Geraint Thomas over rolverdeling INEOS Grenadiers: “Geen ego’s in het team”

Geraint Thomas over rolverdeling INEOS Grenadiers: “Geen ego’s in het team”

foto: Cor Vos

donderdag 24 juni 2021 om 17:51

Wie van de vier? Dat is de grote vraag bij INEOS Grenadiers. De Britse ploeg heeft met Geraint Thomas, Richard Carapaz, Richie Porte en Tao Geoghegan Hart maar liefst vier kanshebbers voor het geel. Volgens Thomas zal de leider vanzelf duidelijk worden: “Er zal altijd wel iets gebeuren in de eerste week.”

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In de hierboven genoemde volgorde stonden de vier speerpunten de pers te woord. Op de vraag of die volgorde misschien ook wat zegt over de rolverdeling antwoordt Thomas met een korte, maar krachtige “Yes!” De grote grijns op zijn gezicht maakt duidelijk dat hij een dolletje maakt.

Communicatie
Thomas hamert op het belang van heldere communicatie. “Dat is in deze Tour het allerbelangrijkste. Het begin van een grote ronde is altijd chaotisch en stressvol, en zeker dit jaar met twee lastige ritten door Bretagne. Het is hier altijd draaien, keren en op en af. Waarschijnlijk gaat ook de regen en de wind een rol spelen. Daardoor gaan al vroeg in het klassement verschillen ontstaan. En er zullen renners zijn die niet alleen fysiek maar ook mentaal steken gaan laten vallen.”

“Voor ons is het dus belangrijk om intern goed te communiceren. Dat doen we al heel het jaar goed. Je ziet dat ook terug in onze goede resultaten. In dit team zitten geen ego’s.”

Grote teleurstelling
De 35-jarige Welshman werd vorig jaar niet geselecteerd voor de Tour. Naar eigen zeggen wilde hij alleen starten in een rol als (mede-)kopman, maar met Egan Bernal en Richard Carapaz als aangewezen leiders was dat niet mogelijk. In plaats daarvan focuste Thomas zich op de Giro d’Italia, maar die ronde eindigde voor hem door een val al na drie etappes. “Het moeten missen van de Tour en daarna meteen uitvallen in de Giro waren grote teleurstellingen.”

“Dit seizoen is gelukkig beter gestart. 2021 is op basis van prestaties tot nu toe mijn meest constante seizoen.” In maart werd hij derde in de Ronde van Catalonië, gevolgd door winst in de Ronde van Romandië (april) en een nieuwe derde plaats in het eindklassement van het Critérium du Dauphiné (juni).

Tactiek
“Onze tactiek in de Tour zal een beetje lijken op die van 2018, toen was Chris Froome kopman en ik backup. Klein verschil is dat we dit jaar met vier man op gelijke voet starten. We zijn sterk genoeg om de wedstrijd te controleren, maar of dat nodig is hangt af van het koersverloop.”

Einde contract
De verbintenis tussen Thomas en INEOS Grenadiers loopt aan het einde van het seizoen af. Of hij ook volgend jaar in het shirt van de Britse ploeg rijdt, weet hij nog niet. “Ik heb nog geen nieuws. De contractonderhandelingen laat ik over aan mijn manager. Ik concentreer me op mijn sportieve prestaties. Als de Tour de France en de Olympische Spelen voorbij zijn, ga ik hier eens naar kijken.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Davide_Formolo 24 juni 2021 om 18:13

Ineos heeft een ontzettend sterk team, maar ik ben wel benieuwd wat er gaat gebeuren als 1 van die 4 op achterstand komt of in een verkeerde waaier terecht komt. Durven ze dan te wachten met 2 op een Carapaz, of is het dan meteen over?

0
Gilberto 24 juni 2021 om 19:08

Geen ego’s, benieuwd in hoeverre Thomas bereid is om voor Carapaz te werke

0
Ketjap Manis 24 juni 2021 om 19:12

Geen ego’s maar Thomas schreeuwt wel Yes als de volgorde van namen ter sprake komt ;) Ik denk dat Porte, Carapaz, Hart allemaal bereid zijn te werken voor een ander behalve Thomas. Dit kon nog wel eens frictie opleveren.

0
vevie 24 juni 2021 om 19:23

Ik denk idd dat Thomas ook stiekem denkt dat hij the head honcho is. We gaan het zien. Zoals hij zegt: er gaan sowieso renners weg vallen.

0
Edwin Jansen 25 juni 2021 om 00:03

Het valt in ieder geval wel op dat het Geraint is die deze slogan elke keer gebruikt, terwijl hij zelf degene was die het idd in Baskenland vertikte om op kop te gaan rijden. We zullen zien, Geraint heeft al wel eerder overduidelijk politieke uitspraken gedaan. Je vraagt je altijd een beetje af of het van hemzelf komt of van de pr medewerker van het team, want hij komt op mij als persoon toch meer als iemand over die liever gewoon zegt waar het op staat. Maar ik kan me vergissen.

0
Mystieke_Monnik 24 juni 2021 om 19:24

Ik hoop op een hoop gesodemieter binnen het team. Een extra soap rond kopmanschap binnen een topteam maakt een Tour toch altijd extra smakelijk.

0
hjjanssen1973 24 juni 2021 om 20:15

Thomas en Carapaz zijn de kopmannen, met Porte en Hart als superknechten. Thomas wint tijd in de tijdrit, maar Carapaz is veel sterker bergop. Dus Carapaz wordt 3e achter Pogacar en Roglic… ;-)

0
KimJungPoels 24 juni 2021 om 20:29

Gelukkig is het vooraf zo overduidelijke scenario in wielrennen zelden het scenario dat zich in de loop van de drie weken ontwikkeld.

0
IlPirata 24 juni 2021 om 21:01

Yep, dat is zo. En zou Ineos als ploeg uit de UK, niet gewoon liever Thomas (Of Hart) de tour weer zien winnen?

0
Edwin Jansen 25 juni 2021 om 00:06

Als ik ploegleider was dan had ik gezegd Porte en Carapaz zijn de kopmannen vanwege hun resultaten in de Dauphine en Zwitserland, totdat deze tour het tegendeel bewijst. Maar ja beide heren zijn niet Brits. Dus ik snap wel waarom het zo gespeeld wordt.

0
Wheely 25 juni 2021 om 10:29

Thomas heeft evengoed Romandië gewonnen dus ik denk dat ze wat dat betreft alledrie op gelijke hoogte staan. De koers zal het uitwijzen maar voor mij is het sowieso Richie!

0
toiletduck 25 juni 2021 om 09:34

Nog geen contract voor na dit jaar dus. Hij zal wel bijtekenen, maar hoe mooi zou het zijn als hij naar EF oid zou gaan.

0
Wheely 25 juni 2021 om 10:26

Ik geloof niet dat we Hart serieus als kopman moeten zien, tuurlijk je moet hem altijd in de smiezen houden maar de Tour zie ik hem echt niet winnen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone