FlitsAnalyse Amstel Gold Race: “Van der Poel tart alle wielerwetten”

dinsdag 23 april 2019 om 07:00

De Amstel Gold Race 2019 gaat de boeken in als een van de mooiste koersen van de laatste jaren. Met een ongekende apotheose viel de wedstrijd in een plot waar menig scriptschrijver jaloers op zou zijn, met Mathieu van der Poel in de hoofdrol. Hoe straf is deze prestatie? Verslaggevers Maxim Horssels en Youri IJnsen doen een poging om die te analyseren. Wat vind jij? Doe mee in de reacties!

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

18 Reacties

Verweggistan 22 april 2019 om 14:39

Volgens Karsten, net op Eurosport, viel het allemaal wel mee.

Jean Dumas 23 april 2019 om 14:58

Wielrenners in ruste hebben zelden een betere kijk dan de doorsnee wielervolger. Al is Karsten vanwege zijn mondigheid en anekdotes een prima co-commentator.

yo-eddy 22 april 2019 om 15:49

Ach, hij overtreft al 6 jaar de (extreem hoge) verwachtingen …. voor deze gast gelden andere normen. De vraag blijft wel …. “hoelang houdt hij dit vol” ….. tot die tijd gewoon puur genieten.

assen 22 april 2019 om 16:42

Wat was gisteren het meest indrukwekkend?

– Vergeet niet dat MvdP in de achtervolging zeer goed geholpen werd door zijn vluchtmakkers. Tot in de laatste km! Kijk maar terug, op het moment dat Schachmann wordt teruggepakt ligt Madouas op kop, niet MvdP

– Fuglsang en AlaPhi reden niet hard meer, AlaPhi zat stuk. MvdP heeft 35 km in de luwte meegereden, voordat hij gaf gas (en werd geholpen, zie vorig punt)

– De sprint was erg indrukwekkend, vond ik. Maar ook hier… hij had al vaart en Kwiat AlaPhi en Fugl minder, en de laatste drie hadden al lang op kop gereden en veel gegeven. Maar dan nog… wat een vaart had MvdP! Blijft indrukwekkend.

– Dat MvdP net op het eind won was prachtig om te zien, en lokt superlatieven uit, maar dat was ook deels geluk / meevaller natuurlijk.

Mjn Conclusie; de prestatie van MvdP was indrukwekkend, vooral die sprint, maar er zijn ook factoren die we niet moeten vergeten en die zijn prestatie toch wat menselijker maken.

En ik vond de winst van Dumoulin in de 7e rit van de Vuelta echt indrukwekkender. Kijk die nog maar eens terug, met commentaar van Eurosport.

Marcel1112 22 april 2019 om 16:55

Zonder geluk vaart niemand wel. Je vergeet gemakshalve dat van der Poel als eerste van de groten in de aanval ging. De meeste renners zouden daarna al kansloos zijn geweest.

assen 22 april 2019 om 17:03

@ Marcel112
Ja, ik vermoed dat MvdP ook gewoon mee was geweest met AlaPhi en Fuglsang als MvdP niet daarvoor had aangevallen, al is die Eyserenbosweg wel een erg lange beklimming en misschien te lang voor MvdP

Marcel1112 22 april 2019 om 17:33

@assen. Bij elke grootse wielerprestatie kun je wel vraagtekens zetten. Ik volg het wielrennen nu zo’n 40 jaar en wat van der Poel de afgelopen wedstrijden heeft laten zien heb ik nog niet eerder gezien. Natuurlijk speelt chauvinisme hier ook een rol, maar kijk naar wat Armstrong, Naessen, Lefevre en vele andere zeggen. Kijk naar de reacties op internationale wielerfora over de prestatie van gisteren; vele Italianen, Fransen, Amerikanen, Denen etc. hebben het over een nooit-geziene prestatie van Mathieu. Luister naar de reacties van Wuyts en de Cauwer gisteren; ik heb ze nog nooit zo gehoord. Conclusie: dit was een uitzonderlijke prestatie waar nog decennia over gepraat gaat worden.

koos verrek 22 april 2019 om 18:21

Assen: het was e mirakel

Mwielerfan 22 april 2019 om 23:33

Die snelheden zeggen iets over de verschillende groepen, niet over wie hoeveel werk deed

amateurke 22 april 2019 om 21:17

Een geweldig spannende finale met een apotheose die ik nog niet vaak gezien heb. Ooit heb ik een vergelijkbaar mirakel gezien; de overwinning van Tom Dumoulin op de Cumbre del Sol in 2017. Is er ook een die ik niet snel zal vergeten.

Mwielerfan 22 april 2019 om 23:37

Wat was daar zo bijzonder aan? Reed iemand daar +40sec dicht in een laatste vlakke kilometer? Steile aankomsten en renners die een tweede adem vinden zien we tich keer per jaar.

Greg4ever 22 april 2019 om 21:31

Matje deed een Argentinneke… en dan vond ik deze nog wat mooier dan die van Moreno

sooike 22 april 2019 om 23:54

Deze praatjes voor de vaak van deze twee “kenners” boeien me geen moment . Iedere wielerliefhebber kan het beter en vooral minder saai !

Youri IJnsen 23 april 2019 om 11:43

Bedankt voor de kritiek en de gegronde onderbouwing.

Jean Dumas 23 april 2019 om 15:02

Youri en Maxime zijn prima, en bij nationaal succes (zie voetbal) wordt nabeschouwen al snel herkauwen. Deal with it, het was groots.

Mystery Rider 23 april 2019 om 07:44

Er zijn drie interviews die het mooi samenvatten.

– Fuglsang die zegt dat ze het zelf verkloot hebben.
– Simon Clarke die zegt dat het enige wat hij moest doen was in het wiel van Matje blijven om tweede te worden.
– En Van Avermaet die vertelt dat wanneer Matje zijn aanval plaatst in het peloton iedereen al lang dacht dat ze maximaal voor plaats drie reden.

Uiteindelijk is de analyse simpel, Ala en Fuglsang spelen blufpoker, het groepje van Matje gaat knalhard de laatste kilometers, hij knapt het grootste deel van het werk op maar die snelheden haalt hij niet alleen, hij moet af en toe in het wiel en de anderen doen hun duit in het zakje en hij rijdt een spurt om U tegen te zeggen.

De omstandigheden in de kopgroep spelen in zijn voordeel, maar hij levert wel een pracht prestatie af.

15 koersdagen, 6 overwinningen waaronder Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl en Amstel, 4de in GW en RVV – hij staat met recht en reden tweede op de seizoensranking van Procyclingstats na Alaphilippe!

En nu rusten en dan even de mountainbike wereldtop verslaan in de Wereldbekers :)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.