Fuglsang blijft Bennett voor in Ronde van Lombardije, Mollema vierde

zaterdag 15 augustus 2020 om 18:02
Fuglsang blijft Bennett voor in Ronde van Lombardije, Mollema vierde

foto: RCS Sport

Jakob Fugslang heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De Deen van Astana gooide op de laatste beklimming van de dag George Bennett en Aleksandr Vlasov over boord, waarna hij solo aankwam in Como.

Met de Ronde van Lombardije stond zaterdag La corsa delle foglie morte op het programma. Een wedstrijd die normaal gesproken prachtige beelden oplevert door de dode bladeren langs de Italiaanse wegen, wordt nu in de zomer verreden. Het is kenmerkend voor dit krankzinnige wielerseizoen, waarin een 20-jarige coureur ook nog eens de topfavoriet is in zijn allereerste monument.

Die 20-jarige coureur is Remco Evenepoel, die samen met zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step de gehele wedstrijd zijn ambities liet doorschemeren door op kop van het peloton te rijden. Het zorgde er onder meer voor dat een kopgroep met elf renners nooit ver kon wegrijden.

Inspanningen Piccoli tevergeefs voor vroege vlucht
Marco Frapporti, Davide Gabburo, Emmanuel Morin, Denis Nekrasov, Andrea Pasqualon, James Piccoli, Aleksandr Rjaboesjenko, Joey Rosskopf, Daniel Savini, Florian Stork en Petr Vakoc maakten onderdeel uit van deze kopgroep.

Vooral de Canadese Piccoli toonde zich gretig in deze kopgroep, die een maximale voorsprong van vier minuten bij elkaar reed. Het mocht echter niet baten. Op de Madonna del Ghisallo werd hij als laatste tot de orde geroepen, waarna de finale echt kon beginnen.

De favorieten op de Muro di Sormano – foto: Cor Vos

Favorieten kraken op Muro di Sormano
De favorieten hielden hun kruit droog op de Madonna del Ghisallo, waarna zij begonnen aan de Muro di Sormano. Daar verloren door het tempo van Aleksandr Vlasov veel renners de aansluiting met het peloton. Maximilian Schachmann, Richard Carapaz en uiteindelijk ook Mathieu van der Poel kraakten, waardoor nog slechts zeven renners overbleven vooraan.

Evenepoel komt ten val in ravijn
Jakob Fuglsang, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Giulio Ciccone, George Bennett, Evenepoel en Vlasov waren deze renners, die vermoedelijk met elkaar om de zege zouden gaan vechten. Evenepoel zou van hen als eerste afhaken. De Vlaming kwam in de afdaling van de Muro di Sormano tot stilstand in een ravijn en moest de wedstrijd verlaten.

Evenepoel bleef bij bewustzijn en Deceuninck-Quick-Step kwam met de schrik vrij, iets meer dan een week na de dramatische valpartij van Fabio Jakobsen.

Trek-Segafredo haakt af
De zes overgebleven renners bereidden zich daarna voor op de Civiglio. Eenmaal op de Civiglio nam Trek-Segafredo het heft in handen. Nibali ging op kop rijden voor Mollema en Ciccone, maar uiteindelijk moesten zij alle drie passen op een aanval van Vlasov. Bennett en Fuglsang konden wel mee, waardoor er nu drie koplopers waren.

Mollema en Ciccone werden echter niet helemaal verslagen. De twee renners bleven geruime tijd op vijftien seconden rijden. Zij leken weer de aansluiting te gaan maken, tot Mollema op tien kilometer van de meet een bocht verkeerd inschatte.  Daarna waren hun kansen op de zege verkeken.

Fuglsang wint Il Lombardia
Op de beklimming van de San Fermo della Battaglia werd de Ronde van Lombardije vervolgens beslist. Aan de voet van de beklimming was het Bennett die als eerste aanviel. De Nieuw-Zeelander gooide met zijn aanval Vlasov overboord, maar werd daarna gecounterd door Fuglsang.

De 35-jarige Fuglsang reed weg bij Bennett, waarna de Ronde van Lombardije in een definitieve plooi lag. In Como kon de Deen na Luik-Bastenaken-Luik zijn tweede monumentale overwinning vieren. Bennett en Vlasov mochten met Fuglsang mee het podium op. Mollema eindigde als vierde.

Dit artikel delen:

91 Reacties

Lennimator 15 augustus 2020 om 19:53

Met alle respect voor een 2e plaats. Hoe kan je zo dom koersen Bennett?

Napoleon 15 augustus 2020 om 20:00

Wat had hij beter moeten doen?

Romāns Vainšteins 15 augustus 2020 om 20:04

Wellicht achtte hij Vlasov iets gevaarlijker dan hij was maar Fuglsang maakte wel even duidelijk aan het einde wie in klimklassiekers het hardst omhoog rijdt anno 19-20.

Martino87 15 augustus 2020 om 20:27

Ik had eigenlijk de hele tijd het gevoel dat Fuglsang dom reed door zijn ploegmaat uit te schakelen. Als ze met zijn drieën over de top waren gekomen had er volgens mij altijd een Astana gewonnen.

Romāns Vainšteins 15 augustus 2020 om 21:00

Aye, aanvankelijk dacht ik ook dat Fuglsang het wat slimmer kon doen en Bennett, wiens spurt kwaliteiten mij volledig onbekend zijn, niks anders kon dan dat.

Sowieso een weergaloos resultaat 2 e in Lombardije, die gast heeft een behoorlijke stap vooruit gemaakt.

vanSpringel 15 augustus 2020 om 20:19

Ik weet de lichaamslengte van zowel Ferrari als van Bennett niet. Denk wel dat Bennet langer is dan Ferrari.

IlPirata 15 augustus 2020 om 20:49

Hebben we weer een 'voorspeller'. Fuglsang is nog niet positief bevonden toch en rijdt al jaren op een alleraardigst niveau rond.

Lennimator 15 augustus 2020 om 22:16

Pure zelfoverschatting na woensdag dat hij zelf als eerste aanvalt.

S. Morgenstern 15 augustus 2020 om 22:27

Want als hij wacht op de aanval van Fuglsang had hij wel mee gekund? Heb je het verschil niet gezien tussen die twee? Fuglsang had hier nooit verloren van Bennett.

Lendilonus 15 augustus 2020 om 23:03

Ja want met 2 mannen van 1 ploeg naar de streep rijden is een goed idee. Enige kans is om proberen aan te vallen en hopen dat de Astana’s breken omdat zij tussen de klimmen door wel op kop reden. Zeker als je weet dat je geen sprint hebt en Fuglsang je anders 10 van de 10 keer klopt in de sprint als je op zijn aanval reageert en dan blijft zitten.

stalle 16 augustus 2020 om 08:01

Deze renner kan de 5 monumenten winnen.

Krul 16 augustus 2020 om 10:42

Wat is er gebeurd met Moscon?

Headlines

Materiaalzone

Populair