Fofonov over Astana: “Vlasov krijgt een belangrijke rol na vertrek López”

maandag 30 november 2020 om 17:24
Fofonov over Astana: “Vlasov krijgt een belangrijke rol na vertrek López”

foto: Cor Vos

Dmitriy Fofonov heeft in gesprek met Vélo-Club.net uitgebreid vooruitgeblikt op het nieuwe seizoen van Astana. De WorldTour-ploeg gaat Astana-Premier Tech heten en heeft de 31-koppige selectie al rond. “Het is beter om te veel dan te weinig renners te hebben”, vertelt de ploegmanager.

Met de contractverlenging van Alexey Lutsenko werd de selectie voor 2021 afgerond. Met 31 renners is het een volle ploeg. “Het risico is dat, als alles goed gaat, het moeilijk is om iedereen een gelijk programma te geven. Maar het is beter om te veel dan te weinig renners te hebben, vooral omdat we ook veel jongeren in de ploeg hebben”, aldus Fofonov.

Astana raakte onder meer Miguel Ángel López kwijt. De klimmer vertrekt naar Movistar. “We hebben hem een voorstel gedaan, maar dat was niet zoveel als wat hem elders werd geboden. Vanuit sportief oogpunt wilde Miguel wel blijven”, zegt de manager van Astana. “Maar dat is niet alles. Ik ga niet klagen dat we geen geld hebben, maar sommigen hebben meer en iedereen beheert dat zo goed als ze dat kunnen.”

Aleksandr Vlasov en Jakob Fuglsang
De opvolging voor López staat al klaar. “Ja, we hebben Aleksandr Vlasov en ik denk ook aan Harold Tejada. En Ion Izagirre, Gorka Izagirre, Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko… Zo hebben we meerdere renners”, somt oud-renner Fofonov op.

Van een vertrek van Vlasov naar INEOS Grenadiers kwam het niet, ondanks geruchten. “Alexander Vinokourov sprak hem voor de Vuelta, en we hebben hem gezegd dat hij na het vertrek van López een belangrijke rol krijgt in het team. Hij heeft nog een jaar contract en is een slimme jongen. Hij wint, is zeer perfectionistisch en ik denk dat hij over twee jaar op het podium van een grote ronde staat”, voorspelt hij over de Rus.

Jakob Fuglsang – foto: Cor Vos

Voor Jakob Fuglsang is de planning voor 2021 nog niet rond. Ploegleider Giuseppe Martinelli gaf aan dat de Deen zich meer zal richten op de klassiekers en minder op de grote rondes. “Maar neem Richie Porte als voorbeeld”, reageert Fofonov.

“Hij richtte zich elk jaar op een klassement in de Tour en dat lukte niet. Dit jaar was het geen doel en eindigt hij op het podium… We wachten nog op het Giro-parcours en dan nemen we een beslissing welke grote ronde Jakob gaat rijden.”

Fabio Aru
Een oud-renner van Astana meldde zich ook. Fabio Aru zit nog zonder ploeg nu UAE Emirates zijn contract niet verlengt. “Hij heeft zich gemeld bij ons en ik heb met hem gesproken”, aldus de manager. “We hebben altijd een respectvolle relatie gehad en hij vertelde welke ervaringen hij had opgedaan bij UAE, dat hij fouten heeft gemaakt en dat hij graag terug zou keren bij onze familie.”

Toch zeiden Fofonov en Vinokourov ‘nee’ tegen Aru. “Het was een moeilijke beslissing, maar we konden niet meegaan in zijn verzoek. Het beleid van de ploeg is veranderd na het vertrek van Fabio en van Vincenzo Nibali. We richtingen ons nu op het ontwikkelen van jonge talenten, met wie we plannen maken voor de toekomst”, zegt Fofonov.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Spirit 30 november 2020 om 17:47

Fuglsang is natuurlijk geen opvolging van Lopez. die was er al en is al op leeftijd.
Wel een hele goede renner die iedereen wel in zijn ploeg zou willen hebben.
Dat Vlasov wel die opvolging is kan ik goed begrijpen.
Als die nog een stapje kan zetten zie ik hem ook op het podium van een grote ronde.
Hopelijk vertrekt hij dan niet naar INEOS..
En leuk dat Aru zich aangeboden heeft..maar wat moet je daar nu mee, heel terecht dat die afgewezen is. Wel jammer dat zijn carriere zo enorm bergafwaarts is gegaan.

0
doorak 30 november 2020 om 18:04

Fofonov is redelijk diplomatisch hier, doet hij goed.
De werkelijkheid is dat men ook veel’gedonder heeft gehad met Aru. Hij stak zijn neus aan net venster en eiste al snel een beschermende rol. In het laatste seizoen van Nibali bij Astana verlangde Aru kopmanschap ten koste vsn Nibali of als minimaal gelijke van.
Daar was Nibali niet blij mee en Vino vondt hem te zelfzuchtig gezien leeftijd en de vele kansen die toch komende jaren bij Astana zou krijgen.
Vino deed van alles om rond Aru een sterke ploeg te bouwen voor de jaren nadat Nibali weg was. Hij was ook min of meer rond voor een dik salaris met Aru die alleen nog moest tekenen. En plots zei Aru dat hij niet zou tekenen omdat hij elders beter kon.

Dat is Vino absoluut niet vergeten. Ze zullen wellicht gesproken hebben maar hun aanbod zal erna geweest zijn en Aru meent zelf nog veel meer waard te zijn. Bovendien zou Aru in dit team teveel sterke concurrenten treffen waardoor hij mogelijk op het tweede plan uit zou komen en dat met een klein salaris.
Bij NTT ondervind hij minder concurrentie en wellicht ook nog eens een beter salaris.

0
Titaantje 30 november 2020 om 19:06

Zoveel noten zal Aru toch niet meer op zijn zang unnen hebben qua salariseisen. Er zijn nog nauwelijks plekken beschkbaar en bij NTT hebben ze het echt niet breed. Die zal blij zijn met een “aardig inkomen” waarschijnlij op het niveau van sommige goede knechten bij andere WT ploegen, want meer dan dat zullen de pro conti ploegen ook niet bieden.

0
IlPirata 30 november 2020 om 20:18

Was te verwachten dat er weer contact met Astana zou worden gezocht door Aru. Daar reed hij immers zijn beste jaren. Maar ook Astana heeft wel door dat Aru geen podium AK grote rondes meer gaat halen.

0
ThorHushovd 1 december 2020 om 13:47

Wat drukt Fofonov zich netjes uit, kunnen ze bij de BeNe-ploegen nog wat van leren.

Dat hij Tejada ook noemt, is mij wat te groot opgezet. Zie er geen Quintana, Lopez of Uran in (laat staan Bernal), en ook geen Henao of Martinez… meer een Anacona. Maw, prima helper die af en toe een wedstrijd kan meepakken. Maar goed, komend seizoen moet hij het tegendeel maar gaan bewijzen dan.

0
Murcia 1 december 2020 om 14:19

Vlasov gaat gewoon per 1-1-2022 naar INEOS, daar kun je vergif op innemen. Astana heeft een kleiner budget nu en zal daardoor de koers zoals Fofonov benoemd verder voortzetten. Geen gearriveerde renners meer halen maar jonge talenten scouten en ontwikkelen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone