Geraint Thomas roemloos ten onder in eerste Alpenrit: “Een mentale tik”
foto: Cor Vos
zondag 4 juli 2021 om 09:06

Geraint Thomas roemloos ten onder in eerste Alpenrit: “Een mentale tik”

Geraint Thomas begon als een van de topfavorieten aan de Tour de France, maar de Brit is na een week al uitgeschakeld voor een goed klassement. De gehavende Thomas moest in de eerste Alpenrit naar Le Grand-Bornand al vroeg lossen en verloor meer dan een half uur op de ritwinnaar.

De renner van INEOS Grenadiers kwam uiteindelijk als 174ste over de finish, op net iets meer dan 35 minuten van dagwinnaar Dylan Teuns. Thomas heeft nog altijd last van zijn valpartij op dag drie. De ervaren Brit ging toen als eerste tegen het asfalt en daarbij raakte zijn schouder uit de kom. “De valpartij heeft veel meer van mijn lichaam gevergd dan aanvankelijk gedacht”, citeert Cyclingnews.

“Je probeert jezelf altijd moed in te praten tijdens een mindere dag, maar dit was echt een superzware etappe. Regen, een zwaar parcours en de hele dag koers… Het ging van bij de start ontzettend hard. Ik was al meteen op achtervolgen aangewezen en er was geen mogelijkheid meer om te herstellen en terug te komen.”

Voor Thomas, in 2018 winnaar van de Tour de France en twee jaar geleden nog tweede in de Franse ronde, is het een flinke opdoffer. “Ik heb ontzettend hard gewerkt sinds januari en om dan op 33 minuten te finishen, in het bijzijn van de sprinters. Dit is vooral een mentale tik. Ik heb enorm veel opofferingen moeten doen om hier te komen. Ik heb echter weer een etappe overleefd en zondag is weer een nieuwe dag.”

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
4 juli 2021 09:15
Aan valpartijen kan deze man uiteraard weinig doen. Hij heeft vaak pech gehad. Waar ik mij aan stoor is dat het hem verder niets boeit. Buiten de Tour wil en hoeft hij niet te presteren. Voor zijn verschrikkelijk hoge salaris vind ik dat opvallend. Hij doet niet mee aan het WK tijdrijden, niet aan de Vuelta helemaal niets. Ik blijf het raar vinden maar goed ik betaal zijn salaris ook niet. Maar ook om deze reden is het niet een renner die ik graag zie. Ongemotiveerde wielrenner...
    4 juli 2021 09:19
    Deze valpartij was echt zijn eigen schuld. Voor hem wordt gewaarschuwd voor die drempel maar hij let niet op en gaat onderuit (en schakelt nog even Gesink uit!!).

    Verder wel eens met je analyse dat het opvallend is dat hij voor zijn salaris verder helemaal niets brengt. Rogliz bijv. gaat nog voor andere doelen (Vuelta en LBL vorig jaar nog na de tour gewonnen.)
    4 juli 2021 09:20
    Waar heb je het over??

    2e in Catalonië, 1e in Romandië, 3e in de Dauphiné en 4e bij het meest recente WK Tijdrijden... Oh ja, en dat was nadat ie tweede was in de Tirreno en vol voor de Giro ging. Allemaal in de laatste 10 maanden.

    Nog niet zo wakker op de zondagochtend?
    4 juli 2021 09:24
    @LyndaLid

    Voorbereidingsrondjes op grote rondes noem jij hier.. dat zijn geen hoofddoelen he? Daarvoor betalen ze hem niet de grote knaken. En bij dat WK tijdrijden... daar wou hij niet eens echt aan meedoen.

    Idd, ga jij maar weer lekker hockey kijken en laat hier de echte wielerkenners discussiëren. Bedankt.
    4 juli 2021 09:50
    @Johnny7
    Wat verwacht je nog meer van hem naast de Vuelta? Of gaat het erom dat hij 1 grote ronde rijdt in plaats van meerdere?
    4 juli 2021 09:59
    @johnny7 dit is echt grote onzin wat je hier zegt. Thomas zet de ene na de andere topklassering neer al een aantal jaar. Enkel heeft hij in de laatste twee grote rondes pech gehad waardoor hij geen klassement kon rijden. Anders had hij in zowel de giro van vorig jaar als deze tour een topklassering neergezet. En een ongemotiveerde wielrenner is het al helemaal niet, dit is een prof die er bloed, zweet en tranen in heeft gestoken om zich te transformeren van klassieke renner naar ronderenner, daar kan je alleen maar respect voor hebben. Wat betreft zijn salaris: voor een britse ploeg is het natuurlijk belangrijk om britse toppers te hebben, daarnaast levert een ex tourwinnaar veel publiciteit op en hij harkt ook nog eens ieder jaar een sloot uci punten binnen.
    4 juli 2021 10:01
    Oei, Johnnyboy. Niet alleen nog niet zo wakker, ook nog met je verkeerde been uit bed gestapt.

    Je zegt hij rijdt nergens anders, en ik geef je 5 voorbeelden in de afgelopen tien maanden. Bovendien rijdt hij de Spelen en was dat ook een hoofddoel van hem, ook de tijdrit. En nogmaals: vorig jaar ging ie vol voor de Giro.

    Dus doe 's ff rustig en denk nog een keertje na over je uitspraak.

    En deze discussie is sowieso vrij treurig over een renner die 3 jaar geleden nog de Tour won, en 2 jaar geleden hard op weg was tot ze de etappe naar Tignes neutraliseerden.

    4 juli 2021 10:01
    Ik wilde dezelfde (logische) reactie geven als @Linda. Hij was het afgelopen jaar juist weer vooraan zichtbaar in de koers.
    Maar dat doe ik toch maar niet, want geen zin om óók afgebekt te worden door @Johnny7…
    4 juli 2021 11:20
    in het seizoen na zn tourwinst heeft hij bijzonder weinig laten zien. Kwam slecht uit de winter zeg maar. Vorig jaar was het nog bonter, was zelfs niet in orde om de TdF te halen.

    Dit jaar heeft-ie wel weer wat meer motivatie om in ieder geval in degelijke rondes voor de Tour al wat neer te zetten. Maar dat mocht ook wel een keer.
    4 juli 2021 11:23
    Volkomen mee eens !!
    4 juli 2021 12:36
    @linda het feit dat ik die uitslagen niet paraat hebt geeft al aan dat het niet hoogstaande prestaties zijn geweest. Weet de tegenstand niet dus kan er niet heel veel over oordelen. Zal natuurlijk ook komen dat ik TJV wat meer volg dan Ineos. Maar goed vergelijk dat rijtje met wat Rogliz in die 10 maanden gedaan heeft dan denk ik dat de balans wel heel duidelijk doorslaat. Vuelta/LBL/Baskenland/LBL nog een keer goede uitslag/AGR goede uitslag.

    Geeft vooral aan dat Rogliz ook in klassiekers zijn mannetje staat en dus ook zijn ding daar goed doet.
    4 juli 2021 13:50
    Wat een rare conclusie trekt Johnny toch. Omdat Thomas valt en daarom geen grote ronde rijdt (of wint) in de laatste 3 jaren is hij opeens een ongemotiveerde renner. Is Kelderman dan ook ongemotiveerd? Froome ongemotiveerd?
    4 juli 2021 14:04
    Johnny7, waarom zo'n kwade reactie? Even rustig ademhalen joh.
4 juli 2021 09:21
Bijzonder dat hij zich moeT kan inpraten..
4 juli 2021 09:25
Kan het beste hetzelfde doen als Roglic en uit de Tour stappen
    4 juli 2021 09:28
    Verschil is dat Roglic nog een Vuelta wil rijden. Thomas wil helemaal niets rijden (OS weet ik zo niet trouwens?). En als hij afstapt moet hij wel een keer de Vuelta gaan rijden.
    4 juli 2021 10:06
    @johnny7: het parcours van de Vuelta ligt Thomas gewoonweg niet. Veel te veel onregelmatige klimmem, dat is echt verre van ideaal voor hem.
    4 juli 2021 10:11
    Hangt er helemaal vanaf hoezeer Thomas echt in de kreukels ligt. Hij zou nog best deel kunnen uitmaken van het aanvalsplan, dat Ineos ons heeft beloofd.

    Hetzelfde geldt voor de Vuelta. Ook als het parkoers hem daar niet ligt, kan hij bijdragen aan een optimale prestatie van zijn ploeg. Doelen hoeven immers niet per se persoonlijke doelen te zijn.
    4 juli 2021 10:28
    Thomas heeft al aangegeven niet meer als knecht aan een ronde te willen starten. Die gaat niet knechten in de Vuelta, die hem idd niet ligt. Die wordt daar op een hoop gereden door de klimgeiten in zijn eigen team, laat staan door Roglic en Pogacar.
4 juli 2021 10:27
Dat wordt volgend jaar de Giro proberen te winnen. Is dan al 36 dus zal wel zijn laatste kans zijn om een GT te winnen. Ze zullen volgend jaar wel Bernal, Carapaz, Yates en Martinez naar de Tour sturen en Thomas, Hart, Porte en Sivakov naar de Giro. Een Roglic en Pogacar zullen niet meedoen aan de Giro, dus Ineos maakt gewoon weer kans om dan te winnen.
4 juli 2021 10:30
Niemand zag Thomas serieus als topfavoriet, toch? Roglic en Pogacar zijn/waren topfavorieten, de rest kon hooguit voor het laatste plekje op het podium gaan.
    4 juli 2021 10:43
    Serieuze outsider, te plaatsen na Roglic en Pogacar: Thomas heeft het Palmares en de klasse om mee te doen, ookal ziet hij er altijd zo apathisch uit. Er speelt ook mee dat de Engelstalige pers graag over hem schrijft, daardoor krijgt hij meer aandacht.
    Het is een beetje als met Kruijswijk: je kan niet zeggen dat hij het niet zou kunnen maar je voelt dat hij wel weer wat tegen gaat komen, en als het dan tegen zit, komt het niet meer goed.
    4 juli 2021 11:16
    Idd, die kwam hooguit voor plek 3. Geen enkel moment gedacht dat hij aanspraak maakte op de Tourzege.
4 juli 2021 10:43
Thomas is definitief afgehaakt, denk ik. Misschien nog een keer LBL ofzo?

Reacties zijn gesloten.