Wilco Kelderman eerste reserve voor Tour, Vuelta reële optie voor Primoz Roglic
Wilco Kelderman (l) en Primož Roglič (r) - foto: Cor Vos
vrijdag 2 juni 2023 om 12:41

Wilco Kelderman eerste reserve voor Tour, Vuelta reële optie voor Primoz Roglic

Jumbo-Visma houdt vast aan de beoogde selectie van acht voor de aankomende Tour de France. Ten opzichte van de ploeg die vorig jaar met Jonas Vingegaard de gele trui won, is alleen Dylan van Baarle nieuw op de plek van Primož Roglič. Wilco Kelderman is de eerste reserve, wie er ook uitvalt. Dat bevestigt Merijn Zeeman aan het Algemeen Dagblad.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Wilco gaat in het traject richting de Tour mee. Als we hem nodig blijken te hebben, kan hij er direct staan. We hebben een sterke bank. Dat geeft rust”, aldus Zeeman over Kelderman. De Nederlandse klassementsrenner kwam dit voorjaar ten val in Tirreno-Adriatico en moest daardoor de Giro d’Italia missen.

Zijn plek in Italië werd ingevuld door Sepp Kuss, die er Roglič naar de eindzege loodste. Voor Kuss staat dit jaar de dubbel Giro-Tour op het programma, dat geldt niet voor de Sloveense Giro-winnaar. “Ik laat Primoz nu even met rust”, vertelt de sportief manager. “Daarna gaan we nieuwe plannen maken.”

“Voor het seizoen hebben we met potlood ingevuld dat hij ook de Vuelta gaat rijden. Dat is dus zeker een reële optie. Primož zou ook heel graag de Ronde van Lombardije willen rijden en winnen. Die kwaliteiten heeft hij ook zeker.”

 
45 Reacties
Sorteer op:
2 juni 2023 12:51
Dan zie ik Kelderman toch liever dan Benoot. Kelderman heeft wat dat betreft meer in de pap te brokkelen in het hooggebergte en zou zelfs nog kunnen fungeren als schaduwkopman.
  2 juni 2023 13:04
  Op papier weinig echt klimmend vermogen inderdaad. Kuss en Kruijswijk vind ik vrij wispelturig, Vingegaard zou zomaar ineens vrij vroeg alleen kunnen zitten. Veel gelijkaardige types: allrounders die wel tempo bergop kunnen rijden maar er niet meer bij zitten op het moment dat de echte klimmers hun kaarten op tafel gooien. Kelderman is dan een goede optie, al is hij zo 'valgevoelig' dat ze misschien liever voor een ander type kiezen. Al vind ik Benoot nu ook niet meteen de meest betrouwbare op dat vlak.
  2 juni 2023 13:12
  @Mooie Sjors Kuss is de beste klimknecht van de wereld. Ik denk dat bij zowel Roglic als Vingegaard Kuss op nr 1 staat voor het knechtenwerk in het hooggebergte. Welke andere knecht kan zeggen dat hij 4 keer onderdeel was van het team met de eindwinnaar in een GT. En als de kopman uitvalt wint hij zelf een etappe in een GT
  2 juni 2023 13:13
  Eens dat Kelderman i.p.v. Benoot of Van Baarle logischer was geweest met het oog op het echte hooggebergte. Zeker nu Kuss de Giro heeft gedaan. En met Kruijswijk is het natuurlijk ook weer afwachten hoe die klimt aangezien hij het de rest van het jaar nauwelijks meer laat zien.
  2 juni 2023 13:17
  @Cycling: Kuss is op zijn beste dagen uiteraard een topklimmer, maar vind ik een renner die ook wel eens mindere dagen heeft. Vooral in de derde week komt hij vaak bovendrijven. Dan is Kelderman een goed alternatief als er in de eerste helft van de Tour wat moet rechtgezet worden. Benoot zie ik zeker niet even ver meegaan bergop. Dat is een goeie allrounder, maar daar heb je er al een paar andere van in de selectie. Uiteraard kan het ook zijn dat Vingegaard het bergop ook alleen kan oplossen.
  2 juni 2023 13:59
  Indien 50% of meer van deze Tour zich zou afspelen in het hooggebergte, zou ik ook Kelderman nemen ipv Benoot. Maar dat is helaas (?) niet zo. Er zijn ook ritten op het vlakke, in middengebergte, chaotische finales, er kunnen waaiers getrokken worden... en dat is nu gewoon 90% van een TDF waar je eenvoudig meer hebt aan een type als Benoot, die hier ook zonder eigen ambities aan de start komt. Ik stel me dan eerder vragen bij welke rol Kruijswijk op zich gaat nemen? Die van klimknecht die moet laten lopen zodra het 5 meter bergop gaat? Of gaan we opnieuw de Kruijswijk van 2019 zien? Dat laatste hoop ik, maar ik betwijfel het. In die optiek zou ik wel altijd Kelderman meenemen in de plaats van Kruijswijk.
  2 juni 2023 14:07
  Kelderman moet mee, die kan je evt uitspelen in een klassement en kan ook op alle terreinen zijn werk doen. Waarom ten favoure van Benoot? Ik zie Kruijswijk als minder polyvalent eigenlijk, Kuss kan je evt beter inzetten in de Veulta, kan hij meer voor eigen kansen gaan, of van Hooydonck, die als pure knecht van goud waarde is maar ook de meest beperkte van het stel. Vorig jaar was de dreiging van Roglic nodig om Vingegaard aan de zege te helpen, Kelderman is de enige andere die men niet zomaar kan laten rijden, tenzij men gaat proberen om toch van Aert aan een tour zege te helpen.
  2 juni 2023 14:45
  @11 na 11 Er zijn toch best veel behoorlijke klimmen, en bovendien kan Kelderman als dat echt nodig is prima op kop rijden op het vlakke. Met Van Aert, Benoot, Laporte en Van Hooijdonk toch wel heel erg veel klassieke renners die op WVA na ook meteen eraf moeten als er bergop echt wordt doorgetrokken. En het is ook de vraag welke WVA we gaan zien, hij richt zich tochook al heel erg op het WK, dus vraag is hoeveel hij aan z’n klimmers heeft gedacht in de voorbereiding. We hebben vorig jaar nog de Kruiswijk van 2019 gezien. Voor hij afviel klom hij met eerste 10 klimmers of zelfs nog iets beter. Vraag is wel of hij dat dit jaar weer kan, die Kruiswijk heeft zich dit jaar nog niet laten zien, Denk wel dat ze hem ook zien als de wegkapitein, de rest zijn in de Tour toch vooral knechten die bezig zijn met hun taak uitvoeren en Vingegard en Van Aert die meestal ook bezig zullen zijn met hun eigen resultaat.
  2 juni 2023 17:02
  "Keldermann i.p.v. Benoot of Van Baarle, zeker nu Kuss de giro heeft gereden." Die logica van je betoog ontgaat me toch wel Jopie ... Als Kuss de mogelijke zwakke schakel zou zijn, dan vervang je hem door Kelderman, zou ik zeggen. Maar blijkbaar is er wel vertrouwen in Kuss. Van Baarle nog in de ploeg brengen nog naast Van Hooydonck is ergens misschien wel een overkill. Dat Van Hooydonck het volle vertrouwen geniet van Van Aert en Vignegaard lijkt me evenwel logisch. Benoot heeft verleden jaar getoond een heel betrouwbaar element te zijn in de ploeg. Mee over de eerste cols, er er staan in de valleien om koers te maken. Ik weet niet of men in die ploeg zit te wachten op iemand die voor eigen rekening zou kunnen rijden als het hem mooi uitkomt.
  2 juni 2023 17:43
  Is toch best logisch, mocht Kuss minder zijn dan heb je nog weinig renners die zijn werk kunnen overnemen. Er moet dus iemand bij die dat gedeeltelijk kan overnemen, dan vervang je dus iemand uit de groep hardrijders. Kuss neem je sowieso mee omdat hij bergop veruit je beste knecht is.
2 juni 2023 13:36
Het is me een raadsel op basis waarvan Kruijswijk deze selectie verdiend heeft. Ik zou hem vervangen door Kelderman, die gaat bergop veel langer mee en kun je als 2e man ook nog lang in een top 10-klassement houden.
  2 juni 2023 13:53
  Ik denk hetzelfde, maar gebaseerd op het aantal minnetjes denken veel mensen dat Kruijswijk het nog wel kan. Hij mag me gaan verrassen.
  2 juni 2023 14:53
  Kruiswijk was in vorige Tour ook vrij uit het niks heel sterk, misschien hebben ze de gegevens dat hij nu weer die vorm krijgt.
2 juni 2023 13:06
Het wordt een leuke ronde van Lombardije, veel toppers die daar toch echt wel een doel van lijken te maken dit jaar. Wat de tourploeg betreft: elke renner heeft echt een ongelooflijk hoog niveau. Ik hoop voor Jumbo dat Kruiswijk bergop echt sterk blijkt te zijn. Er lijken op papier weinig klimmers mee te zijn maar als je dan bedenkt hoelang een goede Benoot/WVA/van Baarle meegaan bergop... zij lossen vaak later dan renners die op papier wel als klimmer bestempeld worden.
  2 juni 2023 14:32
  Als hij de sterkte van vorig jaar heeft is het een goede keuze om hem mee te nemen. Anders zou ik voor Kelderman gaan, maar hem dan ook bij elke gevaarlijke passage op het vlakke/ heuvelterrein vertellen om minimaal 15 meter achter het peloton te rijden zodat ie niet valt. Kelderman als klassementsdreiging is voor Pogacar iig niet serieus dus daarvoor hoef je hem niet mee te nemen.
  2 juni 2023 15:03
  Dat zou de eerste keer ooit zijn idd. Kan die race misschien ook een keer de titel Monument waarmaken. Dat slaat tot nu toe eigenlijk nergens op met zo weinig toprenners die echt hun best doen om daar goed te zijn….
2 juni 2023 13:39
Veel heuveletappes en middengebergte in de tour. Of bergen enkel aan het einde. Voor dat soort ritten zijn deze renners perfect.
2 juni 2023 14:56
Ik kan eigenlijk maar 1 reden bedenken om Kelderman niet mee te nemen: ze zijn bang voor z’n valpartijen. Nou ja en dat ze die voorjaarsbloem die zich zo fijn voelt samen contact willen houden. Verder is het een goede klimmer met ene regelmatig niveau die er bijna altijd staat, hij is goed op punchie klimmetjes, kan prima op het vlakke op kop rijden en is bereid als superkracht op te treden. En als Vingegard uitvalt heb je nog kans op een top 10, als zal JV dat wsc weinig boeien.
2 juni 2023 15:52
Wie staat er vierde op de reservelijst?
2 juni 2023 19:04
Kruijswijk heeft zijn beste tijd gehad. Met Kelderman heb je een betere knecht in het gebergte dus ik begrijp die keus niet zo, maar misschien achten ze een val van deze notoire bottenbreker een groter risico dan de mindere prestaties van Kruijswijk.
2 juni 2023 21:16
van Hooydonck van Baarle Laporte Van Aert Overdreven veel power op het vlakke, zeker nu van Aert minder op groen focust. Ik had Kelderman/Valter meegenomen ipv vHooydonck. Benoot altijd meenemen, mensen onderschatten wat voor een klimmer dat is. En when shit hits the fan kan die op het vlakke ook wel wat oplossen
2 juni 2023 13:00
Als Zeeman Roglic nu met rust laat, betekent dit geen ronde van Zwitserland.
2 juni 2023 13:05
Op papier zou je bij Kuss kunnen twijfelen daar hij de laatste giroweek maximaal gegaan is maar het objectief zal zijn hem als een losse flodder mee te laten bengelen om op die paar zware dagen weer met de groten mee te kunnen zitten. Wat moet het toch fijn zijn om zo’n renner te hebben. Met 5 vd 8 man uit de klassieke voorjaarskern hebben ze voor het platte en heuvelachtige een waanzinnig team natuurlijk.
2 juni 2023 13:08
Vindt dit idd minder overtuigende opstelling als vorig jaar. Anderzijds zijn de 'allrounders' Benoot, Van Baarle en Van Aert zo goed dat ze ook plots bij laatste 20man bergop zitten ( zeker Van Aert). Maar ik zie ook eerder een Kelderman in de plaats van Benoot of Van Baarle, die toch wel gelijkaardige profielen hebben. Zeker aangezien Van Aert heeft aangegeven om zich niet elke dag dubbel te leggen om niet uitgewrongen uit de tour te komen voor het WK. Al moet ik dit natuurlijk nog zien eenmaal de tour is begonnen
  2 juni 2023 13:14
  Natuurlijk is dit minder overtuigend: Van Baarle is geen Roglic, terwijl de rest van de ploeg precies hetzelfde is.
  2 juni 2023 13:15
  Ik zeg dit al sinds het begin van het jaar, en na dit voorjaar ben ik er nog meer van overtuigd: ik zie Van Aert geen Tour te rijden zoals vorig jaar. Stoten zoals op Hautacam verwacht ik niet van hem. Met name omwille van het grijpen naast een grote prijs dit voorjaar, zie ik Van Aert eerder vol mikken op het WK/WK tijdrijden. Hij dreigt anders voor het 3de jaar op rij zonder echte topoverwinning te eindigen aan het eind van het seizoen. Zal er vast zijn ritjes uitpikken en zijn werk doen voor Vingegaard maar de Van Aert die 3 weken all-out gaat van vorige Tour verwacht ik niet. Daar staat de aanwezigheid van Van Baarle tegenover, die hier volgens sommigen van hetzelfde niveau is als Van Aert. Dus dat kan dan wel compenseren.
  2 juni 2023 14:13
  Kelderman heeft het voordeel ook een klassement te kunnen rijden, daarom zou ik die inzetten voor Benoot, van Hooydonck of van Baarle. Vingegaard moet die afleider mee krijgen om het Pogacar moeilijk te maken.
  2 juni 2023 15:01
  Ik zie Kelderman eigenlijk in plaats van elke renner behalve Vingegard en Van Aert en Kuss. Van Aert gaat niet meer voor groen dus het is ook niet nodig hem zo sterk te ondersteunen. Van al die rouleurs kan er wel 1 minder mee en Kruiswijk is qua klimniveau de laatste jaren toch een stuk onregelmatiger dan Kelderman. Maar hij zal wel de wegkapitein zijn.
  2 juni 2023 17:47
  Vorig jaar had van Aert de groene trui als doel dus dan moet je wel elke dag voluit gaan. Dit jaar zal dat sowieso niet kunnen want hij is al niet de grootste favoriet voor het wk en dan nog eens de hele Tour voluit gaan doet zijn kansen nog verder slinken.
2 juni 2023 13:22
Jumbo-Visma gaat dus gewoon met de beoogde Tourploeg naar de Tour, mits iedereen fit en in vorm is. Misschien zou de ploeg met Kelderman erbij net iets sterker zijn, maar dit geeft wel duidelijkheid en vertrouwen voor de voorgeselecteerde renners.
2 juni 2023 13:59
Kelderman zal niet goed genoeg zijn. Maar wel bizar hoor, begint op voetbal te kijken. Een prima presterende speler kopen om hem vervolgens aan de kant te houden.
  2 juni 2023 14:04
  Je bedoelt "een prima presterende speler kopen om het vervolgens op te stellen voor de Giro maar geblesseerd uit te zien vallen"?
2 juni 2023 15:53
Nooi gedacht dat de selectie voor parijs roubaix en de tour zo weinig van elkaar zouden verschillen. Het is een Vlaamse ploeg.
2 juni 2023 16:42
Iedereen vergelijkt met vorig jaar omdat met dat exacte recept die tour gewonnen is door TJV. Maar deze tour is anders, Pogi's team zal ook anders zijn. Én de tegenstand zal bedacht zijn op de plannen van Jumbo van vorig jaar. De Giro dit jaar werd ook op een compleet andere manier door tjv gewonnen dan de tour vorig jaar. Ze zullen een 'nieuw' en wellicht verassend plan hebben. En of 'het plan' goed werkt zullen we wel gaan merken. Ik ben er wel van overtuigd dat TJV sinds de 'verloren tours van 2020 en 2021' anders is gaan kijken naar GT's en niet persé op papier de beste ploeg neerzet maar een overall plan heeft hoe ze hun winstkansen vergroten. En ook daarin zal je vast eens de mist in gaan
2 juni 2023 17:09
Wat ik vooral wil weten... Is dit puur een beslissing vanuit de ploeg, of telt hier ook mee dat Kelderman het zelf wel best vind zo als hij de Tour niet 'hoeft' te rijden. Hij heeft immers meerdere malen aangegeven dat hij dat circus maar niks vindt.
2 juni 2023 13:19
Dat oogt magertjes om Vingegaard in de bergen te begeleiden. Kuss is een topluitenant/klimmer, maar wat onregelmatig. Na de zware Giro zie ik hem geen drie weken lang, en al helemaal niet tijdens de laatste week, Vingegaard piloteren op de steilste beklimmingen. Kruijswijk kan het gewoon niet meer. Goed voor wat tempowerk bergop in de aanloop naar de finale klim. Dat nog wel. V
  2 juni 2023 14:52
  Als Kruiswijk het niveau kan halen van de vorige Tour, dan is hij een tooknecht, hij zat toen bij de beste klimmers tot hij uitviel. Als hij dat niveau niet haalt dan heb je gelijk, de klimondersteuning is dan wel heel beperkt. Dan zou ik toch ff de Dauphine en Zwitserland afwachten om te zien hoe goed Kelderman en Kruiswijk klimmen. Het niveau van Kelderman is over de afgelopen jaren toch een stuk gelijkmatiger. Maar misschien zijn ze bang van z’n valkunsten.
2 juni 2023 13:26
Van Aert dus. Af en toe gesteund door Kuss als die een betere dag heeft. Maar dat betekent niet alleen dat Van Aert niet voor groen kan gaan, maar ook niet voor etappes. Op die manier zie ik hem niet meer dan een ritzege halen. Dus te hopen dat Vingegaard het wel kan afmaken. Dat wordt vooral problematisch als Pogacar, die normaal gezien de eerste Tourhelft tekort zal komen, de laatste week zijn beste benen zal terugvinden. Net als de Jumboploeg er stilaan zal doorzakken.
  2 juni 2023 14:49
  Van Aert af en toe gesteund door Kuss? Kuss is de beste klimknecht die er is en staat er vaak wel als het moet. Van Aert is echt niet meer in de buurt als de allerbeste klimmers op een steile klim vol gas gaan.
2 juni 2023 15:47
2 nederlanders. Goed dat Jumbo stopt. Dit is toch geen ploeg om warm voor te lopen als Nederlander.
2 juni 2023 17:19
Voor mij een logische keuze van TJV: wie er ook vooraf uitvalt (behalve Vingo), Kelderman is een meer dan behoorlijke vervanger. En de kans dat er iemand vooraf ziek, zwak of misselijk wordt ligt dichter bij 100% dan bij 0%.
2 juni 2023 15:58
Met deze opstelling geeft de ploeg een hint op welk terrein ze oorlog wil maken. Zin in.
2 juni 2023 14:31
Kruijswijk heeft zijn hele seizoen afgestemd op de combinatie tour/vuelta. Vorig jaar reed hij ook een sterke Dauphine en ook Tour (totdat hij uitviel). En gezien hij een zekerheidje is voor de derde week snap ik niet dat er nog mensen aan hem twijfelen. Er is weinig hooggebergte in deze tour. Wel hectische finales met afdalingen en heuveltjes. Dus Benoot en van Baarle zijn dus nuttiger dan een brokkenpiloot als Kelderman. Jumbo heeft Tratnik ook nog achter de hand.
  2 juni 2023 16:03
  Tratnik gaat de tour zeker niet rijden, is herstellende van tibia plateau fractuur, hopelijk haalt ie de vuelta.
  2 juni 2023 17:31
  Inzake Kruijswijk in de tour vorig jaar: Ik herinner me met name minimale kopbeurtjes en vervolgens zo lang mogelijk aanklampen en doorrijden tot de finish om zijn eigen top 15 plek veilig te stellen.

Reacties zijn gesloten.