Gesink: “Als je maar lang genoeg blijft vechten, komt het er een keer uit”

Door , zondag 4 september 2016 om 10:00
Gesink: “Als je maar lang genoeg blijft vechten, komt het er een keer uit”

foto: Sirotti

Robert Gesink toonde zaterdag andermaal zijn mentale weerbaarheid. Door het grote publiek werd de 30-jarige kopman van LottoNL-Jumbo al verschillende keren afgeschreven, maar op de Col d’Aubisque liet onze landgenoot zien dat hij nog altijd een renner is met exceptionele kwaliteiten. “Ik ben heel blij dat het een keertje wél allemaal op z’n plek valt”, vertelt hij aan WielerFlits.

Opluchting
Na zijn zege in de koninginnenrit van de Vuelta a España, werkt Gesink op de late zaterdagavond nog een hele rits interviews af. Jarenlang was Gesink het boegbeeld van het Nederlandse wielrennen, maar door de sterke prestaties van onder meer Tom Dumoulin, Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk werd hij een beetje naar de achtergrond verdreven. Een gebroken bovenbeen, het overlijden van zijn vader, hartritmestoornissen, zwangerschapscomplicaties bij zijn vriendin, zijn pas geboren zoon Bram die ziek opgenomen werd in het ziekenhuis en een zware hersenschudding zorgden er voor dat de Condor van Varsseveld de voorbije seizoenen slechts af en toe een glimp van zijn talent kon laten zien. “Ik voel me opgelucht. Het is nog niet helemaal tot me doorgedrongen. Je wint een rit in de Vuelta, maar morgenochtend (vandaag, red.) als je wakker wordt, besef je pas echt dat het zo mooi is. Ik ben heel blij dat het een keertje wél allemaal op z’n plek valt.”

Gesink brengt een saluut aan zijn overleden vader - foto: Sirotti

Gesink brengt een saluut aan zijn overleden vader – foto: Sirotti

‘Ik zat zo verkrampt dat ik niet durfde om volle bak te gaan’
De inwoner van het Spaanse Girona moest in de finale afrekenen met aanvankelijk Jan Bakelants en daarna met het duo Kenny Elissonde-Egor Silin. “Elissonde is nog best rap. En Bakelants ook”, analyseert Gesink zijn tegenstanders. “Maar eigenlijk, zoals het ook best wel goed lukte, heb ik geprobeerd om ze er op tempo af te rijden. Ik zat zo verkrampt dat ik niet durfde om echt een keer volle bak aan te gaan in de laatste drie kilometer. Voor hetzelfde geld schiet je volledig in de kramp en sta je te voet. Dus ik moest het wel op een sprint aan laten komen. Ik ben best trots op mezelf hoe ik daar relaxt in bleef. Vooraf had ik alle ritten met aankomst bergop aangekruist. En dat zijn er nogal wat in deze Vuelta. In principe zit ik in de twee ritten waarin ik mee wilde zitten, ook daadwerkelijk in de kopgroep. Ik eindig als tweede (op Lagos de Covadonga, waar Nairo Quintana hem achterhaalde, red.) en eerste, dat is toch wel goed voor het vertrouwen.”

Trots op het team
Gesink is uiteraard blij met zijn individuele prestatie, maar hij vergeet ook het collectief niet. “Of dit mijn grootste zege in mijn carrière is? Moahw, vul dat zelf maar in. Ik heb ook andere mooie dingen laten zien. Maar op dit moment ben ik er gewoon heel erg blij mee, met waar ik nu sta. En ook hoe we als ploeg de boel omgedraaid hebben. In belangrijke ritten zitten we mee, zowel op de Lagos de Covadonga als hier richting de Col d’Aubisque. Zaterdag was de rit er natuurlijk eentje uit het boekje. George (Bennett, red.) en Victor (Campenaerts, red.) deden super veel werk. We konden met hen ook een beetje spelen. Dat is wel heel erg knap. Het doel in deze Vuelta was om voor een klassement te gaan met Steven (Kruijswijk, red.). Dat valt weg en dat doet toch wat binnen de ploeg. We hebben twee dagen nodig gehad om daar een beetje van bij te komen. Ploegleiders Addy Engels en Jan Boven hebben dat goed opgepakt en ons weer op scherp gezet. Dat is heel erg mooi en ook iets waar je heel trots op kunt zijn.”

‘Als je het dan ook nog goed speelt, is dat super mooi!’
Na het verlies van Kruijswijk en later ook Enrico Battaglin, kreeg LottoNL-Jumbo een flinke knauw te verwerken. Met de etappezege van Gesink in de koninginnenrit is die kater voor een groot deel weggespoeld. Hij roemt de mentaliteit van zijn zes overgebleven ploeggenoten. “De sfeer is altijd eigenlijk super goed gebleven. We hebben met Bram Tankink, Jos van Emden en ook Martijn Keizer een aantal mannen die het klappen van de zweep kennen. Daardoor was het aan tafel eigenlijk altijd super gezellig. Maar pas na de rit naar Lagos de Covadonga kwam het besef dat we hier in de Vuelta écht wat konden doen. Dan zie je ook dat de inzet van de andere jongens nóg beter is dan normaal. Dat ze net dat trapje extra kunnen doen om, zoals vandaag (zaterdag, red.) bijvoorbeeld, met drie man mee te zitten op 41 man. Dat moet je wel maar even doen. Als je het dan ook nog goed speelt, is dat super mooi!”

Gesink kondigt meer aanvallen aan
Na een tweede plaats op Lagos de Covadonga en zijn zege op de Aubisque, wil Gesink nog eens zijn kans wagen. Vooral de voorlaatste dag, met aankomst op de Alto de Aitana, lijkt daarvoor geschikt. “Ik heb aan het begin van het jaar gezegd: ik wil graag een keer een rit in een grote ronde winnen. Mede dankzij mijn hersenschudding is daar ruimte voor gekomen. Natuurlijk valt er iets van je schouders af. Aan de andere kant: ik wist natuurlijk wel dat ik een hele goede wielrenner was. Alleen zat het niet altijd mee. Als je maar lang genoeg blijft vechten, komt het er vanzelf een keertje uit. Zaterdag was in ieder geval een hele mooie dag. En zondag ga ik even rustig aan doen, denk ik. Tenminste, voor zo ver mogelijk”, lacht hij. “Daarna ga ik nog een keer proberen om mee te zitten. Maar het is elke dag weer een serieuze oorlog om dat voor elkaar te krijgen,” aldus Gesink, die na de Vuelta nog zal starten in de Ronde van Lombardije.

Elissonde piept en kraakt in het wiel van onze landgenoot - foto: Sirotti

Elissonde piept en kraakt in het wiel van onze landgenoot – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

61 Reacties

TeamNL 4 september 2016 om 10:04

Mooi… Misschien vaker de klassementambities laten varen en zoals Thomas de Gendt gewoon rittenkaper worden. Scheelt ook behoorlijk wat stress.

Javier 4 september 2016 om 10:08

Mooi interview jongens

pirazzi 4 september 2016 om 10:09

Zijn vrijheid om voor etappewinst te gaan was misschien minder geweest zonder het uitvallen van Kruijswijk.

xistnc 4 september 2016 om 10:12

Mooi hoe hij iedereen laat delen in dit succes.

Thomas030 4 september 2016 om 10:16

Dit is toch veel mooier dan knokken voor een top 10 plaats in het klassement van de Tour. Hoop dat hij zich wat meer gaat focussen op ritten en incidenteel kopman zijn in de Giro of Vuelta waar podium mogelijk is met wat geluk.

xistnc 4 september 2016 om 10:21

Waarom? Het kan toch ook allebei heel mooi zijn? Alleen niet tegelijk.

Onie 4 september 2016 om 10:22

edit redactie: bedankt, aangepast

Ik kan hier van blijven genieten, de persoon en de manier wanneer waarop ie de etappe wint. Geweldig.

Lalsacien 4 september 2016 om 10:23

@Thomas030 Oftewel dus toch knokken voor een top 10 plaats….

Toppie 4 september 2016 om 10:35

Ik ben altijd een enorme fan geweest van Gesink en als je leest hoeveel vermogen Gesink weg kan trappen en de vo2Max van Gesink.
Dan kan het niet anders dan dat je mooie uitslagen bij elkaar hebt gefietst.

Gesink is een natuur talent, een kruijswijk moet het doen met minder, ook een Mollema doet het met zijn hoofd.

Ik denk dat Gesink ooit geknakt is, als een bloem.
Gesink stond als topfavo klaar om Lombardije te winnen, toen het noodlot toe sloeg….

achterhoeker 4 september 2016 om 10:45

Diep…diep respect voor Robert Gesink…
Zoveel kritiek…zoveel tegenslag en dan toch deze legendarische overwinning…
Heerlijk…zelfs de azijnzeikers en Gesinkbashers zijn blij

Komende jaren hopelijk nog eens vaker zo’n coup…wat dacht je van alpe de Huez

Harm 4 september 2016 om 10:48

Van geen enkele wielrenner meer fan dan van gesink. Als boegbeeld van deze generatie heeft hij zo ongelofelijk veel onterechte kritiek over zich heen gehad, ook zeker hier op wf.

Vind het heel mooi dat na al zijn tegenslagen en zijn enorme werklust en goede mentaliteit hij hier heeft kunnen winnen. Hoop volgend jaar op een blessurevrij jaar voor m, met een top 5 in de Tour en 2 ritoverwinningen in de Vuelta.

tendam 4 september 2016 om 10:48

Ik snap dat gezeur op die klassementen nooit zo… bij een klassement krijg je elke dag een Gesink die volle bak strijd levert, nu maar 2 etappes in een ronde. En dat is dan leuker?

Het heeft allebei zo z’n charme, maar persoonlijk spreekt mij een 4e plaats achter Froome, Porte en Quintana meer aan dan een 1e plaats voor Elissonde en Silin.

Rondo 4 september 2016 om 10:49

We hadden er een hard hoofd in, maar de boer in z’n kop is hard,hard hard.
Erg mooie overwinning.

jp.vanoosterhout 4 september 2016 om 11:03

En dan heb je ook nog zeikerds die beweren dat gesink geen vechtersmentaliteit en karakter heeft !!! man,man,man hoe kortzichtig ben je dan ,een wielrenner die zoveel tegenslag heeft gehad als gesink en iedere keer zo terug knokt,die heeft 1000 keer meer karakter en doorzettingsvermogen dan die mensen die hem de laatste jaren heeft afgekraakt !!!

schipperaar 4 september 2016 om 11:09

Voor het ak moet je elke dag alert zijn en ben overtuigd dat m dit net zo goed aan kan als steven en tom. Op zijn leeftijd echt de kans om door te breken als groot ronde renner. Niet te bescheiden Robert, ook Varsseveld staat op de kaart.

tendam 4 september 2016 om 11:11

@schipperaar
Hij is al de beste ronderenner van Nederland, op basis van de resultaten.

Chrys 4 september 2016 om 11:13

Mooi interview. Zulke dingen heb ik gemist van WF de laatste tijd!

schipperaar 4 september 2016 om 11:15

@tendam
Tis niet alleen nl wat op de kaart staat en als complete hoop ik ook dat ie tijdritten gaat winnen om verlies in een rit te kunnen compenseren, hoop dat m daar ook voluit wil gaan om zich te meten met froome en contador.

Jovic 4 september 2016 om 11:17

De uitdrukking op het gezicht van Robert zegt alles, niets aan toe te voegen.

leegloper 4 september 2016 om 11:19

@tendam,
Mee eens. Beide mooi, maar de mensen die graag rittenkapers willen zien, gaan er meteen ook maar vanuit dat het dan minimaal 1 keer per ronde lukt.

Baukema Tomoulin 4 september 2016 om 11:21

Weet je wat het mooiste is van Gesink? Hij houdt plezier in wielrennen en na elke tegenslag klimt hij toch weer op die fiets. Talent & passie

Wildebert 4 september 2016 om 11:28

Top! Zit nog steeds na te genieten. Hoe verdiend voor deze sporter! Heb alles nog even zitten bekijken en er is ook dank verschuldigd aan Orica. Wat maakten die de koers mooi. Hoe mooi ook voor het geteisterde TLJ. Complimenten.

fietsvriend 4 september 2016 om 11:31

Die grijns van oor tot oor op het podium vertelde het hele verhaal, zijn verhaal. Dit was zoveel meer dan een etappe winnen in een grote ronde. Het was zo mooi gisteren.

EDIT: die foto van dit item dus…

aartstyle 4 september 2016 om 11:34

Ook ik ben al een tijdje erg kritisch op zijn prestaties, maar ook ik heb gisteren enorm genoten, temeer omdat hij nu eens voor etappes strijdt ipv het eeuwige aanklampen om in de top 10 van de tour te eindigen.
Ook mooi om te zien welke plaat hij ronddraaide gisteren. Staande op de pedalen, dat zie je ook niet vaak bij hem. Lekker blijven aanvallen zou ik zeggen en dat hoeft niet eens alleen in het hooggebergte bij een aankomst bergop. Ook in een sprint met een kleine groep is hij niet kansloos.

mus van de maasstad 4 september 2016 om 11:36

Tja Robert…

Had je nu ook nog maar talent, karakter, doorzettingsvermogen en mentaliteit gehad…

Headlines

Materiaalzone

Populair