Froome bezoekt ziekenhuis na val, twijfels over vervolg Vuelta

Door , woensdag 2 september 2015 om 23:52
Froome bezoekt ziekenhuis na val, twijfels over vervolg Vuelta

Chris Froome werd woensdag het grootste slachtoffer in de koninginnenrit van de Vuelta a España. De Britse Tour de France-winnaar kwam na luttele kilometers al ten val over een soort houten vangrail. Hoewel zijn tuimeling bergop niet veel voeten om aarde leek te hebben, duurde het lang voordat Froome de aansluiting met het voorste deel van het peloton hervond. Na afloop klaagde de renner van Sky over pijn aan zijn knie en schouder, die hij in de avonduren liet onderzoeken in het ziekenhuis.

Zwarte dag voor Sky
Waar Froome normaliter in zijn sas was geweest met het aantal kilometer bergop van woensdag, bracht deze rit de Brit nu de nekslag. Na zijn val kwam hij door hulp van zijn ploeg terug in het peloton, al duurde dat langer dan verwacht werd. Froome kon de volgende cols nog overleven, maar op dik veertig kilometer van de streep was het toch over. Op de flanken van de Collada de la Gallina moest de Tour-winnaar passen op een versnelling van het kamp-Astana. Datzelfde gold voor ploeggenoot Nicolas Roche, op dat moment de nummer vier van het klassement. Ook de Ier ondervond te veel hinder van een eerdere valpartij.

Froome beslist donderdagmorgen
Direct na de finish sprak Froome (die acht minuten en 41 seconden verloor op dagwinnaar Mikel Landa) uit dat hij niet in staat was om de favorieten bij te benen. “Het enige wat ik nog kon na die valpartij was in mijn eigen tempo rijden. Versnellen ging niet. Die valpartij heeft me veel krachten gekost. Ik kon daarna alleen nog maar aanklampen en overtuigde mezelf ervan dat ik de finish moest halen. Mijn ploeg heeft me ook enorm geholpen om in de wedstrijd te blijven. Ik heb op dit moment heel veel pijn en wil met een medische check-up meer duidelijkheid over mijn blessures.”

Röntgenfoto’s en MRI-scan
Froome had moeite om gewicht uit te oefenen op het gehavende been. Volgens Cyclingnews zijn er woensdagavond verschillende medische tests uitgevoerd en zijn er Röntgen-foto’s gemaakt. Onduidelijk is het of dit foto’s zijn gemaakt van Froome’s knie of schouder. De Brit besloot na de foto’s zijn rust te pakken, om donderdagmorgen nog een MRI-scan te ondergaan. “Daarna zullen we beslissen of Froome al dan niet deze Vuelta vervolgt”, vertrouwt Sir Dave Brailsford het Engelstalige medium toe.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Coldeportes 3 september 2015 om 00:04

Die gaat dus opgeven.

delgado 3 september 2015 om 00:04

Heel sneu, die val. Hopelijk kan hij recupereren en nog knallen in de resterende bergritten.

delgado 3 september 2015 om 00:06

@coldeportes
Froome gaat alleen opgeven als het echt ernstig is, anders was hij vandaag tijdens de rit al wel afgestapt.

Jacco van Stierop 3 september 2015 om 00:09

Ik vond hem hem al zo verward vlak na die val: schelden in het Italiaans tegen de camera-motard in Andorra in de Ronde van Spanje.

Coldeportes 3 september 2015 om 00:12

@delgado
Mag ik even Mathieu van der Poel in herinnering brengen? In ‘ the heat of the moment’ kan het op adrenaline nog net gaan (woede/frustratie als booster) maar na een nacht slapen stijf als een plank wakker worden of een dikke knie is goed mogelijk.

Knap dat hij heeft uitgereden, maar als je ’s ochtend voor de rit nog door de MRI moet, heb je dus veel pijn/last en lijkt me opstappen niet verstandig. Hij heeft toch niks meer te winnen (alleen plek 1 telt op zijn niveau).

rahimns 3 september 2015 om 02:15

Hij loopt nu met krukken en het lijkt onwaarschijnlijk dat hij morgen kan starten… morgen ondergaat hij nog wat scans

Quote:
Chris Froome ‏@chrisfroome 32 min.32 minuten geleden

Knocked sideways into a barrier & stone wall today. Further scans in the morning but start unlikely as I can’t walk without crutches #LV2015

RefleX 3 september 2015 om 05:57

Van der Poel ging niet enkel op adrenaline verder hoor. De volgende dag is die wel uit je lichaam ;)

Romāns Vainšteins 3 september 2015 om 07:56

Heeft totaal geen zin om nu door te fietsen, t’is ten Dam niet.

batchieboy 3 september 2015 om 08:30

Denk inderdaad dat hij probeert door te gaan, hier wordt de basis voor de overwinning in de tour van 2016 gelegd.

ogge ks 3 september 2015 om 08:48

@qbatchieboy

door verder te doen kan hij die basis ook compleet om zeep helpen.

vinnievidefietsen 3 september 2015 om 08:52

Gaat stoppen, daarnaast is hij duidelijk niet scherp genoeg voor de Vuelta. Als je daar op je kokosnoot gaat, dan zit je gewoon niet op te letten, net als Kelderman in de Tour, niet wakker, niet scherp, te nonchalant etc. Jammer voor Froome, maar nog een concurrent minder voor Dumoulin. Tom moet proberen maximaal 2 minuten aan zijn broek te krijgen op zaterdag, zondag en maandag en dan woensdag in de tijdrit die tijd weer inhalen. Aru en Rodriguez zijn toch behoorlijke pannenkoeken op een tijdritfiets, waarbij hij op bijna 40 km TT die achterstand wel kan inhalen. Kan het zomaar eens een hele mooie Vuelta worden … (is het nu al voor de Nederlandse wielersport)

ikbenprocycling 3 september 2015 om 09:04

Jammer dat hij naar verwachting gaat uitvallen.

snellerfietsen 3 september 2015 om 09:50

Aru is niet zo’n slechte tijdrijder als velen denken. Bekijk zijn resultaten uit de giro van vorig jaar maar eens

Purito 3 september 2015 om 09:57

En Purito reed vorig jaar een betere tijdrit in de Vuelta dan Aru, met een 25 vlakke laatste kilometers.

En verloor toen overigens slechts 1.49 op Tony Martin. Dus 2 minuten verlies moet wellicht wel haalbaar zijn. Ook omdat Dumoulin nu misschien een wat mindere tijdrit zal rijden (door de grotere vermoeidheid en iets mindere gewicht).

tendam 3 september 2015 om 09:57

@snellerfietsen
Hangt van het parcours af. Op lange lopende stukken is Aru een drama, in stukken bergop is hij goed. De tijdrit in deze Vuelta lijkt behoorlijk vlak, dan verliest hij zo 3 minuten op een Dumoulin.

Romāns Vainšteins 3 september 2015 om 10:07

Veel wind en zowel Aru als Rodriguez gaan eraan. Majka is de gevaarlijkere man in deze.

delgado 3 september 2015 om 10:10

@coldeportes
Vandaar dat ik ook zeg, als het echt ernstig is.. Bij Van der Poel was het ook ernstig, anders had hij gewoon doorgereden. Dus snap niet zo goed waarom je hem erbij haalt :)

Jan 3 september 2015 om 10:37

@Vainsteins,
nee, het is zeker Ten Dam niet. Froome en Sky zijn iets slimmer dan Ten Dam en zijn ploegleiding.

Headlines

Materiaalzone

Populair