had op zijn minst in de ploegbespreking één landgenoot aangewezen moeten worden om tot het laatst bij Van der Poel te blijven. Hoe dat werkt in een ploeg bewezen de Italianen nog maar eens ! Veneberg, was die tactiek uit jouw brein afkomstig ? Op kop sleuren om iemand terug te helen, hoorde jij ook de Italianen, Fransen en Spanjaarden lachen ?

Deel Koeper 26 augustus 2020 om 16:45

Op zich zat Mathieu goed genoeg. Hij zat in het wiel van Ackermann, maar op het moment dat die zich lanceert, laat hij die gaan en kiest hij plots voor de Italianen, waar hij dan ook nog eens Ballerini langs de verkeerde kant passeert.

Als hij gewoon Ackermann blijft volgen, heeft hij niet alleen meer ruimte maar had hij daar ook nog langer in de slipstream kunnen blijven hangen in plaats van te beginnen zigzaggen door het midden.

Idske 26 augustus 2020 om 16:50

Als, als, als.. Achteraf is alles makkelijk te analyseren. Hij gokte op links en dat was achteraf fout. Maar dit nog kunnen na al die pijlen.. Dan ben je wel degelijk de sterkste in koers.

crossedrdebosse 26 augustus 2020 om 16:42

De Italianen hebben gekoerst zoals ze ook voetballen, heel de tijd in de verdediging, en dan op de counter/sprint vertrouwen… en dat werkt! Attractief? Als je van sprinten houdt wel.

Ik had liever wat meer actie gezien zoals de Belgen en de Nederlanders deden en dan wat andere mannen mee en niet continu de controle van de Fransen en Italianen. Kudo's ook voor Sep! vdP was favoriet en hij heeft het mooi laten zien en proberen het spannend te maken en hij had een beste sprint. Oke, geen winst, maar op z'n minst hebben we dankzij hem toch nog iets van een interessante koers gezien dan een standaard sprint etappe in de tdf.

Lendilonus 26 augustus 2020 om 16:45

Ik heb op die 2 beurten van Vanmarcke na anders geen initiatief van de Belgen gezien.

Gelei 26 augustus 2020 om 16:53

@Lendi
Stuyven gemist?

debarreman 26 augustus 2020 om 17:11

@gelei
Zo, nounou, poepoe.
Kom op zeg, deden de Belgen serieus mee?

Gelei 26 augustus 2020 om 18:20

@debarreman

Nee en beweer ik ook niet.
Ik geeft gewoon feitelijk weer dat ook Stuyven even het initiatief nam.

Tripodboom 26 augustus 2020 om 16:43

MVDP zal er aan moeten wennen dat niemand in het peloton met hem mee wil werken als hij een demarrage plaatst. Het hele peloton rijdt zich het leplazurus om hem bij te halen en eenmaal bij hem houdt iedereen zijn benen stil. Dus, echt alleen weg zoals bij her NK of nog meer focussen op de sprint en daniets betere plaatsing kiezen. Reed de snelste maa ook de domste sprint: van te ver, van links naar rechts en weer links.maar hij wilde die trui toch niet, want nu kan hij in de nationale trui met witte broek rijden.

Idske 26 augustus 2020 om 16:45

Witte broek kan ook best met die EU trui :)

Wheely 26 augustus 2020 om 17:00

Exact, Mathieu zal altijd iemand op zijn wiel hebben, is ie inmiddels wel aan gewend denk ik. Gelukkig blijft ie alsnog koersen met het hart.

Deze koers maar weer snel vergeten en blij zijn dat hij in het rood wit blauw koerst ipv dat gekke truitje.

Michelangelo 26 augustus 2020 om 17:04

Ik denk dat dit nog wel mee gaat vallen in de grote klassiekers. Als daar de kopmannen mee zijn, wordt er ook gewoon gekoerst. Denk aan Van Aert, Sagan, Van Avermaet, Stybar. Die durven echt wel mee te koersen. Ik verwacht niet dat deze renners en deze ploegen hun tactiek volledig gaan afstemmen op VDP.

Ik denk dat je nu zag dat enkele ploegen aanstuurden op een sprint. En dat betekent dat ze op het wiel springen en niet verder. Compleet begrijpelijk.

Headlines

Materiaalzone

Populair