Gefrustreerde Mathieu van der Poel: “Ik moet me inhouden vanwege de rugpijn”

zondag 8 januari 2023 om 16:30
Gefrustreerde Mathieu van der Poel: “Ik moet me inhouden vanwege de rugpijn”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel was in de Wereldbeker Zonhoven niet opgewassen tegen Wout van Aert. De Nederlander had opnieuw last van zijn rug, vertelde hij in het flashinterview na afloop. “Het ging niet goed”, zei Van der Poel.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik kan er kort over zijn: het gaat niet zoals ik zou willen”, vervolgde hij, alvorens de oorzaak van zijn mindere presteren aan te wijzen. “Mijn rug doet weer pijn, dat is frustrerend.”

In de eerste rondes van de cross kon Van der Poel nog wel mee met Van Aert, maar na een val in ronde drie was het plots voorbij. Wat gebeurde daar? “Het is is heel moeilijk om te focussen, ik denk alleen maar aan de pijn in mijn rug. Je moet honderd procent gefocust zijn op de koers, maar dat lukt me nu niet. Ik kan misschien een halve ronde op het tempo rijden dat ik wil, maar dan moet ik me weer inhouden vanwege de pijn. Dat is heel frustrerend.”

Dit artikel delen:

81 Reacties

Romerike 8 januari 2023 om 16:40

Plausibele verklaring wat betreft de (verkeerde) focus op de rug en dat daardoor fouten worden gemaakt.
Ik zei tegen moeders de vrouw thuis dat Van der Poel weer last van zijn rug heeft en zij antwoorde “is dat zo of doet hij alsof”. Als een (semi) niet volger dat aangeeft snap ik dat er hier wel een discussie over kan zijn. Ik kies er voor om hem te geloven. Net zoals ik geloof dat het ook met een frisse rug erg moeilijk zou zijn geweest om deze Van Aert te kloppen.

11
roeleur 8 januari 2023 om 18:53

Je had aan moeders de vrouw moeten uitleggen dat ze de historie van deze blessure en het veldrijden duidelijk niet kent en MvdP zich nooit wegstopt achter excuses maar vaak te graag en teveel wil. Ook nog dat het abnormaal is gezien de krachtsverhoudingen tussen deze twee giganten om in dit seizoen en alle voorgaande seizoenen een achterstand van 1'23 op te lopen behalve door pech of blessure. Dan samen al het beeldmateriaal doornemen van het laatste decennium en jij en moeders hoeven niks meer te geloven maar zijn wetende geworden. https://www.wielerflits.nl/nieuws/wb-zonhoven-was-geen-walk-in-the-park-voor-van-aert-wel-een-pittige-hike/

0
edje47 8 januari 2023 om 18:57

Kritische opmerkingen over van der Poel en kritiek op de horde REV- haters worden steevast geweigerd op deze site.wat is dat hier?

-3
Klein Verzet 9 januari 2023 om 14:50

Veel moeders de vrouwen (of is het vaak?) hebben weleens last van hoofdpijn. Het is geen grote denkstap om bij de rug van Mathieu uit te komen. Zoals Karsten tegen Tom opmerkte “Heeft Tom last van zijn rug, óf heeft zijn rug last van Tom?” Afijn, ik hoop dat VDP alles snel in het gareel krijgt om met een banddikte verschil het WK af te sluiten. Let wel, ik benoem hem dus niet bijvoorbaat als winnaar, maar een seizoenshegemonie is daarentegen te saai, al te saai.

0
Pjotr26 8 januari 2023 om 16:51

Waarom rijd je met veel pijn, snap niet dat je zoveel risico neemt na wat vorig jaar allemaal is gebeurd , heeft zijn ploeg dan helemaal niets te zeggen?

9
Javier 8 januari 2023 om 17:40

De quote waarvan je wist dat ie zou komen..

Ik merk dat ik langzaamaan helaas toch wat sympathie begin te verliezen voor MvdP. Forceert opnieuw (onnodig) zijn rug. Het voelt voor mij allemaal wat klungelig en amateuristisch, denkend aan de eerstvolgende race i.p.v. aan een duurzame en succesvolle carrière. Een vicieuze cirkel, met oogkleppen en te veel hooi op de vork, waardoor hij in the end mogelijk niet eruit haalt wat er wel in zit.

De aanpak van WvA/Jumbo kan bij mij op meer bewondering rekenen. Die oogt meer solide en doordacht. Ben benieuwd hoe jullie dit zien.

Het lichaam laat zich lastig voorspellen, laat staan temmen. Hopelijk is MvdP snel weer helemaal de oude.

5
roeleur 8 januari 2023 om 19:11

Waarom sympathie verliezen? De man heeft van jongsaf ook in het veld een gigantisch talent en succes en is een liefhebber. Voor het geld zal het niet meer nodig zijn immers. Het is de entourage die hem dit vanwege zijn blessure nu tijdelijk moet verbieden. Na P-R driemaal en een WK op de weg winnen is er rond z’n 33e nog genoeg tijd om in veldrit en MTB z’n hart op te halen.

1
Oblomov 8 januari 2023 om 16:40

Programma vanaf Mol was van begin af aan totale waanzin voor iemand met rugproblemen. De ploegarts en ‘kino’ die daar akkoord mee zijn gegaan mogen best ontslagen worden.

4
Mooie Sjors 8 januari 2023 om 16:42

Gehen Sie ins Kino?

0
Het Luipaard van Lent 8 januari 2023 om 19:04

Toch fijn dat de fysiotherapeuten hier op WF het allemaal veel beter weten!

0
paul koudijs 8 januari 2023 om 18:15

Goed gesproken Tripodboom. Als fan van VDP vind ik het pijnlijk om te moeten constateren, maar VA heeft hem overvleugeld. Inderdaad vooral een gevolg van een betere en meer professionale begeleiding. VDP rommelt maar wat aan bij dat Alpecin. Wat een verspilling van talent – want dat heeft hij nog steeds meer dan VA. Maar in het leven is alleen het hebben van talent niet genoeg.

4
dennis raats 8 januari 2023 om 18:33

Philipsen is duidelijk wel beter geworden bij Alpecin. Beetje makkelijk praten allemaal hea

3
Romāns Vainšteins 8 januari 2023 om 20:23

Philipsen wordt met name in zijn waarde gelaten/naar waarde ingezet bij Alpecin en vindt er ook nog eens een team dat exact de kwaliteiten heeft om hem verder te brengen. Bij UAE hing hij er wat bij en werd ie lukraak opgesteld.

3
poeskescherens 8 januari 2023 om 21:49

Hij heeft minder dan een jaar geleden de RvV en een Giro rit gewonnen dus hij zit vast wel bij een goeie ploeg. Alleen heeft hij jarenlang letterlijk gespeeld met de tegenstand in de cross, waarin hij een van de beste ooit is. Dit jaar stuit hij op een van Aert in topvorm. Misschien dat in combinatie met wat fysiek ongemak dat even wennen is voor hem. Ongetwijfeld komt hij dat te boven.

2
SoloSlim 9 januari 2023 om 09:49

Het is maar wat je onder talent verstaat he.. Explosiever, speelser, technischer ? Of eerder werkbeest, powerman en duuratleet?
Als renner is het altijd kiezen he.. Je sterktes nog verder verbeteren om een echt wapen te hebben of focussen op je zwaktes om meer all-round te worden en nergens in uit te blinken. Afhankelijk van je doelen kies je samen met je ploeg wat werkt voor jou.

1
Robin van Wijlick 8 januari 2023 om 16:45

Ik trek zijn rugproblemen niet in twijfel, maar dan moet je niet starten.
Als je start, moet je de overtuiging hebben dat je kunt doen wat er van je verwacht wordt en dat is meedoen voor de overwinning voor Van der Poel.

3
JTR 8 januari 2023 om 19:06

We zien toch allemaal wel dat vdP sowieso een tand groter rijdt dan welk hij altijd deed. Met zo een rug niet heel handig weet ieder weldenkend wielerfanaat. Verder is Wout gewoon outstanding en zonder rare dingen wordt hij normaal gezien de terechte en logische wereldkampioen

3
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 8 januari 2023 om 22:46

Rot die rugklachten. Veldrijden lijkt me eigenlijk überhaupt geen sport voor mensen met (chronische) rugklachten. Misschien vergt deze discipline te veel van zijn rug, die duidelijk zijn zwakke plek is.

3
S-Works87 8 januari 2023 om 23:32

Wat inside informatie uit het KNWU kamp ..

MVDP schijnt behoorlijk laks te zijn. Niet persé qua trainen maar meer alles er om heen. Zo heeft hij bijvoorbeeld al eens een vlucht gemist naar een wereldbeker omdat hij niet wist (plankje?) dat er ergens verzameld werd om door te reizen, stoot notabene in de mail. Zo schijnen er veel dingen voor te vallen vooral m.b.t materiaal en randzaken maar het geeft wel een beetje aan dat er een verschil in mentaliteit / begeleiding zit.

Ik heb het allemaal uit vierde hand maar ook zijn rugtrainingen schijnen er bij in geschoten te zijn ..

Ik ben een groot MVDP fan en we gaan nog veel van hem genieten maar ik moet toch toegeven dat hij op dit moment gewoon overklast wordt door WVA, wat mij verbaasd dat het ook op technisch vlak blijkt te zijn.

3
FLUPKE Vervelio 8 januari 2023 om 16:55

v.d.Poel blijft mijn idool. Dat zal hij altijd blijven. In goede doen is hij echt niet minder dan die belg

2
dennis raats 8 januari 2023 om 17:03

Hij is ook zeker niet minder. Wel minder in vorm. Maar dit zegt in mijn ogen nog niks t.o.v het wegseizoen

0
Baroudeur Baroudeur 8 januari 2023 om 17:31

Die Belg heeft jouw idool enkele seizoenen geleden definitief achter zich gelaten. Wen er maar aan…

-11
dennis raats 8 januari 2023 om 17:37

Vind dat onzin

0
Handige Harry 8 januari 2023 om 17:39

Kan zomaar zijn dat dit zijn laatste seizoen in het veld is.

2
thenewGOAT 8 januari 2023 om 17:57

Dat zou eigenlijk nog het beste zijn. Geen idee wat hij nou perse nog iedere winter wil gaan zoeken in die kleine sport waar hij niets meer hoeft te bewijzen. Hier ligt in de rest van de wereld écht niemand van wakker, dit interesseert geen kat. Het zal nu toch heus niet meer op die 2 ton per jaar meer aankomen toch? Wie nu nog steeds gelooft dat een winter aan 200 procent crossen veel voordeel oplevert in het wegseizoen, die dwaalt. Laat die jongen zich volledig op de weg toeleggen, en hij zal nog veel beter zijn dan hij nu al als wegrenner is.

-3
Pol 8 januari 2023 om 18:01

Je zij hier vorige week dat je naar het schaatsen ging kijken in Hamar, niet geweest ???
Het was weer erg stil in de schaatshal van Hamar heel weinig publiek. Bij het veldrijden deze week meer dan 13000 mensen bij verschillende wedstrijden.

4
De Zeboe van de Zoncolan 8 januari 2023 om 19:44

Zeg Pol,

Wat brengt je er toe om op een wielersite telkens over schaatsen te beginnen?

Als je zo graag over schaatsen praat, zijn daar ook sites voor.

-1
de nieuweMerckx 8 januari 2023 om 19:52

Eens met thenewgoat. Ik geloof ook helemaal niet dat je beter wordt als wegrenner van dat baggeren in de modder tijdens de winter. En het zou moeten evident zijn dat veldrijden absoluut taboe is voor een ruglijder.

0
Taliesin 8 januari 2023 om 22:39

Nee het zal echt niet zijn laatste seizoen in de cross zijn. Kansloos dat idee.
En gelukkig maar.

0
Dave Dubbeldammer 9 januari 2023 om 09:49

Ja, Pol, viel me ook op. Ik kijk graag naar schaatsen, dus op NOS gekeken. In die gigantische zaal in Noorwegen zat vijf man en een paardenkop. Alle reclame op de borden in het Nederlands. Het blijft bizar.

1
thenewGOAT 9 januari 2023 om 16:58

@Pol. Van dat schaatsen, was dat tegen mij? Je zal het in dat geval verkeerd voor hebben, ik weet niks van schaatsen, laat staan dat ik er ook maar 5 seconden zou naar kijken. Ik ben een West-Vlaming die in Alicante woont, en heb nul de botten verstand of affiniteit met schaatsen. Dit gezegd zijnde, écht waar, 13.000 toeschouwers? Flink hoor. Waarvan 6500 (op zijn minst) die enkel gaan om te zuipen, en die denken dat een rhino iets met dinosaurussen ofzo is….Veldrijden is, of jij dat nu graag hoort of niet, een marginaal kleine sport

0
Evlojami 8 januari 2023 om 17:56

Laten we wel wezen, dit is de eerste keer dat ze tegen elkaar rijden in het veld zonder dat Van Aert gehinderd is geweest in zn voorbereiding. Andere jaren was er altijd wel wat ( sponsorperikelen, terugkomend van zware blessures). En nu is er weer wat met VdP. Maar wie de beste van de twee is is voor mij wel duidelijk. En dat zeg ik als VdP fan.

2
Handige Harry 8 januari 2023 om 21:55

Als een van de twee niet fit is dan is het toch vrij logisch dat de andere veruit de beste is.
Volgens mij is er sinds die eerste blessure van van Aert in de Tour geen enkel seizoen geweest waarin beide fit zijn.
Daarvoor waren ze beide fit en was het vrij duidelijk wie de betere was.
Alleen heeft van Aert die kloof wel gedicht door naar een veel betere ploeg te gaan.

4
Dave Dubbeldammer 9 januari 2023 om 09:50

Als ze beiden superfit zijn, is MVDP de beste in het veld. En dat zeg ik als WVA fan.

2
Dave Dubbeldammer 9 januari 2023 om 09:51

Handige Harry, maak jezelf wijs wat je wil

0
Handige Harry 9 januari 2023 om 21:21

Ik denk ook als beide fit zijn van der Poel de betere is hoor.
Al moet ik wel concluderen dat van Aert zijn carrière beter heeft gepland.
Die is bij Jumbo Visma echt flink vooruit gegaan.

0
Taliesin 8 januari 2023 om 22:49

Alle speculaties over t wel of niet goed begeleiden van Alpecin ten spijt, hoop ik toch vooral dat dit over gaat de komende weken, die rugpijn. Het zijn nog 4 weken tot het WK, en das nu t echt het enige wat telt qua veldrijden. Het enige wat nu van belang is dat ze dit zo goed als mogelijk behandelen, en ik neem aan dat enige rust nemen daarbinnen past. Kan me niet voorstellen dat ie nu morgen naar Spanje trekt en daar 2 weken als een beest gaat trainen. Dat zou wel goed zijn voor die paar procent extra maar vraag me af of de rug daarbij gebaat is.

Ik was erbij vanmiddag in Zonhoven en de start van MvP was uitstekend. Maar na de 2e valpartij ( toen hij aan de leiding ging) liet ie het gaan, gat werd meteen 30 seconden. Zegt nu ook in t interview dat de klachten opspeelden en alhoewel je dat live op t parkoers niet zo ziet is t wel zeer geloofwaardig natuurlijk.

2
unionwagtmans 8 januari 2023 om 23:01

ik vraag me af of die 2de valpartij niet ook door de testfiets kwam (net iets andere rem-feeling, …)

0
Dark Noise 8 januari 2023 om 23:20

Het argument van de problemen met de rug werd hem bij allebei de crossen achteraf door de journalisten zelf in de mond gelegd. Deze zouden beter eens wat meer open vragen stellen in plaats van de vraag eigenlijk al te beantwoorden door ze te stellen. Ik had zeker na Zonhoven niet echt het gevoel dat Mathieu iets wou zeggen over zijn rug maar Sophie De Boer begon er zelf over. In Gullegem was het die nieuwe journalist van Sporza die zich gelijk als kenner wou manifesteren door dadelijk de rug als verklaring voor te stellen. Mathieu moet gewoon telkens half bevestigen. In Zonhoven zei hij dat iedereen ziet dat hij niet op zijn normale niveau rond rijdt en dat dat frustreert. Je komt toch sowieso niet een 25 keer die put in rijden in Zonhoven als je met rugproblemen zit, welke therapeut of dokter gaat dat goed vinden?

2
poeskescherens 8 januari 2023 om 16:50

Eerste paar ronden waren toch nog behoorlijk kwiek vond ik, maar na het eerste valpartijtje misschien mentaal een tik gehad. Toch nog Sweeck redelijk makkelijk afgehouden en dat is toch geen prutser.

1
JumbowintdeVuelta 8 januari 2023 om 17:14

Dat was eerdere veldritten ook, dat VDP flitsend was in de eerste ronden. De rugpijnen kunnen ook gaan opspelen na 15 of 30 minuten vol met afremmen en weer aanzetten.

2
Tripodboom 8 januari 2023 om 16:53

Ik denk zo maar dat MvdP dit veldrit seizoen niet tegen Wout is opgewassen, rug of geen rug. Maar ik denk ook dat hij op de weg dit seizoen niet tegen Wout is opgewassen. Wout wordt lijkt mij beter getraind en heeft een J V omkadering , waar ze wel weten hoe je kampioenen moet begeleiden. Daarbij lijkt het mij duidelijk dat je niet moet crossen als je rugproblemen hebt. Ik zeg stoppen Mathieu en gaan vissen of zo iets, het is mooi geweest. De

1
kleomantre 8 januari 2023 om 18:33

@Tirpodboom: Dat bleek niet thans niet met Dumoulin en een paar van die 2de, 3de rij renners met beperktere mogelijkheden die ook niet wezenlijk beter geworden zijn.

Je kunt beter stellen dat Van Aert gewoon een uitzonderlijke belastbaarheid heeft en dat het met zijn kop en een kop zoals Roglic die heeft, het prima werkt bij JV. Zal mij heel erg benieuwen of ze Vingegaard aan de praat kunnen blijven houden.

5
de nieuweMerckx 8 januari 2023 om 19:53

Niemand is tegen JV opgewassen. Denk maar aan ‘Vingegaard ging remmen om mij de tijdrit te laten winnen’ of ene Tobias Foss die wereldkampioen tijdrijden werd enz. enz..

-3
Mooie Sjors 8 januari 2023 om 20:02

‘Hèh, Foss???’

-1
josemanuelfuente 8 januari 2023 om 17:44

In Hoogerheide worden ze zenuwachtig ……

1
Ton Heijstek 8 januari 2023 om 19:21

Waarom worden ze zenuwachtig in Hoogerheide?

0
Dave Dubbeldammer 9 januari 2023 om 09:55

Ton, omdat blijkbaar 'van a één van a twee van Adrie' het parcours heeft gebouwd. Gezien het parcours dus wellicht is uitgetekend voor een MVDP met een goede rug, met veel korte bochten en snedig optrekken, zou dit nu wel eens averechts kunnen uitpakken. Daarom.

0
poeskescherens 8 januari 2023 om 19:07

@roeleur.
Het idee is dat als je op voorhand als deelnemer al begint over rugklachten, mentale klachten, en andere wat dan ook voor klachten, je de glans wegneemt van iemands overwinning dan wel ereplaats. Niet heel ingewikkeld eigenlijk. En dat geldt natuurlijk voor elke renner.

1
roeleur 8 januari 2023 om 19:32

Als hij die klachten nu eenmaal al eerder had en er maanden voor moest rusten en er dagelijks oefeningen voor moet doen lijkt het mij normaal dat als er gevraagd wordt naar het ineens grote krachtsverschil je daar een reden voor geeft. VdP heeft het als groot kampioen helemaal niet nodig om de glans van Wout weg te nemen. Daarvoor hebben ze veel te veel respect voor elkaar. Zou jij ook kunnen hebben. "Wout van Aert is natuurlijk ook gewoon heel sterk, daar mag je geen afbraak aan doen". https://sporza.be/nl/2023/01/08/mathieu-van-der-poel-zucht-ook-na-zonhoven-het-is-heel-frustrerend~1673190920919/

1
edje47 8 januari 2023 om 21:18

Poesje: je kon het beter zeggen…

0
Ouwe Taaie Bask 8 januari 2023 om 21:42

Heel jammer en sneu voor MvdP dit. Maar Als WVA nu niet had meegedaan?
Dan had hij meeste crossen gewoon gewonnen toch?
En als de pijn zo heftig is.. verlies je relatief dan zo weinig tijd op wva? Of als hij geen rugklachten had.. had ie dan WVA op minuten gefietst.. ik weet het niet. Lijkt me ook verwarrend of beetje sneu voor WVA zelfs. Klop je na keihard trainen eindelijk overtuigend je eeuwige concurrent en komt dat door de blessure van je concurrent.

1
Juud van Gemert 9 januari 2023 om 09:34

Je hebt gelijk, Wout is op dit moment gewoon veel sterker.
Rijdt een tandje lichter maar maakt wel veel meer omwentelingen waardoor je sommige passages gewoon veel makkelijker doorkomt . En na elke bocht ook veel sneller optrekt en daardoor ook minder zijn rug belast.
Bij de vrouwen zie je dat Shirin van Anrooij ook lichter rijdt dan van Empel en Pieterse ……..

0
wielervenn 9 januari 2023 om 09:31

Te diep gegaan, te veel crossen in korte tijd. Heel onlogisch zijn de klachten niet, zie ook Sweeck en Nys met rugproblemen.

1
dennis raats 8 januari 2023 om 16:37

Het komt goed

0
Schollekop 8 januari 2023 om 17:25

Wanneer wordt die nou eens verstandig. Met de rug kun je niet maar aanklooien. Dat heeft tijd nodig.

0
Mooie Sjors 8 januari 2023 om 17:33

Twee mogelijke verklaringen:

1) het valt wel mee met die rug
2) het gaat niet meer echt beteren en je moet ermee verder zo goed en zo kwaad als je kan

1
Zwarte panter 8 januari 2023 om 19:06

Ik heb het idee dat het klopt wat ie zegt er is geen versneling bij Mathieu

0
edje47 8 januari 2023 om 21:19

Niet beter bedoelde ik

0
Grote Plateau 9 januari 2023 om 01:10

Van rij 3 naar 1. Direct afscheiding van het peloton. Dan 2x over het stuur gaan in 2 ronden.

Dat lijkt me toch ook een factor geweest te zijn he Mathieu kom op.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone