Froome soleert naar zege in Dauphiné, Van Garderen nieuwe leider

zaterdag 13 juni 2015 om 16:43

Chris Froome (Sky) heeft de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Brit reed op anderhalve kilometer van de meet weg bij Tejay van Garderen (BMC). Laatstgenoemde mocht na afloop het geel aantrekken. Vincenzo Nibali (Astana) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) zakten vandaag door het ijs.

Chaotisch begin
De etappe kende een chaotische openingsfase met vele aanvalspogingen. Uiteindelijk ontstond een omvangrijke kopgroep van  26 renners. Daarbij zaten twee Nederlanders: Bauke Mollema (Trek Factory Racing) en Pim Ligthart (Lotto Soudal). Zij kregen een maximale voorsprong van vier minuten.

Op de Col de la Croix-Fry – de derde van in totaal vijf bergen van eerste categorie – trok Sky de gashandel open in het peloton. Het verschil met de kopgroep, waar Mollema en Ligthart vrij vroeg moesten lossen, werd daardoor snel kleiner. Het hoge tempo zorgde voor veel slachtoffers. Onder meer Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) en Simon Yates (Orica-GreenEDGE) kwamen in de problemen.

Kelderman en Nibali passen
Na deze beklimming keerde de rust weer terug in het peloton. Yates kwam vervolgens weer aansluiten, maar Kelderman slaagde daar niet in. De Nederlander kan daardoor een goed klassement op zijn buik schrijven. In de kopgroep reden Riccardo Zoidl (Trek Factory Racing) en Dani Navarro (Cofidis) weg van de rest. Het duo begon met bijna drie minuten voorsprong op het peloton aan de Côte des Amerands op dertien kilometer van de meet.

Geletruidrager Vincenzo Nibali (Astana) loste op deze beklimming al snel uit het favorietengroepje. Lieuwe Westra liet zich terugzakken om zijn kopman op sleeptouw te nemen, maar de Astana-renners wisten niet meer terug te keren. Ook Rui Costa, de tweede in het klassement, kwam in moeilijkheden. Vooraan wisten Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18) en Jonathan Castroviejo (Movistar) bij de twee koplopers aan te sluiten.

Froome rondt werk Poels af
Na een korte afdaling volgde de slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc (7 kilometer aan 7,7%). Daar maakte een imponerende Wout Poels (Sky) het tempo. Dankzij zijn werk bleven in het favorietengroepje slechts vijf renners over. Op drie kilometer van de meet trok zijn kopman Chris Froome ten aanval. Alleen Tejay van Garderen (BMC) kon deze demarrage pareren. Het duo ging vervolgens snel op en over de koplopers.

Op anderhalve kilometer van de meet reed Froome ook bij Van Garderen weg. Hij soleerde vervolgens naar de overwinning en kwam met zeventien seconden voorsprong binnen. Louis Meintjes, die deel uitmaakte van de omvangrijke kopgroep, eindigde als derde. Vincenzo Nibali werd vandaag 24e op bijna vier minuten en valt daardoor uit de top tien van het klassement.

Zondag staat de laatste etappe op het programma. Dan ligt de aankomst op de Modane Valfréjus (8,4 kilometer aan 5,7%). De nieuwe leider Van Garderen begint deze etappe met achttien seconden voorsprong op Froome.

flag-fr Critérium du Dauphiné (2.UWT)
Uitslag zevende etappe: Montmélian › Saint-Gervais Mont Blanc (155 km)
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 4u24m17s
2. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 17s
3. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 41s
4. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) in z.t.
5. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 54s
6. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m08s
7. flag-fr Romain Vuillermoz (AG2R La Mondiale) op 1m15s
8. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 1m25s
9. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 1m34s
10. flag-es Daniel Navarro (Cofidis) op 1m45s
Volledige uitslag

Klassement na zevende etappe
1. flag-us Tejay van Garderen (BMC) in 26u59m27s
2. flag-gb Chris Froome (Sky) op 18s
3. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) op 45s
4. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 1m10s
5. flag-au Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 1m29s
6. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1m39s
7. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m45s
8. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 2m29s
9. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 2m39s
10. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 2m46s
Volledig klassement

Dit artikel delen:

71 Reacties

MooieMario 13 juni 2015 om 17:37

De waan van de dag regeert hier wel. We hebben 3 bergritten gehad en in alledrie een compleet andere uitslag gezien. Je ziet dat van Garderen hier duidelijk een hoofddoel van gemaakt heeft. De favorieten werken aan hun vormpeil en laten af en toe wat van hun klasse zien. Froome,Nibali,Valverde, Rodriquez,Bardet staan er echt wel in de tour. Het duurt nog ruim 3 weken voor de tour begint

ikbenprocycling 13 juni 2015 om 17:51

Bardet: Op youtube zijn val teruggekeken. Hij kopte het asfalt.
Beste mensen, altijd een helm op bij sportief rijden; in regen helemaal een no brainer.

Lombarda 13 juni 2015 om 17:57

Spanje tien man bij de eerste twintig in het AK. Dat is nog eens een wielerland.

LJ valt (weer) erg tegen. Als de kopman faalt, is er ook meteen niets meer over. Er is nooit een plan B.

snoep de hond 13 juni 2015 om 18:01

@Lombarda,
TLJ heeft niet de renners of budget voor een plan B als het om WT-koersen gaat. Dan moet je alles zetten op de kopman en hopen dat dat uitbetaald. Soms betaalt dat uit (Kruijswijk Giro) en regelmatig niet (zoals nu dus Kelderman).

Romāns Vainšteins 13 juni 2015 om 18:06

De Dauphine is natuurlijk ook de uitgelzen koers voor de waan van de dag, die heeft hier en in zwitserland de piek liggen. De patriotten onder ons kunnen beter gaan bidden dat de kwaaltjes van Mollema en Kelderman straks verdwenen zijn ipv huilen/schelden/verontwaardigd zijn over het hoge salaris zijn etc.

Lombarda 13 juni 2015 om 18:07

@snoepdehond
Je kunt toch niet alles steeds met het budget verklaren?

snoep de hond 13 juni 2015 om 18:17

@Lombarda,
Als Barcelona 19 van de 20 keer wint van Ajax kan je wel telkens gaan roepen dat Ajax tegen valt, maar tussen die 2 ploegen zit gewoon een kwaliteitsverschil en daarin speelt budget toch echt een belangrijke rol.

Ik wil het tegenvallen vandaag van Kelderman niet direct op budget gooien, maar in het ontbreken van een plan B speelt budget toch wel een erg belangrijke rol naar mijn mening .

6129ak2 13 juni 2015 om 18:21

Buiten Kruijswijk heeft de erfenis van Belkin alleen maar verlies opgebracht.
Geen enkele renner behalve Kruijswijk is van Pro-Tour niveau.
Waar ligt dit aan Delahaye en Plugge ?

snoep de hond 13 juni 2015 om 18:33

@6129ak2,
Doe niet zo overdreven. TLJ is gewoon qua rennerspotentieel een van de mindere WT-ploegen, maar het grootste deel van de ploeg is echt wel goed genoeg om op dit niveau te rijden. Meedoen om de prijzen is echter een andere verhaal. Dat was echter al het geval bij Belkin, want hoeveel WT-wedstrijden heeft Belkin nu eigenlijk gewonnen? Dat loopt ook niet over.

Als je dan twee toppers (Mollema en Boom), je beste sprinter (Bos) en een uitstekende knecht (Clement) moet laten gaan dan zak je gewoon nog verder weg en dan moet je proberen de sterke renners die je overhoudt op het juiste moment te laten pieken. Met Vanmarcke is dat niet goed gelukt, met Kruijswijk wel (hoewel die uiteindelijk ook niks heeft gewonnen) en nu is het afwachten wat de Tourploeg er vanaf gaat brengen.

tendam 13 juni 2015 om 18:37

De orde is weer hersteld. Nibali lijkt per ongeluk het geel te hebben gepakt, die komt hier echt alleen om een beetje koersritme op te doen.

Kelderman beleeft (zoals het grootste deel van z’n ploeg) een erg slecht jaar, maar goed, eens zal het toch moeten gaan draaien… zou je zeggen. Ik denk wel dat het voor die ploeg in de Tour van hem zal moeten komen, hij heeft tenminste een enigszins normale voorbereiding gehad i.t.t. Gesink en Kruijswijk.

6129ak2 13 juni 2015 om 18:39

@ Snoep de hond
Mee doen om de prijzen is de essentie van het professionele wielrennen.
Toppers Mollema en Boom presteren ook onder de verwachting net zoals Bos.

Kelder is de Man 13 juni 2015 om 18:40

Ikbenprocycling..
Soms zie ik nog wielrenners/wielertoeristen zonder helm. Snap dat niet. Zo vervelend is zo’n ding niet. Viel me mee dat Bardet zo vlot weer opkrabbelde want dat leek een beste klap op zn kop. Zonder helm had ie Casartelli op kunnen volgen.

snoep de hond 13 juni 2015 om 18:54

@6129ak2,
betrekkelijk, je zult in de Tour een aantal ploegen zien rijden om hun kopman in de top 10 te houden, terwijl dat toch geen prijs oplevert.

Dat Mollema, Boom en Bos (volgens jou) ook onder verwachting presteren ligt in ieder geval niet aan TLJ of Plugge en Delahaye. Deze 3 renners zorgden vorig jaar echter wel voor ongeveer de helft van de overwinningen van de ploeg. Ik wou vooral aangeven dat, als je die kwijtraakt en alleen budget hebt om er jonge onervaren renners voor terug te halen, je ploeg er niet beter op wordt.

Hein-Jan 13 juni 2015 om 19:08

6129ak2 – 13 juni 2015 om 18:39
Een feit is wel dat jongens als Mollema, Clement, Boom en Nordhaug moeiteloos voorin meereden tot in/aan de finale. Niet altijd natuurlijk, maar over het algemeen wel. Dan heb je meer kans om te winnen.
Als daar niets gelijkwaardigs voor terugkomt verlies je nogal wat kwaliteit. Zeker als Gesink, Hofland en Kelderman en Vanmarcke al het hele jaar niet (kunnen) presteren. Dan mag je nog blij zijn met de goede Giro van Kruijswijk, die toch ook tamelijk onverwacht kwam.
Het niveau van Lotto-Jumbo ligt eigenlijk tussen ProTour en Continental in, maar die klasse bestaat niet.

droomteam 13 juni 2015 om 19:09

Ik snap het niet natuurlijk heeft Contador de giro er op zitten . Maar ik zie hem wel op het podium . Gokje 1 Froome 2 Contador – 3 Quintana – 4 Nibali 5 Rodriquez

Koel 13 juni 2015 om 19:24

TheArt – 13 juni 2015 om 17:32
Ik las dat Kelderman "geen kracht in de benen had".
Veel renners in voorbereiding zakken er door, als hij er in de TdF maar staat.

Noud89 13 juni 2015 om 19:39

Naar mijn mening, en ja die is bescheiden, gaan ze ook niet heel handig met Kelderman om. Wilco heeft nog nooit laten zien een absolute topper te zijn als klassementsman, en moet dus gewoon met andere ambities rondrijden dan een klassement rijden in de grootste ronde van het jaar.

De 7de plaats in de Giro en de 14e in de Vuelta betekenen naar mijn mening dat je veel talent hebt, maar ook dat je nog niet echt klaar bent voor een topklassering in de veel sterker bezette Tour. Ik had het dan ook veel slimmer gevonden als ze Kelderman juist wel naar de Dauphine hadden laten pieken, om 100% te zijn tegen de toppers die nu op 85%-90% rondrijden. Dan een tweede piek naar de derde week van de Tour om daar een Majka rol proberen te vervullen (Let wel; ik bedoel niet het succes van Majka evenaren)

De druk is dan minder, en Wilco had dan zonder al te veel druk een eerste keer aan de Tour kunnen ruiken. Ik had Kelderman dan wel top-5 zien rijden in de Dauphine, en dat had TLJ waarschijnlijk ook wt broodnodige punten opgeleverd. Nu is het resultaat van de Dauphine straks ongeveer 0, en ik denk dat die van de Tour niet heel veel hoger gaat zijn, want daar zijn de sterkere concurrenten ook op 100%.

Big L Cycling 13 juni 2015 om 20:21

Edit redactie: Niet doen. Hiervoor moet je eerst contact opnemen met de redactie, of gebruik maken van het forum.

PK41 13 juni 2015 om 20:26

Als het gaat om bespiegelingen richting de Tour, wordt Contador hier volledig onderschat. Ik waarschuw maar even. Die weet, zoals in heel zijn carrière al het geval is, héél goed waar hij mee bezig is. Nibali trouwens ook, blijkt deze week iedere dag.

snoep de hond 13 juni 2015 om 20:27

@Noud89,
Leuk bedacht, echter ten eerste heeft TLJ helemaal niet perse WT-punten nodig. Ik zou namelijk niet weten waarvoor. De Tour is voor TLJ vele malen belangrijker. Het grootste deel van Nederland volgt alleen de Tour, dus als Nederlandse ploeg met Nederlandse sponsors wil zo veel mogelijk van je pijlen op die koers richten.

Ten tweede zou jou tactiek Kelderman zelf ook niet zoveel vertrouwen geven. De grote kwaliteit van die jongen is klassementen rijden en hij wil dat natuurlijk het liefst doen op het grootste podium. Dan moet je hem gaan vertellen; Nee Wilco, we hebben nu iets bedacht, we gaan je laten pieken in de Dauphine, zodat je hopelijk net als vorig seizoen daar nog een keer top 5 kan rijden. Dan mag je vervolgens naar de Tour, maar daar mag je de alleen geen klassement gaan rijden, want we hebben geen vertrouwen in je dat je daar goed genoeg voor bent….

Misschien zie ik jou plan het verkeerd voor mij, maar dat lijkt mij ook niet een heel handige manier om met Kelderman om te gaan.

Noud89 14 juni 2015 om 08:02

Nee de handigste manier is inderdaad de manier zoals we het al jaren doen. Een renner volle bak op de tour laten focussen, met onrealistisch hoge verwachtingen naar de Tour laten gaan, en hem vervolgens met zijn allen afbranden als hij de doelstelling niet haalt.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll