Geen plek voor Laurens ten Dam bij UnitedHealthcare
foto: Marcel Koch
zondag 20 september 2015 om 09:39

Geen plek voor Laurens ten Dam bij UnitedHealthcare

UnitedHealthcare geeft in 2016 de voorkeur aan Amerikaanse renners. Dat vertelt ploegmanager Mike Tamayo aan CyclingNews. Er zijn gesprekken gevoerd met Laurens ten Dam, maar deze liepen op niets uit. De Nederlander is einde contract bij LottoNL-Jumbo.

“Er waren gesprekken met Laurens, maar we hebben onze selectie compleet nu”, zegt Tamayo, die Ty Magner als laatste aanwinst presenteerde. Deze 24-jarige Amerikaan maakt de overstap van de Hincapie-ploeg. “We focussen ons op het opleiden van jonge jongens uit de Verenigde Staten.”

Ook Alessandro Ballan, die zijn schorsing uit heeft gezeten, werd in verband gebracht met de ProContinentale formatie. “We hebben hem één keer gesproken. Wilier (de fietsleverancier, red.) vroeg of wij met hem wilden praten. Het is niet zozeer zijn verleden, maar meer ons idee over de toekomst”, aldus de teambaas, die eerder deze week al de Amerikaanse kampioen Matthew Busche binnenhaalde van Trek Factory Racing.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
20 september 2015 11:56
@Omhoog73

Waarom wordt hij dan geweigerd bij een B-team als UHC? Omdat hij zo'n fantastische renner is, zoals jij beschrijft?

Leg mij maar al die fabuleuze uitslagen van Ten Dam van de afgelopen jaren voor. Vertel mij maar over die momenten waarop hij als meesterknecht heldendaden verrichtte.

LtD kan goed pieken, maar is verder een behoorlijk middelmatige renner.
20 september 2015 11:57
@Wheely
Het gaat om het programma, niet om één specifieke koers. Denk daarbij ook aan het rijden van de typisch Amerikaanse criteriums, met bijbehorende dagelijkse BBQ.

@MooieMario
Ah, kijk. Jij kent 'die prijs'?
20 september 2015 12:02
LTD is laatste tijd alleen in nieuws door valpartijen..
Als ik Giant was zou ik hem niet aantrekken!
20 september 2015 12:07
Als UHC verder wil met Amerikanen komt er met Brajkovic wellicht ook een interessante klimknecht vrij voor Giant.
20 september 2015 12:08
Ten Dam is gezellige Hollandse middelmaat met een neusje voor het anoniem mee pedaleren in de subtop. Zitten ze in het buitenland niet op te wachten
20 september 2015 12:11
Waarom wordt Ten Dam door sommigen een superknecht genoemd? Omdat hij zich het hele jaar voorbereid op de Tour, een beetje aanklampt en dan 12e wordt? Ik heb hem namelijk zelden iets zien doen voor zijn kopman.
20 september 2015 12:14
@xistnc
Dan is een ploeg als Optum juist prima lijkt me al dan niet pro deo of iets. Eerst nog een jaartje cashen bij TLJ of Giant. Beter nog, geef Nibali eens een belletje. Die was zo gecharmeerd toch?
20 september 2015 12:21
@Wheely
Dat zal de afweging worden, vermoedelijk: een Optum/JellyBelly-achtige ploeg of TLJ/Giant. Bij TLJ is hij nagenoeg zeker van de Tour, dat is bij Giant nog maar de vraag. Als ze met Dumoulin kiezen voor de Giro, dan zal in de Tour vooral ingezet worden op de sprinttrein. Of zou Ten Dam zowel in de Giro (Dumoulin) als in de Tour (Barguil) van waarde kunnen zijn?
20 september 2015 12:24
@Hoofdisvrij
Waarschijnlijk kon UHC het salaris niet betalen? + “We focussen ons op het opleiden van jonge jongens uit de Verenigde Staten.”. 2 argumenten dat UHC LTD niet genomen heeft.
@Arema dus Tom Dumoulin had Giant na zijn valpartij in de tour ook eruit moeten gooien?
LTD heeft inderdaad veel pech gehad, maar dat is geen garantie voor de toekomst ;)
20 september 2015 12:46
Wat xistnc zegt. Optum of Jelly Belly misschien?
Zal hem goed staan, de snoepjestrui.
20 september 2015 12:47
Waarom is Dumulain nu ineens een top ronde renner! Wat hij gepresteerd heeft in de vuelta hebben andere in afgelopen jaren ook gedaan (gesink, mollema) Daarbij is de vuelta echt niet zo bijzonder om te presteren, ene Horner en Cobo konden het afgelopen jaren ook. Ik snap die hype echt niet..... ten dam heeft in de tour en de vuelta veel beter gepresteerd en moet nu dan knecht gaan worden???? Het was leuk en spannend maar hij 6e geworden iets wat bijna elke ronde wel door een nederlander afgelopen jaren gedaan is. Hij is jong en talentvol maar dat zijn Aru, Sagan, Qintana, Majka bijv. ook en die hebben wel even iets meer gewonnen, dat zijn echt top talenten.
20 september 2015 12:50
Het is opzich goed dat ltd zijnn heil ergens anders gaat zoeken. het kopmanschap zit er niet meer in voor hem, en ik Gun het hem, om bij een leuke ploeg te gaan afbouwen.
wel respect, dat hij met zijn beperkingen toch geregeld de beste NL renner was in de tour.
20 september 2015 12:55
9de^^
20 september 2015 13:23
Ten Dam mag dan wel redelijk vaak op zijn bek gaan en af en toe droefgeestig doorrijden voor de buhne maar het is een natuurtalent voor bergop rijden. Tel daar bij op dat het een trainingsgabber van Dumoulin is (toch?) en voila, hier moeten de verschillende partijen niet te moeilijk over doen.
20 september 2015 13:24
'Hij is jong en talentvol maar dat zijn Aru, Sagan, Qintana, Majka bijv. ook en die hebben wel even iets meer gewonnen, dat zijn echt top talenten'

Wat is je punt?
20 september 2015 13:29
@DemPols
In de Vuelta wordt vaak hard gereden, ondanks de gemiddeld mindere namen die er rijden. De prestaties van Horner en Cobo waren uitzonderlijk te noemen in absolute termen, nog meer als je beseft dat ze de Tourwinnaars van het jaar erna klopten.

Verschil tussen Dumoulin en de andere Nederlanders die nu rondfietsen is het feit dat hij etappes won en de leiderstrui droeg tot in het slotweekend. M.a.w. hij deed ook echt om de knikkers mee. Een renner als Ten Dam mag blij zijn als hij voor Dumoulin kan knechten volgend jaar, gezien zijn slechte seizoen. Hij heeft een paar uitschieters gehad de laatste jaren, maar hij is al bijna 35; dan is het tijd dat je nieuwe generatie de ruimte geeft, zeker als één van hen op zijn 24e al je eigen topprestaties verbetert.
20 september 2015 14:32
@Dereffe dan moet je eens wat vaker naar wielrennen kijken. Lau doet genoeg voor zijn kopmannen. Nibali wou hem niet voor niks hebben als superknecht.
20 september 2015 14:41
Ik kan er niet goed bij dat Ten Dam daar zou willen gaan rijden of krijgt hij niet beter meer? Zou nog liever een Belgisch programma rijden a la Wanty of Willems.
20 september 2015 15:04
@zoetepap Ten Dam is gek op de States! Dan vind je het leuk om daar te rijden.
20 september 2015 15:11
@Lalsacien; Hazo dat was me ontglipt. Ja dan zou ik mijn ronde maar doen op zijn leeftijd...maar lager als UHC zou ik niet willen zakken en dan schiet er helaas niet zoveel over. Of als wegkapitein bij Hincapie? En passant Dekker meenemen :-)
20 september 2015 15:30
simpelzat,voor de kwaliteiten van ltd zo rijden er nog zovelen,logisch dat hij einde is bij lotto jumbo nl,leuk gast maar voor de rest een gewone middenklasser
20 september 2015 15:40
Als 'gewone middenklasser' rijd je echt geen Top 10 in de Tour!
20 september 2015 16:23
LottoNL heeft een duidelijk gebrek aan goede klimmers en ze laten Ten Dam zomaar gaan. Ik zou zijn contract verlengen en hem de Tour als knecht van Gesink en Kruijswijk laten rijden. Kelderman zou ik de Giro en Vuelta laten rijden gezien de vele tijdrit kilometers in de Giro.
20 september 2015 16:32
Interview op NOS met Ten Dam is wel interessant. Lijkt zoals hij erover spreekt eerder te hopen op een grote ploeg (en daar dan als superknecht?) dan wat kleiner, maar dat is mijn interpretatie.. In ieder geval geen ploeg uit de VS, als waar hij op hoopt slaagt is hij volgend jaar nog genoeg te bewonderen dus zal geen niet-WT ploeg zijn.
20 september 2015 16:44
Hij heeft het in dat NOS-interview over iets dat nooit eerder is gedaan... ik moest gelijk denken aan een speler/trainer in het voetbal. Misschien wordt hij renner annex ploegleider bij Giant of zoiets?

Ik snap ook totaal niet waarom LottoNL hem zou laten gaan, volgens mij halen ze met het vrijgekomen budget geen topper binnen en bergop worden ze zo wel bijzonder zwak.

Reacties zijn gesloten.