Gent-Wevelgem doet nieuwe route uit de doeken

vrijdag 8 november 2019 om 08:06
Gent-Wevelgem doet nieuwe route uit de doeken

foto: Cor Vos

De nieuwe route van Gent-Wevelgem is bekend. Met Ieper als nieuwe startplaats kent de koers een volledig andere aanloop naar de finale. De heuvelzone met onder meer de Kemmelberg en de plugstreets is intact gebleven.

Onlangs werd bekend dat Gent-Wevelgem Deinze na zeventien jaar verlaat als startplaats. Sinds begin jaren 2000 was deze stad steevast het uitgangspunt voor de Belgische WorldTour-klassieker, maar vanaf komend jaar wordt vertrokken vanaf de Grote Markt in ‘Vredesstad’ Ieper. De ploegen worden voorgesteld op de Grote Markt, waarna de renners starten onder de Menenpoort. Vanuit daar gaat de koers in oostelijke richting via Zonnebeke, Dadizele, Ledegem en Moorsele naar Gullegem.

Dan steekt de koers vrijwel de volledige provincie West-Vlaanderen over naar Veurne, op steenworp afstand van de badplaatsen De Panne en Koksijde. Hier passeren de renners natuurlijk de Moeren. Van daaruit hervat het peloton de oude route op weg naar de heuvelzone met achtereen de Catsberg, de Vert Mont, de Côte de Ravel Put, de Côte de La Blanchisserie, de Baneberg, de Kemmelberg, de Monteberg en andermaal de Baneberg en de Kemmelberg.

Na 254,5 kilometer is de aankomstlijn getrokken in Wevelgem. De volgende editie van Gent-Wevelgem wordt gehouden op zondag 29 maart 2020.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Vinyakke 8 november 2019 om 09:12

Een mooi parcours met tal van mogelijkheden om oorlog te maken. Dat kan in de moeren, op de kemmel of op de plugstreets. Of het wordt gewoon een uitgedunde sprint bij goed weer. Schitterend toch!?

flitsvolger 8 november 2019 om 18:28

Er wordt al heel lang oorlog gemaakt daar. Al meer dan honderd jaar en er waren zelfs fietsen op het slagveld!

Giekes 8 november 2019 om 11:13

Mooie koers door historisch beladen landschap. Gelukkig nog altijd verschillend genoeg van Ronde van Vl.

Romāns Vainšteins 8 november 2019 om 11:26

Dit is het type vernieuwing waar het wielrennen wél baat bij heeft. De route van deze prachtige eendaagse koers is nu nog aantrekkelijker geworden voor zowel de coureur als fanatieke toeschouwer (met ruim meer afsteekmogelijkheden). Daarnaast een mooier startdecor, very well done !

Ricardo Otxoa 8 november 2019 om 12:27

Zullen we in dat geval de naam maar aanpassen naar Ieper-Wevelgem?

ChefSpijker 8 november 2019 om 13:04

En Gilbert won dit jaar Compiègne-Roubaix. Voor de herkenbaarheid en historie zou ik de namen van de koersen lekker intact houden.

Brabander 8 november 2019 om 14:19

Voor beide valt wat te zeggen vind ik. De huidige namen van beide koersen dekken de lading echt totaal niet meer. Maar je zou inderdaad een hoop heroïek weghalen met een nieuwe naam met betere duiding.
Met andere woorden: van mij hoeft een naamswijziging totaal niet. Maar ik kan me best voorstellen dat een wielerleek denkt waarom die koers in vredesnaam zo heet

Headlines

Materiaalzone

Populair