Geen plek voor Laurens ten Dam bij UnitedHealthcare

zondag 20 september 2015 om 09:39
Geen plek voor Laurens ten Dam bij UnitedHealthcare

foto: Marcel Koch

UnitedHealthcare geeft in 2016 de voorkeur aan Amerikaanse renners. Dat vertelt ploegmanager Mike Tamayo aan CyclingNews. Er zijn gesprekken gevoerd met Laurens ten Dam, maar deze liepen op niets uit. De Nederlander is einde contract bij LottoNL-Jumbo.

“Er waren gesprekken met Laurens, maar we hebben onze selectie compleet nu”, zegt Tamayo, die Ty Magner als laatste aanwinst presenteerde. Deze 24-jarige Amerikaan maakt de overstap van de Hincapie-ploeg. “We focussen ons op het opleiden van jonge jongens uit de Verenigde Staten.”

Ook Alessandro Ballan, die zijn schorsing uit heeft gezeten, werd in verband gebracht met de ProContinentale formatie. “We hebben hem één keer gesproken. Wilier (de fietsleverancier, red.) vroeg of wij met hem wilden praten. Het is niet zozeer zijn verleden, maar meer ons idee over de toekomst”, aldus de teambaas, die eerder deze week al de Amerikaanse kampioen Matthew Busche binnenhaalde van Trek Factory Racing.

Dit artikel delen:

59 Reacties

billi 20 september 2015 om 09:46

geen plek voor een renner als L ten Dam in een pc-team???
denk dat hier sponsorbelangen de doorslag geeft, een sponsor voornamelijk gericht op de amerikaanse markt, waarvoor de amerikaanse wedstrijden ook het belangrijkste zijn, daardoor ook een renner als Busche, lijkt me

menig pc-team zou staan te juichen met een renner als LtD
een amerikaanse ploeg zal toch lastig worden, vrees ik

krypton 20 september 2015 om 09:48

Of Ten Dam heeft ze de voorkeur voor een ander team/heeft elders al getekend en Tamayo spint dat even op deze manier.

robert geezert 20 september 2015 om 09:57

Novo nordisk? Of zijn daar geen plekken over voor renners zonder diabetes?

horsm 20 september 2015 om 10:00

ben benieuwd wat het dan wordt voor ten dam.

Jean Dumas 20 september 2015 om 10:02

Laurens zou een goede bergknecht voor Dumoulin zijn

lopje1 20 september 2015 om 10:03

of te wel, geen interesse.

simon_cc 20 september 2015 om 10:04

Lijkt me ideaal te zijn voor Giant, aangezien die hebben aangegeven bergknechten te willen aankopen :)

-luka 20 september 2015 om 10:06

@Jean Dumas
Precies wat ik dacht! Dat verging LtD ook prima in de Giro voor Menchov destijds.

ikbenprocycling 20 september 2015 om 10:22

Tom traint kennelijk af en toe gezellig met LtD in het Limburgse. Als Tom in hem een serieuze klimknecht zou zien binnen Giant-A, zou Tom dat echt zelf wel kenbaar maken aan de ploegleiding….

-luka 20 september 2015 om 10:26

Nou ja, het is pas sinds kort bekend dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen de sprint. Ik sluit niet uit dat ze met elkaar in gesprek zijn.

flyellus42 20 september 2015 om 10:37

Wat heeft UnitedHealtcare aan Laurens ten Dam?? Deze renner presteert alleen tijdens de tour de france (als hij niet valt)en ik zie het niet zo gauw gebeuren dat deze ploeg een wildcard krijgt voor deze wedstrijd.

Anderzijds wat heeft Laurens ten Dam aan Unitedhealthcare? Deze ploeg rijdt vooral kleine koersen in Amerika en af en toe op uitnodiging in Europa. Dat komt volgens mij niet overeen met de ambities van de renner die zelf heeft aangegeven nog minimaal 1 jaar er vol voor te gaan.

koos1 20 september 2015 om 10:51

Het is toch te hopen dat Ten Dam nog 1-2jaar als superknecht gaat rijden (voor Dumoulin of Lotto-NL), zou jammer als hij nu al naar een kleine Amerikaanse ploeg gaat. Uitrijden in Amerika kan altijd nog wel aan het einde van z’n carrière.

Marszzz 20 september 2015 om 10:52

UnitedHealthCare gaat zo te horen Roompot achterna, maar dan op z’n Amerikaans.
Vind UHC toch ook wat onder zijn niveau, dus niet erg. Wellicht naar Cannondale-Garmin of naar Trek of naar BMC?

Turtlehead 20 september 2015 om 10:59

Ten Dam te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken?
Als schaduwkopman/klassementsman toch zeer zwak en onregelmatig gebleken, als knecht al een aantal jaren niet erg waardevol.
Daarnaast idd vooral zichtbaar in d Toir (en dan nog in de Nl-media).
Ben benieuwd.

Pavlov 20 september 2015 om 10:59

Het is waarschijnlijk slechts ‘1 van de’ gesprekken die hij voert. LtD heeft vast wel wat te kiezen.

vlek 20 september 2015 om 11:01

Ten Dam komt echt nog wel ergens goed terecht voor in ieder geval nog een jaar in de WT. Cannondale, Trek, TLJ of Giant hebben allemaal kopmannen die een klimmer van dat niveau in de Tour goed kunnen gebruiken. Alleen wat die laatste betreft is het nog de vraag of dat voor 2016 inderdaad zo gaat zijn. Daar moeten ze waarschijnlijk eerst weten wat voor 2016 de plannen met Dumoulin gaan zijn, voor ze iemand als Ten Dam gaan halen. Was hij ook voor rondjes van een week een ontbrekende schakel, dan had het een stuk makkelijker geweest om die beslissing te nemen.

HoofdIsVrij 20 september 2015 om 11:01

Wat heeft Laurens ten Dam in 2015 eigenlijk gepresteerd? Helemaal niks toch? En dan UHC onder zijn niveau noemen…

Jungle Man 20 september 2015 om 11:06

Voor een sponsor (TLJ) heft LtD toch heel veel meerwaarde dan menig ander renner…Ik hoop van harte dat ie bij Giant-Alpecin of eventueel Lotto Soudal oid onderdak vindt.

xistnc 20 september 2015 om 11:06
Quote:
koos1 – 20 september 2015 om 10:51
Uitrijden in Amerika kan altijd nog wel aan het einde van z’n carrière.

In principe wel, maar het is de vraag in hoeverre hij het schoolgaan van zijn kinderen laat meetellen. Tussen eind dit jaar en het moment dat zijn oudste leerplichtig wordt, zitten pak ‘m beet 2 seizoenen. Als hij wil dat Jens in NL naar school gaat, dan is dit het moment om voor Amerika te kiezen. Maar opknippen in 1 + 1 kan ook.

Cannondale en Trek (waar hij beide heus mee gesproken heeft) lopen vol. Voor BMC komt hij tekort. Dus WT wordt lastig. UHC is de enige echte procontinentale ploeg in Noord-Amerika, want Novo Nordisk is eigenlijk een continentale ploeg met een intercontinentale status.

Wheely 20 september 2015 om 11:25

De voornaamste reden dat Ten Dam bij een Amerikaanse ploeg wil is volgens mij dat hij graag wedstrijden als Utah en Californië wil rijden. Dan zou in theorie een ploeg als Tinkoff zelfs nog kunnen want die rijdt daar ook. In praktijk lijkt me dat echter niet haalbaar. Misschien moet Laurens maar zijn eigen ploegje in de states beginnen TenDam 4ever.

Tuubke 20 september 2015 om 11:30

@Jungleman
Publicitaire waarde heeft Ten Dam alleen voor Nederland, vrees ik. Hier zijn nog wel wat fanatiekelingen die het mooi vinden een landgenoot continu te zien lijden met het snot in zijn baard. Om in het buitenland een plek in een goede ploeg te krijgen, tellen toch vooral de prestaties en die houden helaas niet echt over.

xistnc 20 september 2015 om 11:33

@Wheely
Eens, al omvat 'een Amerikaans programma' nog iets meer dan dat. Zoals Tour of the Gila en nog wat van die .2-koersjes. Bedenk bovendien de reactie van Oleg toen Kreuziger een rit won in één van die grotere USA-koersen, vraag is of hij daar volgend jaar weer rijdt.

Verder heb ik begrepen dat Laurens zo'n programma ook graag met Amerika als tijdelijke thuisbasis zou willen rijden.

@Tuubke
Verkijk je er niet op. Ten Dam is erg populair in Amerika, getuige ook zijn aanhang op Strava. Hij zou daar heel goed het gat op kunnen vullen wat Jens Voigt min of meer heeft achtergelaten. Daarom zou hij volgens mij ook prima de 'Amerikaan' kunnen zijn die Bianchi graag bij TLJ wil zien rijden. Maar dan moeten ze daar ook wel naar handelen.

Omhoog73 20 september 2015 om 11:37

@Hoofd is vrij
Het lijkt dat je hoofd niet vrij is maar overvol, en dat je niet meer kunt nadenken.
Ten Dam is dit jaar 2 keer zwaar gevallen en 1 keer flink aangereden.
Hoe kun je in godsnaam een goed seizoen verwachten met al deze pech?
De jaren daarvoor heeft hij wel goed gereden, dus Laurens verdient overal een goede kans, zowel als kopman in een kleinere ploeg als eventueel superknecht bij een topteam (GIANT?)
Ten Dam is een sympathieke liefhebber met een prof instelling en verdient het niet om zo kortzichtig afgezeken te worden door bierbuiken vanuit een burostoel!

Wheely 20 september 2015 om 11:53

@xistnc
Als zijn grote droom inderdaad is om Tour of the Gila te rijden dan is er vast wel een continentaal team waar hij zich bij aan kan sluiten, Optum of zo. Maar laat hem dan alsjeblieft nog maar bij TLJ blijven tot dat de tijd rijp is.

MooieMario 20 september 2015 om 11:54

Ik snap niet dat Lotto Jumbo hem geen contract geeft. Voor die prijs kun je geen vergelijkbare renner of betere renner vinden. Iemand die top 10 in de tour heeft gereden mag wel wat meer krediet hebben. Als hij niet valt rijdt hij gewoon een goed klassement in een grote ronde. Is niet te beroerd om voor een ander te rijden. Menig kopman zou hem als meesterknecht willen hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair