George Bennett: “Het beste was er af aan het begin van de Zoncolan”

zondag 23 mei 2021 om 08:47
George Bennett: “Het beste was er af aan het begin van de Zoncolan”

foto: Cor Vos

George Bennett kreeg zaterdag een uitgelezen kans om een etappe te winnen in de Giro d’Italia. De Nieuw-Zeelandse kampioen van Jumbo-Visma maakte in de etappe naar de Monte Zoncolan deel uit van een goede vlucht, maar bleek op de steile slotklim niet sterk genoeg om de betere renners te volgen.

Bennett kwam uiteindelijk als zevende over de streep, op meer dan twee minuten van een vluchtkompaan: de relatief onbekende Lorenzo Fortunato. “Ik had niet meer de benen om voor de ritzege te strijden”, was de simpele verklaring van Bennett. “Het was een zware etappe. We reden vol gas vanaf kilometer nul en er stond veel tegenwind.”

“We moesten voor elke seconde vechten om vooruit te blijven. Edoardo (Affini, red.) heeft dat met verve gedaan, want hij maakte op het vlakke wel het verschil. Het beste was er daardoor eigenlijk al af aan het begin van de Zoncolan”, aldus Bennett, die eerder deze Giro ook al derde werd in de rit met aankomst in Bagno di Romagna.

Druk van Astana
Ploegleider Arthur van Dongen keek ook nog even terug op de Monte Zoncolan-etappe. “We hadden een duidelijk plan en dat was om voor de ritzege te gaan met George of Koen Bouwman. In de vlakke aanloop was ook het plan om Edoardo, Jos van Emden of Paul Martens mee te hebben voor de ondersteuning. Edoardo en George zaten dus goed mee.”

“Dat liep perfect volgens plan voor ons. Edoardo heeft fantastisch werk geleverd, maar omdat Astana de druk opvoerde heeft het met name George op het vlakke net iets te veel krachten gekost. Daarvoor betaalde hij op de Zoncolan de tol. Dat is jammer, want normaal moet zo’n klim hem wel liggen”, aldus Van Dongen.

Dit artikel delen:

21 Reacties

chasse-friet 23 mei 2021 om 08:54

Het beste was er bij ons sjorsje af aan het begin van de Giro

Pizzi 23 mei 2021 om 09:12

Jered Gruber schreef dat ‘ie Bennett zag afdalen naar de bus en hij even later weer omhoog kwam fietsen met Affini. Hadden allebei vast op meer gehoopt, maar vond dat heel mooi om te lezen! Zat ook een goede foto bij trouwens.

fietsvriend 23 mei 2021 om 10:19

Als in 'met Affini mee omhoog rijden die nog moest finishen'?

Heb je de link hiervan, die foto wil ik zien

EDIT: gevonden, wat een gast is dit toch – eenzaam aan kop in het sympathie lijstje.
Prachtig. Mooie foto ook, die je echt op het verkeerde been kan zetten. Armpje van Affini om Bennett, die dan al wel weer een handdoek in zijn nek heeft. Als je jem contextloos zou zien, zou je hem niet begrijpen.
Affini was ook echt goud waard gister.

S. Morgenstern 23 mei 2021 om 10:23

Instagram van Jered Gruber. Zit tussen de foto’s van de rit van gisteren.

Wheely 23 mei 2021 om 10:45

Mooie foto inderdaad, onderstreept nog maar eens dat er achter elke renner een verhaal zit en dat er meer verliezers zijn dan winnaars.

rennerske 23 mei 2021 om 10:47

Dit is toch fantastisch, bijna vertederend, wat een geweldige vent.

Wheely 23 mei 2021 om 09:26

Hadden goede papieren dankzij het berewerk van Affini, jammer dat Bennett zijn vorm ontbreekt. Foss helaas ook nog uit de top 10 gedonderd, niet verwonderlijk op de Zoncolan met zijn gewicht. Denk dat Bouwman momenteel de beste kansen heeft om een rit te pakken. Blijven proberen maar.

Aart van Woud 23 mei 2021 om 09:38

Misschien had hij die krachten in de rit naar Bagna di Romano achteraf beter kunnen sparen voor deze etappe. Had hij wat meer over gehad wellicht en was hij nog goede vrienden met Brambilla geweest..

Michelangelo 23 mei 2021 om 10:04

Goede poging, helaas zonder succes. Zelfde geldt eigenlijk voor de Mol.

Als je het mij vraagt, gewoon lekker op deze manier blijven proberen, veel anders zit er niet op. En wie weet in de laatste 3 dagen Affini sparen voor de tijdrit…

harryjohan71 23 mei 2021 om 10:10

Affini gaat zich in de laatste ritten wel sparen net zoals Cavagna en zoals het AK nu is kan Ganna zich ook wel sparen. Gisteren was ook een eenvoudige rit voor Ineos/Ganna.

rennerske 23 mei 2021 om 10:33

Voelt misschien ook wel dat hij momenteel niet over de allerbeste benen beschikt. Dan kun je ook risicoloos in het peloton mee peddelen. Het siert hem dat hij toch probeert. En jaaaaaahaaaaaa, ik weet het, hij wordt er goed voor betaald, maar toch.

Polleke 23 mei 2021 om 10:41

Zou vanaf nu een boterham meer eten, hij ziet er gewoon ziekelijk mager uit…

Turtlehead 23 mei 2021 om 11:10

Had hij beter in laatste wiel kunnen gaan hangen met die wind en zich sparen terwijl Affini het werk deed. Zijn motor is kennelijk niet zo heel groot.

xistnc 23 mei 2021 om 11:36

Ja, dat zou de samenwerking in de kopgroep echt goed hebben gedaan.

Berg op 23 mei 2021 om 11:54

Bennett: “Het was een zware etappe. We reden vol gas vanaf kilometer nul en er stond veel tegenwind.”
Wat een slap geklets. Daar hadden de nummer 1,2 en 3 van de etappe net zo goed last van. Met iemand die vooraf pretendeert een klassement te kunnen rijden, mag je toch wel in staat achten deze heren voor te kunnen blijven. Mollema eigenlijk idem met iemand van zijn status die jaagt op een rit

Emergo 23 mei 2021 om 12:19

Tuurlijk……….

nasibal 23 mei 2021 om 12:49

De nr 1 weet ik niet (maar zal zich door z’n positie in een kleinere ploeg wat onopvallender hebben kunnen sparen misschien), maar de nrs 2 en 3 hebben toch echt wel bewezen over een significant grotere motor te beschikken op het vlakke en (zoals je zegt) juist mindere klimmers te zijn. Dat juist meerdere van dit soort jongens (en ook een Nelson Oliveira) nu allemaal bij de beteren bergop blijken onderschrijft dus juist het verhaal van Bennet.

Je denkt heel popi jopi wat slims te zeggen, maar je maakt eigenlijk alleen jezelf belachelijk.

Pietspeed 23 mei 2021 om 12:15

Dan heeft Bennett / TJV het niet verstandig aangepakt itt Fotunato en Tratnik (een tijdrijder)

nasibal 23 mei 2021 om 12:53

Tratnik heeft als tijdrijder dat vlakke gedeelte natuurlijk een stuk beter verteerd. Heeft niet zoveel met ‘slim aanpakken’ te maken denk ik. Fortunato kan ik niet zo goed inschatten. Dacht eigenlijk dat dit ook meer een goed sprintende ‘heuvelrenner’ was, en dus ook een wat grotere motor beschikt dan Bennet. Daarbij zou hij vanwege zijn positie als ‘die kleine onbekende coureur uit dat kleine ploegje’ mogelijk ook net wat makkelijker hebben kunnen sparen met laffe kopbeurtjes zonder dat het echt opviel. Beginnen een Bennet en een Mollema daar al direct mee dan komt het de samenwerking waarschijnlijk niet ten goede.

Pietspeed 23 mei 2021 om 15:02

Nasibal, die redenering had ik ook uiteraard. Is ook logisch. Feit blijft dat in zo’n groep vluchters door elke renner wordt waargenomen wie wat doet. Juist een ervaren Mollema en de nog ‘betere’ klimmer Bennett moeten dan toch ‘verbaal bijsturen’ zodat n ieder z’n evenredige deel doet. Ploegleider heeft hier overigens ook verantwoordelijkheid.

nasibal 23 mei 2021 om 15:13

Ik snap wat je bedoelt, maar ik kan me voorstellen (weet het uiteraard niet zeker) dat bij een renner als fortunato moelijk te onderscheiden is of hij niet harder kán of niet harder wíl. Je kan natuurlijk niet iemand aansporen om diep in het rood te gaan, alleen als hij duidelijk de kantjes er van af fietst.

Welke verantwoordelijkheid bedoel je overigens dat de ploegleider hier heeft?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair