Franse minister van Sport: “Geen Tour de France achter gesloten deuren”

vrijdag 1 mei 2020 om 11:51
Franse minister van Sport: “Geen Tour de France achter gesloten deuren”

foto: Cor Vos

Indien er dit jaar een Tour de France verreden zal worden, dan zal dit niet zonder publiek zijn. Dat vertelt de Franse minister van Sport Roxana Maracineanu aan RMC.

Maracineanu opperde in maart nog het idee om de Tour achter gesloten deuren te houden, maar komt daar nu van terug. “Wanneer het in september nog steeds beter gaat, dan zullen grote evenementen die dan op de kalender staan zoals Roland Garros en de Tour de France plaatsvinden,” verwacht Maracineanu. “Bij deze twee evenementen horen toeschouwers. Ze worden niet achter gesloten deuren gehouden”, klinkt het.

Ze geeft aan in nauw contact te staan met organisator ASO. “De realiteit is dat we rekening moeten houden met hoe de pandemie zich zal ontwikkelen. Daarover hebben we geen enkele zekerheid. Het is nog te vroeg om beslissingen te nemen over uitstel of annulering van de Tour de France. We spreken regelmatig met ASO. Het is aan hen om ons te vertellen wanneer het noodzakelijk is om te beslissen.”

De Tour de France staat vooralsnog op de planning van 29 augustus tot en met 20 september.

Dit artikel delen:

44 Reacties

vincenzo 1 mei 2020 om 12:11

Hoe serieus moeten we deze minister nog nemen?

guyremgabdel 1 mei 2020 om 12:49

Kent gij ministers die ge serieus moet nemen ? Allemaal postjespakkers.

Kpenty 1 mei 2020 om 13:12

Waarom blijven ze zo krampachtig doen over dat het absoluut geen keuze is om het zonder supporters te doen, omdat ze erbij horen.. Denk dat alle supporters meer dan blij zijn dat ze de tour kunnen zien op tv dan, alsof ze het zo erg vinden dat ze niet op die ene berg kunnen staan. Alsof de supporters dan liever zien dat het niet doorgaat.

dani 1 mei 2020 om 13:52

Hier mee geeft aan, dat de Tour niet door gaat……. er is dan nog lang geen vaccin, en zeker niet voor iedereen.

Sterkte mensen……

josi 1 mei 2020 om 14:12

Ze zegt helemaal nergens iets over een vaccin en dat lijkt me ook niet het juiste uitgangspunt. Als je wilt wachten op een vaccin voor iedereen, kun je de Tour van volgend jaar ook alvast schrappen.

FDJ 1 mei 2020 om 15:26

Waarom toch dat gegeil (sorry voor het woord) op een vaccin. Het is veel beter om een werkende medicatie te krijgen tegen dit virus en dat ze het virus leren begrijpen en er naar kunnen handelen. Dus in een vroeg stadium werkende medicatie toedienen aan de patiënt. We kunnen onze economie en dagelijks leven toch niet ophangen aan een vaccin?

Emergo 1 mei 2020 om 16:21

@FDJ Ik heb het idee dat je verhaal er één is van het horen luiden van de klok maar niet weten waar etc…

guyremgabdel 1 mei 2020 om 16:24

@FDJ een vaccin is het beste en misschien komende winter al beschikbaar. Kostprijs ??? COVID19 veroorzaakt bij 40% van de besmette bevolking ernstige longaandoeningen. Mensen krijgen dan ademhalingsmoeilijkheden en worden beademd. Bij een minderheid (gelukkig maar) is het zo erg dat dokters besluiten over te gaan tot intubatie.
Gisterenavond op ARD toevallig een korte doku gezien over een duitse longkliniek waar ze geen intubatie willen toepassen. Hoewel ze zware gevallen binnenkregen, hebben ze nog geen enkel sterfgeval te melden. Deze (long)dokters beweren dat te lange intubatie leidt tot hartfalen en problemen met andere organen die uitvallen, waarna natuurlijk meestal de patient sterft.
Ons dagelijks leven zal dit jaar wel grotendeels afhangen van het virus. Mondmaskers, social distancy en handen wassen blijft het ganse jaar van kracht. En als je al op vakantie mag naar het buitenland, wen er dan maar aan dat je ook ginder mondmaskers zal moeten dragen.

Romāns Vainšteins 1 mei 2020 om 16:33

Voor zover ik het nieuws gevolgd heb is het realiseren van een vaccin sneller haalbaar dan geschikte medicijnen ontwikkelen. In dat opzicht is het niet alleen geiler maar vooral ook pragmatischer.

'Mondmaskers, social distancy en handen wassen blijft het ganse jaar van kracht'

Ik weet wel zeker van niet, de anderhalvemetersamenleving is weliswaar woord van het jaar in wording maar een absolute farce qua haalbaarheid.

matwiel 1 mei 2020 om 16:37

En met het woord gegeil is niets mis

FDJ 1 mei 2020 om 17:46

Ik heb wel het artikel gelezen in het Financieel dagblad waar Jena al veel eerder mondkapjes invoerde. Binnen twee weken geen nieuwe besmettingen meer. Las vandaag ergens dat in het Saarland er nu al een week geen nieuwe besmettingen meer zijn in 21 gemeenten.

Heb zelf ook regelmatig contact met iemand uit Duitsland. Corona? Kennen ze alleen van tv. Niemand heeft het daar en iedereen leeft, met de maatregelen, zijn leven.

Ik begin steeds meer in die mondkapjes te geloven.

guyremgabdel 1 mei 2020 om 17:58

Ter info de cijfers in België vandaag: 130 doden de laatste 24u, 152 nieuwe opnames en meer dan 500 nieuwe besmettingen. Dus dat is hier nog lang niet gedaan. En hopelijk lopen er hier bij ons niet teveel van die betweters als RVainsteins rond die blijkbaar de maatregelen allemaal flauwekul vinden of we krijgen subiet golf2 over ons en mogen terug in lockdown.

Emergo 1 mei 2020 om 18:44

@FDJ Niemand heeft het daar ?? Waar komen dan die, inmiddels, 6481 doden vandaan ??

Panache 1 mei 2020 om 18:47

“ COVID19 veroorzaakt bij 40% van de bevolking ernstige longaandoeningen… blablabla”

Sorry dat ik het moet zeggen, maar guyremgabdel is een smerige fantast die bewust cijfers uit de duim zuigt en doemverhalen vertelt. Bah.

Jacco van Stierop 1 mei 2020 om 19:25

@ FDJ
“Las vandaag ergens dat in het Saarland er nu al een week geen nieuwe besmettingen meer zijn.”

Voortaan toch wat beter lezen als je wilt vermijden dat je onjuiste informatie verstrekt; mensen zouden je wel eens minder serieus kunnen gaan nemen. Alleen al in de gemeente Saarbrücken 30 nieuwe gevallen in de week van 22 tot 29 april 2020.

(https://www.sr.de/sr/home/nachrichten/politik_wirtschaft/corona_ausbreitung_kommunen_saarland_100.html)

FDJ 1 mei 2020 om 19:27

@emergo ik bedoel met daar uiteraard daar als in de regio waar degene woont. Duitsland is overigens voornamelijk in Oost Duitsland relatief licht getroffen. Kijk bv Mecklenburg Vorpommern waar het aantal besmettingen amper toeneemt.

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

FDJ 1 mei 2020 om 19:32

@Jacco https://www.sr.de/sr/home/nachrichten/politik_wirtschaft/corona_ausbreitung_kommunen_saarland_100.html Hier staat toch precies wat ik schreef hoor. Voordat je me ergens van beschuldigen gaat zelf even goed research doen.

guyremgabdel 1 mei 2020 om 19:43

@Panache. Zeer goeie repliek. Hoe asociaal kan je zijn. Ik hoop dat het virus je niet treft, maar mocht je er ooit ziek van worden, dan wil ik je wel eens spreken nadien. Als je tenminste het nog kunt voortvertellen. Er zijn door die blabla al meer dan 200.000 mensen gestorven. Niemand dus uit jou omgeving ?

guyremgabdel 1 mei 2020 om 19:46

FDJ heeft wel een punt. In het voormalig oostblok tellen ze merkbaar veel minder besmettingen dan in het westen.
Zopas ook de kaart van F gezien. W en Z kleurt groen, midden is geel, N en O zijn rood en blijven in lockdown.

Jacco van Stierop 1 mei 2020 om 19:50

@ FDJ
Jouw Duits is niet zo goed? 0 gevallen in 21 Saarlandse gemeenten, ja, in de overige Saarlandse gemeenten minimaal één.
Dat is niet “precies” zoals je schreef, hoor.

Edit: ah, je hebt het aangepast.

Derierre de la course 1 mei 2020 om 20:13

Mensen, volgens mij zijn jullie allemaal het redelijke midden een beetje kwijt. Ja het is erg, ja het duurt nog wel even, en ja het wordt ook steeds beter. En ik hoop gewoon dat er begin september een tour komt.

Panache 1 mei 2020 om 20:56

@guyremgabdel
Ik geef je één mogelijkheid om je bewering te bewijzen. Waar is je bron voor >> “ COVID19 veroorzaakt bij 40% van de bevolking ernstige longaandoeningen.“
Daarna zullen we het nog eens hebben over asociaal gedrag etc.

Romāns Vainšteins 1 mei 2020 om 21:07

Of Guy, heb je die statistieken van iemand gehoord van wie je het eigenlijk niet mocht doorvertellen ? Zo’n belangrijke zeg maar.

guyremgabdel 1 mei 2020 om 23:17

Sorry, ik heb mijn oorspronkelijk tekst herlezen en aangepast. Ik bedoelde uiteraard 40% van de besmette bevolking. Te snel getypt. 40% van de bevolking :het zou hier nogal een rampgebied geweest zijn.

FDJ 1 mei 2020 om 23:33

@guy ook dat is nog weer een straffe aanname. Er zijn namelijk ook heel veel mensen al besmet geweest zonder dat ze het weten. De Bundesligaclubs worden allemaal getest. 2 spelers en een lid uit de staf
van 1. FC Köln hebbenn positief getest. Zij hadden geen symptomen van Corona en zouden anders nooit als positief zijn getest, maar zijn wel drager van het virus.

Pleit overigens wel opnieuw voor mondkapjes. Je kunt als drager van het virus verdere verspreiding ermee voorkomen wordt duidelijk gesteld. Alleen de mondkapjes dragen niet bij aan de groepsimmuniteit. Die agenda wordt nog steeds gedraaid hier. Dat gaf die vrouw van het OMT ook gewoon eerlijk toe bij Jinek op de avond dat het besluit bekend werd dat de scholen weer open gaan op 11 mei.

In het rapport van het OMT staat ook gewoon letterlijk dat er besmettingen komen onder ouders, kinderen en leerkrachten, maar dat het een beheersbaar risico is.

Vanavond vertelde een wiskundig expert, ene Slagter die ik nooit eerder zag, bij Op1 hele interessante dingen. Op de Twitter van Op1 is dit terug te zien.

Romāns Vainšteins 1 mei 2020 om 23:47

Nou moet Guy straks weer aanpassen naar … van de ziekenhuis opnames en dan … met ernstige klachten. Etc etc.

guyremgabdel 1 mei 2020 om 23:59

FDJ de cijfers die ik geef zijn natuurlijk onze belgische cijfers. We staan dan ook in de top 3 samen met Spanje en Italië. Bij ons blijkt op vandaag amper 5% immuun te zijn. Vandaar dat ze bij ons de piste van de groepsimmuniteit laten vallen (te traag) en we hopen op een spoedig vaccin.

Panache 2 mei 2020 om 08:44

@guyremgabdel
Je geeft terecht aan dat 5% van de Belgen al antistoffen heeft, dus minimaal 3 weken geleden hebben zij het virus gehad.
Maar hoe verklaar je jouw nieuwe stelling 40% van deze ooit besmette mensen met ernstige longschade? Dat gaat dan om 230.000 mensen (nu al) terwijl de som ziekenhuis + gestorven de 15.000 nog niet aantikt (46% sterft in ziekenhuis). En hoe kijk je zelf aan tegen je structurele en grove fouten in deze discussies?

Romāns Vainšteins 1 mei 2020 om 16:37

Of de tour doorgaat hangt af van de cijfertjes, mocht er begin juni blijk van zijn dat het allemaal te behapstukken is komt er zeker een tour. Met het feit dat deze buiten vakantietijd plaatsvindt, sterker nog aan het begin van het economische seizoen met veel zwoegen voor de boeg, levert al ruime marges op mbt de bezoekers. Esthetisch eerder een vooruit- dan teloorgang van het evenement.

Jacco van Stierop 1 mei 2020 om 17:15

Een Tour zonder bocht 7- brallers zal inderdaad een verademing zijn. Zou mooi zijn als het evenement beperkt blijft tot hoe tante Jeanne en oncle Gérard voor hun huisje in Saint-Michel-sur-Savasse handenklappend en “allez, allez”- roepend het peloton aanmoedigen. Mag ook hopen dat de huisvlijt, zoals draaiende strobalen in de vorm van een fietswiel, ons niet zal worden onthouden.
Als het allemaal mocht doorgaan, natuurlijk.

Fred Postma 1 mei 2020 om 16:52

Het hoeft toch geen zwart wit verhaal te zijn . Als ze toestanden als op alpe d huez willen zien dan kan de tour natuurlijk nooit meer doorgaan totdat er een vaccin is of immuniteit.
dat kan wel 5 jaar duren of langer.
Volgens mij zijn ze nu toch weer bezig om zich in te dekken en te kunnen aflassen. Valt me tegen van die Fransen. Op deze manier de komende jaren erg weinig wielrennen en sport. We moeten gewoon accepteren dat normale aantallen toeschouwers niet kunnen als we nog wat sport willen hebben. Denk ook eens aan al die atleten die jaren bezig zijn met hun carrière.
Waarom hebben wij dit weer ??

guyremgabdel 1 mei 2020 om 18:02

“waarom hebben wij dit weer” . Ik geloof niet veel van wat Trumph zegt maar deze keer toch wel. Als er daar in een labo in Wuhan niks misgegaan was, zaten we nu zonder virus naar de koersen te kijken in een normaal leven.

kleomantre 1 mei 2020 om 18:47

Je moet allereerst Trumps tactieken begrijpen, de ene rookwolk na de andere, zijn algehele insteek is om iedere keer met iets nieuws in het voetlicht te treden, zo vaak, dat datgene wat daarvoor is gebeurd weer vergeten wordt. Oftewel in mainstream media komt het reviewen van zijn eigen beleid maar beperkt aan bod, omdat de tijd iedere keer in iets anders gaat zitten. In datzelfde licht kun je het ageren tegen de Navo en WHO zien, evenals het handen schudden met die Kim. Soms verkoopt het plaatje goed, andere keren verdoezelt het zijn eigen fouten of dommigheden.

Derierre de la course 1 mei 2020 om 20:15

@Guy, nu flirt je toch wel met complotdenkers hoor.

skylimit 1 mei 2020 om 19:37

De tijd van doemdenken is voorbij en de tijd van moed tonen is gekomen!
Geef een duidelijk signaal af en kom met het statement dat de Tour de France daadwerkelijk op 29 augustus 2020 van start zal gaan, zodat iedereen zijn voorbereidingen kan treffen.

Derierre de la course 1 mei 2020 om 20:16

Om vervolgens juridisch en/of politiek helemaal uitgekleed te worden. Niemand kan de toekomst voorspellen dus alles met een slag om de arm.

skylimit 1 mei 2020 om 20:23

@derierre de la course…dat bedoel ik dus met doemdenken. We gaan wel met zijn allen naar de Ikea of naar de plaatselijke supermarkt of lopen weer gewoon in de winkelstraat. Scholen gaan weer open etc.etc.

Maillot à Pois 2 mei 2020 om 08:16

Maar Skylimit, dat is nou net het hele punt. Op dit moment GAAN we nog NIET met zijn allen naar de Ikea, naar school en op café. De komende dagen en weken gaat dit overal in Europa stilaan gaan gebeuren en pas binnen enkele weken kennen we het effect op al die curves en cijfertjes (laten we hopen geen of weinig) en kan er weer bekeken worden hoe we verder gaan.
Daarom heet het ‘exitstrategie’ en niet gewoon ‘exit’. Er is een plan, en het plan moet mogelijk bijgestuurd worden als we meer weten over effecten van elke stap in het plan.

Ik verbaas me hier trouwens meer en meer over de bizarre combinatie van verwijten van onkunde/onwetendheid/slechte aanpak van politici en virologen en de stellige zekerheid waarmee forumgangers zelf in de toekomst kunnen kijken (positief of negatief).

Ik weet maar een ding zeker: alle politici, virologen, biostatici, … zitten op dit moment met een ei in de broek over de aanstaande versoepeling, net omdat ze het allemaal ook niet zo goed weten. En dan weten ze het alvast nog beter dan ik (die wetenschappers toch).

(o ja, voor mij geen probleem als de positivo’s hier over enkele maanden triomfantelijk hun grote gelijk kunnen claimen, want dat betekent dat ik dan ook weer gewoon op café en restaurant kan en lekker wielrennen kan kijken.)

Panache 2 mei 2020 om 12:40

Heel veel weten ze wel. Dat het virus via vocht verplaatst. De impact per leeftijdsgroep (op klachten, ernstig verloop, IC en sterven). De vertraging (in aantal dagen) tussen besmet worden en het meetpunt – opname in ziekenhuis. De stijging of daling in aantal besmettingen die altijd exponentieel verloopt (zowel voorspellen als terugrekenen is middelbare schoolniveau wiskunde a). Het is dus niet langer regeren in de mist. Enige wat men niet wil is een jojo-maatschappij waarbij versoepelen en verstrengen wekelijks een tombola is voor de bevolking.

Scott Sunderland 2 mei 2020 om 10:22

Het meest waarschijnlijke lijkt toch wel dat een Tour mét publiek eind augustus / september zeer onwaarschijnlijk is. Hopelijk kun je dan weer met gepaste afstand naar een restaurant of bioscoop. Maar een groot (internationaal) evenement met publiek is toch een ander verhaal. Lijkt me niet.

Romāns Vainšteins 2 mei 2020 om 10:41

Het totaal aan risico’s dat genomen wordt met het openstellen hiervan is oneindig veel groter dan de tour door laten gaan. Sowieso zal tegen die tijd het hele begrip ‘gepaste afstand’ al vervallen zijn want een anderhalve- tot tweemetersamenleving is puur utopisch, het kan praktisch niet.

Arie den Blanken 2 mei 2020 om 10:42

Zo het al mogelijk is in die periode vraag ik me af of die uitgestelde Tour zinvol is.
De Tour maakt voor tweederde de levensvatbaarheid van het huidige businessmodel uit van de ploegen. De oorzaak daarvan is dat de Tour in juli wordt gereden. Alles heeft te maken met de kalender. Leg de Giro tussen half juli en half augustus en dan wordt de Ronde van Italië de allergrootste wedstrijd van de wereld.(citaat uit; https://sporza.be/nl/2020/04/29/aso-met-de-a-van-almachtig-noem-het-chantage-stel-je-voor-dat-je-ruzie-maakt~1588165995123/
Als mogelijk in het najaar de sport weer zou worden opgestart dan zou de aandacht voor de Tour in de media wel eens heel veel minder kunnen zijn omdat ook andere , veel telegeniekere sporttakken de voorkeur krijgen bij de grote massa. De uitgestelde Tour heeft als belangrijkste doel de bedrijfstak beroepswielrennen te doen overleven en ik vrees dat deze noodmaatregel niet afdoende zal zijn.

Romāns Vainšteins 2 mei 2020 om 11:08

Maar, hmmmmmmmmmm, zou het nou meer of minder bijdragen dan hem in het geheel niet organiseren ? Twijfel twijfel ….

Arie den Blanken 2 mei 2020 om 11:34

Ja dat is de vraag. Daarom ook mijn eerste zin. Hoe zinvol is het ??
Maar het argument zou men zeker in de overwegingen moeten meenemen

Headlines

Materiaalzone

Populair