Floris Gerts debuteert voor Tarteletto in Antalya: “Carrière opnieuw lanceren”

Floris Gerts debuteert voor Tarteletto in Antalya: “Carrière opnieuw lanceren”

Kirill Pozdnjakov en Floris Gerts, ploegmaats bij Tarteletto-Isorex - © Geert Schalck

zondag 17 februari 2019 om 18:15
Interview

“Is Tarteletto een stap terug? Je kan benadrukken wat je niét hebt, of je kan focussen op de mogelijkheden die zich wel aandienen.” Aan het woord, Floris Gerts, die na twee jaar BMC en een jaar Roompot nu via het continentale Tarteletto-Isorex zijn loopbaan opnieuw leven wil inblazen. WielerFits had een gesprek met de Leidenaar.

De bescheiden kantine van VW Gijzel-Oosterzele, een Oost-Vlaams amateurvoetbalteam, was vrijdagavond het decor voor de ploegvoorstelling van Tarteletto-Isorex. Het was voor Floris Gerts wellicht even wennen toen hij na een drie uur durende trip – inclusief avondspits op de Antwerpse ring – vanuit Zuid-Holland in Oosterzele arriveerde. Na twee jaar BMC en een jaar Roompot speelt Gerts in 2019 opnieuw een verdieping lager.

Maar Gerts lijkt er – voor dit jaar althans – vrede mee te hebben. Natrappen richting zijn vorige werkgever doet hij niet. Veel in het verleden kijken vindt de Leidenaar ook maar niets. Van één ding is hij wel overtuigd: op termijn wil hij opnieuw hogerop. Reculer pour mieux sauter, heet dat zo mooi in het Frans: een stapje terugzetten om daarna iets verder te springen. Hieronder de neerslag van het gesprek met de ondertussen 26-jarige krullebol, die bij Tarteletto een overeenkomst voor één jaar tekende.

Vertel, Floris. Hoe groot was de ontgoocheling dat je niet bij Team Roompot kon blijven?
“Het was een dubbel gevoel. Jammer wel, omdat ik hard heb gewerkt om progressie te maken. Ik voelde ook dat het vooruitging. Fysiek. Qua resultaten ook. Ik had het gevoel dat ik die stap vooruit aan het zetten was, waarvan werd verwacht dat ik hem twee jaar daarvoor had moeten zetten. En toch moest ik vertrekken. Anderzijds was ik er ook niet extreem rouwig om. Eerlijk, ik was toch al in contact met andere teams.”

Dat je uitgerekend bij een Belgisch continentaal team terecht komt, is toch verrassend?
“Wellicht. Voor jullie. Maar ik heb gewoon gekeken welke opties er nog waren op het eind van het jaar. Het is Tarteletto-Isorex geworden. Zo lopen de dingen soms.”

In 2016 – toen in BMC-shirt – won je de Volta Limburg Classic. Colbrelli en Gilbert flankeerden je op het podium. Dan kan je best met een fiets overweg, menen we. Waren de verwachtingen plots te hoog?
“Die wedstrijd win je inderdaad niet zomaar. En ja, ik stel voor mezelf wel hoge eisen. Soms iets te hoog. Dat terwijl sommige renners meer tijd nodig hebben dan anderen. Soms moet je ook wat geluk hebben met de timing. Zo won ik die Volta Limburg Classic als neoprof. Misschien was dat beter gebeurd in mijn tweede seizoen bij BMC. Dan was het perspectief anders geweest.”

Nog even terug naar 2018. Jouw uitslagen lijken me al bij al bevredigend. Waarom kreeg je dat vertrouwen vanuit de ploegleiding dan niet meer?
“Dat moet je aan hun vragen. Ik weet niet of het alleen met vertrouwen te maken heeft. Nu, misschien ook wel. Ah… (denkt even na).. Ik wil niet voor hun praten. Maar het deed me natuurlijk wel twijfelen. Het ging gewoon steeds beter en dan moest ik toch vertrekken. Wat moet je dan doen? Stoppen? Of toch nog even vasthouden waar je in gelooft? Ik heb er met heel wat mensen over gepraat en op een gegeven moment toch beslist om door te gaan. Dus wil ik er nu ook vol voor gaan. Zoals je zegt, een stapje terugzetten met als doel snel weer hogerop te klimmen. Maar in dit team voel ik me ook wat relaxter en dat is alleen maar positief.”

Heb je al zicht op je kalender? En waar je wil uitblinken?
“Ik heb vorig jaar in wedstrijden van niveau (1.1 en 1.HC) mee de finales gekleurd. Ik heb de ambitie om daar nu verder aan te werken in de hoop beter te doen. Op de Tour of Antalya na – volgende week – is er nog geen honderd procent uitsluitsel over mijn programma. Het zou niet netjes zijn om voor mijn beurt te spreken. Maar ik denk, als ik mijn niveau haal, dat de ploeg mij wel verwacht in de grotere wedstrijden op hun programma.”

Met je 26 lentes ben je de jongste renner in het team die ooit al in de WorldTour reed. Verdient dat het kopmanschap?
“Afwachten of het echt zo goed gaat als ik het voor ogen heb. Soms moet je zulke dingen niet uitspreken en gaat dat vanzelf. Daar ben ik totaal nog niet mee bezig geweest.”

Laten we nog een keer terugblikken op je eerste profjaren. Heb je het gevoel dat je fouten hebt gemaakt?
“Ik heb zeker geleerd uit het verleden. Er zijn ongetwijfeld dingen die ik anders had kunnen doen. Anderzijds, als ik terugkijk: met de kennis die ik toen had, had ik het niet anders gedaan. Ik ben me altijd heel bewust geweest van de keuzes die ik maakte. Soms zei iemand wel eens wat, maar op een of andere manier moet je het toch aan de lijve ervaren om te begrijpen wat bedoeld wordt. Ik kan alleen maar mijn profijt halen uit die lessen uit het verleden. Als ik die dingen nu wel goed doe en alles valt een beetje op zijn plek, dan komen die betere tijden wellicht wel weer terug.”

Je blijft best vaag en ook voorzichtig in je uitspraken, Floris. Rijd je bij dit team nu onder je niveau?
“(lacht) Ik praat ook niet zo graag over het verleden of over mezelf. Het is aan andere om te oordelen of ik beter verdien. Je stelt ook best lastige vragen. Dit is bijvoorbeeld een negatief belichte vraag. In plaats van te focussen op de dingen die ik nu niet heb, kan je ook kijken naar de mogelijkheden die zich wel aandienen. Ik kan dit seizoen starten in relatief grote koersen waarin ik kan bewijzen dat ik talent heb. Als het er in zit, komt het er uit.”

Tot slot: welke wedstrijd wil je er uitpikken om te scoren?
“De Volta Limburg Classic is er een van, natuurlijk. Maar ik wil me niet vastpinnen op één koers. Ik vlieg er – onbevangen – in en wil scoren waar het mogelijk is. Soms verwacht je het ook niet, hé. Ben je helemaal kapot, wil je rust en start je een paar dagen later toch nog en lukt het wel. Ach, het zit ook vaak tussen de oren…”

Het voorlopige wedstrijdprogramma van Tarteletto-Isorex vind je hier. Later staan ook nog de Ronde van Kroatië en de Baloise Belgium Tour op de agenda. 

Dit artikel delen:

13 Reacties

kielabokki 17 februari 2019 om 09:35

Treurigheid ten top.

0
Vincent Lacressonniere 17 februari 2019 om 11:04

Huh?

0
doorak 18 februari 2019 om 02:45

Jezelf overal over uitspreken is wellicht dapper maar zeker niet altijd verstandig. Hij gaat goed met de vragen om en nog belangrijker; Kijkt niet om, negatieve energie, maar kijkt met vertrouwen vooruit.
Voor een sporter belangrijk omdat de mentale kwestie ook invloed heeft. Overigens wat bereikt hij ermee om nu achte4raf een klaagzang op te voeren.

Maar ach, u begrijpt zoveel niet zo blijkt uit de vaak zure azijnreakties.

0
kielabokki 18 februari 2019 om 06:41

Maar er zijn verschillende soorten treurigheid. Dit is van het mooie soort, het soort waarvan de mooiste verhalen verschijnen.

Je hebt ook treurigheid van het type: ik heb in het verleden op de fiets gezeten, denk daarom dat ik iedereen de les mag lezen en maak een profiel aan op WF en schaar zelfs de leden die hier het langst actief zijn onder het rijtje prutsers.

Of het type treurigheid ik wijs anderen op taalfouten maar heb mijn eigen naam zowel op de Nederlandse als Maleise wijze foutief geschreven.

Of het type treurigheid ik kreeg tegengas en ga vanaf dat moment alleen nog maar ad hominems afvuren op die leden, omdat ik inhoud en persoonlijke vetes niet gescheiden kan houden.

Ik voel er in ieder geval weinig voor om in gesprek te gaan met iemand die duidelijk weinig respect toont voor anderen en hun mening. Behoorlijk knap, dat je dat voor elkaar krijgt voordat ik ooit een discussie heb gevoerd met je. En treurig.

0
Martino87 17 februari 2019 om 09:36

Staat toch maar mooi op de foto met Kirill Pozdnjakov!

Wel zonde dat zo’n vrij goede renner (niet slechter dan een aanzienlijk deel in de worldtour) nu bij zo’n ploeg terecht komt. Zal lastig zijn om weer terug op het hoogste niveau te komen.

0
Baik-Baik 17 februari 2019 om 10:13

Klinkt als een intelligente jongen. Hopelijk weet hij dit seizoen inderdaad mooie resultaten neer te zetten om dan weer naar procontinentaal niveau te gaan. Genoeg Belgisch PCteams zou je zeggen.

0
mamaffia 17 februari 2019 om 11:30

Die komt er wel weer hoor. Goede kop en genoeg potentie om dit jaar een aantal mooie 1.1-koersen te winnen. Dan is er vast wel weer een PCT-team dat hem oppikt.

0
Dolledriesoldebroek 17 februari 2019 om 11:31

Naar mijn mening hadden ze hem zeker moeten houden bij roompot, stak toch geregeld zijn neus aan het venster in de klassiekers..
Verkoos hem toch zeker boven asselman, van ginneken en reinders

0
Scott Sunderland 17 februari 2019 om 12:17

Sportief gezien is hij niet te slecht voor een ploeg als Roompot. Hij won niks, maar hij viel best op. Ik vermoed dat het dan op persoonlijk vlak niet klikte.

0
Viktrodriguez 17 februari 2019 om 20:26

Ik heb het gevoel niks gelezen te hebben na het doorspitten van het artikel. Nietszeggend interview in mijn ogen.

0
trickstuff 18 februari 2019 om 07:54

Inderdaad, er komt weinig uit. Al lijkt dat ook een beetje aan de vraagstelling te liggen.

Misschien ligt daar wel het probleem bij Gerts, zelfkennis of gebrek aan zelfreflectie. Ik vermoed dan ook dat wedstrijdresultaten hem niet hogerop zullen helpen.
Denk ook niet dat dit de juiste stap is. Daar rij je dan, bij Tarteletto. Voor mij is het in dit geval het afvoerputje van het peloton.

0
Skele 17 februari 2019 om 21:15

Een renner die maar beter niet de Ronde van Limburg had gewonnen in zijn eerste jaar imo..
Hij won daar omdat BMC een gigantische overmacht had en sindsdien word hij ietwat overschat.

0
Kevin Lowagie 18 februari 2019 om 09:05

Verdiende in mijns inziens nog een kans op pro continentaal niveau. Het is nu een aartsmoeilijke opdracht om je opnieuw in de kijker te fietsen en opboksen tegen georganiseerde topteams.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone