Gerben de Knegt verklaart keuze: “Betsema meenemen is een risico”

zondag 26 januari 2020 om 13:15
Gerben de Knegt verklaart keuze: “Betsema meenemen is een risico”

foto: Cor Vos (archief)

Bondscoach Gerben de Knegt heeft vandaag besloten om Denise Betsema niet mee te nemen naar het WK veldrijden in Dübendorf. De ex-renner legt in gesprek met WielerFlits uit waarom. “Ik wil vooral rust in mijn ploeg. Ik neem toch een risico als ik Denise selecteer”, aldus De Knegt.

Betsema maakte zaterdag haar rentree na een korte dopingschorsing en werd meteen tweede in de Kasteelcross van Zonnebeke. De Texelse hoopte stiekem nog op deelname aan het WK, maar De Knegt heeft uiteindelijk besloten om Betsema niet te selecteren. “De dames moeten zich rustig kunnen voorbereiden op een wereldkampioenschap.”

“We hebben al een hele sterke ploeg en ze verdienen een rustige voorbereiding. Als Denise erbij is, zal dat toch verstoord worden. De rensters zullen er namelijk vragen over krijgen. Ik ben zeker blij dat ze weer mag crossen en ze gaat ook zeker kansen krijgen, maar we laten ook niet de nieuwe wereldkampioene thuis.”

“Vier kandidaten, het is lastig”
De Knegt rekent in Zwitserland vooral op Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Lucinda Brand en Yara Kastelijn. De grote vraag is of het geen problemen gaat opleveren, zoveel toppers binnen één ploeg. “Vier kandidaten, dat is inderdaad lastig”, erkent de keuzeheer. “Ze kunnen alle vier winnen en het is wel wat om je kansen voor een ander op te offeren.”

“We hebben de laatste jaren echter goede afspraken gemaakt, al was er vorig seizoen wel discussie of we de juiste tactiek hadden gehanteerd. Ik denk echter dat we er goed voorstaan”, aldus De Knegt, die vooral concurrentie uit Belgische hoek verwacht. “Ik heb veel respect voor Sanne Cant. Ze is wel wat minder dan andere jaren, maar je moet haar nooit afschrijven.”

“Ze is niet voor niets meervoudig wereldkampioen. Katie Compton was vorige week (De Knegt doelt op de wereldbekermanche van Nommay, red.) ook goed, maar dat was wel op een ander parcours. Cant zal toch de enige concurrent zijn”, verwacht de bondscoach.

Dit artikel delen:

24 Reacties

john 26 januari 2020 om 13:47

De Knegt ,dit is gewoon bullshit jij beslist en dames hebben zich er maar bij neer te leggen .maar ik denk dat jij de grootste angsthaas bent het wordt dringend tijd voor een bondscoach die wel goede beslissingen durft te nemen
Ben benieuwd wat hij volgende week te vertellen heeft als die Belgische weer wint

Viktrodriguez 26 januari 2020 om 14:09

Al gesolliciteerd bij de KNWU?

Barry Batsbak 26 januari 2020 om 14:11

Ik ben eerlijk gezegd benieuwder wat onze Nederlandse dames te zeggen hebben als die Belgische weer wint. De Knecht hoeft niet te trappen, dat moeten de dames zelf doen. En met zo’n armada aan veldritkleppers kan hij niet misgrijpen, het zijn stuk voor stuk titelkandidaten.

rosencrantz 26 januari 2020 om 16:51

Ben geen fan van De Knegt als bondscoach, maar dit lijkt mij een juiste beslissing. Te veel persaandacht + de rest zal nog wel een rekening openstaan hebben met Betsema sinds het WK van vorig jaar.

john 26 januari 2020 om 18:01

rosencrantz !wie moet er nog een rekening hebben open staan ? het was Vos die Betsema terug haalde verleden jaar met madam de belg lachend in haar wielen ,en toen zij op de pedalen ging staan waren de Ned meisjes niet daar

steven2743 26 januari 2020 om 14:33

john drukt het wat bot uit, maar De Knegt heeft in zijn periode als bondscoach bewezen geen sterke persoonlijkheid te zijn. Een is goed paard is nog geen goede ruiter. En de opmerking van Viktrodriguez slaat nergens op. Als bij jouw thuis de aannemer een lekkende badkamer aanlegt mag je hiervan niets zeggen omdat je zelf ook niet kan tegelen en voegen?

jibi verboort 26 januari 2020 om 14:39

Heeft de Knegt wel de kwaliteiten om een eenheid te kunnen smeden?

Ik vermoed dat hij zijn rensters gebeld heeft en dat hij zijn oren heeft laten hangen naar meiden met meer persoonlijkheid. Bij een zwakke onderwijzer zijn de kinderen nogal eens de baas en is er vaak een onrustige sfeer in de .klas. Bij een leerkracht met een stevige persoonlijkheid wijzen alle neuzen dezelfde kant op. 'Een leerkracht' lees Bondscoach) die de klas niet aankan,kan dat jaren later nog niet. De Knegt ziet in angst zijn raadgever. Jongens ,jongens toch. Crossen is en blijft een individuele sport en sommige rensters zouden wel eens in een deelname van Denise hun kansen kunnen zien verminderen. Een stevige bondscoach kan dan toch nog een geheel smeden.

Aangezien individuele belangen altijd zullen blijven opspelen is het niet te hopen dat we de komende jaren met het 'De Knegt-probleem'opgescheept komen te zitten.

En mocht Nederland dit jaar in Zwitserland goud halen-bijv. via Yara Kastelijn- dan is dat niet de verdienste van de Knegt. Geen enkele bondscoach heeft zo'n sterke groep als hij. Mocht de titel niet naar Nederland gaan dan zou daar de Knegt op afgerekend moeten worden. Tussen vorige-en huidige week staan zijn uitspraken haaks op elkaar. Dat is opvallend en uiterst twijfelachtig tegelijkertijd! Ik ben het in grote mate eens met Jan Blokland als hij stelt dat de Knegt zelf nu de discussie (en onenigheid in de groep….mijn aanvulling) veroorzaakt. Een coach met een stevige persoonlijkheid zou zich nooit en te nimmer zijn autoriteit laten afnemen door een renster met méér persoonlijkheid en die slechts eigenbelang op het oog heeft en in een stevige mede collega een bedreiging ziet. Een echte kampioen gaat uit van eigen kracht. De Knegt.,…..nomen est omen…naam is voorteken. De Knegt is de knecht van meiden met meer persoonlijkheid,waarvoor hij dient te zwichten en…….dat doet hij nog ook.

Rob de Keijzer 26 januari 2020 om 14:48

De Knegt is zelf bang voor alle vragen.

HoofdIsVrij 26 januari 2020 om 14:51

Ik vind deze keuze ook niet getuigen van een sterke ruggengraat.

Bij veldrijden is het veel meer een kwestie van het selecteren van de sterkste rensters, niet van het beste team.

Franco Ballerini 26 januari 2020 om 15:01

Juist. Beste 7 rensters: Alvarado, Worst, Brand, Kastelijn, van der Heijden, van Anrooij, en…. Betsema. Vos reken ik niet mee. Op basis daarvan moet ze al mee, en zeker aangezien er van de 7 maar 5 bij de Elite zouden gaan rijden.

vanSpringel 26 januari 2020 om 15:08

Ik denk daar toch anders over gezien de tactiek die de NL-damesploeg vorig jaar met Betsema erbij de eerste plaats aan hun neus voorbij zagen gaan.

Franco Ballerini 26 januari 2020 om 15:12

Dat lag eerder aan Vos en Worst dan aan Betsema.

jan jansen 26 januari 2020 om 21:42

VanSpringel;
Wuyts weet ervan, vraag het maar aan hem. Worst reed het gat dicht met Cant op sleeptouw.

Romāns Vainšteins 26 januari 2020 om 15:56

3 letters , laf

Het zijn sowieso een stelletje fatsoensrakkers bij de bond, wielersportonwaardig.

Jan 26 januari 2020 om 18:09

RV, ik ben het niet vaak met je eens.
maar het klopt exact wat je zegt.
en ik zeg dit vanuit andere disciplines binnen KNWU.

Lord Melchett 26 januari 2020 om 18:33

Yesssssssssss, veel nieuwe kanidaten voor functie Bondscoach Veldrijden.
Dit lijkt mij dan ook een stuk spannender dan dat WK.

SnellePelle 26 januari 2020 om 18:43

Ik snap de Knegt maar al te goed.

Betsema heeft niets, maar dan ook niets overtuigends laten zien om iemand anders met een reeds toegezegde WK thuis te laten.
Verliezen van Majerus in een C2 cross is zeker niet slecht, maar gezien alle vaagheden die rond dit meisje hangen, en het feit dat haar performance niet overtuigend was een goede keuze om haar een jaar in de wachtkamer te zetten.

De meiden zelf wisten inmiddels allang wie naar het kampioenschap zou mogen, en enkel bij hoge uitzondering stap je als bondscoach daar vanaf. En nogmaals, in het wiel finishen van Majerus is niet bijzonder genoeg en reeel om een week vooraf te wijzigen.

Nu maakt de Knegt de keuze om haar geduld te beproeven, ze deed het zelf al 2 keer eerder:

Jong moeder worden terwijl ze topsport ambities uitsprak, en vorig jaar door uit een vies potje te slurpen.

ewoedski 26 januari 2020 om 19:47

Hij laat niemand thuis, hij vult zelfs 2 plekken niet in.

SnellePelle 26 januari 2020 om 19:52

Damn, nooit aan gedacht..

Oblomov 26 januari 2020 om 18:49

Heel verstandige beslissing uiteraard.

Betsema moet in in de afsluitende wedstrijden gewoon in de luwte aan haar acceptatie terug in het wereldje werken. Snapt zelf ook wel dat dat het beste is, gezien haar acceptatie van deze beslissing.

Heeft ook niet aan de kwalificatiecriteria voldaan, maar dat terzijde…

Theo Bovengemiddelkamp 26 januari 2020 om 19:11

Ik ben het juist wel eens met zijn keuze en uitleg.

jan jansen 26 januari 2020 om 21:46

Slechte coach.
Hij had zijn tactische fout van de vorige WK, Betsema had een gaatje en Worst reed het dicht met Cant op sleeptouw, goed kunnen maken door Betsema te selecteren.
Betsema hoort bij de beste en heeft het recht om geselecteerd te worden.
Deze coach is een slapjanus

pro cycling 26 januari 2020 om 23:21

Het lastige in de dit verhaal is dat op het moment dat hij haar wel selecteert heb je tegenstanders, maar ook als je haar niet selecteert.
Ik vind het een goede keuze en motivering. Daarnaast is het voor de knegt ook niet makkelijk want ook hij kan alleen maar verliezen (wel of niet door individuele fouten/beslissingen van zijn pupillen).

Rieks Jansen 27 januari 2020 om 17:42

Ik gun, voor alles, Ceylin de titel. In de categorie U23 zal ze zeker winnen, bij de elite is dat ondanks haar grote klasse onzeker, die titel komt later wel. Was het niet beter geweest dat ze gewoon voor de U23 titel gaat en dat Betsema start bij de elite waarbij Worst en Brand strijden voor de titel bij de elite dames.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair