Flanders Classics komt met kaartensysteem om veiligheid te verhogen

vrijdag 28 februari 2020 om 13:39
Flanders Classics komt met kaartensysteem om veiligheid te verhogen

foto: Cor Vos (archief)

Flanders Classics komt dit seizoen met iets nieuws: het organisatiecomité deelt tijdens de voorjaarsklassiekers, waaronder in Omloop Het Nieuwsblad, gele en rode kaarten uit aan volgwagens en motards die zich niet aan de regels houden. Dit om de veiligheid te verhogen na een reeks incidenten.

Flanders Classics zet alles op alles om de komende voorjaarswedstrijden zo veilig mogelijk te laten verlopen. De voetbalregel doet dit weekend zijn intrede in de koers. Het gaat specifiek om motards, bestuurders van volgwagens, cameramensen, fotografen, mobiele seingevers en alle andere mensen die zich rond het peloton begeven tijdens een wedstrijd.

De gele en rode kaarten gelden niet voor renners die zich schuldig maken aan gevaarlijk rijgedrag, maar de internationale wielerunie UCI is wel bezig met een vergelijkbaar systeem voor de coureurs. “Wie nu iets verkeerd deed, werd op de vingers getikt, maar kon in principe elke wedstrijd opnieuw zijn gangetje gaan”, zo legt Scott Sunderland van Flanders Classics uit.

“Met dit systeem willen we het hele seizoen kunnen ingrijpen, maar volgers vooral bewust maken van hun gedrag tijdens de koers. We gaan heus niet op een fluitje elke motard of volgwagen op het matje roepen en echte kaarten worden er niet getrokken. Dit is een figuurlijk waarschuwingssysteem”, aldus Sunderland. Maar wanneer komt iemand nu in aanmerking voor een kaart?

Spelregels 
Sunderland: “Een fotograaf die te lang dicht bij het peloton rijdt wanneer een koerscommissaris hem al heeft gevraagd om achteruit te gaan, zal slechts een waarschuwing krijgen. Wie dat herhaaldelijk blijft doen, riskeert een gele kaart. Zie het als een laatste waarschuwing. Andere overtredingen leveren onherroepelijk een rode kaart op, zoals het negeren van een rood sein aan de overweg.”

Motards en volgwagens die het fietspad gebruiken, worden ook meteen uit de wedstrijd gehaald. “Afhankelijk van de inbreuk, al moet die al zwaar zijn, kan het zelfs voorkomen dat iemand niet mag starten in een wedstrijd later op het seizoen.” Flanders Classics heeft een veiligheidscomité samengesteld met afgevaardigden van onder meer de organisatie van de betreffende wedstrijd, Belgian Cycling en de politie om alles in goede banen te leiden.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Romāns Vainšteins 28 februari 2020 om 13:55

Dat wordt zulks een chaos dat het er zelfs gevaarlijker door gaat worden, ruziënde ploegleiders en kaartverstrekkers die elkaar al rijdend van onkunde bejegenen terwijl een daarvan nietsvermoedende renner met een wiel omhoog net een beetje buiten de berm staat.

limburgia 28 februari 2020 om 14:09

En het is alweer Flanders Classics die een afbreuk gaat doen aan het “oude ” wielrennen .
Veiligheid voor alles maar maak breek de essentie van het wielrennen niet af.
Het gaat Flanders Classics in de eerste plaats om er zelf ( o.a. Werelbeker veldrijden )
financieel heel veel beter van te worden .

Emergo 28 februari 2020 om 14:18

Wat is er mis met het toedelen van gele of rode kaarten aan degenen die bij de koers , niet de renners, lopen te klooihannessen. Wat mij betreft niets.

KnightBiker 28 februari 2020 om 15:05

@Limburgia – waarin wordt er hier over geld gepraat? Het gaat hier alleen om veiligheid. Als er al iets is is dat dit de organisatie geld kan kosten, want er moeten genoeg veiligheids en service motard & auto’s in koers blijven…

Het kan ook evt situaties als die van Eekhof vorig jaar voorkomen, waarin een ploegleider de renner terug stayert en de boete voor de ploegleider voor lief neemt. Een rode kaart voor de ploegleiders auto is een zware sanctie..

Polleke 28 februari 2020 om 16:38

Normaal, zie hier niks nieuws in…iedereen die gevaarlijk deed werd altijd al op de vingers getikt, soms uitgesloten maar dan moet het al erg ver gaan in het ons kent ons wereldje…

Headlines

Materiaalzone

Populair