Fuglsang blijft Bennett voor in Ronde van Lombardije, Mollema vierde

zaterdag 15 augustus 2020 om 18:02
Fuglsang blijft Bennett voor in Ronde van Lombardije, Mollema vierde

foto: RCS Sport

Jakob Fugslang heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De Deen van Astana gooide op de laatste beklimming van de dag George Bennett en Aleksandr Vlasov over boord, waarna hij solo aankwam in Como.

Met de Ronde van Lombardije stond zaterdag La corsa delle foglie morte op het programma. Een wedstrijd die normaal gesproken prachtige beelden oplevert door de dode bladeren langs de Italiaanse wegen, wordt nu in de zomer verreden. Het is kenmerkend voor dit krankzinnige wielerseizoen, waarin een 20-jarige coureur ook nog eens de topfavoriet is in zijn allereerste monument.

Die 20-jarige coureur is Remco Evenepoel, die samen met zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step de gehele wedstrijd zijn ambities liet doorschemeren door op kop van het peloton te rijden. Het zorgde er onder meer voor dat een kopgroep met elf renners nooit ver kon wegrijden.

Inspanningen Piccoli tevergeefs voor vroege vlucht
Marco Frapporti, Davide Gabburo, Emmanuel Morin, Denis Nekrasov, Andrea Pasqualon, James Piccoli, Aleksandr Rjaboesjenko, Joey Rosskopf, Daniel Savini, Florian Stork en Petr Vakoc maakten onderdeel uit van deze kopgroep.

Vooral de Canadese Piccoli toonde zich gretig in deze kopgroep, die een maximale voorsprong van vier minuten bij elkaar reed. Het mocht echter niet baten. Op de Madonna del Ghisallo werd hij als laatste tot de orde geroepen, waarna de finale echt kon beginnen.

De favorieten op de Muro di Sormano – foto: Cor Vos

Favorieten kraken op Muro di Sormano
De favorieten hielden hun kruit droog op de Madonna del Ghisallo, waarna zij begonnen aan de Muro di Sormano. Daar verloren door het tempo van Aleksandr Vlasov veel renners de aansluiting met het peloton. Maximilian Schachmann, Richard Carapaz en uiteindelijk ook Mathieu van der Poel kraakten, waardoor nog slechts zeven renners overbleven vooraan.

Evenepoel komt ten val in ravijn
Jakob Fuglsang, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Giulio Ciccone, George Bennett, Evenepoel en Vlasov waren deze renners, die vermoedelijk met elkaar om de zege zouden gaan vechten. Evenepoel zou van hen als eerste afhaken. De Vlaming kwam in de afdaling van de Muro di Sormano tot stilstand in een ravijn en moest de wedstrijd verlaten.

Evenepoel bleef bij bewustzijn en Deceuninck-Quick-Step kwam met de schrik vrij, iets meer dan een week na de dramatische valpartij van Fabio Jakobsen.

Trek-Segafredo haakt af
De zes overgebleven renners bereidden zich daarna voor op de Civiglio. Eenmaal op de Civiglio nam Trek-Segafredo het heft in handen. Nibali ging op kop rijden voor Mollema en Ciccone, maar uiteindelijk moesten zij alle drie passen op een aanval van Vlasov. Bennett en Fuglsang konden wel mee, waardoor er nu drie koplopers waren.

Mollema en Ciccone werden echter niet helemaal verslagen. De twee renners bleven geruime tijd op vijftien seconden rijden. Zij leken weer de aansluiting te gaan maken, tot Mollema op tien kilometer van de meet een bocht verkeerd inschatte.  Daarna waren hun kansen op de zege verkeken.

Fuglsang wint Il Lombardia
Op de beklimming van de San Fermo della Battaglia werd de Ronde van Lombardije vervolgens beslist. Aan de voet van de beklimming was het Bennett die als eerste aanviel. De Nieuw-Zeelander gooide met zijn aanval Vlasov overboord, maar werd daarna gecounterd door Fuglsang.

De 35-jarige Fuglsang reed weg bij Bennett, waarna de Ronde van Lombardije in een definitieve plooi lag. In Como kon de Deen na Luik-Bastenaken-Luik zijn tweede monumentale overwinning vieren. Bennett en Vlasov mochten met Fuglsang mee het podium op. Mollema eindigde als vierde.

Dit artikel delen:

91 Reacties

Apemantus 15 augustus 2020 om 18:15

Schijnbaar zijn vele lieden hier niet bekent met het > teken. Allemaal zitten slapen tijdens wiskunde. Smh….

Spartacus 15 augustus 2020 om 18:15

Is zijn vooruitgang niet heel simpel te verklaren uit het feit dat hij het intrinsiek al jaren in zich had, maar steeds gehinderd werd door die steken in zijn zij, waarvan hij nu eindelijk verlost is na die laatste operatie?
Edit: ok, dit ging dan over Bennett

Murcia 15 augustus 2020 om 18:15

Fuglsang optimaal gebruikt gemaakt van zijn ploeg, ervaring en pure kwaliteit. Bennett hoeft zich absoluut niet te schamen en de insuniaties hier in de eerste reacties zijn weer triest. Vlasov, toptalent dat doordendert en verder Trek dat op waarde werd geklopt. Val van Remco is hopelijk minder erg dan het eruit zag.

Sephiroth 15 augustus 2020 om 19:06

Dan snap je de eerste reactie niet. Daar word geschreven dat dr Ferrari het wint van Bennett. Ergo Bennet wordt als clean gezien versus een niet schone fugelsang…

Frank V 15 augustus 2020 om 18:16

Mooi voor Fuglsang dat hij voor zijn jaren attractief koersen en net 2de worden toch het palmares dat hem toekomt binnenheeft.

Miko1983 15 augustus 2020 om 18:17

Sterkste renner in koers heeft vandaag gewoon gewonnen! Niets aan te doen, verdient.

Frank V 15 augustus 2020 om 18:18

Klasse reactie Bennett

Wheely 15 augustus 2020 om 18:43

Wat zei die?

Quintenri 15 augustus 2020 om 18:21

Kan deze dwaze reactie verwijderd worden aub?

Murcia 15 augustus 2020 om 18:29

Over veiligheid gesproken, Schachmann ook nogal geluk gehad met automobilist op het parcours.

Wheely 15 augustus 2020 om 18:44

Ja onbegrijpelijk, met een sisser afgelopen.

Rufusvb 15 augustus 2020 om 18:33

Niet alleen een bewering doen die ontkracht is door diverse instanties en niet is bewezen, maar daarna ook nog eens een heel aantal mensen op dit wielerforum weg willen zetten omdat ze blijkbaar niet hebben opgelet tijdens wiskunde…

Volgens mij is wiskunde een formele wetenschap waarbij beweringen door middel van diverse structuren beantwoord worden met een stelling: wiskundig bewijs.
Nou, in het geval wat je nu noemt is er absoluut geen bewijs aanwezig, maar zijn er enkel beweringen gedaan… en jij doet ook nu een bewering zonder het bewijs te kunnen leveren… dus wie heeft er zitten slapen bij wiskunde?

horsm 15 augustus 2020 om 18:34

Ik vind de reactie van Apemantus misschien niet vrolijkmakend, maar wel relevant. Dit is geen loze aantijging.

boehoe 15 augustus 2020 om 18:35

Bauke is de laatste 10 jaar toch de meest constant presterende renner. Zit er vandaag toch ook weer mooi bij. Top 10 in de tour (of de bollen?)

Jacob Lohof 15 augustus 2020 om 18:51

Laat hem maar rijden. Buiten de sprinters om toch beste uitslagen gereden van de Nederlanders dit jaar.

debarreman 15 augustus 2020 om 18:44

Jawel Horsm dit is een totaal loze aantijging. Tenzij je steekhoudende informatie kan delen. Voor de rest, sluit je aan bij Lange Frans en QAnon. Of aanbid je die al?

Bob 15 augustus 2020 om 18:47

Zou iedereen Fuglsang ook zo bejubelen als Remco hem en de rest op 2 minuten had gereden?

KennyKlimmen 15 augustus 2020 om 19:17

REV werd gewoon heel goed onder druk gezet op 1 vd weinige zwakke plekken van hem. Jammer dat het zo moest aflopen, maar moest daarvoor al een gaatje laten. Hopen op een snel herstel….

Maw… kweenie of REV iedereen hier op 2 minuten had gezet… Had heel veel achtervolgingswerk moeten opknappen en is kwetsbaar in de afdaling…

Romāns Vainšteins 15 augustus 2020 om 19:25

Tanteballenpraat.

Brabander 15 augustus 2020 om 18:49

Mollema gewoon top 5 in de Tour mag zijn eigen kans gaan. Wie weet nog wel meer. Hoeft niet te knechten…

Wildebert 15 augustus 2020 om 18:56

Toch niet goed uitgespeeld door Trek.

Panache 15 augustus 2020 om 19:04

Gewoon niet goed genoeg.

Wildebert 15 augustus 2020 om 19:17

Panache, waarom dan wel eerst zo hard op kop rijden?

Wildebert 15 augustus 2020 om 18:51

Dat die Dr. Ferrari nog wielrenners mag begeleiden. Als dit zo is kijk ik toch echt effe anders naar de winnaar van vandaag.

Apemantus 15 augustus 2020 om 18:54

Wielrenners krijgen niet meer het voordeel van de twijfel. Als renner dien je er ten alle tijden zorg voor te dragen dat jouw naam op geen ENKELE wijze in verband kan worden gebracht met figuren als Dr. Ferrari. Zo gecompliceerd lijkt me dat niet.

S. Morgenstern 15 augustus 2020 om 18:56

Tolhoek netjes 12de, dat is voor hem een hele goede uitslag. Kelderman 19de valt iets tegen.

Wheely 15 augustus 2020 om 19:01

Zeker, ook omdat hij in principe geknecht heeft voor Bennett.

De 9e plek van Ben Hermans ook niet slecht voor zijn doen.

Wildebert 15 augustus 2020 om 18:58

Kelderman op 10 minuten 19e. Dat houdt niet over. Iemand meer info of was ie gewoon niet goed genoeg?

Etio 15 augustus 2020 om 20:42

Hij zegt het volgende: “Best-placed finisher Kelderman said: “I didn’t have the best legs today. It was a really hard final and on the Ghisallo they went full gas. From then on I was just hanging on and I tried to go as far as possible, and try to get the best result I could. I’m not massively satisfied with the result but we’ll keep working on it and hope for better in the next races.”

Ik had inderdaad meer gehoopt (Top 10) en eigenlijk ook wel verwacht. Hij had dus in ieder geval geen goede dag in combinatie met waarschijnlijk nog gebrek aan topvorm. Ik denk dat hij opbouwt naar de Giro en dan pas echt in topvorm gaat zijn op jacht naar een mooie Top 5.

Joop Zoetemelk 15 augustus 2020 om 19:01

Verdiende winnaar..

Lendilonus 15 augustus 2020 om 19:11

@rufusb Dit is helemaal niet ontkracht, ze zagen alleen niet genoeg bewijs voor een dopingzaak, dat is heel iets anders. Als zowel Noorse als Deense journalisten een rapport van een dopingautoriteit hebben gezien waaruit blijkt dat Fuglsang en Lutsenko contact hebben gehad met Ferrari en de ploegbaas ook nog eens ene Vinokourov is, vind ik het niet zo gek dat mensen bij een overwinning van Fuglsang toch een vreemde smaak in de mond hebben. De koers zelf reed hij overigens zeer sterk, lang gebruik maken van de druk die Vlasov bleef zetten waardoor Bennett moest gassen en op het juiste moment zelf er een snok aan geven.

Bikepure 15 augustus 2020 om 19:14

@debarreman
Helemaal geen loze aantijging, want er is wel degelijk een rapport opgesteld door Cycling Anti-Doping Federation waarin geclaimed wordt dat Fuglsang en Lutsenko samenwerken met Dr. Ferrari.

Overigens bijzonder dat je zomaar iemand voor "eikel" kan uitmaken op dit forum. Over doping beginnen staat de doodstraf op, maar mensen persoonlijk beledigen kan dan weer wel. Beetje meten met twee maten dit.

SaulGoodman 15 augustus 2020 om 19:33

Wat een tijdsverschillen alleen al in de top 10. MvdP lijkt in z’n monstervorm te komen.

debarreman 15 augustus 2020 om 19:41

Bikepure, een rechtszaak met veroordeling, daarna praten we verder.
Voor de rest is het tot op heden geneuzel. We leven in een rechtsstaat.

Deel Koeper 15 augustus 2020 om 19:42

Was vooral gecharmeerd door de RAI vandaag.

De topfavoriet zit mee in de kopgroep in de finale van de koers, mist een bocht en rijdt in een ravijn en ze slagen erin om dit volledig te missen, duurt 5 minuten voor ze dat door hebben.

Wanneer ze 't dan eindelijk hebben ontdekt, laten ze de valpartij uiteraard enkele keren zien. Logisch. Maar daarna toch nog enkele keren. En dan nog enkele keren. En dan voor de lol nog enkele keren.

En dan natuurlijk nog even lekker een camera midden in de actie duwen terwijl nog niemand weet hoe ernstig het is. Lekker alles in beeld.

Flikker die regisseur eens onmiddellijk op straat aub? Grazie.

Romāns Vainšteins 15 augustus 2020 om 19:58

Dat krijg je gewoon wanneer het de topfavoriet overkomt.

Ik vond het niet meteen enorm schokkend, eerder een beetje te vaak.

Martino87 15 augustus 2020 om 20:23

Eens met RV, er was weinig schokkends te zien.

horsm 15 augustus 2020 om 19:47

@debarreman, doe eens even rustig. Ik kende deze geruchten niet, maar ben er wel in geïnteresseerd. Dat maakt me niet meteen tot Lange Frans-fan.

Sowieso, dat ‘eikel’ van @turtlehead vind ik ook over de grens heengaan.

Ik volg wielrennen met plezier, maar ik ben ook geïnteresseerd in de (mogelijke) rol van dopingartsen. Ik zie niet in waarom ik dan voor eikel of Lange Frans moet worden uitgemaakt.

En ook: als ik het goed begrijp is het ‘aannemelijk’ dat o.a. Fuglsang met Ferrari werkte. Dat is wat anders dan ‘onomstotelijk bewezen’ (wat in de rechtbank nodig is), maar het is nog steeds iets dat me als wielervolger interesseert.

Headlines

Materiaalzone

Populair