Geraint Thomas: “Rapport voelt als een belediging”
dinsdag 10 maart 2015 om 11:52

Geraint Thomas: “Rapport voelt als een belediging”

Geraint Thomas staat niet achter de conclusie van het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie CIRC. Hierin staat geschreven dat de dopingcultuur nog niet verdwenen is uit de wielersport. De renner van Sky spreekt dit tegen. “Het is nu een stuk schoner.”

Volgens de Welshman was dopinggebruik in het verleden normaal. “Ik reed toen niet, maar dat hoor je uit verhalen”, aldus Thomas tegen de BBC. “Complete teams deden het toen.”

“Ik kan alleen commentaar geven over mijzelf en mijn team. Ik probeer goed te slapen en niet te veel te eten om mager te worden. Het is hard werken. Dan is het beledigend wanneer ze dit zeggen.”

Thomas neemt het ook op voor zijn ploeggenoten Chris Froome en Bradley Wiggins. “Ik durf al mijn geld te verwedden dat ze schoon zijn. Ik weet het natuurlijk niet voor honderd procent zeker, maar wel 99,999.”

De BBC sprak ook met voormalig dopinggebruiker David Millar. De Schot is het eveneens niet eens met de conclusies van het rapport. “Wat ze helemaal gemist hebben is de staat van het huidige wielrennen. Ze hebben niet gekeken naar hoe professioneel de wielersport nu is.”

Millar snapt niet dat er voornamelijk gesproken is met betrapte oud-renners. “Sommige van deze renners willen alleen maar strafvermindering. Als je gebruikt dan denk je dat iedereen dat doet. Je kijk op de wereld is anders dan die van iemand die schoon is.”

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2015 13:50
@ non-believer
De beschuldiging gaat overduidelijk over Sky, of het terecht is blijkt nergens uit. Ik denk zelf dat het heel erg goed mogelijk is om 4 kg in 4 weken af te vallen zonder veel kracht te verliezen.
Ook denk ik inderdaad dat er wel misbruik is gemaakt (wellicht bij Sky, wellicht ook niet) van de TUE's, maar wie zijn fout is dat? UCI!

Over Kennaugh weet ik niets maar het is wel een rare insinuatie in een periode waarin renners met bosjes ziek worden. Daarbij heeft hij al een aardig druk programma gehad dit jaar met onder meer een baancampagne.
10 maart 2015 14:04
@burgyv
Ik denk niet dat dat mogelijk is :)

Over een ziekte van Kennaugh heb ik niks gelezen, dat hij ingepland stond om te rijden in Strade Bianche en de Tirreno en dat hij bij de een niet gestart is en de andere niet gaat starten weet ik wel. Sterker nog, 3 Maart werd hij in een persbericht bevestigd als renner voor Bianche, 4 dagen later was hij nergens te bekennen, en een enkel nieuwsitem hierover kan ik niet vinden. De vraag die ik onder aan mijn post stel is dus ook niks vreemd...
10 maart 2015 14:08
Quote:
Ook denk ik inderdaad dat er wel misbruik is gemaakt (wellicht bij Sky, wellicht ook niet) van de TUE’s, maar wie zijn fout is dat? UCI!


In de persoon van Zorzoli, die inmiddels op non-actief is gezet door de UCI wellicht?

Zorzoli werkte als medisch adviseur en arts voor de UCI.
10 maart 2015 14:19
@nonbeliever
Naast het misbruik van TUE's noemt het rapport ook hoogtestages die worden gebruikt om verhoogde bloedwaarden te verklaren, en het verblijf van renners op locaties waar out of competition nauwelijks controles plaatsvinden. Tenerife is wellicht mede daarom een populair trainingsoord voor renners, en Sky stuurt er graag renners heen. En Froome is bijvoorbeeld nogal eens in Zuid-Afrika of Kenia te vinden, landen waar lang niet zo veel controleurs langskomen als in bij voorbeeld Europa. Erg apart allemaal.

En nu op papier staat dat Armstrong een voorkeursbehandeling kreeg omwille van het heldenverhaal en mondialisering, zou voor Froome en Sky niet hetzelfde kunnen gelden? Froome was de onbekende renner uit Afrika die met sand shoes aan kwam koersen in Europa, en uiteindelijk de Tour wint. En hij overwon ook nog eens een parasiet die het lichaam zwaar kan uitputten. Prachtig verhaal, maar als er nog meer achter zit wordt dat misschien ooit nog duidelijk.
10 maart 2015 14:42
Dank Roberto

@ non-believer
In vind het ook interessant om te weten wat er met Kennaugh is. Maar verder hoef je toch niet direct overhaaste conclusies te trekken? Als Froome ziek is komt er een persbericht, als Kennaugh ziek is niet.

@Albertooo
Hoogtestages gebruikt men toch gewoon voor de prestaties? Daarbij doen alle ploegen dat, op Wout Poels na ;)
Van de UCI kan je tegenwoordig bijna alles verwachten, maar Froome heeft juist openlijk geklaagd dat hij niet werd gecontroleerd op bijvoorbeeld Tenerife. En Zuid-Afrika en Kenia zitten natuurlijk in het verleden van Froome, lijkt mij niet ongeloofwaardig.

Ik begrijp de verdenkingen ook wel, maar als je erover nadenkt is nagenoeg alles te verklaren. Niet om Contador verdacht(er) te willen maken, maar over jouw gebruikersnaam kan ik minstens zoveel theorieën loslaten.
10 maart 2015 15:08
Waar komt het idee vandaan dat het rapport concludeert dat 20-90% van het peleton nog gebruikt? In het CIRC-rapport worden verschillende uitlatingen gedaan. Welgeteld één 'gerespecteerde profwielrenner' schat dat 90% van het peleton doping gebruikt, anderen houden het op 20%.

Als ik het filmpje bekijk, merkt Thomas op dat hij het beledigend vind dat 'sommige mensen' roepen dat het wielrennen nog zo smerig is, terwijl hij ervan overtuigd is dat het wielrennen de laatste jaren wel degelijk schoner is geworden. Hij vind het rapport dus niet beledigend, maar bijvoorbeeld de uitlating over 90% die iemand erin heeft laten optekenen wel, schat ik zo in.

Misleidende titel dus!
10 maart 2015 15:30
@burgyv
Klopt helemaal, ook over Contador. Mijn suggesties kunnen goed nergens op slaan, maar hopelijk breng ik ook genoeg nuance aan. ;)

En dat je Contador noemt is ook wel grappig in deze tijd. Hij wordt de laatste weken gebruikt op de UCI-website en hun twitter bijvoorbeeld voor promotie en reclame, met wat uitspraken en foto's van hem. Ondertussen wordt de ploeg waar hij zijn positieve test afleverde uit de Worldtour gemikt, door dezelfde organisatie. Aparte gang van zaken wat mij betreft.
10 maart 2015 15:45
De titel, evenals de zin die stelt dat Thomas niet achter de conclusies van het rapport zou staan zou aangepast moeten worden. Millar zegt inderdaad dat het rapport aan zaken voorbij is gegaan, maar spreekt geen enkele conclusie tegen. Ook die zin zou moeten worden aangepast.

http://road.cc/content/news/145145-geraint-thomas-says-claim-90-cent-riders-still-doping-insulting%E2%80%9D

http://www.bbc.com/sport/0/cycling/31799635
10 maart 2015 17:21
De suggestie van het rapport dat 20% - 90% van het huidige peloton
doping gebruikt duidt op een zeer onzorgvuldig samengesteld rapport.
De bedoeling van het rapport was om gewoon Mc Quaid en Verbruggen
tot de grond toe af te breken.
10 maart 2015 17:21
Weet je wat beledigend is mister Thomas.....decennia lang het grote publiek voorliegen en maar volhouden dat er geen doping was. Dat is beledigend. Een rapport met feiten niet.
10 maart 2015 17:30
@612ak2
@peterwinnen

Zie mijn eerdere reacties.
10 maart 2015 17:49
@peterwinnen
Ik snap ten eerste niet waarom die huidige generatie renners moet boeten voor de fouten van hun voorgangers. Bij atleten gebeurt dat toch ook niet? Heeft iemand Dafne Schippers al vragen gesteld over doping?

Ten tweede valt over de feiten in het rapport te discussiëren. Als je alleen dopeurs uit het verleden ondervraagt krijg je waarschijnlijk de conclusie dat er veel doping wordt gebruikt...
10 maart 2015 18:24
Ik zeg niet dat de huidige generatie moet boeten, Ten Dam. Ik bedoel te zeggen dat ik het rapport niet beledigend vind, maar jarenlang bedriegen wel. Wielrenners past gewoon even bescheidenheid en jarenlang laten zien dat de sport schoon is. En laten we wel zijn: er komen nog steeds dopinggevallen aan het licht. Dan kun je wel steeds roepen dat de huidige generatie zo schoon is (wat ik maar steeds hoop enzo), maar de feiten wijzen ook andere dingen uit.
10 maart 2015 18:25
Dank voor je nuance, Japie
10 maart 2015 18:48
Het is geen nuance... Thomas heeft nergens gezegd dat het rapport voelt als een belediging! Thomas heeft het hier over de cynische renner(s) die in dat rapport hebben laten optekenen dat ze denken dat 90% van het huidige peleton gebruikt. Wat Thomas wel zegt, is dat het vaak de oudere renners zijn die zo cynisch zijn omdat ze niks anders gewend zijn. Dezelfde generatie dus die het voor de generatie van Thomas heeft verpest.

Helaas is het artikel van Wielerflits dermate slecht dat uitspraken hier (ik neem aan onbedoeld) worden verdraaid!
10 maart 2015 19:05
@tendam

Elke keer wanneer ik haar zie rennen:
-van meerkamp vulling naar snelste vrouw op aarde
-die kaaklijn schreeuwt anabolen.
10 maart 2015 19:27
Wat ik eerder al zei; Als je het aan ex-renners gaat vragen gaan die natuurlijk zeggen dat er nog steeds doping wordt gebruikt. Niemand wil bij de domme generatie horen of toegeven dat de jeugd van tegenwoordig verstandiger is. Dus moet je wel blijven volhouden als ex-prof dat het nu nog steeds speelt. Ook al heb je geen idee wat er in het huidige peloton rondgaat.

Topsporters zijn verschrikkelijke egomaniakken en ook dit gaan ze niet willen verliezen. En al helemaal niet toegeven dat zij verloren hebben. Het is ook in hun belang om, als generatie, niet helemaal uitgespuugd te worden.

Waarom zou je überhaupt aannemen dat die gekende leugenaars nu de waarheid spreken? Er is blijkbaar ook niemand die een naam kan noemen die bij die 20-90% hoort.
10 maart 2015 20:36
Ha,ha, wielrennen en geen doping? Al is de controleur nog zo snel........., coureur en dokter/ c.q ploeg, c.q belangen: doping is uit geen enkele sport meer weg te denken
11 maart 2015 15:25
Ha,ha en tegenwoordig moeten ze eerst de baby voeding gaan cotroleren of er geen epo in zit
12 maart 2015 21:39

Reacties zijn gesloten.