Geen Pontchâteau voor Sanne Cant: “Ik ga me in Spanje voorbereiden op WK”

Door , zaterdag 12 januari 2019 om 17:27

foto: Photopress.be

Sanne Cant heeft haar tiende opeenvolgende Belgische titel op zak. Haar volgende doel wordt het WK in Bogense, waar ze op een hattrick mikt. “Maar ik reken mezelf niet tot de favorieten. Dat zijn de Nederlandse dames. Trouwens, ik ben toch aan een slecht seizoen bezig?”


Het was in januari 2010, dat Sanne Cant in het zand van Oostmalle haar eerste driekleur als eliterenster pakte. “Nee, ik had toen nooit durven denken dat ik dat kunstje nog negen keer zou herhalen”, vertelde Cant in Kruibeke op de persbabbel. “Maar elk jaar kwam er eentje bij, waardoor ik ondertussen aan tien stuks zit. Dat staat mooi op mijn Wikipedia-pagina, niet? Welke waarde ik daar verder aan hecht? Ik vermoed dat ik pas op latere leeftijd zal beseffen hoe straf dit is. Maar ik kan me wel inbeelden dat dit record moeilijk te evenaren zal zijn.”

“Op dit parcours worden waardeverhoudingen gerespecteerd”
Cant heeft de voorbije weken naar eigen zeggen nooit getwijfeld aan haar hegemonie in eigen land. “Eerlijk? Ik wist dat, als ik geen extreem slechte dag kende, er weinig kon fout lopen. Vooral toen ik beelden van het parcours zag opduiken, was ik snel gerustgesteld. Oerlastig. En technisch. Op een snelle omloop is het moeilijker om het verschil te maken, maar hier komen de waardeverhoudingen altijd tot hun recht. Zo is ook gebleken, al speelde het natuurlijk wel in mijn voordeel dat Loes (Sels, red) snel een paar foutjes maakte. Vanaf dan was het zoeken naar een eigen tempo en zelf zo foutloos mogelijk blijven. Dat is me gelukt.”

De regerende wereldkampioene liet het de voorbije weken al uitschijnen, ondertussen heeft ze definitief beslist om de voorlaatste manche van de Wereldbeker te laten schieten. “Waarom nog de verplaatsing naar Pontchâteau maken? Ik kan het eindklassement niet meer winnen. Ik sta nu tweede en kan hooguit een plaatsje zakken. Of ik nu tweede of derde word, maakt weinig verschil uit. Dan trek ik liever voor een tweetal weken naar Spanje om mijn vormpeil nog wat op te krikken richting het WK in Bogense. Ik heb het gevoel dat ik die stage nog nodig heb om in topvorm naar Denemarken af te reizen.”

“Favoriet voor WK? Ik ben toch aan een slecht seizoen bezig?”
In Bogense, waar ze vorig jaar overigens de wereldbekermanche won, kan Cant een derde opeenvolgende wereldtitel pakken. “Ik voel me elke week beter worden. Of dat voldoende zal zijn om de regenboogtrui ook volgend jaar te mogen dragen, weet ik niet. De Nederlandse dames zijn in Bogense torenhoog favoriet? Wie? Ze zijn met zoveel. Marianne Vos en Lucinda Brand vooral. Denise Betsema ook, al lijkt die de laatste weken een beetje uit beeld. Annemarie Worst? Hmm.. Niet op dat parcours, denk ik.”

Tot slot volgde nog een uitsmijtertje. Op zijn Cants. “Waarom ik mezelf niet bij de topfavorieten plaats? Ik ben toch aan een slecht seizoen bezig? Dat hoorde ik de voorbije maanden meermaals. Dan kan ik nu plots niet bij de favorieten gerekend worden, hé.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

illu 12 januari 2019 om 18:40

Tja ze is altijd een outsider natuurlijk, vorm van de dag gaat doorslaggevend zijn (lekker cliche).

Daarnaast is ze natuurlijk eigenlijk ook aan een slecht seizoen bezig. Ze wint meestal alleen als de meeste buitenlandse toppers verstek laten gaan. Aan de andere kant is dat redelijk karakteristiek voor de carriere van Cant vind ik persoonlijk en is het dus eigenlijk een seizoen dat bij haar past. Altijd hoog niveau maar nooit echt de beste. Ze is niet dat super talent, maar als de rest een klein steekje laat vallen staat ze altijd klaar om toe te slaan (zie haar wereldtitels).

Jowinho 12 januari 2019 om 19:26

Niet helemaal akkoord. De voorbije drie seizoen telkens meer dan 20 overwinningen en daar zitten er natuurlijk veel tussen tegen iets mindere tegenstand, maar om nu te zeggen dat ze enkel won omdat de beste tegenstanders er niet waren is ook niet waar.

Je hebt wel gelijk over dit seizoen. Dat is inderdaad heel slecht voor haar en in mijn optiek kan ze haar seizoen enkel goedmaken met een derde wereldtitel anders heeft ze gefaald.

Deel Koeper 12 januari 2019 om 19:59

De voorbije jaren 2 wereldtitels, 3 Europese titels, 3 keer de wereldbeker, 3 keer superprestige, 4 keer op rij 1e in de UCI-ranking, het schreeuwt echt wel “nooit echt de beste”.

delgado 12 januari 2019 om 20:21

Als je in een slecht seizoen Betsema tweemaal op waarde kan kloppen voor de overwinning, ben je toch net wat beter dan jij hier doet uitschijnen, me dunkt.

salb 12 januari 2019 om 20:31

Ze heeft dit seizoen 8 zeges en enkel Betsema doet beter met 10 als ik mij niet vergis. En ze is leider in 2 klassementen waarvan ze 1 zo goed als binnen heeft. Dat lijkt mij voor een "slecht" seizoen wel mee te vallen gezien de zware concurrentie.

ChefSpijker 12 januari 2019 om 20:37

Juist in dat ene klassement dat zo goed als binnen is, is er ook geen concurrentie. De Nederlandse dames laten die DVV-crossen regelmatig schieten waardoor ze kansloos zijn voor de eindzege. Cant komt gewoon elke keer wel opdagen, en dan komt het haar ook toe. Maar ’t is nou niet alsof de concurrentie zo zwaar is in dat klassement. Moet enkel met haar nicht Sels afrekenen. En de zeges pakte ze voor het grootste gedeelte ook in B-crossjes. Vorig jaar was ze wel echt een stuk sterker naar mijn beleving.

salb 12 januari 2019 om 20:44

Kan zijn maar Betsema haar zeges zijn ook vooral B-crossen. En in de superprestige is er wel concurrentie en staat ze ook bovenaan net zoals de UCI ranking.

delgado 12 januari 2019 om 21:09

@ChefSpijker

Ja, dat ze minder is dan vorige jaren, klopt natuurlijk.

mark peeters 12 januari 2019 om 21:39

Dat ze vorig jaar beter presteerde dan dit jaar klopt, maar ze is nog steeds wereldtop getuige haar palmares. Een beetje respect voor haar prestaties (zie de omlijsting ervan in de reactie van Deel Koeper) kan geen kwaad. Ook dit jaar al goed voor 8 zeges, wie kan dat zeggen?

Thijs E 13 januari 2019 om 00:20

Het verschil in hoe de prestaties van Cant in Nederland ervaren worden zit hem wellicht in de prestaties op de weg van haar Nederlandse concurrenten.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.