Flanders Classics organiseert vanaf 2020 WB veldrijden. Wat houdt dat nu in?

Flanders Classics organiseert vanaf 2020 WB veldrijden. Wat houdt dat nu in?

©Cor Vos

zondag 23 juni 2019 om 07:00
Special

Flanders Classics (organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen) mag vanaf het seizoen 20-21 voor vier jaar lang de Wereldbeker veldrijden organiseren. Eerder haalde het bedrijf van Wouter Vandenhaute ook al de Superprestige binnen. Ook gisteren werd bekend dat Golazo, die andere grote speler in de cross, SportIDee – dat onder meer de Brico-Crossen organiseert – opslokt. Het is in de aanloop naar de Tour geen groot nieuws in de media, maar in de minuscule crosswereld spreken we toch over een kleine aardverschuiving, die wat extra duiding verdient.


WielerFlits probeert u wat wijzer te maken aan de hand van een aantal praktische vragen. Thomas Van Den Spiegel, ex-basketballer maar tegenwoordig CEO bij Flanders Classics, en Christophe Impens, managing director bij Golazo, waren bereid om op onze belangrijkste vragen te antwoorden en ons mee wegwijs te maken.

Hoe is de organisatie van de Wereldbeker plots bij Flanders Classics terechtgekomen?
Plots is niet het correcte woord. In april schreef de Internationale WielerUnie een ’tender’ uit. Concreet: geïnteresseerde partijen konden zich kandidaat stellen voor:
1. de organisatie van de UCI Wereldbeker veldrijden.
2 Marketing- en sponsorrechten voor de Wereldbeker voor de seizoenen 2020-2021 tot en met 2023-2024.
3. Belgische televisierechten – in de Nederlandse taal – voor zowel de UCI Wereldbeker veldrijden als het WK veldrijden van 2020 tot 2024).

De zogenaamde bieders kregen ongeveer een maand tijd om hun dossier in te dienen. Dat zou door onze bronnen door vijf partijen gebeurd zijn, waaronder – uiteraard – Flanders Classics, maar ook Golazo en SportIDee. Uiteindelijk besliste de UCI in de loop van deze maand dat Flanders Classics het beste voorstel indiende voor de drie pakketten.

Oud-basketter Thomas Van Den Spiegel – Cor Vos © 2016

Op wat baseerde de UCI zich? Op kwaliteit en inhoud? Of ging het vooral over centen?
Thomas Van Den Spiegel (Flanders Classics): “Inhoud en expertise waren de belangrijkste elementen in het dossier.”

Christophe Impens (Golazo): “Zoals bij elke grote aanbesteding speelde het financiële aspect en de solvabiliteit van de bieder uiteraard een rol. Maar inderdaad werd ook rekening gehouden met ervaring in tv-productie, inhoud en expertise. Logisch dat de UCI niet met de eerste de beste partij in zee gaat.”

WielerFlits vernam dat  in totaal negen criteria in acht werden genomen.

Is dit nu een aanzet richting de Grote Hervorming waarvan een paar jaar geleden al sprake was binnen de UCI? En leidt dit tot een uitbreiding van de Wereldbeker? Zo ja, hoe zit het met de verhouding België versus andere landen?
Van Den Spiegel: “Dat is zeker de bedoeling. Vanaf het seizoen ’20-’21 stijgt het aantal wereldbekermanches van 9 naar minimum 14, maximum 16 proeven. Daar is ook een verhouding België vs de rest van de wereld opgeplakt, ja. Er wordt nog steeds gestreefd naar verdere internationalisering.”

Impens: “Als de Wereldbeker uit veertien of vijftien proeven bestaat, moeten die verspreid zijn over minstens zeven verschillende landen. Bij zestien manches moeten dat acht verschillende landen zijn.”

Van Den Spiegel: “Maar dat moet dus allemaal nog uitgewerkt worden. Zoals in het persbericht van de UCI staat, zal er in september meer nieuws volgen. Let wel: dit betreft een partnership met de UCI. En het echte werk begint nu pas.”

Moet de tv-kijkende veldritfan zich zorgen maken? Waar is wat te zien?
Van Den Spiegel: “Flanders Classics heeft ook de televisierechten – in de Nederlandse taal – voor zowel de Wereldbeker als het WK. Zowel het WK als de helft van de Wereldbekers zal op Sporza te zien zijn. De andere helft wordt gecoverd door zowel Telenet als Proximus. Op uw vraag of dat betalend zal zijn, daar kan ik u vandaag geen antwoord op geven.”

Een pak veldritfans associeert Flanders Classics met VIP-tenten op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen en heeft schrik dat het volkse karakter van de cross gaat verdwijnen…
Van Den Spiegel: “Ik weet dat die schrik bestaat, maar die is onterecht. De Ronde van Vlaanderen bracht dit jaar een miljoen toeschouwers op de been. Daarvan is één tot maximum twee procent VIP. Kijk, Flanders Classics wil het veldrijden mee naar een hoger niveau brengen. Daarvoor gaan we zeker niet over één nacht ijs. We willen ook de traditie van de cross in ere houden. Trouwens, jaren geleden was er ook de vrees dat er op alle -grote- wielerwedstrijden inkom betaald zou moeten worden. Dat is op vandaag nog steeds niet het geval.”

14 tot 16 Wereldbekers. Welke consequenties heeft dat voor de rest van de kalender? Blijven bijvoorbeeld de DVV Trofee, Soudal Classics, Superprestige en de Brico Cross bestaan?
Impens: “Ik geloof Thomas. De verstandhouding tussen bijvoorbeeld Golazo en Flanders Classics is goed. We organiseren notabene samen het BK in Gent en ook voor het WK in België (2021) slaan we de handen in elkaar. Waarom zouden we in de toekomst in het veldrijden niet kunnen samenwerken?”

Niet onbelangrijk: Flanders Classics kocht vorig jaar de Telenet Superprestige, maar heeft op dit moment wel géén eigen wedstrijden in beheer. 

Christophe Impens, Golazo – © Nico DickVan Den Spiegel: “We zullen in elk geval heel constructief te werk gaan. Op zoek naar de best mogelijke kalender voor iedereen en, zoals ik al zei, in samenwerking met de UCI. Daarnaast gaan we zeker praten met alle andere belangrijke partijen.”
Dat uitgerekend op de dag dat de UCI kenbaar maakt dat Flanders Classics het laken naar zich toetrekt, Golazo een persbericht de wereld instuurt dat het SportIDee heeft overgenomen, lijkt ook geen toeval.
Impens: “Voor alle duidelijkheid, Golazo ziet zichzelf ook niet als ‘verliezer’. Met de overname van SportIDee hebben wij nu 24 Belgische wedstrijden in onze groep. Die blijven sowieso ook bestaan. En uiteraard wordt de Wereldbeker niet het enige circuit van belang. Zelf hebben wij op dit moment Namen in de Wereldbeker. Blijft dat zo? Afwachten. Het moet allemaal financieel behapbaar blijven. We zien wel. Maar meer dan ooit ligt onze focus nu op Vlaanderen. Daarom heeft Golazo zich ook versterkt met SportIDee.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Borsje 22 juni 2019 om 08:38

Zou me niet verbazen als iig de Nederlandse wielerfans de dupe worden: nog minder wedstrijden op open tv-kanaal te zien.

0
Arry1337 22 juni 2019 om 09:19

Edit redactie: s.v.p. on-topic reageren.

0
Polleke 22 juni 2019 om 10:09

Veel geleuter en hoog gedraaf om eigenlijk te zeggen dat het beide partijen om de centen gaat…wat is er mis mee om dat gewoon toe te geven ?

0
FDJ 22 juni 2019 om 13:00

“we richten ons nog steeds op internationalisering” om vervolgens te lezen “of Namen wereldbeker blijft weten we niet, meer dan ooit ligt onze focus op Vlaanderen”

De passage over het uitzenden is nog tenenkrommender. “De helft is op Sporza, de rest op Telenet etc. Of dat betaalt wordt weten we nog niet”.
Natuurlijk weten ze dat al wel en gaan ze zo weer geld verdienen. De koop van de WB moet ook terugverdiend worden. Doe daar alsjeblieft niet schijnheilig over als organisator. Overigens had de journalist van dienst deze vraag gerust mogen stellen. Het komt nu een beetje over alsof met elk antwoord genoegen wordt genomen en (kritisch) doorvragen in zijn handboek journalistiek heeft ontbroken als hoofdstuk.

Dit is meer een promopraatje voor de kopers zo.

0
Mwielerfan 23 juni 2019 om 08:50

Wat is er mis met geld verdienen?

0
blix 22 juni 2019 om 14:02

@Nico Dick: 1 ding is mij nog niet duidelijk. Blijft de benaming dan UCI Cyclocross World Cup (presented by Flanders Classics)? Of wordt dit nu de Flanders Classics Cyclocross World Cup? Of een combinatie: de Flanders Classics UCI Cyclocross World Cup (zoals de Mercedes-Benz UCI MTB World Cup)?

0
Nico Dick 23 juni 2019 om 09:30

@blix: is niet over gepraat, maar wellicht zal er een nieuwe naamsponsor gezocht worden (zoals Telenet de laatste jaren). Naam van de organisator hoeft daar niet in.

0
Romāns Vainšteins 23 juni 2019 om 07:21

Klinkt als een flinke puinzooi allemaal.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone