Fuglsang over multitalent Van der Poel: “Hij zal een keer moeten kiezen”

donderdag 18 juni 2020 om 14:58
Fuglsang over multitalent Van der Poel: “Hij zal een keer moeten kiezen”

foto: Cor Vos (archief)

Jakob Fuglsang kijkt met bewondering naar Mathieu van der Poel. De renner van Alpecin-Fenix combineert de cross schijnbaar moeiteloos met het mountainbiken en het wegwielrennen. “Het is alleen niet mogelijk om dat nog jaren vol te houden”, zo waarschuwt Fuglsang. “Ik geloof dat hij op een dag zal moeten kiezen.”

Fuglsang volgt de verrichtingen van zijn Nederlandse collega met interesse. Zo zag de Deense klimmer Van der Poel in februari wereldkampioen veldrijden worden in het Zwitserse Dübendorf. “Het is een hele interessante renner om te volgen. Ik heb echt genoten van het voorbije WK veldrijden, het was een demonstratie van kracht en techniek.”

“Van der Poel stak met kop en schouders boven de rest uit. Ik kan me haast niet voorstellen hoe het moet zijn om het hele jaar te koersen, bijna non-stop.” De vraag is hoe lang Van der Poel dit kan volhouden. De 25-jarige alleskunner zal aankomende winter bijvoorbeeld al minder crossen gaan rijden. “Je moet je lichaam en geest af en toe wat rust gunnen”, zo vertelt Fuglsang.

Uitdaging 
Fuglsang maakt tegenwoordig furore als klassiekerspecialist en ronderenner. Zo won hij vorig jaar op overtuigende wijze Luik-Bastenaken-Luik en wist hij al tweemaal het Critérium du Dauphiné te winnen. De Deen was vroeger echter ook een beloftevolle mountainbiker. “Of ik zelf nog de ambitie heb om verschillende disciplines te combineren?”

“Het is een enorme uitdaging om in verschillende disciplines mee te strijden om de overwinning. Als ik zo jong zou zijn als Van der Poel, had ik wellicht de motivatie gehad om het te proberen. Het verschil is wel dat hij een echte klassiekerspecialist is, dat maakt het misschien wat eenvoudiger”, aldus Fuglsang, die zich dit jaar vooral richt op de Giro d’Italia.

“Ik denk niet dat het realistisch is om in hetzelfde seizoen voor een klassement te gaan in een grote ronde én een titel te pakken in het veldrijden of mountainbiken.” Van der Poel en Fuglsang kwamen elkaar vorig seizoen al een keer tegen in de Amstel Gold Race. De Nederlander wist na een nagelbijtende finale als eerste over de streep te komen, Fuglsang werd die dag derde.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Panache 18 juni 2020 om 15:39

Ooit heb je inderdaad een rustperiode nodig, zoals april-juni 2020.

FondriestTF3 18 juni 2020 om 15:45

Dit verhaal hoor je vaker. Echter, als je naar het programma kijkt van MvdP in 2019… dan had hij best weinig koersdagen.

Een wielrenner denkt in jaren. Logisch ook. Maar als je seizoen uit meerdere onderdelen bestaat, kun je meerdere rustperioden inbouwen. Het veldrijseizoen overlapt niet met de klassiekers en hij mist bewust de eerste MTB wedstrijden zodat hij weer een rustperiode kan inbouwen. Dan valt MTB en weg enigszins samen in september, rustperiode in oktober en hoppakee, weer beginnen in november.

Dan heb je in totaal meer rust dan de gemiddelde wielrenner die van maart tot en met oktober top moet zijn.

jan jansen 18 juni 2020 om 16:39

Niemand is van maart t/m oktober top, ze hebben allemaal een rustperiode nodig.

Merlinappa 18 juni 2020 om 15:52

In het ‘oude’ wielrennen kon dit niet Fuglsang. Maar volgens mij heeft MvdP (en ook Van Aert bv) prima laten zien dat meerdere disciplines combineren enorm goed kan.

Titaantje 18 juni 2020 om 19:56

Ik denk dat Fuglsang’s punt dat het moeilijker te combineren is met grote ronde klassementen dan met klassiekers daarbij wel in acht moet worden genomen.

Ligthning 19 juni 2020 om 10:48

Combineren is inderdaad beperkt mogelijk, toch twee disciplines zoals het veldrijden en het wegwielrennen. Maar met een derde discipline erbij, zoals het mountainbiken bij VdP, dat is van het goede teveel. Het blijft zelfs de vraag of twee disciplines volwaardig combineren wel mogelijk is. En dan heb ik het niet over het combineren van enkele veldritten met een deel van het wegseizoen. Toppers als VdP en Van Aert moeten volop gaan voor het wegwielrennen. Of dit kan, en in combinatie met een deel van het veldritseizoen, weten we nog steeds niet. Enerzijds door de zware valpartij van Van Aert in de Tour (zou hij er nadien nog aan te pas gekomen zijn op het WK tijdrijden, het WK op de weg ?), anderzijds door het beperkte wegprogramma van VdP na de Gold Race vorig jaar. En VdP zakte door het ijs op het WK in Yorkshire. Door de coronacrisis hebben we ook dit jaar niet kunnen vaststellen of de combinatie van twee en zelfs drie disciplines wel kan. Ten vroegste in 2021 zullen we kunnen zien of VdP en Van Aert, na een (weliswaar) beperkt veldritseizoen, zowel in het voorjaar, als in een grote ronde, als op het WK, zullen kunnen schitteren. Ik heb mijn twijfels. En ondertussen worden ze er niet jonger op. Ik vrees er een beetje voor dat ze pas definitief zullen kiezen in 2022. En dan zitten ze al een stuk in de tweede helft van de twintig. En zullen ze dan toch minstens twee à drie topjaren verloren zijn in het wegrennen.

SnellePelle 19 juni 2020 om 11:00

My man Fuglsang.
Voor de klassiekers zal MvdP een gevaarlijke klant blijven, maar als hij in grote rondes uit de voeten wil komen ben ik het met Fuglsang eens dat hij snel moet kiezen.

Headlines

Materiaalzone

Populair