Geraint Thomas: “Rapport voelt als een belediging”

dinsdag 10 maart 2015 om 11:52
Geraint Thomas: “Rapport voelt als een belediging”

Geraint Thomas staat niet achter de conclusie van het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie CIRC. Hierin staat geschreven dat de dopingcultuur nog niet verdwenen is uit de wielersport. De renner van Sky spreekt dit tegen. “Het is nu een stuk schoner.”

Volgens de Welshman was dopinggebruik in het verleden normaal. “Ik reed toen niet, maar dat hoor je uit verhalen”, aldus Thomas tegen de BBC. “Complete teams deden het toen.”

“Ik kan alleen commentaar geven over mijzelf en mijn team. Ik probeer goed te slapen en niet te veel te eten om mager te worden. Het is hard werken. Dan is het beledigend wanneer ze dit zeggen.”

Thomas neemt het ook op voor zijn ploeggenoten Chris Froome en Bradley Wiggins. “Ik durf al mijn geld te verwedden dat ze schoon zijn. Ik weet het natuurlijk niet voor honderd procent zeker, maar wel 99,999.”

De BBC sprak ook met voormalig dopinggebruiker David Millar. De Schot is het eveneens niet eens met de conclusies van het rapport. “Wat ze helemaal gemist hebben is de staat van het huidige wielrennen. Ze hebben niet gekeken naar hoe professioneel de wielersport nu is.”

Millar snapt niet dat er voornamelijk gesproken is met betrapte oud-renners. “Sommige van deze renners willen alleen maar strafvermindering. Als je gebruikt dan denk je dat iedereen dat doet. Je kijk op de wereld is anders dan die van iemand die schoon is.”

Dit artikel delen:

45 Reacties

nickdt 10 maart 2015 om 11:56

Als je niet gebruikt, hoef je je ook niet beledigd te voelen.

0
achtpuntzes 10 maart 2015 om 11:56

nounou, voel je niet zo persoonlijk aangesproken. nergens voor nodig. (of misschien toch wel. :p )

0
Spinergy 10 maart 2015 om 12:03

Ja en David Millar wilde een boek verkopen. Totaal geen objectieve referentie.

0
Romāns Vainšteins 10 maart 2015 om 12:21

Ik kan me deze reactie levendig voorstellen wanneer het dopegebruik tig x marginaler is geworden en er desondanks weer zo’n alarmrapport gedropt moet worden. Volgens mij denkt 90% vh peloton er zo over.

0
Quechua 10 maart 2015 om 12:24

@Nickdt en @Achtpuntzes, natuurlijk voel je je als schone renner beledigd als gesuggereerd wordt dat het wielrennen nog steeds beheerst wordt door doping.

0
Finz 10 maart 2015 om 12:26

Als het veel minder is, is het niet verdwenen. Zoals aangegeven in het rapport en aangezien ze even snel zijn als toen is er mijns inziens weinig veranderd. Maakt niet uit, maar ga niet zielig doen.

0
achtpuntzes 10 maart 2015 om 12:29

@ Quechua:
niet mee eens. stel, jij houdt jezelf netjes aan de maximum snelheid. zou jij je beledigd voelen als er gesteld wordt dat 20-90% van de automobilisten nog steeds te hard rijden?

0
jan jansen 10 maart 2015 om 12:45

Het publiek zou zich beledigd moeten voelen.
Is Thomas misschien een beetje naif?

0
burgyv 10 maart 2015 om 12:47

@8.6
Zeker wel als alle automobilisten bekend zouden staan als roekeloze verkeersmisbruikers. En als jij als trouwe weggebruiker aan alle niet-automobilisten verantwoording moet afleggen voor het slechte gedrag, en daarnaast dagelijks uit moet leggen dat niet alle automobilisten hetzelfde zijn.

0
Dougi 10 maart 2015 om 12:47

Ondanks dat ik hem wel begrijp. Denk ik dat de renners wat dit betreft een toontje lager moeten spreken. Met gevallen als Astana en nu weer een Lampre die uit de MPCC stapt omdat hun beste renner dan kan fietsen bewijst dat er nog veel te doen is. Die 90% wordt nu ook uit zijn context gehaald. Als je de andere kant op denkt dan is het “maar” 20%.
Bovendien is het begripdoping vrij ook nog relatief. Als je met zijn allen op pijnstillers een berg op fietst moet je je ook afvragen of dat wel normaal is.

0
heuvelcolombia 10 maart 2015 om 12:47

@8.6 Ik ben het niet met je eens, want dan is het duidelijk dat jij niet te hard rijdt.
Nu weet niemand of Thomas wel of niet bij die 20-90% hoort.

0
klaazz 10 maart 2015 om 12:48

@ 8.6
Ik vind deze vergelijking als n slappe tiet in een bak yoghurt slaan.
Ik zou mij bijvoorbeeld wel beledigd voelen wanneer er over Nederlanders zou worden gezegd dat 20 tot 90 procent van “ons” drugs zou gebruiken terwijl ik dat niet doe.
Je wordt er daarna wel vaak zo op aangekeken als Nederlander.
Net zoals er nu mensen zijn die bij het horen van Russisch gelijk denken dat dat mensen zijn die ons en de rest van Europa wat willen aandoen.
Wanneer er wat negatiefs gezegd wordt over een groep waar jij deel van uitmaakt lijkt het mij logisch dat je je daardoor aangevallen kunt voelen.
Los van of je er zelf ook schuldig aan bent.
Ik vind het goed dat de verschillende geluiden uit het peloton naar buiten komen, zodat wij weten wat er gaande is en hoe er over gedacht wordt door de professionals zelf.

0
NairoQ 10 maart 2015 om 12:50

Zelfs als fan erger ik me er soms aan de wielrennen dé dopingsport bij uitstek lijkt te zijn, en dat mensen die het wielrennen niet volgen het woord wielrennen automatisch met doping associëren. Kan me dus heel goed voorstellen dat ze zich hier aan ergeren. Puur rationeel gezien zou je dit misschien niet moeten doen, maar vergeet vooral niet dat niemand puur rationeel denkt.

0
zoetepap 10 maart 2015 om 12:51

Lef heeft hij wel. Zie je tog zo dat Sky 1 vd top dopingploegen is. Net zoals Discovery was. En nu Astana, Katusha en al de rest vd top 10 wereldranking met een paar uitzonderingen die het op een niveau lager organiseren. Ik denk dat er doping zit tot kort bij nummer 30…jawel Roompot.

0
zoetepap 10 maart 2015 om 12:54

Pure marketing dit.

0
achtpuntzes 10 maart 2015 om 12:54

hey leuk, wat tegengas. :)
ik blijf bij mijn mening. we zijn hard bezig het dopingprobleem terug te dringen, en dit rapport was gewoon nodig. de mening van individuen die zich op hun tere zieltje getrapt voelen (in dit geval Geraint) vind ik gewoonweg belachelijk. Thomas steekt liever zijn kop in het zand en daar heb ik dan weer een mening over. struisvogelpolitiek.

0
NairoQ 10 maart 2015 om 13:04

Dat het rapport nodig was, daar twijfelt volgens mij ook niemand aan. Wat ook niet vergeten mag worden is dat hem deze vraag gesteld wordt in een interview, en dat hij daar dus gewoon een antwoord op mag geven. Mij lijkt het dan net niet hypocriet als hij zegt wat het hem doet. Voor buitenstaanders is het gewoon enorm moeilijk om een beeld te krijgen van hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat, daarvoor is de media bijna de enige bron. Wie beweert dat hij een beter idee heeft dan zijn buurman over de werkelijke gang van zaken, zonder over bronnen te beschikken spreekt dan ook gewoon wartaal.

0
Burn 10 maart 2015 om 13:04

“Ik probeer goed te slapen en niet te veel te eten om mager te worden. Het is hard werken. Dan is het beledigend wanneer ze dit zeggen.”

Dit zou Armstrong ook gezegd kunnen hebben.

0
Wim Kruithof 10 maart 2015 om 13:10

zoetepap, kansloze redenering, want waar precies maak jij dit uit op? Dat soort oneliners “je ziet toch zo dat Sky een van de top dopingploegen is…” heeft 0,0 inhoud en suggereert precies waarom Thomas zich beledigt voelt.

0
Roberto 10 maart 2015 om 13:12

Tja, dan hadden die renners die nu commentaar hebben ook met het CIRC moeten gaan praten en hun verhaal moeten doen.
Oordelen over wat anderen denken en weten, is wel heel makkelijk nu..

0
burgyv 10 maart 2015 om 13:14

@8.6
Het onderzoek is natuurlijk ook dik terecht, pluim voor Cookson.
Maar betreft het doping gebruik in het huidige peloton slaat het rapport de plank volledig mis. Alle opmerkingen in het rapport daaromtrent zijn gestuurd op onderbuik gevoelens gebaseerd op meningen van mensen die al een aantal jaar niet meer actief zijn in het peloton. Er zijn nauwelijks renners ondervraagd, zelfs geen renners met een uitgesproken mening als Millar en Kittel. Met een budget van 3 miljoen moet dat toch wel te doen zijn geweest?

Het is kenmerkend en slecht dat het peloton bijvoorbeeld als ‘dopinggebruiker’ op 1 hoop wordt gegooid. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat de Angelsaksische wielercultuur totaal anders in het dopingprobleem staat dan de Zuid-Europese. Met als doel om de cultuur te verbeteren lijkt het mij vrij logisch om eerst de onderlinge verschillen in het peloton te onderzoeken? MPCC of niet, verschillen tussen de anti-doping ploegen, enz. Pas dan kun je een stap vooruit zetten.

0
Switchfoot 10 maart 2015 om 13:18

Dit soort interviews is eigenlijk nutteloos, ik snap dat journalisten er naar vragen en dat moeten ze ook doen, maar de geïnterviewde renner zal nooit het achterste van zijn tong laten zien. Daarnaast maakt het ook nog eens geen bal uit wat de renner zegt, er zullen mensen zijn die hem geloven en mensen die hem niet geloven.

We zullen waarschijnlijk over 10 jaar pas weten hoeveel doping er in deze tijd gebruikt wordt, dus wat mijn betreft moet ervoor gezorgd worden dat de dopingcontroles zo goed mogelijk zijn en dat de renners die gepakt worden gestraft worden. Verder moeten we gewoon genieten van de mooie koersen.

0
kwiatistheman 10 maart 2015 om 13:22

Heb gisteren naar PN gekeken op sporza en josé vertelde ook dat in het rapport stond dat vroeger door dopinggebruik prestaties tot 15 procent verbeterden, nu nog maar 3 procent door handige trucjes als het gebruik van recuperatiemiddelen en dergelijke… Ook staat er in het rapport dat het nu wel mogelijk is om clean koersen te winnen. Zo slecht is het dus niet voor de wielrennerij

0
non-believer 10 maart 2015 om 13:33

Mooi verhaal Geraint, wij van WC eend adviseren WC eend.

Over welke ploeg zou het volgende stukje gaan uit het rapport? Lijkt me nogal duidelijk….:
One doctor stated that it was impossible to lose the weight that some riders achieve without assistance, and that the TUE is taken advantage of to enable this practice. He stated that riders use corticoids to “lean out” i.e. to lose weight quickly, and keep it off, without losing power. By way of example he explained that to lose 4kg in 4 weeks by using corticoids would provide a 7% power/weight improvement.

He added that when used in large quantities and in conjunction with other substances, they supported performance gains. Another doctor stated that some quite recent big wins on the UCI WorldTour were as a result, in part, of some members of the team all using corticoids to get their weight down to support the individual who won (who also used the same weight-loss technique). It was reported that this had been a planned approach by that group’s management.

ps hoe is het met Kennaugh? Die beste jongen is ook ineens van alle startlijsten verdwenen, is ie ziek geworden of geeft zijn plas nog licht?

0
zoetepap 10 maart 2015 om 13:41

Bronnen ok maar ik kan mijn ogen niet sluiten voor de realiteid. Het ‘lijkt’ mij niet beter als vroeger alleen als ik kijk naar de nog steeds groeiende doping-betrapte/ beschuldigde/veroordeelden lijst. En dat zijn een hele boel bronnen. Maar goed ik zwijg wel als mijn waarheid niet gelezen mag worden.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone