Fransman Gaudu klimt naar zege in Vredeskoers U23

Fransman Gaudu klimt naar zege in Vredeskoers U23

foto: Jan Brychta / TTV sport group

zaterdag 4 juni 2016 om 15:26

De tweede rit in de Závod Míru/Vredeskoers U23 2016 is bijgeschreven op het palmares van David Gaudu. De 19-jarige Fransman was in deze bergetappe naar Dlouhé Stráně de betere van Tao Geoghegan Hart en Kilian Frankiny. Gaude pakt door zijn zege ook de leiderstrui. De Nederlanders konden geen rol van betekenis spelen.

Klassieke vlucht
Met topfavoriet Adrien Costa – die ziek schijnt te zijn – al op dik acht minuten achterstand, begon het beloftenpeloton in Krnov aan de eerste van twee lastige etappes door het noordoosten van Tsjechië. Er ontstond na elf kilometer een kwalitatief sterke kopgroep van elf man zonder landgenoten, als gevolg van de tussensprint die daar lag. Onder meer Pavel Sivakov (Rusland), Piet Allegaert (België), Gabriel Cullaigh (Zwitserland), Nans Peters (Frankrijk) en Zwitsers beloftenkampioen Patrick Müller zaten mee. Zij kregen niet veel ruimte van het peloton en zouden nooit een grotere voorsprong krijgen dan een minuut of twee.

Spanning op de slotklim
Op negentien kilometer van de aankomst nabij de grote waterkrachtcentrale van Dlouhé Stráně (1319 meter boven zeeniveau), kwam alles weer samen. Kort na het begin van de slotklim moest leider Daniel Auer de rol lossen, op het moment dat het peloton nog zo’n zestig renners groot was. De deur stond op de slotklim echter wagenwijd open, waardoor de een naar de ander eraf werd gereden. Verrassenderwijs moest hier ook de Nederlandse troef Lennard Hofstede de beste renners laten rijden. Uiteindelijk bleken Tao Geoghegan Hart, Edward Ravasi, Kilian Frankiny en de vrij onbekende David Gaudu de sterksten en samen trokken zij de laatste kilometer in. Laatstgenoemde bleek daarin de beste.

Hofstede: “Ik blokkeerde op de slotklim”
Hofstede finishte als 32e op ruim drie minuten van de winnaar en was daar vanzelfsprekend niet tevreden mee. “Ik voelde me heel goed vandaag en ben super goed geholpen door de andere jongens”, zo vertelde hij na afloop aan WielerFlits. “Maar na 5 kilometer op de slotklim blokkeerde ik helemaal en kreeg ik geen lucht meer. Ik denk dat mijn inspanningsastma toch weer opspeelde. Ik baal er echt van omdat ik denk dat ik echt wel beter kan dan dit. Gelukkig is er morgen weer een dag en dan ligt de rit me nog beter.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Verweggistan 4 juni 2016 om 15:37

En dan wint er net eentje die niet op de radar van Youri stond ;). Gaudu was wel tweede in die etappe in de Isard waar Lambrechts won; maar hij kon de dagen daarna blijkbaar niet standhouden in het klassement.

0
123poetertjes 4 juni 2016 om 15:41

Het woord ‘onbekend’ gebruiken is altijd een beetje riskant, en wat blijkt? De beste kerel heeft dit jaar twee koersen op nationaal niveau gewonnen en prijkt ook op deze uitslaglijst. En da’s tussen de profs!
(niet dat ik hem trouwens verwachtte hier, gheghe).

0
Verweggistan 4 juni 2016 om 15:50

@poetertjes: http://www.directvelo.com/coureur/10380/david-gaudu
Handig overzichtje van wat Gaudu dit jaar gepresteerd heeft.

0
Samamba 4 juni 2016 om 16:16

@Verweggistan: hij was daar zelfs topfavoriet eigenlijk, maar reed nogal onbezonnen rond. In die eerste rit werd hij afgetroefd door de iets snellere Lambrecht en in de tweede rit dacht hij eventjes een solo van 10 km (bergop) te kunnen doen. Dat mislukte en hij zakte wat weg. In die laatste etappe werd hij naar eigen zeggen slachtoffer van het weer (regen, sneeuw, hagel, …).

Gaudu was vandaag de beste tussen allemaal "oudere" beloften, enkel Lambrecht is jonger maar kon uiteindelijk ook niet mee (die moet ergens in de top-15 geëindigd zijn). Dat geeft toch aan dat hij veel talent heeft.

0
Samamba 4 juni 2016 om 17:37

1. GAUDU
2. GEOGHEGAN
3. FRANKINY
4. RAVASI
5. KNOX
6. PARET PEINTRE
7. LAMBRECHT
8. CRAS
9. SCHLEGEL
10. CARBONI

Toch weer knap van Lambrecht. Als eerstejaars dit doen… (ter vergelijking, de eerstvolgende renner van 1997 eindige op de 30e plaats).

Hofstede stelde zwaar teleur met een 32e plaats.

0
Youri IJnsen 4 juni 2016 om 17:39

@Samamba
Hofstede net gesproken. Blokkeerde na vijf kilometer klimmen vanwege zijn inspanningsastma. Reactie doet mijn collega er zo bij

0
Samamba 4 juni 2016 om 17:49

@Youri: verklaart veel. Dacht in eerste instantie dat hij pech had of iets in die aard want een Hofstede in goede doen rijdt hier altijd minstens top 10.

0
LutsenkoFan 4 juni 2016 om 19:08

De fransen mogen de laatste tijd echt niet klagen..

0
SolerEritrean 4 juni 2016 om 21:22

Die Gaudu heeft me ook al is een verkoudheid bezorgd

0

Headlines

Populair

Materiaalzone