Flinke tegenvaller voor Jumbo-Visma: gevallen Steven Kruijswijk geeft op in Dauphiné
foto: Cor Vos
maandag 5 juni 2023 om 13:08

Flinke tegenvaller voor Jumbo-Visma: gevallen Steven Kruijswijk geeft op in Dauphiné

Zoek niet naar Steven Kruijswijk tijdens de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné. De Nederlander was vroeg in de rit betrokken bij een valpartij en heeft de wedstrijd moeten verlaten.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het is nog niet bekend wat de schade bij Kruijswijk precies is, noch of zijn deelname aan de Ronde van Frankrijk in gevaar komt. De 35-jarige klimmer maakt onderdeel uit van de voorlopige selectie van Jumbo-Visma voor de Tour. Wilco Kelderman, die de Giro d’Italia aan zich voorbij moest laten gaan vanwege de gevolgen van een val in Tirreno-Adriatico, is de eerste reserve.

De valpartij gebeurde vroeg in de tweede etappe. Naast Kruijswijk, konden ook Steff Cras en Romain Combaud hun weg niet vervolgen. Omdat Antwan Tolhoek, Ethan Hayter en Hugo Page zondag de wedstrijd al verlieten, zijn er nu zes opgevers deze Critérium du Dauphiné.

 
51 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2023 13:56
Op wielerflits wordt vaak gezinspeeld alsof hij opzettelijk zijn fiets horizontaal wegzet. Buitengewoon balen, deze valpartij. Maar tenzij iemand mij met beelden kan bevestigen dat het eigen tekortkoming is, is een beetje compassie en begrip wel op zijn plaats.
  5 juni 2023 15:16
  Hear, hear! De oorzaak vd meeste valpartijen ligt toch echt bij andere renners. Zie valpartij Pogi in LBL
5 juni 2023 13:12
Komt toch ook wel erg vaak ten val de laatste jaren. Wilco een goed, of niet beter alternatief.
  5 juni 2023 13:50
  Beter? Nee. Goed? Ja...
  5 juni 2023 13:59
  jawbone, als ik je woorden goed interpreteer dan valt Kelderman minder vaak dan Kruijswijk. Nou, ik dacht het niet.
  5 juni 2023 16:48
  @jumbo denk dat jawbone het heeft over een eventuele vervanging voor de tour. Zie zelf kelderman daar ook meer betekenen dan kruiswijk
5 juni 2023 13:16
Door allemaal die hoogtestages rijden ze tegenwoordig zo weinig wedstrijden dat ze minder gaan sturen in het peleton??
  5 juni 2023 13:21
  Welnee, Kruiswijk valt best vaak net als Kelderman
  5 juni 2023 15:28
  De laatste x dat Kelderman viel werd zijn voorwiel getoucheerd door een onhandige Canadees die te vroeg instuurde, op een recht stuk notabene, het is niet zo dat Kelderman vaak valt, of dat het altijd zijn schuld is,het is alleen bijna altijd meteen erg, idem bij Kruijswijk.
5 juni 2023 14:07
Zeeman zei het gisteren nog bij de NOS: Kruijswijk 'ligt volledig op schema'. Helaas is dat liggen al te letterlijk uitgelegd. Hopelijk valt het mee.
5 juni 2023 13:22
Wilco warmlopen!
  5 juni 2023 13:33
  Is al aan het warm fietsen met Wout in Zwitserland!
5 juni 2023 16:51
zou toch maar kelderman of gesink meenemen als het niet lukt voor kruijswijk, de ploeg kan wel wat nederlanders gebruiken die prestaties neerzetten op kooij en van baarle na (in de omloop) is 't nogal matig dit seizoen, als je naar de world tour gaat kijken, staan bij jumbo de nederlandse vlagje allemaal iets te veel onderaan verzameld en ok, je kan helpen bij een succes zonder zelf resultaat te rijden, maar in de giro leverden oomen en bouwman ook niet meteen de grootste bijdragen aan de winst van roglic er zit talent bij het development team, maar ook daar zijn het de buitenlanders die eigenlijk meer potentieel lijken te hebben
5 juni 2023 13:15
Hopelijk valt het mee, maar gelet op de broze fysiek van Kruijswijk verwacht ik het ergste, in ieder geval geen optimale voorbereiding op de Tour. Mocht hij de Tour missen, dan wordt zijn toegevoegde waarde de afgelopen jaren wel aardig richting het 0-punt teruggebracht (weliswaar grotendeels door valpartijen). Wie is trouwens de vervanger van Kelderman, mocht die in Zwitserland weer onderuitgaan...wellicht geen overbodige luxe om al eens globaal overna te denken. Wellicht een Sloveen binnen de ploeg die nog niets te doen heeft in juli?
  5 juni 2023 13:18
  Tratnik zal nog niet op orde zijn. Valter inzetten lijkt me? In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden ligt hij minder op de grond dan Kruijswijk en Kelderman
  5 juni 2023 13:18
  Dat zal dan wel Valter, Foss of Gesink worden.
  5 juni 2023 13:31
  Valter hing gisteren ook halfdood in allerlaatst wiel, maar dat kan een momentopname zijn geweest.
  5 juni 2023 13:35
  Valter heeft wel stevig gewerkt gisteren
  5 juni 2023 13:53
  Gesink zit in de herfst van zijn carrière maar die liep ongeveer parallel met mijn liefde voor wielrennen. Ofwel, hoe meer Gesink, hoe beter... zal hem echt gaan missen als hij het peloton verlaat. Zijn Emilia-zeges en de Vuelta bergrit zijn één van de mooiste wielerherinneringen voor mij.
  5 juni 2023 14:12
  Wim vergeet ook zijn zeges in het Canadese tweeluik niet. Vooral die eerste was echt heel mooi.
  5 juni 2023 15:03
  @RV Valter was gisteren gewoon een superknecht. Devenyns en Vansevenant wouden hem een handje helpen. Dat konden ze alleen bergaf. Zosnel het weer bergop ging deed Valter het weer alleen en beide SQS 'ers waren verdwenen.
  5 juni 2023 18:46
  Pechvogels of droomduiven? Dit soort renners....
5 juni 2023 14:15
@RV "Valter hing gisteren ook halfdood in allerlaatst wiel,maar dat kan een momentopname zijn geweest" Zeker, dat was precies die opname op het moment dat jij naar de koers keek.De rest heb je kennelijk niet gezien.Valter was vóór de opname van jouw moment door zijn kopbeurten bergop mede vormgever van de overwinning van Laporte.#samenwinnen
5 juni 2023 14:37
Toch benieuwd wie ze bij TJV als 2e en 3e reserve voor de Tour hebben. Wellicht zijn Kruijswijk én Kuss nu al onzeker, daar staat Kelderman tegenover. Valter: TJV heeft een ander plan met hem, waar geen grote ronde in zit dit jaar. Lijkt me haast onmogelijk om zo last-minute zijn opbouw nog op de Tour toe te spitsen. Tratnik: lijkt nog onvoldoende in conditie na zijn val voor de Giro. Roglic: als hij inderdaad Zwitserland meepakt, zal de koek daarna toch wel op zijn. Wellicht dan toch Gesink of de (vertrekkende) Foss?
5 juni 2023 15:11
Ik vernam zojuist dat Valter vet goed was gisteren. Zal er zo meteen even op letten en bij geschiktheid wordt Kelderman gepasseerd. Het leven is net als asfalt soms hard.
5 juni 2023 13:21
Hem mooi vervangen door Kelderman. Dan gaat het team er nog op vooruit ook
5 juni 2023 13:35
Ai, vervelend voor Stevie. Met Wilco, Valter (indien goedgekeurd door Benoot), Gesink en evt Tratnik inderdaad nog behoorlijk wat vervangend personeel op de bank. Al zullen ze niet allemaal op hoogte zijn geweest. Weet iemand trouwens wat het plan is met GC Kuss? Trekt hij gewoon door na de Giro? Staat nog steeds op de lijst right?
  5 juni 2023 13:38
  "Kuss is de enige renner die onzeker is van de Tourselectie, omdat hij nu de Giro gedaan heeft. Hij moet nu herstellen, we gaan hem intensief monitoren om te kijken of hij op het niveau komt dat nodig is. Dat is nog onzeker." aldus Zeeman in interview bij de NOS (https://nos.nl/artikel/2477667-na-giro-winst-telt-jumbo-visma-alweer-af-naar-tour-kruijswijk-ligt-volledig-op-schema)
  5 juni 2023 14:44
  Thanks Anna. Met 1 van die 3 (Kuss, Wilco, Kruijswijk) zit je ineens in het hooggebergte wel een stukje krapper. Zeker als je het afzet tegen UAE..
5 juni 2023 13:38
Voortijdig uitvallen, in dit geval zelfs al in de voorbereiding op de Tour en vervolgens langdurig revalideren.. Het gebeurt toch iets te vaak bij Kruijswijk.. Was die contractverlenging nou wel zo'n goed idee?
Als Kruijswijk valt is het meestal niet zonder gevolgen, dat heeft hij gemeen met Kelderman. Het zou mij daarom niet verbazen als Kelderman zijn plaats zal innemen voor de Tour, mits deze zelf goed uit Zwitserland komt. Wat betreft tweede reserve vind ik Valter de meest logische keuze.
5 juni 2023 13:47
Het zal niet waar zijn.
5 juni 2023 14:02
Ik weet niet of dit een flinke tegenvaller is voor Jumbo Visma. Voor de renner persoonlijk natuurlijk wel. Met alle respect voor Kruijswijk, maar zijn niveau de laatste 3 jaren ging toch de dieperik in. Volgens mij heeft de ploeg betere alternatieven die ze nu kan inzetten. Klinkt misschien hard, maar het komt er wel op neer.
  5 juni 2023 14:08
  Twee vragen: 1) Waarom denk je het beter te weten dan de ploegleiding van TJV? 2) Ben je vergeten hoe sterk hij vorig jaar in de Dauphiné was?
  5 juni 2023 14:59
  1/ Waarom ga jij ervan uit dat ik ervan uit ga het beter te weten? Ik vermoed dat het team dit ook beseft, maar dat bepaalde zaken met planning en dergelijke te maken hebben. Het team wou aanvankelijk Wilco met Primoz naar de Giro sturen om ook daar met een topteam te kunnen uitpakken, en daardoor zal Steven een plaats gekregen hebben in de Tour ploeg. Het valt dan iets moeilijker om na de blessure van Wilco plots tegen Steven te gaan zeggen, dat hij zijn plek zal verliezen in geval Wilco op tijd fit raakt. Daarvoor is de status van Kruijswijk net te groot. Waarom deze reactie trouwens? Hoe vaak reageer je met "waarom ga jij ervan uit het beter te weten dan het team" wanneer het gaat om reacties op artikels over keuzes die pakweg Soudal QuickStep of Lefevere maken? Daar kan je dat zinnetje doorgaans op 50 à 100 comments reageren per artikel. Je maakt al meteen je partijdigheid duidelijk. 2/ Ben ik vergeten hoe sterk hij in de Dauphiné was? Wel, om eerlijk te zijn, ja. En weet je waarom? Omdat hij sinds januari 2020 amper nog op topniveau gereden heeft. En omdat Dauphiné voor het team geen doel op zich is. Was hij dan ook zo sterk in de Tour? Want daar draait het hier toch om, dacht ik. Hij gaf op na 2 weken, ik kan me niet meer herinneren waarom. Kan je nog andere voorbeelden aanhalen uit de laatste 3 jaren waar hij op absoluut topniveau presteerde, of was de Dauphiné het enige voorbeeld dat je had? In dat geval niet bepaald het sterkste argument, lijkt me. En niet bepaald hoopgevend voor de kopman die verwacht een absolute topknecht of zelfs schaduwkopman naast zich te hebben.
  5 juni 2023 15:06
  1) Jouw woorden zijn in tegenspraak met wat gisteren nog op WF stond, vandaar. "Goede woorden heeft Zeeman in het bijzonder nog over voor Steven Kruijswijk. Vorig jaar kon de Nederlander de Tour door een valpartij niet uitrijden en zijn revalidatie duurde daarna lang. “Maar hij heeft een hele goede stage gedaan. Hij ligt volledig op schema om net zo goed te zijn als hij vorig jaar was. Daar heb ik alle vertrouwen in.”" 2) De laatste vcolle ronde die hij uitreed (Vuelta 2021) werd hij 12e. Dat lijkt me een degelijk resultaat als knecht.
  5 juni 2023 15:12
  @11 na 11. Vorig jaar reed Kruijswijk tot het moment dat hij viel wel degelijk een goede tour. Was in de Granon etappe de sterkste JV na Jonas en had daar samen met Kuss de koers op de galibier hard gemaakt na het tactische spelletje tussen pogi, jonas en roglic. Reed ook de dag daarna op alpe d'huez heel sterk. Daarnaast werd hij zoals al eerder vermeld 12e als knecht in de vuelta van 2021, waar hij oa in de 20ste etappe op een terrein wat hem niet ideaal ligt (middengebergte), het langst bij Roglic kon blijven toen de favorietengroep nogmaar uit 12 man bestond. Dus als JV erop vertrouwt dat hij goed in vorm zou zijn dan is het zeker wel een gemis. Daar staat dan inderdaad wel weer tegenover dat hij in de tour van 2021 zelfs al voor zijn ziekte niet een goed niveau wist te halen.
  5 juni 2023 15:18
  Kan je me enkele persberichten tonen van teams die gehakt maken van hun renner, nadat die geveld werd door pech? Want je insinueert hier dat er waarde gehecht moet worden aan dit soort berichten. Dan ga ik er ook van uit dat er berichten moeten te vinden zijn die iets beweren in de aard van "jammer voor onze renner, maar dit komt ons goed uit want eigenlijk was zijn niveau om te janken". Elk team, zal altijd iets vergelijkbaars zeggen. Dat je hier waarde aan wil hechten gaat mijn verstand te boven. Dat wil daarom niet zeggen dat het niet waar kan zijn, maar dat het altijd gezegd wordt en dus geen bewijs is dat het werkelijk zo is. Twaalfde in de Vuelta. Dat is inderdaad niet slecht, ook al sta je dan tussen mannen als Eiking en Grossschartner. Maar schat je dat hoger in dan Kelderman die in datzelfde jaar 5de werd in de Tour? Wat zou het equivalent zijn van een 12de plek in de Vuelta, als knecht, wanneer je dat vergelijkt met de Tour? 20ste? 30ste? Mijn bewering dat de ploeg dus betere renners heeft klaarstaan, lijkt plots niet meer zo gek, toch? Grappig genoeg zie ik nog anderen hetzelfde beweren/insinueren. Waarom reageer je daar niet op? Tot laatste dit. Ik leg zijn plaats in balans met renners als Kelderman. Want die heeft de ploeg nog achter de hand. Ik ga ook uit van de verwachting dat de ploeg een echte meerwaarde renner zoekt voor de positie binnen de Tour ploeg. Een renner van zijn leeftijd, die in 2019 nog meedeed voor het podium en de eindoverwinning, zal ik dus aan een hogere standaard houden, dan een renner zoals Foss die nog nooit kon overtuigen in het gebergte. Je mag dan zeggen dat hij vorig jaar in enkele etappes "sterk" was, en dat de Vuelta in 2021 niet slecht was... maar je kan toch moeilijk ontkennen dat dit mijlenver verwijderd is van het niveau dat hij in 2019 haalde, of dat andere renners, zoals Kelderman, recenter aanzienlijk betere vorm hebben getoond.
  5 juni 2023 15:38
  We kunnen van buitenaf het niveau van Kruijswijk simpelweg niet inschatten, data en trainings stages zullen het team echt wel een idee geven van waar hij toe in staat is. Vanaf de bank ben ik ook kritisch op Kruijswijk, omdat hij al een paar jaar uitvalt op het moment suprême, helaas heb je dat niet altijd in de hand. maar in het geheel genomen weet Jumbo Visma al jaren een top team op te stellen in de tour en Kruijswijk hoort daar al jaren bij de selectie terwijl de interne concurrentie groot is. Ik hou mijn oordeel dus liever even voor me, maar met deze valpartij is Kelderman met pol positie gestegen voor tour deelname: een renner met mogelijkheden is goed om naast Vingegaard te zetten om evt het spel met Pogacar te kunnen spelen.
  5 juni 2023 15:45
  @11 na 11 Wie van Kelderman of Kruijswijk beter in vorm zou/zal zijn tijdens de tour weet ik niet, maar het klopt idd dat Kledermna dit jaar meer heeft laten zien dan Kruijswijk. Aan de andere kant kwam Kruijswijks vorm vorig jaar voor de tv kijker op zn minst uit het niets als je kijkt naar de wedstrijden die hij daarvoor reed. Zelf zou ik puur qua teambalans en watts per kg die ze kunnen trappen ze allebei hebben meegnomen en dan Van Hooydonck of Laporte thuislaten. Met Benoot, Van Baarle naast laporte of van Hooydonck heb je genoeg knechten voor het vlakke, met in geval van nood ook nog Van Aert terwijl je een kopman minder hebt die je hoeft te beschermen tov vorig jaar. Enige wat hier tegenin te brengen is lijkt mij dat zowel Kelderman als Kruijswijk vaak vallen en je dus misschien wat eerder met minder renners komt te zitten.
  5 juni 2023 18:16
  Erg voor Kruijswijk,maar hij heeft mij dit jaar niet kunnen overtuigen.
5 juni 2023 16:02
Van Emden vroeg hem naar de Franse vogeltjes te kijken
5 juni 2023 13:37
Dit is zo'n jongen die zolangzamerhand zowel veel respect voor zn carrière als een pensioen verdient
5 juni 2023 16:41
De Nederlandse K & K lekker thuis laten voor de Tour de France. Beter valbestendige en over goede stuurmankunst beschikkende renners mee nemen. Uitvalrisico is bij K & K veel te groot. Geef Kruijswijk als afscheidsronde de Vuelta en laat Kelderman het daar ook maar weer eens proberen.
5 juni 2023 13:21
Kelderman en Kruiswijk vallen veel te veel. Als ik Jumbo was zou ik Valter meenemen naar de Tour.
5 juni 2023 14:40
Valter snel klaarstomen!!!
Gesink op pole position voor de tour. Kruijswijk is in niks z'n gehele carriere een knecht geweest. Robert kan 100'n KM op kop rijden van dag 1 t/m 15.
  5 juni 2023 15:42
  Ze hebben iemand nodig die op de laatste berg nog tempo kan maken, dat zit er bij Gesink niet meer in helaas. Wel op alle bergen daarvoor.
5 juni 2023 13:11
Wat is dat met die "oudjes" bij TJV, eerst Gesink en v. Emden voor de Giro, nu Kruijswijk.....hopelijk valt de schade mee.
  5 juni 2023 13:17
  Kruijswijk, Gesink en Kelderman: voor al uw feesten en (val)partijen.

Reacties zijn gesloten.