Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde

woensdag 26 augustus 2020 om 16:13
Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde

foto: Cor Vos

Giacomo Nizzolo is de nieuwe Europese kampioen wielrennen. In de eindspurt in Plouay drukte de Italiaan net iets eerder zijn wiel over de streep dan Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Mathieu van der Poel werd vierde. Op de erelijst volgt Nizzolo zijn landgenoot Elia Viviani op, die vorig jaar beslag legde op de Europese titel.

Rond het middaguur begon het peloton met elite-mannen aan de Europese wegwedstrijd over 177,4 kilometer (13x 13,65 km), waarin het golvende parcours voor meer dan 2.500 hoogtemeters zorgde. Enkele renners die wèl op de deelnemerslijst stonden, moesten de titelstrijd links laten liggen. Zo bleef de Roemeen Eduard Grosu noodgedwongen aan de kant door een positieve Covid-19-test in zijn ploeg. Ook Patrick Gamper en Jean-Pierre Drucker startten niet.

foto: Cor Vos

In de eerste ronde reden vier renners weg. De Serviër Dusan Rajovic, die normaal uitkomt voor Nippo Delko One Provence, sloeg de handen ineen met de Pool Paweł Bernas (vorig jaar nog actief in de WorldTour met CCC), de Cyprioot Andreas Miltiadis en de Roemeen Emil Dima, die allen bij continentale teams onder het contract staan. De vluchters kregen maximaal tweeënhalf minuut van het peloton, waar de Duitsers, Italianen, Noren en Zwitsers controleerden.

Nederland maakt de koers hard
Maar nog voor halfkoers begon de voorsprong van de kopgroep terug te lopen. In de zevende ronde, toen de marge was teruggebracht tot ongeveer een minuut, testten eerst Koen de Kort en even later Oscar Riesebeek eens het peloton. Nederland probeerde zo de koers hard te maken. Het zorgde er mede voor dat het verschil met de vroege vlucht, waarin Rajovic een ronde later als eerste afhaakte, verder werd verkleind naar een halve minuut.

Vlak voor het ingaan van de negende ronde werd de koers opgeschrikt door een omvangrijke valpartij midden in het peloton. In de afdaling naar de finish maakte het pak een golfbeweging naar de linkerkant van de weg, waardoor zeker vijftien renners tegen de grond gingen. Onder anderen de Belgen Jasper Philipsen en Xandro Meurisse waren bij de val betrokken en moesten de strijd staken.

foto: Cor Vos

Het zorgde ervoor dat de kopgroep, waaruit Miltiadis volgende man was die moest lossen, even weer kon uitlopen. Maar toen Frankrijk en Italië de achtervolging weer hervatten, verdween hun voorsprong als sneeuw voor de zon. Nadat Bernas eerst al Rajovic en Miltiadis zag afhaken, reed hij in de klim van de Côte du Pont-Neuf, de laatste klim op de omloop rond Plouay, weg bij zijn enig overgebleven medevluchter Dima en probeerde het nog even alleen.

Mathieu van der Poel schudt aan de boom
In de tiende ronde zag Bernas het heilloze van zijn onderneming in en liet zich als laatste vluchter inlopen. Dan trok Sep Vanmarcke in de klim van de Côte du Lézot het peloton op een lint. Nadat eerder al de Nederlanders de koers hardmaakten, waren het nu de Belgen. Het zorgde ervoor dat het peloton in brokken uiteenscheurde. En op 51 kilometer van de streep deelde Mathieu van der Poel een eerste speldenprik uit, maar de rest zat op het wiel.

Het spektakel in de tiende ronde was daarmee nog niet voorbij, want toen de ene Van der Poel was bijgehaald sprong de andere, David, juist mee in een nieuwe ontsnappingspoging met Diego Rubio, vroege vluchter Bernas en Rúben Guerreiro. Daarachter bleven de Fransen en Italianen het tempo bepalen. Met 21 seconden voorsprong sneden de aanvallers de laatste drie ronden van dit Europees kampioenschap aan.

foto: Cor Vos

Net als in de tiende ronde trok Vanmarcke stevig door op de Côte du Lézot, waarna landgenoot Greg Van Avermaet er een lap bovenop gaf. Maar alles bleef samen. Ook Jasper Stuyven zat niet stil en de snelle Belg sprong in één ruk naar de vier koplopers toe. En enkele kilometers later gaat de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad solo verder. Van achteruit steekt Guerreiro over, maar lang blijft het duo niet vooruit.

Van der Poel rijdt nog eens hard door
Want op 29 kilometer van de streep fietste Mathieu van der Poel er voor de tweede keer stevig op los. Het zorgde ervoor dat een klein groepje zich afscheidde van het pak en met wat voorsprong begonnen de aanvallers aan de voorlaatste rondgang. In aanloop naar de Côte du Lézot viel het vooraan stil, dus kon het peloton weer aansluiten. Maar even later werkte Van der Poel zich wéér naar voren. Hij raakte evenwel opnieuw niet weg.

Toen de Fransen de controle in het peloton enigszins kwijt leken, namen de Europese kampioen van Glasgow (2018) Matteo Trentin en Sven Erik Bystrøm wat voorsprong. Maar ook daarop werd weer gereageerd, wederom door Mathieu van der Poel. Johan Jacobs was de volgende die solo tevergeefs een poging waagde. Gegroepeerd werd echter aan de laatste ronde begonnen. Nog 13,65 kilometer restte tot de beslissing in dit Europees kampioenschap.

foto: Cor Vos

Vanmarcke deelde voor de derde ronde op rij een prik uit op de Côte du Lézot, maar de winnaar van de Bretagne Classic in 2019 kwam weer niet weg. Even werd naar elkaar gekeken, waarna Markus Hoelgaard wat voorsprong pakte. Daarachter was sprake van een gewapende vrede met nog de laatste klim van de Côte du Pont-Neuf voor de boeg. Nick van der Lijke en Pieter Weening leidden het peloton naar de slotkilometers.

Eindsprint moet de beslissing brengen
Daarna namen de Italianen het over van de mannen in het oranje. Het was Sebastian Schönberger die met een sprong het laatste gaatje naar Hoelgaard dichtreed. Van achteruit ging Tom Pidcock net voor de top van de Côte du Pont-Neuf erop en erover, maar de Brit kreeg geen steun. Daarom moest een eindsprint de beslissing brengen. Giacomo Nizzolo werd perfect afgezet door Davide Ballerini en rondde de lead-out foutloos af.

Dit artikel delen:

150 Reacties

fringale 26 augustus 2020 om 16:15

Maakt MVDP toch wel even de verkeerde keuze, moet mee met Démare en Ackermann naar rechts, toch ?

Panini 26 augustus 2020 om 16:17

Da’s gebrek aan ervaring. Hoeveel serieuze massasprints heeft ie nou helemaal gereden in zijn carrière tot nu toe?

bomb ba 26 augustus 2020 om 16:18

Geen verkeerde keuzs, asociaal gereden door de Italianen! Bezwaar aantekenen is de enige juiste keuze. Nizzolo wijkt van zijn lijn af, dit is gewoon niet zoals je hoort te sprinten. DSQ zou op z’n plaats zijn. Echt actie ondernemen Koos Moerenhout, toon je voor een keer een leider die staat voor zijn renners.

Krul 26 augustus 2020 om 16:19

Nizzolo wijkt die laatste 10 meter ook van zijn lijn af. Niet zo gevaarlijk als naar buiten afwijken en vd Poel kwam er ook niet meer langs, maar ik denk dat men ook consequent moet zijn bij het handhaven van het sprinten in rechte lijn op dit soort momenten.

Panini 26 augustus 2020 om 16:21

En MvdP kwam van de hekken tot midden op weg. Iedereen diskwalificeren.

Lambda 26 augustus 2020 om 16:22

@Panini
Om te kunnen inhalen zal je toch moeten bewegen

Panache 26 augustus 2020 om 16:30

MvdP had toch een goede kans gemaakt wanneer hij langs de hekken was blijven rijden. De snelheid leek oké.

Jean Dumas 26 augustus 2020 om 16:31

De verkeerde keuze is: niet naar Bretagne Classic, wel naar EK. 248 km en hij had ze erop gelegd.

zwiggelbig 26 augustus 2020 om 16:15

lekker al die hulp voor vdp in de laatste kilometers.. Leek alsof hij de sterkste sprint had, maar zat te ver voor de sprint starte. heel jammer dat hij niet iemand nog bij zich had in de laatste km.

Doordrijver 26 augustus 2020 om 16:31

Inderdaad. Leek eigenlijk wel de snelste… Mits meteen mee rechts gevolgd had hij het kunnen halen. Maar in zo’n sprint gaat alles zo snel.

Ach..het EK.
Als je nog geen 180km neerlegt dan weet je dat iedereen nog fris zit.

way2go 26 augustus 2020 om 17:07

Ja inderdaad. En waarom gaat Nederland met 3 man op kop rijden 10 km voor de streep? Laat de Fransen of Italianen dat lekker doen.

platteprijs 26 augustus 2020 om 16:16

Van der Poel is hier gewoon het snelste maar legt een ongelukkige laatste 100 meter af.

WernerFranke 26 augustus 2020 om 16:16

3 op een rij voor de troepen van Cassani. Eerlijk is eerlijk: perfecte wedstrijd van de Squadra Azzurra.

$kedel 26 augustus 2020 om 16:16

Geen hele nette sprint met maar 1 morele winnaar voor mij.
Meest lef getoond en nog veruit het meest over aan de streep

Koers 26 augustus 2020 om 16:16

location, location, location.

Theovv 26 augustus 2020 om 16:16

Wat zonde voor Van der Poel zeg, die was misschien wel de snelste in de sprint, maar doordat hij geen knecht meer had moest hij alles zelf opknappen. Jammer dat hij 2-3x om andere renners heen moest sprinten. Nederland had beter 1 mannetje bij hem gehouden om hem beter af te zetten voor de sprint dan op kop te rijden waar Frankrijk of Italie dat ook wel had gedaan.

platteprijs 26 augustus 2020 om 16:19

Dan had Veneberg meer moeite moeten doen om een fatsoenlijke ploeg af te vaardigen.

Theovv 26 augustus 2020 om 16:21

Een paar kilometer ervoor zaten er meerdere knechten voor in, maar die gingen op kop rijden om Hoelgaard terug te halen. Dat hadden ze prima aan Frankrijk/Italie over kunnen laten. 1 mannetje die hem goed voorin had afgezet had al het verschil kunnen maken.

Yeez 26 augustus 2020 om 16:16

Vd poel had dit kunnen afmaken als hij verder van voren begint.

vevie 26 augustus 2020 om 16:16

Nizzolo wel goed in vorm. Goed bezig. Als hij dit kan doortrekken naar de Tour gaat ie leuk meedoen.

bomb ba 26 augustus 2020 om 16:16

Aso Italianen! DSQ voor Nizzolo! Als MvdP had doorgezet zelfde sitautie als Groenewegen va Jakobsen! Nizzolo maakt zwieper op het eind! Ongelooflijk!

detac 26 augustus 2020 om 16:18

Lol…

Panini 26 augustus 2020 om 16:18

Helemaal niks, miepert.

WernerFranke 26 augustus 2020 om 16:19

Jakobsen zat naast Groenewegen, MVDP zat nog maar amper ter hoogte van het achterwiel van Nizzolo.

bomb ba 26 augustus 2020 om 16:22

Als MvdP hier niet inhoudt komt hij er ook naast met valpartij tot gevolg. Consequentie zou terecht zijn. Dit zijn dingen die voor gevaarlijke sitauties zorgen en worden hier doodleuk goedgekeurd. Iedereen was het erover eens dat zo’n manoeuvre achterlijk was, nu de gevolgen minder erg zijn minder reactie, triest.

CechRepublic 26 augustus 2020 om 16:27

@bomb ba, een 100% rechte pijn sprinten is theoretisch een mooi concept, maar in realiteit volstrekt niet realistisch. Dit is novendien wel iets anders dan wat Groenewegen deed. Ik vrees overigens dat een “echte” sprinter hier in dit niet bestaande gat was gedoken. Dat is net zo gevaarlijk, zo niet gevaarlijker, dan van de lijn afwijken.

Panini 26 augustus 2020 om 16:28

En iedereen is het erover eens dat wat Nizzolo hier doet exact hetzelfde is als wat Groenewegen deed. Doe niet zo spannend joh. MvdP gaat links om Balerini heen om vervolgens rechts langs Nizzolo te willen snijden, die in het totaal misschien anderhalve meter naar het midden wijkt.

Burdincurutcheta 26 augustus 2020 om 16:29

VDP rijdt volgens mij de wildste sprint van allemaal; van rechts naar links en nog eens naar rechts. Dus als ze er eentje moeten disqualificeren…
Kwam verder ook gewoon tekort tegen de eerste 3, want hij zat perfect geplaatst bij het ingaan van de laatste rechte lijn.

Fietsman 26 augustus 2020 om 16:38

Wat Nizzolo deed is minder erg dan wat Groenewegen deed natuurlijk. Toch wijkt hij wel van z’n lijn af en dat mag niet volgens de regels. Vraag me toch af waar de grens ligt als ze hier niet op ingrijpen. Moet je dan echt meters van je lijn afwijken of is het nogsteeds alleen maar een straf als er iemand ook echt valt?

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 16:41

Hahaha, wie rijdt hier nou geen rechte lijn?

Reglementaire spurt.

Jowinho 26 augustus 2020 om 16:43

Als Nizzolo in een rechte lijn spurt, dan rijdt hij zelf in de boarding. Vanderpoel maakt gewoon de fout om links langs Ballerini te gaan ipv langs rechts.

mus van de maasstad 26 augustus 2020 om 16:17

Weer hekken die op de streep ineens meer naar binnen staan. Waarom doe ze dat hele laatste rechte stuk niet gewoon recht maken?

Dolfy 26 augustus 2020 om 16:22

Komt omdat die finishbogen een maximale lengte hebben.

Panache 26 augustus 2020 om 16:33

Dan kan je de 300 meter er voor toch ook ietsje versmallen?

Quincy Adams 26 augustus 2020 om 16:54

de finishbogen breder maken?

hartstikkebedankt 26 augustus 2020 om 16:17

Die meter die MvdP om Ballerini heen moest fietsen komt ie net te kort op het eind. Goed de deur gesloten ook door Démare en Nizzolo. Conclusie: Van der Poel zat net te ver van achteren (op 10e positie bij aangaan sprint).

vincenzo 26 augustus 2020 om 16:19

De deur sluiten = afwijken van de rechte lijn. Ik begrijp niet dat dit reglementair mag. Als Van der Poel had gewrongen was het goed mis gegaan.

detac 26 augustus 2020 om 16:21

Misschien moeten ze er dan een rechte lijn neerleggen en niet de boarding naar binnen laten komen bij de streep.

Panini 26 augustus 2020 om 16:22

Van der Poel had daar niet mogen wringen want hij kwam helemaal van links. Er is altijd wat te miepen.

CechRepublic 26 augustus 2020 om 16:24

MvdP doet iets wat sommige sprinters ook eens zouden moeten overwegen: niet in een gat duiken dat er niet is. Nizzolo diskwalificeren zou ik nergens op vinden slaan, hij wijkt ongeveer 50cm van zijn lijn af.

vincenzo 26 augustus 2020 om 16:41

Als Nizzolo en Demare niet waren afgeweken van hun lijn was Van der Poel er tussen geglipt (en had hij waarschijnlijk gewonnen). Beiden wijken ongeveer 1 meter af.

john 26 augustus 2020 om 17:08

JA zoals die gast van Quickstep in Polen die wilden ook in een gat sprinten die er niet was ,maar alleen schreeuwt de Nederlandse coach niet zo hard als die Belgische brulboei

sven241 26 augustus 2020 om 16:17

Ackerman Demare en VanderPoel allemaal vergeten dat t tot 100m in dalende lijn was?
Nizzolo begon met 5 meter voorsprong en dat was niet meer in te halen. Italië als enige goede lead-out

platteprijs 26 augustus 2020 om 16:17

Nizzolo en Demare wijken duidelijk van het lijn af. Na incident-Groenewegen zouden we dat niet meer doen. Diskwalificieren dus ;)

mus van de maasstad 26 augustus 2020 om 16:18

in het gevang er mee

Burdincurutcheta 26 augustus 2020 om 16:31

Nogmaals; niemand zwiept meer heen en weer in deze sprint dan VDP.

$kedel 26 augustus 2020 om 16:47

Enkel omdat hij achter een paar tergend trage “spurters” opgesloten zit.

Burdincurutcheta 26 augustus 2020 om 23:03

Wie bedoel je?

deharderpeter 26 augustus 2020 om 16:17

Nizzolo rijdt dus geen enkele koers in de kampionentrui van Italië.

sven241 26 augustus 2020 om 16:18

Misschien een mooie combi-trui

fietsvriend 26 augustus 2020 om 16:17

Sinds wanneer rijdt Nizzolo weer prijs?

MVDP niet heel lekker geplaatst

Wheely 26 augustus 2020 om 16:21

Is al zijn vierde dit jaar.

fietsvriend 26 augustus 2020 om 16:24

Goed voor hem! Leek te verdwijnen in de Bermuda driehoek die NTT lijkt te zijn.

NCK17 26 augustus 2020 om 16:18

Nizzolo wijkt van zijn lijn af. Als ze consequent zijn is dat een dq.

detac 26 augustus 2020 om 16:19

en vdP slingert als een malle tja…

Jooop 26 augustus 2020 om 16:20

Mooie wedstrijd van Van Der Poel. Een aantal keren geprobeerd om het verschil te maken. Toen dat niet mogelijk bleek gegokt op de spint. Wel een frustrerende wedstrijd zo.

Merlinappa 26 augustus 2020 om 16:20

Mooie sprint, prima overwinning voor Nizzolo.
Ballerini doet gevaarlijk en dom, Nizzolo gooit de deur dicht maar doordat de boarding ook naar binnen loopt kan ie er weinig aan doen. Jammer voor Mathieu, maar de Nederlandse trui is toch mooier :)

CechRepublic 26 augustus 2020 om 16:30

Ballerini doet helemaal niks raars. Hij kan toch echt niet in het niks oplossen.

Paling99 26 augustus 2020 om 16:20

Sterke sprint van Nizzolo, blij dat hij weer eens in vorm is en aan het winnen is. vdPoel sterk maar niet goed geplaatst, gelukkig.. Zie hem liever een tijdje in de driekleur rijden dan in de europese trui

goose 26 augustus 2020 om 16:20

Mooie winnaar :)

Marik 26 augustus 2020 om 16:20

Al dat gezeur over het afwijken van de lijn. Dit soort sprints zijn duizenden keren verreden. Gewoon prima, Nizzolo terechte winnaar. Niet mekkeren.

NCK17 26 augustus 2020 om 16:24

Dat is dus het probleem. Er wordt alleen ingegrepen als het mis gaat. Er is geen consequentie in het straffen of niet straffen van het van je lijn afwijken.

bomb ba 26 augustus 2020 om 16:24

Dan ook niet over Groenewegen – Jakobsen. Consequent zijn.

Gelei 26 augustus 2020 om 16:28

Idd, wat een bende drama queens hier. Ik zie hier werkelijk niemand over de schreef gaan. Als VDP mee had gekund met Ackermann had hij op zijn minst op het podium gestaan. Maar moest het wiel even lossen en zocht dan een minder voor de hand liggend traject. Niets aan te doen.

Maenhout 26 augustus 2020 om 16:20

Ondanks de concurrentie van de TdF, toch een chique podium. Jammer voor Matthieu, maar die gaat heus nog wel massasprints winnen.

Volle gas 26 augustus 2020 om 16:21

MVDP snelste sprint lijkt mij, maar daar koop je weinig mee.
Ietsje te ver, ietsje laat begonnen, 2 keer moeten laveren en dan ingesloten.
Wedstrijd op zich niet zwaar genoeg om de sprinters, die i.t.t. MVDP nog geen trap teveel gegeven hadden, degelijk af te matten.

VerstandOpNul 26 augustus 2020 om 16:21

Matje de smaakmaker van een voor het overige fletse koers..
Laat dat lelijke truitje maar bij die Italiaanse wanbetalers..

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair