Froome: “Ik vraag slechts om een eerlijk proces”
foto: Sirotti
woensdag 14 februari 2018 om 11:57

Froome: “Ik vraag slechts om een eerlijk proces”

Chris Froome is vanmorgen voor de start van de openingsrit van de Ruta del Sol kort ingegaan op de veelbesproken Salbutamol-zaak. De viervoudig Tourwinnaar liet weten dat ‘niemand dit zo snel mogelijk opgelost wil hebben als ik’.

Froome testte vorig jaar positief op het middel Salbutamol in de 18e etappe van de Vuelta a España. Desondanks maakte de Brit vandaag zijn seizoensdebuut in de Ruta del Sol. Het nieuws dat hij aan de start zou staan van de Spaanse rittenkoers leverde een storm van kritiek op.

Froome benadrukte zijn onschuld. “Ik heb niets fout gedaan en dat wil ik aantonen”, zei hij volgens Cyclingnews. “Er is veel verkeerde informatie naar buiten gekomen en veel mensen begrijpen deze zaak niet goed. Dit had vertrouwelijk moeten blijven. Ik sta hier niet om te vragen om het voordeel van de twijfel, ik vraag slechts om een eerlijk proces.”

4.000 kilometer
Hij gaf aan dat de afgelopen periode niet makkelijk was. “Het is zeker zwaar geweest, het was zwaar voor iedereen.” De Brit fietste in de maand januari meer dan vierduizend kilometer, wat neerkomt op 142 kilometer per dag. “Ik heb wel echt genoten op de fiets. Uiteraard heb ik dit jaar ambitieuze doelen in de Giro d’Italia en de Tour de France.”

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
14 februari 2018 13:55
@ Krentebol, dat zou heel goed kunnen, ik moet zeggen dat ik niet heel goed ben ingevoerd in regelgeving rondom TUEs en de AAFs.
Wel is voor mij duidelijk dat dit verhaal hele slechte reclame is voor het wielrennen, en dat die reclame met de dag slechter wordt. Het is helemaal geen kruistocht tegen de persoon Froome, maar hij hoort net als ieder ander gewoon de dag na het bekend worden van zijn AAF (zoals je het fraai omschrijft) op non actief te staan. Hij had die Vuelta nooit mogen afmaken. Als er achteraf een goede verklaring blijkt te zijn, prima, dan was het schijnbaar zijn beurt om een offer te brengen op weg naar een geloofwaardige sport.
Maar deze beerput begint gewoon steeds harder te stinken, en is het laatste wat we nodig hebben.
14 februari 2018 14:01
"Hij heeft een positieve plas (Adverse Analytical Finding), maar dat wil niet zeggen doping."

Hoe kun je zo in het duister tasten...
14 februari 2018 14:04
Ha ha de grootste bedrieger vraagt om een eerlijk proces, ik verlang al jaren naar een eerlijke en zuiver sport
14 februari 2018 14:05
@Thailand
Uit je reactie blijkt inderdaad dat je niet goed op de hoogte bent.
Ik zou zeggen, check wat vergelijkbare gevallen en kom daarna gerust terug om je tekst aan te passen.
14 februari 2018 14:09
Als ik Froome zo zie fietsen, met zijn uitgemergelde lichaam en schrikbarend dunne armen, dan doet me dit denken aan het Schleck tijdperk. Moet je je voorstellen dat een TV beeld de mens ook nog eens dikker maak.

Ik zou nu graag een vlieg willen zijn en de vergaderingen willen bijwonen die Sky heeft met diens artsen en advocaten en het gedeelte bij de UCI. Ik zou het overigens niets met jullie kunnen delen, een vlieg kan immers niet praten.
14 februari 2018 14:13
Wat een hypocrisie ook. Sky heeft altijd gezegd dat ze voor transpirantie zijn, maar heb nu ook al meermaals gehoord dat de zaak ‘nooit naar buiten had mogen komen’. Ook zegt onze Froome nu wel leuk dat hij het eerlijk en snel af wilt handelen, maar toch is het zijn ploeg die maanden de tijd heeft om met een verklaring te komen. Andere renners zouden dieper in de penarie zitten. Eerlijk schorsen deze man, deze poespas is voor niemand goed (behalve voor Froome en z’n ploeg natuurlijk..)
14 februari 2018 14:14
Wil een eerlijk proces maar dat had binnenskamers moeten gebeuren, klinkt een beetje tegenstrijdig voor mijn gevoel..
14 februari 2018 14:18
Laten we vanaf nu alle dopingzaken vertrouwelijk houden, zodat de buitenwereld niks mee krijgt van al het vals spelen in de sport, zodat iedereen lekker voor de gek gehouden kan worden echt een top idee froompie.
14 februari 2018 14:42
In de jaren 80 was er een Amerikaanse wielrenner. Alexi Grewal geloof ik. Die werd gepakt op het gebruik van opium. Volgens zijn zeggen kwam dat omdat hij als Amerikaan regelmatig broodjes hamburger eet. En op het broodje zit maanzaad. Eén of andere wtenschapper rekende uit dat hij in de dagen voor die controle, zeker 250 broodjes hamburge had moeten eten om aan die waardes te komen.
In de jaren 90 werd er een italiaanse wielrenner gepakt caffeine. Volgens zijn zeggen kwam dat omdat hij voor de start altijd sterke espresso dronk. Ik geloof dat hij ruim 50 kopjes espresso had moeten drinken.
Caffiene staat op de dopinglijst. En het grijze gebied is er omdat sporters wel een koffie of een cola mogen nemen. De marges daarvoor zijn bewust ruim genomen om gedoe te voorkomen.

Ik vind het dus ook raar dat hier mensen nu de uci de schuld geven. Ze willen mensen met astma een kans geven. Of dat juist is of niet doet er eigenlijk niet toe. Maar er zijn veel ploegen/renners die bewust gebruik maken van deze en andere ontsnapping clausules. Dus tot een bepaalde hoeveelheid is het geen doping, daarboven wel. Dus Froome zoekt het op en krijgt het deksel op zijn neus.
14 februari 2018 14:48
'Mensen met astma een kans op geel gunnen' is natuurlijk ronduit idioot.
14 februari 2018 15:06
Spreekt zichzelf weer 100% tegen, verkeerde informatie kan toch rechtgezet worden maar moet ook nog vertrouwelijk blijven blijkbaar. Onder een eerlijk proces verwacht ie in principe al vrijspraak, wordt vervolgd.
@ddijkers
Zijn armen zijn verre van dun, wel iets langer dan gemiddeld maar een bmi minder dan 20 lijkt vandaag de dag al extreem, Barguil zat op 17 trouwens.
14 februari 2018 15:12
Ach, hier en daar zijn weer renners die zich (niet publiekelijk) laten ontvallen dat ze, ondanks betere waardes dan in periodes waarin ze goed presteerden, opnieuw langs alle kanten voorbij worden gereden. Het is al een periode properder geweest dan dat het nu terug is.
14 februari 2018 15:20
De tweet van Sir Bradley Wiggins zijn vrouw, dat Froome een Slithering Reptile is, zegt genoeg.
14 februari 2018 15:43
@Skedel Jij kent blijkbaar de definitie van Adverse Analytical Finding niet. Dat jij het er niet mee eens bent dat dit wordt toegestaan(ik overigens ook niet) betekent niet dat het per definitie onder de huidige regelgeving doping is.
14 februari 2018 15:48
Probleem van astma is dat het lastig is vast te stellen/definiëren. Als jij een keer griep hebt en daardoor ontstoken luchtwegen hebt, zou je dit aan een bevriende huisarts kunnen verkopen als astma --> receptje voor flixotide/ventolin en hoppa --> je bent officieel astmapatiënt.
14 februari 2018 15:51
@ Arsene-Millocheau :
dat zegt niets meer dan dat 'de dames van' hun bitchfight nog steeds niet bijgelegd hebben.
14 februari 2018 16:19
Quote:
Krentenbol - 14 februari 2018 om 12:32

Het is niet zo gebruikelijk dat je medische dossier op straat ligt. Ik weet niet hoe jullie daar tegenover staan, maar ik heb dat liever niet. Natuurlijk is hij topsporter en is dit sport gerelateerd


Nee, dat was het niet.
14 februari 2018 17:10
In Froome's autobiografie wordt elke klacht die hij sinds de amateurs heeft gehad uitgebreid besproken. Over astma geen woord. Dat is iets van de laatste twee jaar, toen hij ineens heel zichtbaar met dat puffertje rond ging lopen. Uiterst twijfelachtig of de man daadwerkelijk astma heeft.
14 februari 2018 19:38
@maurits1972 : complimenten! Ik had het niet beter kunnen zeggen. Wat mij betreft sla je de spijker op de kop. Ze zoeken de grens op, gaan er nu overheen (ruim zelfs) en dat heeft volgens mij gewoon consequenties.
14 februari 2018 20:14
@Krentenbol
Salbutamol is gewoon doping, enkel omdat het een medicijn is kan het ook toegestaan worden onder bepaalde waardes.
Het dubbele van de toegestane 1.0 μg/mLg is niet oké...
14 februari 2018 20:48
Even een aantal feiten die hier door elkaar worden gehaald:

- Er is een verschil tussen inspanningsastma (exercise induced astma) en exercise induced bronchospasm. Bij de eerste variant is er sprake van astma die verder geprovoceerd wordt door inspanning, waarbij veel lucht langs de slijmvliezen stroomt en deze uitdrogen waardoor een hoestprikkel en benauwdheid ontstaat. Bij de tweede vorm is er geen sprake van astma, maar komen er bij extreme inspanning en met name op hoogte wel astmaverschijnselen voor. Hier hebben ontzettend veel sporters last van die dus niet het stempel ‘astmapatiënt’ hoeven te hebben. Salbutamol is een ontzettend breed gebruikt middel in het wielrennen.
- TUE’s moeten ondersteund worden met diagnostische tests, dus een verklaring van een ploegarts zoals hier wordt beweerd is niet voldoende om goedkeuring te krijgen voor het gebruik van salbutamol.
- Het binnenskamers houden waar Froome het over heeft, gaat over het onderzoek wat er gestart wordt na een AAF (wat dus geen positieve dopingtest is). Een verdachte waarde wordt bij iedere sporter in discretie onderzocht. Echter krijgt Froome een ‘speciale’ behandeling doordat de media op de hoogte zijn gebracht en dit onderzoek dus openbaar is geworden.

Nogmaals, ik laat het aan de UCI over om een oordeel te vellen, maar het is wel belangrijk om bij de feiten te blijven in plaats van iets te roepen op basis van een onderbuikgevoel.
14 februari 2018 21:16
Kan het niet zo zijn dat de UCI hier de kwade genius is. Wederom blijkt dat deze organisatie de zaken amateuristisch regelt.
Men zet de deur open voor Sky om twijfel te zaaien.
Hoe komt het toch dat dit soort overkoepelende organisaties maar wat aanklooien.....?
14 februari 2018 21:33
@s-works
Is het niet gewoon zo dat menig de zwaardere inspanning dan tijdens training op hoogte niet aankan en gewoon boven hun theewater uit gaan om toch te kunnen volgen? En dat dan compenseren met helium bv?
14 februari 2018 21:46
Hier discussiëren over het algemeen echte wielerliefhebbers, en dat blijven ondanks de doping - waar zij doorgaans (niet iedereen) tegen zijn - liefhebbers. Maar welke indruk maakt dit allemaal op de overige sportliefhebbers? Je maakt geen vrienden mee. (Ik weet ook heus wel dat dopinggebruik wijder verspreid is, maar dat wordt niet volledig erkend).
14 februari 2018 21:48
"– Het binnenskamers houden waar Froome het over heeft, gaat over het onderzoek wat er gestart wordt na een AAF (wat dus geen positieve dopingtest is). Een verdachte waarde wordt bij iedere sporter in discretie onderzocht. Echter krijgt Froome een ‘speciale’ behandeling doordat de media op de hoogte zijn gebracht en dit onderzoek dus openbaar is geworden."

Ze testen op een grenswaarde van 1.0 μg/mLg, en alles wat daar boven zit noem je positief.
Dit betekend niet meteen dat er een schorsing volgt maar dat is een ander verhaal..
Die speciale behandeling zie ik zelf niet, omdat voor zover ik weet dit altijd naar buiten word gebracht, en er ook niet in de regels staat dat dit niet de bedoeling is.

-Het mistgordijn van Brailsford & Co lijkt zijn werk weer te doen.

Reacties zijn gesloten.