Geraint Thomas wil Giro rijden in 2023: “Aantal tijdritkilometers in Tour teleurstellend”
foto: Cor Vos
zondag 6 november 2022 om 19:11

Geraint Thomas wil Giro rijden in 2023: “Aantal tijdritkilometers in Tour teleurstellend”

Geraint Thomas is van plan om in 2023 de Giro d’Italia te rijden. De Welshman hintte daar eerder al op, maar lijkt nu helemaal zeker van zijn zaak. Het parcours van de komende Tour de France werd onlangs bekendgemaakt en het geringe aantal tijdritkilometers in de route bevalt Thomas niet, vertelt hij in gesprek met Cyclingnews.

“Ik weet niet zo goed waarom ze dat gedaan hebben”, zegt Thomas. “Toen ik mijn eerste Tour deed in 2007 – oké, dat is lang geleden – had de Tour twee tijdritten van meer dan vijftig kilometer. Het is dus behoorlijk extreem om het in deze mate om te keren. Die tijdritdagen zijn ook iconische etappes. Dit jaar waren er maar drie echte massasprints, wat ook iconische ritten zijn. Misschien willen ze het gewoon compleet anders doen. Maar ik denk dat het teleurstellend is dat er niet meer tijdritkilometers in de ronde zitten.”

Het parcours van de Tour de France zorgt ervoor dat Thomas’ overtuiging om te starten in de Giro d’Italia versterkt is. “Maar ik zat daar sowieso al aan te denken. De Giro is wat minder intens, er heerst een bepaalde sfeer. Ik zou er graag nog een keer rijden”, aldus de klassementsrenner van INEOS Grenadiers, die de Ronde van Italië vier keer reed. De laatste twee keer, in 2017 en 2020, haalde hij de finish niet vanwege een valpartij.

Wat als?
“Het is een koers waar ik altijd van genoten heb, ook al ben ik de laatste twee keer letterlijk uitgevallen. Het zou mooi zijn om terug te keren en de koers uit te rijden. Ik zit nog steeds een beetje met het gevoel: wat als? In 2020 had ik het gevoel heel goed in vorm te zijn. (…) Ik zou heel graag hebben gezien hoe ik het die ronde zou hebben gedaan.”

Welke ambities Thomas heeft voor de Giro, weet hij nog niet precies. “Ik moet gewoon zo goed als mogelijk naar de Giro gaan. Of dat resulteert in rijden voor etappes of een klassement, is afwachten. Maar ik zou de Giro heel graag doen. Ik zou het op dezelfde manier moeten aanpakken als de afgelopen Tour: gewoon erheen gaan in de best mogelijk vorm en dan kijken hoe het gaat.”

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
7 november 2022 10:42
Ik zie een mooi duel tussen Roglic, Evenepoel en Thomas wel zitten in de komende Giro. Kijk er nu al naar uit!
6 november 2022 20:37
Of je nu fan bent van Thomas, of INEOS, of niet, maar verbazen doet hij. Op z'n 36e nog steeds 3e in een epische Tour -Pogi vs. JUMBO- nota bene.
    6 november 2022 21:13
    Leeftijd is inderdaad niet min, maar enorm verbazen hoeft zijn podiumplek dit jaar eigenlijk niet. Thomas had in 2020 (Giro) en 2021 (Tour) met pech af te rekenen, waardoor hij geen resultaat kon rijden. In kleinere rondes toonde hij dat hij nog altijd wel vooraan mee kon doen.

    En hij was goed natuurlijk afgelopen Tour, maar toch wel duidelijk achter die 2 andere. Derde het hoogst haalbare. Giro voor een laatste kunstje lijkt me dan de beste optie.
Als je met Rodriguez, de Colombianen, Sivakov en Pidcock naar de Tour gaat kan je het de favorieten heel moeilijk maken met je overtalsituatie en door aanvallend te koersen. Thomas is daarin denk ik eerder een blok aan het been dan dat hij wat bijdraagt als je voor voor winst wil gaan in plaats van een ereplaats.

Thomas goed ondersteund en misschien wel met Arensman naast hem is voor de Giro echter wel een kandidaat winnaar. Dus goede keuze lijkt mij.
    7 november 2022 09:45
    Op zeker dat het voor de ongeveer op hetzelfde palet aan kwaliteiten leunende Arensman zéér leerzaam is om aan de zijde van Thomas de giro te rijden. Eeventueel kan hij misschien zelfs de stok al overpakken.
    7 november 2022 09:55
    Lijkt ook mij een uitstekend duo voor de Giro van volgend jaar. Als Arensman meer een constante over de drie weken heen in zijn prestaties kan krijgen, dan kunnen ze allebei top-5 of zelfs podium rijden.
    7 november 2022 10:09
    Juist, het duo "Thom en Thym" in de Giro wordt na jaren van stilte de sequel van "Bau en Lau" in de Tour.
7 november 2022 11:36
Het is koffiedik kijken uiteraard, maar dit zou mijn Ineos ploeg zijn :

- G. Thomas
- T. Arensman
- L. Plapp
- M. Sheffield
- B. Turner
- F. Ganna
- E. Viviani
- T.G. Hart / D.F. Martinez / P. Sivakov

On-topic : Ik gun Thomas wel een prachtige Giro, en in zijn slipstream kunnen jonge gasten als een Arensman en Plapp proberen ook een mooi klassement te rijden of eventueel voor ritzeges te gaan.
6 november 2022 21:23
Goede keuze lijkt me. Hij is taai, goed tegen de klok en heeft in de tour tegen Pogacar, Jumbo en Evenepoel (zou me toch verbazen als hij niet gaat) wel veel geluk nodig om te winnen. Tegenover de andere uitgesproken giro rijders Almeida en Hindley zou het ook een zware tegenstander zijn. Het blijft wel een oelewapper qua recht op de baan blijven dus er moet wel een team mee.
7 november 2022 07:41
ja, echt jammer dat er niet meer tijdrit kilometers in de tour zitten, minimaal 2 en 1 ploegentijdrit zou ik zeggen, dan kun je goed zien wat iemand waard is, en je trek het algemeenclassement een beetje uit elkaar, wat de tour alleen maar spannender maakt, nu maar kijken na een suffe tour
    7 november 2022 10:04
    Meer tijdritkilometers kan het klassement ook juist aan bonken helpen. De mindere goden van het dichte achterwiel (Zuid-Amerikanen en Gaudu bijv) worden gelijk geparkeerd. Nu gaat het vooral bergop beslist worden en dat heeft toch ook iets moois.

    Er valt van beide opties iets te vinden, maar voor de spanning is dit zeker niet slecht.
7 november 2022 11:38
Meer tijdritkilometers verplicht net de klimmers om actie te ondernemen. Hetzij om zich te herpositioneren voor het classement. Hetzij om, als ze al te ver staan in het classement, te gaan voor een ritzege. Dat levert dan toch spektakel op. Al is het dan op twee fronten. Ik voorspel nu reeds voor de Tour een heel gesloten wedstrijd. Waarbij de toppers (allrounders zoals Pogacar en Vingegaard) geen risico's zullen nemen. Waarbij de klimmers onmiddellijk gecounterd zullen worden door de klimmende luxeknechten en Pogacar en Vingegaard zelf. Omdat de klimmers, in tegenstelling tot rondes waar er toch een beetje sprake is van tijdritkilometers, nog dicht in de rangschikking zullen staan. Ook omdat er geen echte, vlakke tijdrit meer op het einde van de Tour gepland is. De toppers weten dus dat ze de klimmers geen vrije baan mogen geven. Het wordt dus een gesloten wedstrijd. Waardoor de Giro wel eens het rondespektakelstuk van het jaar zou kunnen worden.
    7 november 2022 11:59
    Aankomende tour gaat waarschijnlijk wel close, gesloten en spannend worden maar meer vanwege het ontbreken van echte hooggebergte etappes. Hierdoor raken de mannen in het voordeel die etappes als eendaagse koersen kunnen afwerken voilà Pogi, Rogly, REVKET & Carapaz, allemaal in bezit van inderdaad goede teams dus veel slagkracht om alles tot de finale bijeen te houden.
6 november 2022 20:36
De Ullrich 2.0
Zoveel talent dat je niet hoeft te leven als een topsporter
    6 november 2022 20:37
    Hoezo? Leeft Thomas niet voor z'n sport? Op zijn leeftijd?
    7 november 2022 08:49
    Totale onzin, Thomas weet juist perfect hoe hij naar z’n grote doelen toe moet werken. Als een vergelijking niet op gaat is het wel met Ulrich

Reacties zijn gesloten.