Froome soleert naar zege in Dauphiné, Van Garderen nieuwe leider

zaterdag 13 juni 2015 om 16:43

Chris Froome (Sky) heeft de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Brit reed op anderhalve kilometer van de meet weg bij Tejay van Garderen (BMC). Laatstgenoemde mocht na afloop het geel aantrekken. Vincenzo Nibali (Astana) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) zakten vandaag door het ijs.

Chaotisch begin
De etappe kende een chaotische openingsfase met vele aanvalspogingen. Uiteindelijk ontstond een omvangrijke kopgroep van  26 renners. Daarbij zaten twee Nederlanders: Bauke Mollema (Trek Factory Racing) en Pim Ligthart (Lotto Soudal). Zij kregen een maximale voorsprong van vier minuten.

Op de Col de la Croix-Fry – de derde van in totaal vijf bergen van eerste categorie – trok Sky de gashandel open in het peloton. Het verschil met de kopgroep, waar Mollema en Ligthart vrij vroeg moesten lossen, werd daardoor snel kleiner. Het hoge tempo zorgde voor veel slachtoffers. Onder meer Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) en Simon Yates (Orica-GreenEDGE) kwamen in de problemen.

Kelderman en Nibali passen
Na deze beklimming keerde de rust weer terug in het peloton. Yates kwam vervolgens weer aansluiten, maar Kelderman slaagde daar niet in. De Nederlander kan daardoor een goed klassement op zijn buik schrijven. In de kopgroep reden Riccardo Zoidl (Trek Factory Racing) en Dani Navarro (Cofidis) weg van de rest. Het duo begon met bijna drie minuten voorsprong op het peloton aan de Côte des Amerands op dertien kilometer van de meet.

Geletruidrager Vincenzo Nibali (Astana) loste op deze beklimming al snel uit het favorietengroepje. Lieuwe Westra liet zich terugzakken om zijn kopman op sleeptouw te nemen, maar de Astana-renners wisten niet meer terug te keren. Ook Rui Costa, de tweede in het klassement, kwam in moeilijkheden. Vooraan wisten Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18) en Jonathan Castroviejo (Movistar) bij de twee koplopers aan te sluiten.

Froome rondt werk Poels af
Na een korte afdaling volgde de slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc (7 kilometer aan 7,7%). Daar maakte een imponerende Wout Poels (Sky) het tempo. Dankzij zijn werk bleven in het favorietengroepje slechts vijf renners over. Op drie kilometer van de meet trok zijn kopman Chris Froome ten aanval. Alleen Tejay van Garderen (BMC) kon deze demarrage pareren. Het duo ging vervolgens snel op en over de koplopers.

Op anderhalve kilometer van de meet reed Froome ook bij Van Garderen weg. Hij soleerde vervolgens naar de overwinning en kwam met zeventien seconden voorsprong binnen. Louis Meintjes, die deel uitmaakte van de omvangrijke kopgroep, eindigde als derde. Vincenzo Nibali werd vandaag 24e op bijna vier minuten en valt daardoor uit de top tien van het klassement.

Zondag staat de laatste etappe op het programma. Dan ligt de aankomst op de Modane Valfréjus (8,4 kilometer aan 5,7%). De nieuwe leider Van Garderen begint deze etappe met achttien seconden voorsprong op Froome.

flag-fr Critérium du Dauphiné (2.UWT)
Uitslag zevende etappe: Montmélian › Saint-Gervais Mont Blanc (155 km)
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 4u24m17s
2. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 17s
3. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 41s
4. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) in z.t.
5. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 54s
6. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m08s
7. flag-fr Romain Vuillermoz (AG2R La Mondiale) op 1m15s
8. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 1m25s
9. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 1m34s
10. flag-es Daniel Navarro (Cofidis) op 1m45s
Volledige uitslag

Klassement na zevende etappe
1. flag-us Tejay van Garderen (BMC) in 26u59m27s
2. flag-gb Chris Froome (Sky) op 18s
3. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) op 45s
4. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 1m10s
5. flag-au Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 1m29s
6. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1m39s
7. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m45s
8. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 2m29s
9. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 2m39s
10. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 2m46s
Volledig klassement

Dit artikel delen:

71 Reacties

Dalendklimmen 13 juni 2015 om 17:00

123poetertjes
Intxausti komt ook uit de giro dus daardoor eindigt die voor valverde maar we weten allemaal dat die nooit boven of naast valverde zou komen

Noud89 13 juni 2015 om 17:01

Tsja ik moet zeggen dat van Garderen er ook wel heel goed uit ziet. Lijkt ook wel lichter dan vorige jaren, en soepeler te klimmen (Ook vergeleken met Tour vorig jaar).

Weet niet of ik het volledig op een te vroege piek wil gaan gooien. Is 50%/50% voor mij, maar zijn prestaties verbazen me wel moet ik zeggen. Verder Bardet (Gisteren nota bene gevallen) en Rodriguez erg sterk.

BlancoProCycling 13 juni 2015 om 17:02

Meintjes sterk zeg! Knap van die jongen nu al.

Daan° 13 juni 2015 om 17:02

@Purito, in dat opzicht heb je wel gelijk, en ja ik heb zeker gekeken.

Maar als alle grote mannen in vorm zijn dan zie ik Froome, Contador, Nibali, Pinot en Quintana hoger dan hem eindigen.

Pingdo 13 juni 2015 om 17:03

Als Gesink een goede Ronde in Zwitserland rijdt, moeten ze bij Lotto Jumbo knopen doorhakken en gewoon met 1 echte kopman starten met Kelderman en ten Dam als knecht

Mitch 13 juni 2015 om 17:05

Kelderman op 22.52. Die is er goed doorheen gezakt vandaag.

lottojumbofan 13 juni 2015 om 17:07

Goed werk Poels

Purito 13 juni 2015 om 17:08

@Daan
Pinot is dan echt nergens op gebaseerd. Die werd nog weggereden door Purito in het Baskenland. Purito is nog altijd een klasse beter, zonder enige twijfel.

En van de grote vier twijfel ik over Contador. En sowieso hoeft hij weinig onder te doen in het hooggebergte. Hij zal de Tour zeker niet winnen, maar podium is zeker mogelijk.

ikbenprocycling 13 juni 2015 om 17:10

TJ wordt ‘Neerlands’ hoop in de tour.

TheArt 13 juni 2015 om 17:13

Mensen doe niet zo ontzettend dramatisch. Meintjes eindigde gisteren op 36 minuten en is nu opeens geweldig. Kelderman was gisteren heel degelijk en vandaag wordt ie direct al voor de Tour afgeschreven. Kruijswijk werd aan het begin van de Giro zelfs al afgeschreven voor de hele Giro (wordt niets meer was de algehele tendens) en we weten waar dat geëindigd is. Gewoon niet zo ontzettend dramatisch doen en rustig wachten tot over drie weken. Dan pas valt er iets te zeggen over de Tour zelf.

speedyyy 13 juni 2015 om 17:14

@Purito
Eens, Contador zakt er geheid doorheen in loodzware derde week. Tegenwoordig pieken renners meer en meer. Combi Giro/Tour is te zwaar. Daarvan kan het lichaam niet afdoende herstellen.
Pinot vind ik lastig, omdat het een Fransman is. Die kunnen altijd iets meer waar je dan ook weer je vraagtekens bij kunt zetten.
Voorspelling:
1) Quintana
2) Nibali
3) Froome
4) Rodriguez
5) Talansky

TheArt 13 juni 2015 om 17:15

@ikbenprocycling: Nee die eindigt vandaag op ruim een halve minuut in de proloog in Zwitserland, dus die is ook weer afgeschreven. Zo gaat het namelijk hier.

ikbenprocycling 13 juni 2015 om 17:15

Ik bedoelde niet Tom jelte maar Teejay v G ;-)

kaboutertje 13 juni 2015 om 17:21

Kan me niet herinneren dat Kelderman zo veel tijd heeft verloren in een etappe. Eens moet de eerste keer zijn natuurlijk. Beter nu dan over een maand.

Wel weer een geweldige koers gezien. Overal renners.

alsjewint 13 juni 2015 om 17:23

Heerlijke chaotische en onoverzichtelijke etappe. Blijft nog steeds moeilijk om te zeggen wie er straks in de Tour goed zal zijn. Froome lijkt me wel in orde en lijkt me ook geen man die te vroeg in vorm is, dus die zal er wel staan. Voor van Garderen heb ik meer schrik dat hij te vroeg in vorm is. Ik baseer dat vooral op een onderbuik gevoel omdat hij toch eerder zwaar terugviel in een grote Ronde en dus wat minder lang stabiel goed kan blijven. Misschien bewijst hij dit jaar het tegendeel. Nibali is erg wisselvallig deze Dauphine, maar ik denk dat die er in de Tour wel zal staan. Valverde toch ook opvallend minder dan we gewend zijn van hem. Voor Bauke Mollema houd ik mijn hart vast. Gaat dat binnen 3 weken helemaal goed komen met zijn rug? Wat betreft Kelderman heb ik nog wel vertrouwen dat de wisselvalligheid te maken heeft met zijn hoogtestage. Ik schrijf die nog niet af voor een mooie Tour.

Mitch 13 juni 2015 om 17:25

Kelderman heeft last van zijn rug door de val eerder deze week. Miste het vermogen. Soort van zelfde klachten als die van Mollema -_-' bron: @hendriksmj

Purito 13 juni 2015 om 17:26

@speedyyy
Dat zou inderdaad zomaar de top-5 kunnen zijn. Al zou Talansky me dan weer verbazen ;)

Coldeportes 13 juni 2015 om 17:27

@theArt
Suggereer je nu dat iedereen maar zijn mening moet opzouten tot na afloop van een kleine of grote ronde??? En DAN mag er pas geoordeeld worden over renners, koerstactiek etc.?? Begrijp je dat (ook jij) op een wielerforum zit, wat een soort virtuele toog is waar wielervolgers lekker met mekaar kunnen discussieren over renners, de koers, tactiek etc.?

Pas je eigen regel lekker op jezelf toe en laat pas weer van je horen na afloop van de Dauphine, zou ik zeggen. Dan lees ik graag een allesverpletterende achterafkijkjeeenkoeindekont analyse van je ;)

kogapaul 13 juni 2015 om 17:28

Hoe je er ook naar kijkt. Kelderman verliest veel te veel tijd en heeft dit seizoen veel moeite om te presteren… Hij is ook niet iemand van het rekenen. Hij is zo goed als hij is en laat graag zien dat hij goed is. Dus wel degelijk een teken voor de tdf.. Kruiswijk verloor geen tijd omdat hij slecht was maar op de verkeerde plek zat en niet terug kon komen tegen een ploegentijdrit van astana… Kruiswijk was gewoon goed net als hesjedal.. Kelderman is een ander verhaal. Kan hij al met de druk omgaan van kopman zijn????

Wheely 13 juni 2015 om 17:29

De ene dag is de andere niet deze Dauphiné, dat levert een leuke koers op maar ik zou er vooral niet te veel conclusies aan verbinden.

Coldeportes 13 juni 2015 om 17:29

Ja ja die Froome. En dan slaapt hij niet eens in de bus. Die gaat er wel staan in de Tour. Om vervolgens door Quintana verslagen te worden :p

Noud89 13 juni 2015 om 17:29

1) Contador
2) Froome
3) Pinot
4) Nibali
5) Rodriguez

:)

Quintana valt uit.

ValverdeBassoNibali 13 juni 2015 om 17:30

Nibali staat er zeker in de Tour. Van Garderen zie ik nu wel echt super klimmen. Zal in de Tour ook goed zijn denk ik, misschien iets te vroege piek maar top 6 is zeker mogelijk.

Voor mij blijft Froome de topfavoriet voor de Tour. Daarachter Nibali, Quintana en toch Contador(al twijfel ik wel over of hij het kan). Pinot en Bardet verwacht ik ook zeker in de top 10 van de Tour. Rodríguez zie ik ook top 10 halen en de rit naar de Muur winnen. Talansky lijkt ook klaar voor een top 10 en ik zie hem ook niet direct tegenvallen volgende maand. Dan heb je al bijna een top 10 voor de Tour.

Costa en Valverde zie ik niet ver komen. Costa misschien voor ritwinst in een lastige rit na een ontsnapping, maar als het echt bergop gaat komt hij duidelijk tekort. Valverde is, zoals al vaker aangegeven, niet in vorm. Gisteren zag het er nog aardig uit, maar hij had het geluk dat hij mee was met de kopgroep. Dat is natuurlijk knap, maar dat overschaduwd zijn mindere vorm. Zal goed kunnen knechten voor Quintana, maar voor een top 10 komt hij tekort. Net zoals de Nederlanders overigens.

TheArt 13 juni 2015 om 17:32

@Coldeportes: Natuurlijk, overdrijf maar lekker. Ik doel gewoon op dat soort kansloze afrekenen op het moment dat iemand een dag iets minder presteert. Nu ook blijkt dat Kelderman last van zijn rug had vandaag. Dat is klote voor hem, maar verklaart zijn niveauverschil t.o.v. gisteren direct.

Kelder is de Man 13 juni 2015 om 17:37

Sterk staaltje van Poels, de seconden vlogen er af.

Headlines

Materiaalzone

Populair