Froome: “Ik heb een schoon geweten”
foto: Marco Alpozzi - LaPresse
zondag 27 mei 2018 om 09:26

Froome: “Ik heb een schoon geweten”

Met nog één etappe te gaan kan de eindzege van de Giro d’Italia Chris Froome bijna niet meer ontgaan. Toch heeft zijn overwinning voor velen een zure nasmaak, vanwege zijn hoge salbutamolwaarden tijdens de voorbije Vuelta á España. Op een persconferentie zaterdagavond gaf de Britse klassementsrenner aan dat hij niet denkt dat zijn uitslagen geschrapt zullen worden.

Na de achttiende rit van de Ronde van Spanje vorig jaar plaste Froome positief op een te hoog gehalte Salbutamol in zijn urine. Sindsdien lag kopman van Sky regelmatig onder vuur. Desondanks verwacht hij dat al zijn uitslagen tijdens de Ronde van Italië zullen blijven staan. “Ik heb een schoon geweten en heb er alle vertrouwen in dat mijn zege zal blijven staan”, stelt hij.

Geloofwaardigheid
De afgelopen drie weken verliepen voor Froome alles behalve vlekkeloos. Zo kwam hij twee keer ten val en moest hij in de eerste weken van de wedstrijd regelmatig zijn concurrenten voor zich dulden. “Het voelt alsof dit het grootste gevecht van mijn carrière was”, vertelt hij. Met een zege op Monte Zoncolan en een machtige solo in de koninginnenrit naar Bardonecchia wist hij toch nog de Giro naar zijn hand te zetten. “Ik begrijp dat sommigen mensen vrijdag vergelijkingen maakten met solo’s uit het verleden, maar ik geloof absoluut dat mijn ritzege niet in een later stadium zal worden afgepakt.”

Om zijn eigen geloofwaardigheid kracht bij te zetten is de 33-jarige coureur zelfs bereid zijn fysiologische gegevens van etappe negentien te openbaren. “Een interessante statistiek van vrijdag is dat ik meer tijd heb gepakt in de afdalingen dan op de cols”, legt hij uit.

Poels: “Ik denk wel dat het goed zal komen”
Ploegmaat Wout Poels hoopt op een zelfde scenario als Froome schetst. “Ik hoop dat deze zege blijft staan, want anders heb ik de afgelopen drie weken voor niks de ballen uit mijn broek gewerkt”, stelt de 30-jarige Limburger met een glimlach. “De toekomst zal het moeten uitwijzen, maar ik denk dat het wel zal goedkomen met de zaak van Chris. Daar maak ik me niet heel erg druk om.”

In een eerder stadium gaf de meesterknecht van Froome aan zelf ook weinig te weten over de situatie van zijn kopman. Tegelijkertijd heeft hij zich er amper mee bezig gehouden. “Ik lees eigenlijk alleen maar De Limburger“, grapte hij. “Ik lees tegenwoordig zoveel slechte dingen over mezelf op Twitter, daar kan ik beter niet te veel energie aan verspillen. Ik geniet evengoed gewoon van deze zege. Je moet je geluk niet laten afhangen van wat andere mensen vinden.”

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
27 mei 2018 09:29
edit wf: bedankt, aangepast
27 mei 2018 09:33
Het zal geen zin hebben om zijn gegevens openbaar te maken.
Het zal niet echt kunnen uitsluiten of hij wel of niet iets gebruikt heeft.
En mocht het er allemaal goed uitzien dan zal er 'vast gemanipuleerd zijn' met de gegevens.
Hij kan daarmee toch de (voor)oordelen niet wegnemen.
27 mei 2018 09:33
Komt u maar mensen!

Diep respect voor deze man! Ik hoop dat hij vrijgesproken wordt, een van de beste ronderenners die ooit bestaan heeft. Misschien wel de beste gezien de (ploegen)tactieken.
27 mei 2018 09:33
Charlie33: “Ik heb een donkerbruin vermoeden”.
27 mei 2018 09:33
Dat is een goed begin van Froome. Dan ook graag de bloedwaarden van de afgelopen drie weken, alle TUE's en alle gebruikte medicijnen. Dan pas kunnen experts een goed oordeel vellen.
Overigens ben ik van mening dat deze data van alle renners ten alle tijden openbaar moet zijn. Dat is de enige manier om een echt transparante sport te krijgen.

Poels maakt trouwens een klein foutje:
"Ik lees tegenwoordig zoveel slechte dingen VAN mezelf op Twitter" Zo, fixed.
27 mei 2018 09:35
Froome, je bent al niet meer geloofwaardig sinds je op onverklaarbare wijze transformeerde van middelmatig renner naar toprenner
27 mei 2018 09:36
@belasco, Oh?
27 mei 2018 09:36
Nu je lijf nog Chris.
27 mei 2018 09:38
Stel, hij maakt gegevens openbaar. Dan roeptoetert half WF in koor "ja maar dat is nog altijd geen bewijs dat hij géén doping gebruikt!1!!!1!!1!".

Wat heeft het dan voor zin om gegevens openbaar te maken?
27 mei 2018 09:42
Heeft ook allemaal geen zin.
Sowieso bepaalde Nederlanders zullen hem altijd blijven beschuldigen, omdat ze zich overklast voelen.
Hij heeft het tactisch gewoon geweldig gespeeld, ga dat eens inzien mensen. Daarnaast heeft Dumoulin zelf steken laten vallen, wat maakt dat er een terechte winnaar is.
27 mei 2018 09:45
Froome is gewoon een nare vent. In dit soort persconferenties hangt hij altijd de gentleman uit en lijkt ethiek hoog in het vaandel te staan bij hem. Ondertussen gebruikt hij TUEs, wordt positief bevonden en lapt regels van het MPCC aan zijn laars. Daarnaast heb ik hem ook nooit een zege weg zien geven aan zijn trouwe luitenanten.
27 mei 2018 09:52
Het blijft op zijn minst dubieus dat Froome hier gestart is en daarmee is de tweede plek van Tom gewoon een beetje wrang.

Verder wel mooi hoe Froome het gedaan heeft.
27 mei 2018 09:56
Tja, zegt een beetje weinig, want Armstrong zei hetzelfde.

Het gaat er trouwens ook niet om dat ie tijd gepakt heeft in de afdalingen, maar dat hij niet verzwakte op het einde en hij niet moe leek/was aan de meet.
27 mei 2018 10:02
http://www.wielerflits.nl/?s=schoon+geweten
27 mei 2018 10:05
@Martino87

Froome hoeft zich niet aan de regels van de MPCC te houden, want Sky is daar, uiteraard, geen lid van.
27 mei 2018 10:06
Zo is het Froome; ontkennen tot je dood.
27 mei 2018 10:07
Ha ha ha ha De nieuwe Bennie Hill is op gestaan ,daar kon je ook mee lachen ,en anders in Brussel kunnen ze zo,n leugenaar nog gebruiken
27 mei 2018 10:11
@nickdt
Hij was echt wel kapot hoor!
En als hij wel had laten zien helemaal doodmoe te zijn door 5 min. op de grond te gaan liggen, niet meer te kunnen lopen, enz. Dan was het een Froome-show geweest en hoorde het allemaal bij het plan volgens 'de wielerkenners' op deze site
27 mei 2018 10:12
Begin de dag met een lach...
27 mei 2018 10:14
Deze Giro heeft het hele wielerflitsbeleid betreffende dopinginsinuaties in de reacties veranderd. Gemodereerd werd er al niet meer, en nu worden er al nieuwstopics gepost waar we vrijuit mogen beschuldigen.
27 mei 2018 10:16
Froome is het product van SKY.
Een middelmatige renner helemaal omscholen tot de beste ronde renner ooit.
Zelfs Armstrong kon niet wat Froome nu doet. Wielrenners leven op het randje, zoeken de extremen op wat net wel of net niet kan. Het voorbeeld Froome is eigenlijk te mooi om waar te zijn, kritiek van chauvinisme is onzin. Ook in Groot-Brittannië wordt er publiekelijk vraagtekens gezet bii Froome. Vergeet ook niet het mysterieuze pakketje bij Wiggens.
Froome is nu 'gepakt' met een te hoge waarde salbutamol, een waarde die twee keer zo hoog is als de toegestane waarde. Bij deze toegestane waarde wordt al rekening gehouden met extremen uitschieters bij normaal gebruik. De hoeveelheid die bij Froome is aangetroffen kan niet voor gezondheidsredenen zijn. Een team dat claimt zo wetenschappelijk bezig te zijn, alles in de gaten houdt van wat de renners doen is deze salbutamol fout erg amateuristisch. Naast dat niet uitgesloten kan worden dat dit het enige is waar SKY het extremen opzoekt (nogmaals het onbekende pakketje van Wiggens).
Het hele team SKY bevalt me niet, maar goed dat is een mening. Toegegeven, ze gaan slim om met met de UCI en het leger advocaten. Maar ik zie SKY echt niet als een toevoeging op het internationale wielrennen.
Een andere vergelijking, gisteren de CL finale waar Real voor de derde keer oprij wint. Veel neutrale supporters hebben waarschijnlijk gehoopt op een overwinning van Liverpool ' omdat Real het de afgelopen twee jaar al gelukt is'. Stel je nu voor dat Real de komende 3 jaar nogmaals de CL wint, dan gaan ook steeds meer mensen een hekel hebben aan Real. (Sinds 2012 de dominantie van Sky/ froome).

Wat ik wil zeggen, dominantie is niet goed voor een sport. Zeker niet in de wielersport die besmeurd is met het verleden. Schimmige constructies en ploegen is niemand bij gebaat. Voor sky is dit ook geen positieve reclame. Openheid over alle gegevens is wat de sport nodig heeft.

Fijne zondag!
27 mei 2018 10:16
Hangt er vanaf hoe zijn gewetensontwikkeling is geweest en wat schoon voor hem inhoud. Enfin, stel hij en de rest van sky hebben spul gebruikt met een prestatiebevorderende werking, wat nog niet op de dopinglijst stond, dan kan zijn geweten schoon zijn.
27 mei 2018 10:17
Sportief gezien uiteraard een wereldprestatie. Alle zaken eromheen een stuk minder fraai. Een positieve test 8 maanden geleden, het verzwijgen van de positieve test tijdens onderhandeling met Giro organisatie, het eindeloos oprekken van de uitspraak procedure, lak hebben aan je wielercollega's en gewoon starten in de giro, geen lid zijn van MPCC waardoor Sky meer ruimte heeft voor gebruik van TUE's. Nee, gunnen doe ik het hem inmiddels niet meer.
27 mei 2018 10:17
Precies Wout! En Froome is gewoon de beste ronderenner van het moment.
27 mei 2018 10:17
Het blijft wel merkwaardig, de mening over dat wielrennen. De renners mogen geen privé-leven hebben, want hun whereabouts moeten altijd en overal gekend zijn, tevens moeten al hun ziektes opgelijst worden, want we moeten absoluut weten welke kwaaltjes ze ooit eens gehad hebben en tot slot moet ze alle waarden die ze ze rijden, in koers of op training, aan iedereen laten weten tot in het kleinste detail. Want transparantie.

Bij voetballers, tennissers, formule 1 coureurs, zwemmers, atleten, basketbalspelers en al die anderen... ja, die mogen ze ook controleren, maar voor de rest steekt het daar allemaal niet zo nauw, het zijn die wielrenners die kraaknet moeten zijn. Waarom? Omdat ze meer verdienen dan de rest? Nou nee, waarschijnlijk krijgen die gemiddeld het minst van allemaal. Omdat ze meer voordeel halen uit doping? Nou nee, mits het juiste middeltje kan je overal heel hard vals spelen. Omdat het arrogante eikels zijn die ver van hun fans af staan? Nou nee, renners blijven nog steeds het best benaderbaar. Omdat ze meer doping nemen? Nou nee, er worden er vaker betrapt omdat er in het wielrennen af en toe zowaar wat moeite wordt gedaan om iemand te pakken, in tegenstelling tot andere sporten.

Dat wil niet zeggen dat valsspelers niet moeten gestraft worden of dat er overal oogjes moeten worden dichtgeknepen, maar waarom wordt bij uitgerekend het wielrennen de lat voor de sporters altijd zo hoog gelegd en is het daar altijd "Niet genoeg! Niet genoeg! Niet genoeg!", met een blijkbaar constant zwaar gefrustreerde fan-base.

Er is nog een verschil tussen "ik hou van wielrennen en ik wil het graag clean" en "ik stel me vragen bij elke versnelling/demarrage, ik vertrouw mijn helden per definitie niet, alles en samengevat zijn frustratie en woede mijn vaakst terugkerende gevoelens bij het aanschouwen van mijn favoriete sport"
1 2 3 5

Reacties zijn gesloten.