Georg Preidler per direct weg bij Groupama-FDJ na bekentenis

maandag 4 maart 2019 om 12:09
Georg Preidler per direct weg bij Groupama-FDJ na bekentenis

foto: Cor Vos

Georg Preidler is per direct weg bij zijn ploeg Groupama-FDJ, nadat hij had toegegeven dat bij hem bloed was afgenomen met als doel bloeddoping. Dat meldt de Franse WorldTour-ploeg in een statement. De Oostenrijker diende daarop zijn ontslag in, dat door ploegmanager Marc Madiot met onmiddellijke ingang werd geaccepteerd. Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

De ploeg werd gisteren op de hoogte gesteld door Preidler over zijn betrokkenheid bij de ‘Seefeld’-zaak. De Oostenrijker, die zich vorig seizoen bij de Franse ploeg voegde, gaf toe dat eind 2018 tweemaal bloed bij hem is afgenomen. Gezien de ernst van de feiten en omdat die haaks staan op de principes van de ploeg, accepteerde Madiot Preidlers ontslag meteen.

“Groupama-FDJ betreurt ten diepste dit individuele vergrijp en werkt al samen met de betrokken instanties.” Zo werd al contact opgenomen met wielerbond UCI, het Franse centraal bureau voor de volksgezondheid OCLAESP (die de strijd tegen doping als een van haar hoofdtaken heeft), het Franse dopingagentschap AFDL en de MPCC om hen te informeren over de zaak.

“Voor Groupama-FDJ is ethiek altijd een van haar pijlers geweest. De ploeg blijft vastberaden om zulk individueel wangedrag te voorkomen. De ploeg betreurt de zaak, maar behoudt het vertrouwen in alle teamleden en blijft onvermurwbaar in termen van ethiek.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Cadellie 4 maart 2019 om 12:14

Oh, dit komt onverwachts!

koos verrek 4 maart 2019 om 12:20

Oei.

Wat met posti en muhlberger?

Viktrodriguez 4 maart 2019 om 13:35

Die zullen wel extra onder de loep genomen worden. Hoeft trouwens nog niks te zeggen over eventuele betrokkenheid. Ook niet iedere Russische atleet profiteerde van dat dopingprogramma door hun buitenlandse residentie en trainingslocaties, veelal in de VS.

Rogierke 4 maart 2019 om 13:38

Tja als de 4 Bora Oostenrijkers hierbij betrokken zijn is dat het einde van de ploeg waarschijnlijk

leegloper 4 maart 2019 om 16:59

Ze zullen zeker de ploeg rond Sagan houden.

LB108 4 maart 2019 om 21:37

@koos, wat hebben zij hiermee te maken?

Polleke 4 maart 2019 om 12:22

Alle Oostenrijkse bloedpaspoorten liggen nu onder de loep…

dikkechaap 4 maart 2019 om 12:31

Edit redactie: Is aangepast

mark vv 4 maart 2019 om 12:52

Schijnheilig. Kan niet wachten tot er weer een boekje word geschreven…

MDKIDW 4 maart 2019 om 13:02

Waarschijnlijk had die arts deze twee bloedzakken van Preidler nog in de koelkast liggen… ik geloof er namelijk geen reet van dat hij er pas eind vorig jaar mee begonnen is.

Polleke 4 maart 2019 om 13:08

Een Bassotje…

vanSpringel 4 maart 2019 om 15:54

Wie accepteerde direct ontslagverzoek ?….Marc Madiot ?

De zwarte pot die een ketel iets verwijt.

skylimit 4 maart 2019 om 18:59

Ik heb een vermoeden dat Georg Preidler onder druk is gezet om deze soort van “biecht” te doen. Het lijkt er ook op dat hij bang is geworden van de plotselinge ontdekking van dit nieuwe grote dopingschaal en de bekentenis van Stefan Denifl.
Het klinkt natuurlijk zeer onplausibel dat je bloed laat afnemen, maar het vervolgens niet hergebruikt zou hebben.
Als dit al zo zou zijn, waarom leg je dan een bekentenis af? Bewijs is dan toch niet…
Heel vreemd…..benieuwd wat er nog meer boven water komt.
Ik lees hier al namen van Postlberger, Muehlberger, en wat met Grosschartner?

xistnc 4 maart 2019 om 19:09

Bloedzakken die gebruikt zijn om bloed terug te plaatsen zijn allicht niet te vinden. Alleen de gevulde bloedzakken die daarvoor nog niet gebruikt zijn, zullen als bewijsmateriaal kunnen dienen. Dat lijkt me druk tot bekennen genoeg, waarbij die bekentenis eenvoudig daartoe beperkt kan blijven. Tenzij er administratie gevonden wordt, maar dat zou wel heel errug slordig zijn.

En een rijtje Oostenrijkse wielrenners opnoemen is wel heel goedkoop.

LB108 4 maart 2019 om 21:44

xistnc, +1

Mischa 4 maart 2019 om 19:01

Ieder mens probeert voortdurend te profiteren, daarbij worden grenzen opgezocht. Hij geeft toe te ver te zijn gegaan. Dat is eerlijk. En neemt de consequentie. Waarschijnlijk lopen er nog zat sporters rond met een minder prettig geweten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair