Veldrijdster Geerte Hoeke: “Er is nog winst te boeken”

Door , dinsdag 29 oktober 2019 om 19:30
Veldrijdster Geerte Hoeke: “Er is nog winst te boeken”

foto: Cor Vos

De Nederlandse weelde in het damesveldrijden kan niet op. Met Geerte Hoeke, tweede in de klimcross in Beringen, zagen we zaterdag alweer een nieuw gezicht op het podium van een tv-cross. “Al moet ik nog een stuk constanter worden”, vertelt het 29-jarige Utrechtse lichtgewicht.


Vijf Nederlandse dames haalden dit seizoen al het podium in een of meer tv-crossen: Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden en Maud Kaptheijns. En dan zijn Marianne Vos en Lucinda Brand er nog niet bij. En zijn er nog de jonge talenten Puck Pieterse, Fleur Nagengast en Shirin van Anrooij, die nog stappen moeten zetten. Terwijl Sophie de Boer en Thalita de Jong nog naar hun beste niveau zoeken en Denise Betsema voorlopig nog steeds op het strafbankje zit.

Met Geerte Hoeke noteerden we zaterdag een zesde Nederlandse op het podium van een tv-cross. In de Ethias Cross in Beringen legde het Utrechtse lichtgewicht tot diep in de finale Annemarie Worst het vuur aan de schenen. Uiteindelijk finishte ze tweede. Na Worst, maar voor onder meer Katie Compton, Kaitlin Keough en Loes Sels. Eerder dit seizoen won Hoeke ook al vier minder sterk bezette wedstrijden in het buitenland. Helemaal nieuw is ze uiteraard niet. Zo liet ze vorig jaar al haar (klim)capaciteiten zien door als vijfde te eindigen in de Koppenbergcross. Maar winnen, dat was tot een maand geleden niet aan haar besteed.

Nieuw team
“Ik heb in vergelijking met vorig seizoen inderdaad een grote stap voorwaarts gezet”, vertelde Hoeke zaterdag aan WielerFlits. “Met dank aan een goede zomer, zonder blessures of ziekte. Maar ook aan mijn uitstapje naar het mountainbiken, waarin ik geprobeerd heb nog wat te schaven aan mijn technische vaardigheden. En er is mijn nieuwe team uiteraard, dat is misschien nog het belangrijkste. De combinatie van dat alles betaalt zich nu uit.”

Hoeke verhuisde na vorige winter van Creafin-TÜV SÜD naar het nieuwe bescheiden Xalt Cycling Team. “Het is een klein opgezet team, dat klopt. Maar dat maakt het net allemaal persoonlijker. De lijntjes zijn kort. Alles is prima geregeld, maar vanuit het management wordt er toch gestreefd naar gestreefd om een ‘familieteam’ te zijn dat focust op een positieve sfeer. In die omstandigheden voel ik me duidelijk het best in mijn vel en kan ik het beste uit mezelf halen.”

Geerte Hoeke in Gieten – foto: Cor Vos

Minpuntje: op  technisch vlak heeft Hoeke nog een achterstand weg te werken. “Dat werd wel duidelijk”, lachte ze na de cross van Beringen. “Ik denk dat ik in het klimwerk minstens de evenknie van Annemarie was, maar in de technische afdaling reed ze elke ronde weer een eind weg van mij. De krachten die ik ik steeds weer moest gebruiken om terug te keren, kwam ik tekort in de finale.”

Constanter worden
Vraag is of Geerte Hoeke nog progressie kan maken. “Ik denk het wel. Er is zeker nog winst te boeken op technisch vlak. Daar blijf ik – samen met mijn coach Reza Ravenstijn – aan werken. Maar ik wil vooral ook nog constanter worden. Door mijn buitenlandse overwinningen sta ik ondertussen in de top vijftig van de UCI-ranking en kan ik dus ook van start in de wereldbekerwedstrijden. Ik hoop dit seizoen nog verder te stijgen.”

Eerstvolgende doel voor Hoeke is uiteraard de Koppenbergcross, waar ze vorig jaar al vijfde werd. “Zeker weten. Wie weet zit er ook daar een podiumplaats in.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

roelieman2 28 oktober 2019 om 10:01

Apart dat een 29 jarige uit het niets podium kan rijden in een tv-cross. Ik krijg hier een soort deja vu gevoel t.o.v. vorig jaar bij…

Emergo 28 oktober 2019 om 10:27

Vertel !

Jowinho 28 oktober 2019 om 10:29

Het was dan ook een zeer zwak deelnemersveld. Als je ziet dat Puck Pieterse 4de wordt en ene Anais Grimault (wie?) 6de wordt is dat niet zo speciaal. In de WB in Bern werd ze bv. 33ste.

Die overwinningen in het buitenland waren dan ook voor Alicia Franck, Havlikova (ondertussen al 60 jaar waarschijnlijk) en Rebecca Gariboldi. Du de echte concurrentie was daar niet. Het zou pas vreemd zijn als ze in de topcrossen meedoet voor het podium.

Nico Dick 28 oktober 2019 om 10:38

Beringen was een specifiek klimparcours, net als de Koppenberg. Ook Jolien Verschueren steeg op dat soort omlopen boven zichzelf uit. Dat is ook het geval bij Geerte Hoeke. Los daarvan zette ze een stap voorwaarts. Niet dat ze plots zal gaan meedoen voor de wereldtitel

Jan Blokland 28 oktober 2019 om 15:49

Kan best wezen dat het deelnemersveld wat mager was, maar ik vond dat de manier waarop ze Worst bergop kon bijbenen toch echt niet verkeerd. Ook met wat meer concurrentie had ze dicht bij de top tien geëindigd.
We gaan het vrijdag weer zien hoe de Koppenberg verteerd wordt. Verleden jaar toch netjes 5e daar, met daarbij toch ook wel wat toppers aan de start. Dus wie weet weer een top notering. Uh, laten we het houden op een top tien notering. Zou netjes zijn.

Brabander 28 oktober 2019 om 17:51

Ik zag de naam van Puck Pieterse op een ietwat negatieve manier langskomen. Maar dat is een topper in wording natuurlijk

Jowinho 28 oktober 2019 om 19:13

Tuurlijk is dat een groot talent, maar ze is nog altijd maar 17 en zelf ben je het grootste talent ter wereld, dan nog kun je in goed bezette wedstrijden moeilijk meestrijden voor het podium.

Van Anrooij in Gieten is daarvoor het beste voorbeeld, want in het slot zakte ze er ook door na een zeer sterke wedstrijd. 17 is echt wel heel jong. Thibau Nys kan ook geen podium rijden bij de heren.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair