Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde
foto: Cor Vos
woensdag 26 augustus 2020 om 16:13

Giacomo Nizzolo wint EK Plouay, Mathieu van der Poel vierde

Giacomo Nizzolo is de nieuwe Europese kampioen wielrennen. In de eindspurt in Plouay drukte de Italiaan net iets eerder zijn wiel over de streep dan Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Mathieu van der Poel werd vierde. Op de erelijst volgt Nizzolo zijn landgenoot Elia Viviani op, die vorig jaar beslag legde op de Europese titel.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Rond het middaguur begon het peloton met elite-mannen aan de Europese wegwedstrijd over 177,4 kilometer (13x 13,65 km), waarin het golvende parcours voor meer dan 2.500 hoogtemeters zorgde. Enkele renners die wèl op de deelnemerslijst stonden, moesten de titelstrijd links laten liggen. Zo bleef de Roemeen Eduard Grosu noodgedwongen aan de kant door een positieve Covid-19-test in zijn ploeg. Ook Patrick Gamper en Jean-Pierre Drucker startten niet.

foto: Cor Vos

In de eerste ronde reden vier renners weg. De Serviër Dusan Rajovic, die normaal uitkomt voor Nippo Delko One Provence, sloeg de handen ineen met de Pool Paweł Bernas (vorig jaar nog actief in de WorldTour met CCC), de Cyprioot Andreas Miltiadis en de Roemeen Emil Dima, die allen bij continentale teams onder het contract staan. De vluchters kregen maximaal tweeënhalf minuut van het peloton, waar de Duitsers, Italianen, Noren en Zwitsers controleerden.

Nederland maakt de koers hard
Maar nog voor halfkoers begon de voorsprong van de kopgroep terug te lopen. In de zevende ronde, toen de marge was teruggebracht tot ongeveer een minuut, testten eerst Koen de Kort en even later Oscar Riesebeek eens het peloton. Nederland probeerde zo de koers hard te maken. Het zorgde er mede voor dat het verschil met de vroege vlucht, waarin Rajovic een ronde later als eerste afhaakte, verder werd verkleind naar een halve minuut.

Vlak voor het ingaan van de negende ronde werd de koers opgeschrikt door een omvangrijke valpartij midden in het peloton. In de afdaling naar de finish maakte het pak een golfbeweging naar de linkerkant van de weg, waardoor zeker vijftien renners tegen de grond gingen. Onder anderen de Belgen Jasper Philipsen en Xandro Meurisse waren bij de val betrokken en moesten de strijd staken.

foto: Cor Vos

Het zorgde ervoor dat de kopgroep, waaruit Miltiadis volgende man was die moest lossen, even weer kon uitlopen. Maar toen Frankrijk en Italië de achtervolging weer hervatten, verdween hun voorsprong als sneeuw voor de zon. Nadat Bernas eerst al Rajovic en Miltiadis zag afhaken, reed hij in de klim van de Côte du Pont-Neuf, de laatste klim op de omloop rond Plouay, weg bij zijn enig overgebleven medevluchter Dima en probeerde het nog even alleen.

Mathieu van der Poel schudt aan de boom
In de tiende ronde zag Bernas het heilloze van zijn onderneming in en liet zich als laatste vluchter inlopen. Dan trok Sep Vanmarcke in de klim van de Côte du Lézot het peloton op een lint. Nadat eerder al de Nederlanders de koers hardmaakten, waren het nu de Belgen. Het zorgde ervoor dat het peloton in brokken uiteenscheurde. En op 51 kilometer van de streep deelde Mathieu van der Poel een eerste speldenprik uit, maar de rest zat op het wiel.

Het spektakel in de tiende ronde was daarmee nog niet voorbij, want toen de ene Van der Poel was bijgehaald sprong de andere, David, juist mee in een nieuwe ontsnappingspoging met Diego Rubio, vroege vluchter Bernas en Rúben Guerreiro. Daarachter bleven de Fransen en Italianen het tempo bepalen. Met 21 seconden voorsprong sneden de aanvallers de laatste drie ronden van dit Europees kampioenschap aan.

foto: Cor Vos

Net als in de tiende ronde trok Vanmarcke stevig door op de Côte du Lézot, waarna landgenoot Greg Van Avermaet er een lap bovenop gaf. Maar alles bleef samen. Ook Jasper Stuyven zat niet stil en de snelle Belg sprong in één ruk naar de vier koplopers toe. En enkele kilometers later gaat de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad solo verder. Van achteruit steekt Guerreiro over, maar lang blijft het duo niet vooruit.

Van der Poel rijdt nog eens hard door
Want op 29 kilometer van de streep fietste Mathieu van der Poel er voor de tweede keer stevig op los. Het zorgde ervoor dat een klein groepje zich afscheidde van het pak en met wat voorsprong begonnen de aanvallers aan de voorlaatste rondgang. In aanloop naar de Côte du Lézot viel het vooraan stil, dus kon het peloton weer aansluiten. Maar even later werkte Van der Poel zich wéér naar voren. Hij raakte evenwel opnieuw niet weg.

Toen de Fransen de controle in het peloton enigszins kwijt leken, namen de Europese kampioen van Glasgow (2018) Matteo Trentin en Sven Erik Bystrøm wat voorsprong. Maar ook daarop werd weer gereageerd, wederom door Mathieu van der Poel. Johan Jacobs was de volgende die solo tevergeefs een poging waagde. Gegroepeerd werd echter aan de laatste ronde begonnen. Nog 13,65 kilometer restte tot de beslissing in dit Europees kampioenschap.

foto: Cor Vos

Vanmarcke deelde voor de derde ronde op rij een prik uit op de Côte du Lézot, maar de winnaar van de Bretagne Classic in 2019 kwam weer niet weg. Even werd naar elkaar gekeken, waarna Markus Hoelgaard wat voorsprong pakte. Daarachter was sprake van een gewapende vrede met nog de laatste klim van de Côte du Pont-Neuf voor de boeg. Nick van der Lijke en Pieter Weening leidden het peloton naar de slotkilometers.

Eindsprint moet de beslissing brengen
Daarna namen de Italianen het over van de mannen in het oranje. Het was Sebastian Schönberger die met een sprong het laatste gaatje naar Hoelgaard dichtreed. Van achteruit ging Tom Pidcock net voor de top van de Côte du Pont-Neuf erop en erover, maar de Brit kreeg geen steun. Daarom moest een eindsprint de beslissing brengen. Giacomo Nizzolo werd perfect afgezet door Davide Ballerini en rondde de lead-out foutloos af.

RIDE Magazine
150 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2020 16:15
Maakt MVDP toch wel even de verkeerde keuze, moet mee met Démare en Ackermann naar rechts, toch ?
    26 augustus 2020 16:17
    Da's gebrek aan ervaring. Hoeveel serieuze massasprints heeft ie nou helemaal gereden in zijn carrière tot nu toe?
    26 augustus 2020 16:18
    Geen verkeerde keuzs, asociaal gereden door de Italianen! Bezwaar aantekenen is de enige juiste keuze. Nizzolo wijkt van zijn lijn af, dit is gewoon niet zoals je hoort te sprinten. DSQ zou op z’n plaats zijn. Echt actie ondernemen Koos Moerenhout, toon je voor een keer een leider die staat voor zijn renners.
    26 augustus 2020 16:19
    Nizzolo wijkt die laatste 10 meter ook van zijn lijn af. Niet zo gevaarlijk als naar buiten afwijken en vd Poel kwam er ook niet meer langs, maar ik denk dat men ook consequent moet zijn bij het handhaven van het sprinten in rechte lijn op dit soort momenten.
    26 augustus 2020 16:21
    En MvdP kwam van de hekken tot midden op weg. Iedereen diskwalificeren.
    26 augustus 2020 16:22
    @Panini
    Om te kunnen inhalen zal je toch moeten bewegen
    26 augustus 2020 16:30
    MvdP had toch een goede kans gemaakt wanneer hij langs de hekken was blijven rijden. De snelheid leek oké.
    26 augustus 2020 16:31
    De verkeerde keuze is: niet naar Bretagne Classic, wel naar EK. 248 km en hij had ze erop gelegd.
26 augustus 2020 16:15
lekker al die hulp voor vdp in de laatste kilometers.. Leek alsof hij de sterkste sprint had, maar zat te ver voor de sprint starte. heel jammer dat hij niet iemand nog bij zich had in de laatste km.
    26 augustus 2020 16:31
    Inderdaad. Leek eigenlijk wel de snelste... Mits meteen mee rechts gevolgd had hij het kunnen halen. Maar in zo'n sprint gaat alles zo snel.

    Ach..het EK.
    Als je nog geen 180km neerlegt dan weet je dat iedereen nog fris zit.
    26 augustus 2020 17:07
    Ja inderdaad. En waarom gaat Nederland met 3 man op kop rijden 10 km voor de streep? Laat de Fransen of Italianen dat lekker doen.
26 augustus 2020 16:16
Van der Poel is hier gewoon het snelste maar legt een ongelukkige laatste 100 meter af.
26 augustus 2020 16:16
3 op een rij voor de troepen van Cassani. Eerlijk is eerlijk: perfecte wedstrijd van de Squadra Azzurra.
26 augustus 2020 16:16
Geen hele nette sprint met maar 1 morele winnaar voor mij.
Meest lef getoond en nog veruit het meest over aan de streep
26 augustus 2020 16:16
location, location, location.
26 augustus 2020 16:16
Wat zonde voor Van der Poel zeg, die was misschien wel de snelste in de sprint, maar doordat hij geen knecht meer had moest hij alles zelf opknappen. Jammer dat hij 2-3x om andere renners heen moest sprinten. Nederland had beter 1 mannetje bij hem gehouden om hem beter af te zetten voor de sprint dan op kop te rijden waar Frankrijk of Italie dat ook wel had gedaan.
    26 augustus 2020 16:19
    Dan had Veneberg meer moeite moeten doen om een fatsoenlijke ploeg af te vaardigen.
    26 augustus 2020 16:21
    Een paar kilometer ervoor zaten er meerdere knechten voor in, maar die gingen op kop rijden om Hoelgaard terug te halen. Dat hadden ze prima aan Frankrijk/Italie over kunnen laten. 1 mannetje die hem goed voorin had afgezet had al het verschil kunnen maken.
26 augustus 2020 16:16
Vd poel had dit kunnen afmaken als hij verder van voren begint.
26 augustus 2020 16:16
Nizzolo wel goed in vorm. Goed bezig. Als hij dit kan doortrekken naar de Tour gaat ie leuk meedoen.
26 augustus 2020 16:16
Aso Italianen! DSQ voor Nizzolo! Als MvdP had doorgezet zelfde sitautie als Groenewegen va Jakobsen! Nizzolo maakt zwieper op het eind! Ongelooflijk!
    26 augustus 2020 16:18
    Lol...
    26 augustus 2020 16:18
    Helemaal niks, miepert.
    26 augustus 2020 16:19
    Jakobsen zat naast Groenewegen, MVDP zat nog maar amper ter hoogte van het achterwiel van Nizzolo.
    26 augustus 2020 16:22
    Als MvdP hier niet inhoudt komt hij er ook naast met valpartij tot gevolg. Consequentie zou terecht zijn. Dit zijn dingen die voor gevaarlijke sitauties zorgen en worden hier doodleuk goedgekeurd. Iedereen was het erover eens dat zo’n manoeuvre achterlijk was, nu de gevolgen minder erg zijn minder reactie, triest.
    26 augustus 2020 16:27
    @bomb ba, een 100% rechte pijn sprinten is theoretisch een mooi concept, maar in realiteit volstrekt niet realistisch. Dit is novendien wel iets anders dan wat Groenewegen deed. Ik vrees overigens dat een "echte" sprinter hier in dit niet bestaande gat was gedoken. Dat is net zo gevaarlijk, zo niet gevaarlijker, dan van de lijn afwijken.
    26 augustus 2020 16:28
    En iedereen is het erover eens dat wat Nizzolo hier doet exact hetzelfde is als wat Groenewegen deed. Doe niet zo spannend joh. MvdP gaat links om Balerini heen om vervolgens rechts langs Nizzolo te willen snijden, die in het totaal misschien anderhalve meter naar het midden wijkt.
    26 augustus 2020 16:29
    VDP rijdt volgens mij de wildste sprint van allemaal; van rechts naar links en nog eens naar rechts. Dus als ze er eentje moeten disqualificeren...
    Kwam verder ook gewoon tekort tegen de eerste 3, want hij zat perfect geplaatst bij het ingaan van de laatste rechte lijn.
    26 augustus 2020 16:38
    Wat Nizzolo deed is minder erg dan wat Groenewegen deed natuurlijk. Toch wijkt hij wel van z'n lijn af en dat mag niet volgens de regels. Vraag me toch af waar de grens ligt als ze hier niet op ingrijpen. Moet je dan echt meters van je lijn afwijken of is het nogsteeds alleen maar een straf als er iemand ook echt valt?
    26 augustus 2020 16:41
    Hahaha, wie rijdt hier nou geen rechte lijn?

    Reglementaire spurt.
    26 augustus 2020 16:43
    Als Nizzolo in een rechte lijn spurt, dan rijdt hij zelf in de boarding. Vanderpoel maakt gewoon de fout om links langs Ballerini te gaan ipv langs rechts.
26 augustus 2020 16:17
Weer hekken die op de streep ineens meer naar binnen staan. Waarom doe ze dat hele laatste rechte stuk niet gewoon recht maken?
    26 augustus 2020 16:22
    Komt omdat die finishbogen een maximale lengte hebben.
    26 augustus 2020 16:33
    Dan kan je de 300 meter er voor toch ook ietsje versmallen?
    26 augustus 2020 16:54
    de finishbogen breder maken?
26 augustus 2020 16:17
Die meter die MvdP om Ballerini heen moest fietsen komt ie net te kort op het eind. Goed de deur gesloten ook door Démare en Nizzolo. Conclusie: Van der Poel zat net te ver van achteren (op 10e positie bij aangaan sprint).
    26 augustus 2020 16:19
    De deur sluiten = afwijken van de rechte lijn. Ik begrijp niet dat dit reglementair mag. Als Van der Poel had gewrongen was het goed mis gegaan.
    26 augustus 2020 16:21
    Misschien moeten ze er dan een rechte lijn neerleggen en niet de boarding naar binnen laten komen bij de streep.
    26 augustus 2020 16:22
    Van der Poel had daar niet mogen wringen want hij kwam helemaal van links. Er is altijd wat te miepen.
    26 augustus 2020 16:24
    MvdP doet iets wat sommige sprinters ook eens zouden moeten overwegen: niet in een gat duiken dat er niet is. Nizzolo diskwalificeren zou ik nergens op vinden slaan, hij wijkt ongeveer 50cm van zijn lijn af.
    26 augustus 2020 16:41
    Als Nizzolo en Demare niet waren afgeweken van hun lijn was Van der Poel er tussen geglipt (en had hij waarschijnlijk gewonnen). Beiden wijken ongeveer 1 meter af.
    26 augustus 2020 17:08
    JA zoals die gast van Quickstep in Polen die wilden ook in een gat sprinten die er niet was ,maar alleen schreeuwt de Nederlandse coach niet zo hard als die Belgische brulboei
26 augustus 2020 16:17
Ackerman Demare en VanderPoel allemaal vergeten dat t tot 100m in dalende lijn was?
Nizzolo begon met 5 meter voorsprong en dat was niet meer in te halen. Italië als enige goede lead-out
26 augustus 2020 16:17
Nizzolo en Demare wijken duidelijk van het lijn af. Na incident-Groenewegen zouden we dat niet meer doen. Diskwalificieren dus ;)
26 augustus 2020 16:17
Nizzolo rijdt dus geen enkele koers in de kampionentrui van Italië.
    26 augustus 2020 16:18
    Misschien een mooie combi-trui
26 augustus 2020 16:17
Sinds wanneer rijdt Nizzolo weer prijs?

MVDP niet heel lekker geplaatst
    26 augustus 2020 16:21
    Is al zijn vierde dit jaar.
    26 augustus 2020 16:24
    Goed voor hem! Leek te verdwijnen in de Bermuda driehoek die NTT lijkt te zijn.
26 augustus 2020 16:18
Nizzolo wijkt van zijn lijn af. Als ze consequent zijn is dat een dq.
    26 augustus 2020 16:19
    en vdP slingert als een malle tja...
26 augustus 2020 16:20
Mooie wedstrijd van Van Der Poel. Een aantal keren geprobeerd om het verschil te maken. Toen dat niet mogelijk bleek gegokt op de spint. Wel een frustrerende wedstrijd zo.
26 augustus 2020 16:20
Mooie sprint, prima overwinning voor Nizzolo.
Ballerini doet gevaarlijk en dom, Nizzolo gooit de deur dicht maar doordat de boarding ook naar binnen loopt kan ie er weinig aan doen. Jammer voor Mathieu, maar de Nederlandse trui is toch mooier :)
    26 augustus 2020 16:30
    Ballerini doet helemaal niks raars. Hij kan toch echt niet in het niks oplossen.
26 augustus 2020 16:20
Sterke sprint van Nizzolo, blij dat hij weer eens in vorm is en aan het winnen is. vdPoel sterk maar niet goed geplaatst, gelukkig.. Zie hem liever een tijdje in de driekleur rijden dan in de europese trui
26 augustus 2020 16:20
Mooie winnaar :)
26 augustus 2020 16:20
Al dat gezeur over het afwijken van de lijn. Dit soort sprints zijn duizenden keren verreden. Gewoon prima, Nizzolo terechte winnaar. Niet mekkeren.
    26 augustus 2020 16:24
    Dat is dus het probleem. Er wordt alleen ingegrepen als het mis gaat. Er is geen consequentie in het straffen of niet straffen van het van je lijn afwijken.
    26 augustus 2020 16:24
    Dan ook niet over Groenewegen - Jakobsen. Consequent zijn.
    26 augustus 2020 16:28
    Idd, wat een bende drama queens hier. Ik zie hier werkelijk niemand over de schreef gaan. Als VDP mee had gekund met Ackermann had hij op zijn minst op het podium gestaan. Maar moest het wiel even lossen en zocht dan een minder voor de hand liggend traject. Niets aan te doen.
26 augustus 2020 16:20
Ondanks de concurrentie van de TdF, toch een chique podium. Jammer voor Matthieu, maar die gaat heus nog wel massasprints winnen.
26 augustus 2020 16:21
MVDP snelste sprint lijkt mij, maar daar koop je weinig mee.
Ietsje te ver, ietsje laat begonnen, 2 keer moeten laveren en dan ingesloten.
Wedstrijd op zich niet zwaar genoeg om de sprinters, die i.t.t. MVDP nog geen trap teveel gegeven hadden, degelijk af te matten.
26 augustus 2020 16:21
Matje de smaakmaker van een voor het overige fletse koers..
Laat dat lelijke truitje maar bij die Italiaanse wanbetalers..

Reacties zijn gesloten.