Florian Vermeersch: “Altijd blijven rijden, was de tip van Gilbert en Degenkolb. Ze hebben gelijk”

Florian Vermeersch: “Altijd blijven rijden, was de tip van Gilbert en Degenkolb. Ze hebben gelijk”

© Cor Vos

zondag 3 oktober 2021 om 19:32
Interview

De verrassing van deze uitgeregende editie van Parijs-Roubaix was Florian Vermeersch. De jonge Belg – vorige zondag reed hij nog het WK bij de beloften – legde Sonny Colbrelli en Mathieu van der Poel het vuur na aan de schenen tot op de streep. Het leverde het Lotto Soudal-talent een tweede plek op. “De komende dagen zal mijn ontgoocheling zeker plaats maken voor trots”, klonk het op de persconferentie.

Neem ons even mee door jouw wedstrijd, Florian. Toen we vanmiddag de perszaal binnenkwamen, reed je al mee voorin.
“Het was ook ons doel om met Lotto Soudal goed vertegenwoordigd te zijn in de vroege vlucht. Tenminste, als de groep groot genoeg was. Daar zijn we in geslaagd. We waren zelfs met drie mee. Maar in de aanloop naar de eerste kasseistroken was het meteen een gevecht in positionering. Ik hield goed stand, wat op de vierde kasseistrook resulteerde in een eerste schifting, toen we met vier wegreden.”

“Maar plots bleef ik alleen met Nils Eekhoff over. Tot mijn verbazing waren de twee anderen weggevallen. Vanaf dat moment dacht ik: blijven gaan. Niet onszelf helemaal opbranden, maar blijven rijden. Wie weet kunnen we aanpikken als er een groep terugkomt. Al viel dat tegen toen Moscon kwam aansluiten. Ik had daar echt een moeilijk moment en werd gelost. Gelukkig kon ik snel herstellen en wel aanpikken toen Van der Poel, Colbrelli en Boivin eraan kwamen.”

“Mijn benen voelden opnieuw beter aan. Toen we daarna Moscon terugpakten en we Carrefour de l’Arbre overleefden, wist ik dat ik voor de overwinning reed. Maar ik was in de slotfase met twee jongens op pad die al massasprints hebben gewonnen, dus vond ik dat ik voor de aanval moest kiezen. Ik heb het twee keer geprobeerd, zonder succes. Dan maar sprinten op de Velodrome. Ik timede goed, maar in de laatste vijftig meter kampte ik met krampen. Colbrelli kwam er nog over.”

Denk je dat die twee demarrages jou de zege hebben gekost?
“Misschien. Misschien ook niet. Maar ik blijf achter die keuze staan. Mocht ik het moeten overdoen, ik zou het opnieuw doen. Nee, daar heb ik geen spijt van.”

Van links naar rechts: Van der Poel, Colbrelli en Vermeersch – foto: Cor Vos

Verras jij jezelf met deze prestatie?
“Toegegeven, met mijn lichaamsbouw is dit de de koers die het best bij mijn mogelijkheden past. Ik had eerder al verteld dat ik hier ooit eens op het podium wilde staan. Dat dit ik bij mijn debuut meteen tweede zou worden, had ik wel nooit durven dromen. Maar dit parcours is voor mij gemaakt, ja. Een klimmer word ik nooit.”

Heb je het gevoel dat je ervaring als veldrijder in deze natte editie jou veel voordeel opleverde?
“Dat veldrijden is nu wel al even geleden, maar ik was als jeugdrenner wel gewend aan deze omstandigheden, die glibberige toestanden, waar je amper grip hebt. Maar ik wil net zo graag een droge Parijs-Roubaix rijden. Ik zal hier altijd gemotiveerd aan de start staan. De regen die gisteren en deze ochtend met bakken uit de lucht viel, was alleen maar een extra motivatie.”

Toch… Hoe zwaar was deze Parijs-Roubaix voor lichaam en geest?
“Lichamelijk bijzonder zwaar. Mijn rug doet immens pijn en zal een paar weken nodig hebben om hiervan te herstellen, vrees ik. Maar ik krijg het niet snel koud. Dat was no big deal. De regen? Ach, dat is mindset, hé. You have to embrace it. Dan kan je daar een stuk gemakkelijker mee om.”

Je hebt met Gilbert en Degenkolb twee voormalige winnaars van dit monument in de ploeg. Zijn zij belangrijk geweest in de aanloop hier naartoe?
“Absoluut! Vooral tijdens de verkenning kreeg ik een pak tips, werd veel verteld over de laatste edities. Waar ik alert moest zijn, bijvoorbeeld. Al was er één grote tip die ik goed heb ingeprent: blijven rijden! Want je weet nooit wat er gebeurt. Ze hadden gelijk. Ik moest passen toen Moscon wegreed. Maar kijk, we pakken hem toch nog terug. Het is trouwens een eer met John en Phil in de ploeg te rijden. Alleen jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken.”

Vermeersch met Nils Eeckhoff in het wiel – foto: Cor Vos © 2021

Wordt Florian Vermeersch nu een andere renner? 
“Ik hoop van niet. Ik ben iemand die graag offensief koerst en dat wil ik graag zo houden. Uiteraard zal ik wel de ervaring van het voorbije anderhalf jaar meenemen. Met dank aan het team trouwens, dat ik dit heb mogen doen op jonge leeftijd. Dat zal me in de toekomst wellicht een voordeel opleveren.”

Tweede in je eerste Parijs-Roubaix, dat schept verwachtingen. Er zal al snel vergeleken worden. Met Tom Boonen bijvoorbeeld. Dat schrikt niet af?
“Nee, nee. En voor alle duidelijkheid, ik wil en zal me ook niet vergelijken met Tom Boonen. Hebben jullie al eens zijn palmares bekeken? Nee, ik focus op mijn eigen pad. Ik ben hier bijzonder blij mee en wat de toekomst brengt, zien we wel.”

Slotvraagje. Wat deed het binnenrijden van de Velodrome in Roubaix met een jongen van 22?
“Dat geeft massa’s adrenaline. Al had ik die onderweg eigenlijk ook al. Er stonden pakken Belgische fans onderweg, die me luid toejuichten. Puur kippenvel! Dat was hier op de Velodrome niet anders.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Bankzitter 3 oktober 2021 om 19:42

Fantastische rit gereden. Die jongen weet zelf niet hoe sterk hij is.

Dikke Vrouw 3 oktober 2021 om 20:00

Hoe lang ligt die nog vast is wat voor jumbo, Qs of alpecin

Chippen 3 oktober 2021 om 20:20

god, nee, laat die jongen gewoon blijven en samen met van moer, de lie, verschaeve en co (misschien ook nog van eetvelt) lotto terug uitbouwen tot een solide team dat kan meedraaien in het midden van de wt-ranking

geef wat meer geld uit om die jongens te houden en investeer niet meer in vergane glorie

Vinyakke 3 oktober 2021 om 20:24

Vind ik ook chippen, laat die vooral nog heel lang bij Lotto blijven!

Verschaeve vind ik wel een vreemde vogel in dat rijtje :) Misschien Van Gils?

Mwielerfan 3 oktober 2021 om 20:31

Zo’n renner zonder specifiek wapen krijgt bij lotto echt veel meer kansen

Boomie1 4 oktober 2021 om 08:22

Pfff wordt het hier net zo opportunistisch als voetbal.

Die jongen rijdt zeker de koers van z’n leven, maar dat deed Benoot ook in z’n eerste Ronde van Vlaanderen. Hij is nooit dichter meer gekomen….

Dikke Vrouw 3 oktober 2021 om 20:00

Lotto trouwens heel goeie koers gereden. Als het goed is moet je het ook zeggen

Verweggistan 3 oktober 2021 om 20:48

Ja, inderdaad. Een tweede plaats. Goed met drie man mee in de kopgroep. Iedereen gefinisht.

Wheely 3 oktober 2021 om 20:55

Ter compensatie voor de grote rondes.

Rufusvb 3 oktober 2021 om 20:17

Mooi interview en knappe rit! Off-topic: ik ben ook wel benieuwd naar de verhalen/ervaringen van renners uit de achterhoede zoals een Dylan Groenewegen, of van Niki Terpstra die buiten de tijd binnen kwam. Want ook dat zijn helden wat mij betreft!

xistnc 3 oktober 2021 om 20:55

Wat een baas dit, zeg! Genoten van zijn koers en stiekem hoopte ik dat hij hem ging winnen, tegen beter weten in.

de adelaar 3 oktober 2021 om 21:40

Voor mij echt de ‘winnaar’ en mooi gereden, morele opsteker

Harrogate19 3 oktober 2021 om 21:54

Van Asbroeck => 6 uur => 308W denk dat je daar bij deze beer nog 20w mag bijtellen.

Pizzi 3 oktober 2021 om 22:20

Had zomaar kunnen winnen. Geweldig gereden!

Romāns Vainšteins 3 oktober 2021 om 22:28

Het is een mooie foto zeg, hij lijkt wel uit Kraftwerk weggelopen zo.

Harrogate19 3 oktober 2021 om 22:43

Stel je voor dat die jongen van 22 gewonnen had van deze Colbrelli & Van der Poel… vanuit de vroege vlucht.

Jean Dumas 4 oktober 2021 om 00:48

Had echt gekund. Hij ging te vroeg.
Ik zag hem bij Sportweekend: die gaat snel doorbreken, zit een goede kop op.

bas koning 4 oktober 2021 om 05:34

Geweldige rit van Florian. Wat mij het meest opviel, is dat hij op een endurance racer leek te zitten: wat een enorm balhoofd ! Je kan je afvragen of velen voor PR ook niet hun aero fiets moeten laten staan.

Thoin 4 oktober 2021 om 11:09

Zo rijdt Lotto-Soudal in een snert seizoen naar twee tweede plekken in twee monumenten…

Edwin Coers 5 oktober 2021 om 09:40

Hij is wat te zwaar voor de Rond van Vlaanderen, maar misschien is Parijs Tours al wat voor hem. Overigens was Moscron de winnaar als van der Poel niet vanuit het peleton naar voren kwam en Vermeersch was dan ook tweede. Maar Colbrelli had dan misschien derde geweest.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone