Lars Boom onzeker voor Tour de France door te lage cortisolwaarde
foto: Sirotti
vrijdag 3 juli 2015 om 22:21

Lars Boom onzeker voor Tour de France door te lage cortisolwaarde

Lars Boom moet waarschijnlijk de Tour de France aan zich voorbij laten gaan. Bij de gezondheidskeuring voorafgaande aan de wedstrijd is een te lage cortisolwaarde gemeten bij de Nederlander van Astana. Dit nieuws kwam naar buiten via de Franse sportkrant l’Equipe.

De MPCC, de vereniging voor een geloofwaardig wielrennen, heeft Astana gevraagd de 29-jarige Nederlander uit de wedstrijd te houden. De organisatie, waarvan Astana lid is, doet dit om de gezondheid van wielrenners te waarborgen, niet vanwege dopingverdenkingen, schrijven ze in hun persbericht. In de regels van de MPCC staat dat een renner met te lage cortisolwaarden acht dagen aan de kant moet blijven, omdat dit kan duiden op een verminderde gezondheid. Van de UCI zou Boom mogen starten.

Ploegmanager Alexandre Vinokourov zou geweigerd hebben om Boom uit de Tour te halen. “Of de UCI staat ons toe een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start”, zou hij volgens de Franse krant hebben gezegd.

Bennett voor de Giro
Eerder dit jaar mocht George Bennett (LottoNL-Jumbo) vanwege dezelfde reden niet starten in de Giro d’Italia. Dit voorval was voor de Nederlandse ploeg reden om uit de MPCC te stappen.

RIDE Magazine
137 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2015 22:37
Zomaar uit de MPCC stappen is voor Astana misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Ze liggen onder een vergrootglas vanwege de licentie-perikelen en het zou zo maar kunnen dat in de afspraken expliciet is opgenomen dat het MPCC-lidmaatschap een voorwaarde is.

Het vervangen van een renner op dit tijdstip is onmogelijk, want die vervanger zou dan ook alle medische en andere controles moeten hebben doorlopen. Dat is volgens mij voor reserves niet het geval.

En verder: K*T!
3 juli 2015 22:37
Naja ik speculeer helemaal niks, ik hoop er gewoon op dat Boom van start gaat puur uit entertainment vanuit een Nederlands perspectief.

@Rosen
Daar heb je een punt, maar in mijn ogen/naar mijn mening zal Nibali, Boom erg missen tijdens de kasseien rit als hij er niet is.
3 juli 2015 22:38
Astana zal wel het pad van TLJ volgen.... Uit MPCC stappen, op zo'n korte termijn mag je geen vervanger meer aanwijzen en met een favoriet in je ploeg ga je niet direct achter de feite aanlopen.

Belachelijke regel dat cortisol gebeuren, zeker omdat de methode (moment opname) niet werkt
3 juli 2015 22:38
Geneuzel of niet. Er zijn 197 renners die dus niet de waarde hebben die Boom nu heeft.
Dus Astanna kan beter met hun verleden Boom uit de ploeg halen. Ze hebben al een behoorllijk imago schade opgelopen.
3 juli 2015 22:39
Nederlanders zijn toch erg consequent hier.
Het moest eens een rus, italiaan of belg zijn.
Nu is het gewoon 'geneuzel'. :-)
3 juli 2015 22:40
Volgens La Gazetta start Lars gewoon omdat Astana geen vervanger mag oproepen. Storm in een glas cortisolwater
3 juli 2015 22:40
Woorden van Vino aan de telefoon: "Of de UCI laat ons Lars Boom vervangen, of hij begint morgen aan de Tour. Jammer voor de MPCC"
3 juli 2015 22:42
@VDB44
Ligt eraan tegen wie je het hebt, persoonlijk boeit het mij geen zak wie of wat het is. Vind persoonlijk de MPCC een beetje "onzinnig", dus niet elke Nederlander aanspreken met jou reactie ;-).
3 juli 2015 22:42
Eigenlijk zouden de andere MPCC-ploegen nu moeten staken, al is het alleen maar om een punt te maken. Morgen is dan allicht niet handig, zondag lijkt daar beter geschikt voor. Maar dat gebeurt toch niet.
3 juli 2015 22:44
Stukje complottheorie, wie is voorzitter van de mpcc, wie heeft er morgen in de tijdrit een concurrrent minder ;)
3 juli 2015 22:44
In Bureau Sport waren ze bij hem thuis. Voor iemand die geen beslissingen neemt op basis van geld (aldus hemzelf) was het pand aardig uit de kluiten gewassen (zeg maar gerust: megalomaan groot). Verdachtmakingen richting Astana 'sloegen allemaal nergens op', vandaag nog was het 'Tony Martin moet een toontje lager zingen' en nu dit weer. Beetje jammer. Of beter gezegd: heul jammer. Was gewoon lekker naar Sky gegaan voor een ton (of twee) minder.
3 juli 2015 22:44
Hier zakt mijn broek van af...wat een nep-drama. Het circus draaid al op volle toeren. Denk dat MPCC lidmaatschap geen vereiste kan zijn voor Astana dus uit MPCC en weg schone schijn. Moet er nog zand zijn Astana? Hallo
3 juli 2015 22:44
Daarom kwam het volledige team net uit de bus bij het hotel. Lars Boom was druk aan het bellen. Nibali en Scarponi waren erg ontspannen dus zal wel met 9 man gestart gaan worden.
3 juli 2015 22:44
Quote:
Eerder dit jaar mocht George Bennett (LottoNL-Jumbo) vanwege dezelfde reden niet starten in de Giro d’Italia. Dit voorval was voor de Nederlandse ploeg de reden om uit de MPCC te stappen.

Nee, dat is het tendentieus verdraaien van de feiten.
3 juli 2015 22:45
Waarom heeft niet iedere ploeg standaard 1 officiele reserve klaar staan voor een wedstrijd als de Tour eigenlijk? Voor hetzelfde geld ga je op de dag voor de Tour knullig op je plaat en dan moet je ook met 8 starten, en zoveel moeite is dat toch niet. Die reserve doorloopt dan ook alle nodige procedures voor de start en dan ben je van dit soort problemen af.
3 juli 2015 22:46
@WC : idd, hij is ook ondermeer , met het oog op deze Tour naar Astaa gehaald.
Nibali kwam blijkbaar uit de lucht gevallen over het geval-Boom. Hij maakte wel direct de vergelijking met Bardiani in de Giro en we weten hoe dat afgelopen is? Bye Bye MPCC
3 juli 2015 22:46
Tja, en toch denk ik ook wel "er zijn 195 renners die wel normale waarden hebben". Ik ben me er van bewust dat er andere dingen aan ten grondslag kunnen liggen, maar toch is het een naar bericht.

Astana moet wel oppassen en zomaar uit de MPCC stappen is voor hun imago, ook naar de hoge piefjes, toch ook niet echt handig.
3 juli 2015 22:47
@VDB44 @ Dougi

Ik ben heel consequent m.b.t. dit "cortisol" geneuzel. Ook toen met Bardiani en Lotto heb ik al gezegd dat het hele MPCC gebeuren een wasseneus is. Net zoals de term "het nieuwe / schone wielrennen". Waarschijnlijk als ze morgenvroeg bij Boom de cortisalwaarde meten, komt er weer wat anders uit de bus rollen. Gewoon stoppen met deze onzin en gaan koersen, zolang de UCI de regie niet zelf in handen neemt en duidelijkere richtlijnen uitvaardigd.
3 juli 2015 22:48
@LyndaLid
Wie zijn de andere 2 renners met verdachten waarden?
3 juli 2015 22:49
@the student
Ik ga ervan uit dat ze cortisolspiegels wel op gezette tijden meten..
3 juli 2015 22:50
Awhneeeeeeeee niet weer dat gezeik... :|
3 juli 2015 22:50
Stoned Camel, dat zou wel te gemakkelijk zijn, ik vind dat je nu te logisch nadenkt :)
3 juli 2015 22:52
Bestaat die regel om de renner tegen zichzelf te beschermen ?
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/78412-een-tekort-aan-het-hormoon-cortisol.html
3 juli 2015 22:52
Koele kikker Lars stresst gewoon niet genoeg voor de Tour.
3 juli 2015 22:53
Tja, sinds het geval Bennet kijk ik hier toch genuanceerder naar. Alleen jammer dat er kennelijk nav de twijfels geuit door LTJ geen actie is ondernomen door de ploegen om op dit punt iets aan te passen aan de regels van het MPCC.

Reacties zijn gesloten.