Florian Sénéchal zegeviert in eerste Vlaamse profkoers in coronatijden

zondag 5 juli 2020 om 17:21
Florian Sénéchal zegeviert in eerste Vlaamse profkoers in coronatijden

Florian Senechal - Foto: Mark Van Hecke/Getty Images

De winst in de eerste Vlaamse profwedstrijd in coronatijden is gegaan naar Florian Sénéchal van Deceuninck-Quick-Step. De Fransman, die lang onderdeel uitmaakte van een grote kopgroep, was na ruim 160 kilometer rondom Rotselaar de beste in de GP Vermarc Sport. In de diepe finale ontdeed hij zich van Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix, tweede) en Victor Campenaerts (NTT, derde).

Eddy Merckx bij de GP Vermarc Sport Rotselaar 2020

Eddy Merckx loste het startschot – foto: Cor Vos

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Niels De Vriendt begon de eerste Vlaamse profkoers voortvarend. Met Victor Campenaerts, Stijn Steels, Pieter Serry, Nikolas Maes, Dries De Bondt, Thijs Aerts en Tom Meeusen zaten enkele grote namen mee in de kopgroep van veertien.

Een achtervolgende groep (met Fabio Jakobsen en Danny van Poppel) wist na een lange achtervolging een gat van een halve minuut te dichten, waardoor de kopgroep 23 man groot was. Het peloton volgde op anderhalve minuut.

De samenwerking vooraan was niet goed, waarna Steels, Serry, Maes, Campenaerts, De Bondt, Lionel Taminiaux en Ayco Bastiaens weg wisten te rijden uit de kopgroep. Vanuit het peloton wist vervolgens ook een groep van elf achtervolgers weg te rijden, met onder meer Tim Merlier, Jelle Wallays, Florian Sénéchal, Toon Aerts en Oscar Riesebeek daarbij. Zij sloten rap aan bij de koplopers, terwijl het peloton steeds meer tijd toegaf.

Peloton in GP Vermarc Sport Rotselaar 2020

Er was aardig wat publiek afgekomen op de koers – foto: Cor Vos

Naarmate de finale dichterbij kwam, werd het steeds onrustiger in de kopgroep. Sénéchal, Campenaerts, Riesebeek en Corné van Kessel wisten vervolgens weg te rijden, maar de Nederlandse veldrijder moest redelijk snel afhaken. De andere drie bleven over en breidden hun voorsprong op 15 kilometer van de meet uit naar veertig seconden.

Met nog een paar kilometer te gaan liet Sénéchal zijn medevluchters achter zich met een venijnige demarrage op een van de twee heuvels in het parcours. Campenaerts en Riesebeek hadden geen antwoord op de aanval van de Fransman, die zo Deceuninck-Quick-Step de overwinning bezorgde in Rotselaar.

De GP Vermarc Sport, op initiatief van kledingfabrikant Vermarc Sport, kende vandaag de eerste editie. Het is geen officiële UCI-koers, maar wel de eerste serieuze koers op de kalender van Belgian Cycling met een groot profpeloton aan het vertrek.

flag-be GP Vermarc Sport 2020
Uitslag, Rotselaar – Rotselaar (164 km)

1. flag-fr Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step)
2. flag-nl Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix)
3. flag-be Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling)
4. flag-be Stijn Steels (Deceuninck-Quick-Step)
5. flag-be Lionel Taminiaux (Bingoal-Wallonie Bruxelles)
6. flag-be Tim Merlier (Alpecin-Fenix)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise)
8. flag-be Nikolas Maes (Lotto Soudal)
9. flag-be Pieter Vanspeybrouck (Circus-Wanty Gobert)
10. flag-nl Corné van Kessel (Circus-Wanty Gobert)

Dit artikel delen:

13 Reacties

HoofdIsVrij 5 juli 2020 om 17:41

Al bekend waarom Van Kessel moest afhaken?

Mooi om Alpecin zo prominent van voren te zien. Team is toch meer dan alleen Mathieu.

S-Works87 5 juli 2020 om 18:05

Kettingproblemen

ProfrondeZevenbergen 5 juli 2020 om 18:05

Veel publiek en lekker dicht bij elkaar. Ik ben benieuwd wat daar het gevolg van gaat zijn.

Wielervolger 5 juli 2020 om 18:18

Van de betogingen in Brussel of de samentroepingen aan de kust bij goed weer hebben we ook geen gevolgen gezien. Dus het zou me verbazen als we dit wel gaan zien na een wielerwedstrijd.

xistnc 5 juli 2020 om 18:24

Na de demonstratie in Amsterdam was er ook zogenaamd niks te merken, maar ondertussen nam daar de hoeveelheid Corona in het riool met een factor 10 toe.

FDJ 5 juli 2020 om 18:36

Die demonstratie moest en zou voor de verantwoordelijken geen problemen op gaan leveren. Want het goede doel… Gezien de paniekerige reacties na nieuwe demonstraties die zijn aangekondigd en verboden werden kunnen we wel stellen dat daar meer aan de hand is geweest dan ons is gezegd inderdaad…

Merlinappa 5 juli 2020 om 19:09

@FDJ

Mwoah, dat zal wel los lopen. Geen echte stijging te zien na afloop van de demonstratie, alleen in rioolwater. Daarnaast is het vrij logisch dat als jij 5 DJs op je demonstratie wil laten draaien en het op die manier praktisch omdoopt tot een festival, het niet door mag gaan. Demonstreren kan prima zonder DJs. Of voetbalhooligans, for that matter.

Derierre de la course 5 juli 2020 om 21:26

Dat demonstreren in je tractor is wat Corona betreft niet eens zo’n slecht idee.

FDJ 5 juli 2020 om 21:27

Dus kun je conclusie trekken dat het er wel was, maar het erop lijkt dat de mensen zich niet ziek genoeg voelden om zich te laten testen. Of dat niet wilden want ojee hun demo zal in kwaad daglicht gesteld worden.

Chasse_patate 5 juli 2020 om 18:34

Leuke kermiskoers. Hop naar de echte wedstrijden.

Doordrijver 6 juli 2020 om 06:55

Danku, maar er zat echt wel animo in en ik raad je aan de helling eens op te knallen.

hessers 5 juli 2020 om 22:31

edit wf: klopt, aangepast

Arie den Blanken 6 juli 2020 om 11:11

Mooie 7e plaats van Toon Aerts.

Headlines

Materiaalzone

Populair