Filippo Ganna klopt Bauke Mollema in proloog Deutschland Tour
foto: Cor Vos
woensdag 24 augustus 2022 om 18:48

Filippo Ganna klopt Bauke Mollema in proloog Deutschland Tour

Filippo Ganna is de eerste leider van de Deutschland Tour. De wereldkampioen tijdrijden van INEOS Grenadiers wist woensdagavond een proloog van 2,6 kilometer te winnen in Weimer, door Nederlands tijdritkampioen Bauke Mollema (Trek-Segafredo) met een kleine twee seconden te verslaan. Thuisrijder Nils Politt (BORA-hansgrohe) eindigde als derde.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Adam Yates startte vroeg en zette verrassend een snelle tijd neer in Weimar. Hij klokte 3.02 minuut aan de finish, goed voor een gemiddelde snelheid van 51,4 km/h. Yates leek zijn plek in de hot seat te moeten afstaan aan Olav Kooij, die uit de startblokken schoot en bij het tussenpunt veruit de snelste was. De sprinter van Jumbo-Visma nam echter te veel risico en gleed hard onderuit in een bocht naar rechts, waardoor het einde verhaal was voor Kooij.

Niet veel later moest Yates toch zijn plek afstaan aan een renner van Jumbo-Visma. Niet aan Lars Boven, die een seconde langzamer was dan de klimmer van INEOS Grenadiers, maar wel aan Mick van Dijke. De jonge Nederlander klokte 3.01 en was dus een kleine seconde rapper dan Yates.

foto: Cor Vos

Bauke Mollema geklopt door Filippo Ganna
Dat was echter gerekend buiten Bauke Mollema. De Nederlandse tijdritkampioen was de eerste renner die onder de drie minuten dook, met een tijd van 2.58 minuut en een gemiddelde van 52,4 km/h. Mollema mocht plaatsnemen in de hot seat, tot wereldkampioen Filippo Ganna aan de beurt was. De Italiaan was 1,8 seconden liefst sneller dan Mollema.

Yves Lampaert, de winnaar van de eerste Tour de France-tijdrit, gaf vier seconden toe op Ganna. Dat was voor de Belg goed voor een voorlopig vierde plaats, kort achter Mick van Dijke. Alleen Nils Politt wist nog onder die tijd van Van Dijke en Lampaert te duiken. Politt werd daardoor derde, Van Dijke vierde en Lampaert vierde.

‘Beetje gek zonder tijdritfiets’
“We zijn weer terug na de Tour, met een mooie etappe vandaag”, reageerde Ganna kort na zijn zege. “Het wordt veel klimmen hier. We hebben een goede en jonge ploeg, en zijn blij met vandaag. Deze proloog was wel heel kort voor mijn grote motor, maar we hebben een mooie uitslag neergezet. Helaas reden we zonder tijdritfiets. Dat is een beetje gek, maar ik heb geprobeerd mijn best te doen op een normale fiets, en dat is gelukt.”

 
28 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2022
Mollema inmiddels wel een zeer waardige Nederlands kampioen tijdrijden. Ik zie hem nog wel stunten in Australië als hij de kans krijgt.
24 augustus 2022
Mollema is echt een baas.
24 augustus 2022
Bauke heeft duidelijk een nieuwe passie gevonden, waardig drager van de driekleur!
24 augustus 2022
Klasse Mollema!
24 augustus 2022
Wat is er mis met het tot het uiterste gaan op een gewone racefiets ? Ik heb nooit begrepen dat men toegelaten heeft dat men speciale tijdritfietsen ontwikkeld heeft. Hoewel er, steeds met vertraging, wel regels zijn wat betreft de constructie, de vorm enz., slagen fietsenconstructeurs er steeds in, binnen de kleine marge van de regels, met innovatieve ingrepen voorsprong te nemen op de concurrentie. Zodat uiteindelijk ook de fiets, naast de fysieke capaciteiten, de resultaten bepaalt.
  24 augustus 2022
  Mooi toch, lijkt het meer op F1
  25 augustus 2022
  Dat geldt toch ook voor de wegfietsen?
24 augustus 2022
Erg jammer voor Kooij, heeft de snelste tijd bij het eerste tussenpunt. Het leek erop alsof de buitenband van z'n velg afliep, de tubelessmelk spoot alle kanten op. Dit zou toch niet mogen gebeuren
  24 augustus 2022
  Kooij raakte met zijn trapper de grond waardoor hij onderuit ging daarnaar (door de klap of door het schuiven van de fiets ging zijn band eraf)
24 augustus 2022
Lars Boven ook knap op de 11e plaats!
24 augustus 2022
Jammer van Kooij. Maar morgen wel in de bergtrui!
24 augustus 2022
Als Mollema aero fietste ipv mollemalen, dan won hij met 2 vingers in de neus van Ganna
24 augustus 2022
Dat zie je niet vaak meer, zo'n korte proloog. Toch nog aardige verschillen.
24 augustus 2022
Foss ook redelijk goed. Mogelijk terug op de weg naar beter.
24 augustus 2022
Graag meer van dit soort korte prologen. Een enorm spektakel en je kunt renners van start tot finish volgen. Om de haverklap nieuwe finishtijden vind ik ook wel wat hebben.
24 augustus 2022
Aan de foto's te zien op gewone fietsen?
  24 augustus 2022
  Moest dat danvolgens de regels?
  25 augustus 2022
  Geen idee wat de regels zijn, maar om nou allemaal een tijdritfiets naar Duitsland mee te slepen voor 2.6km is natuurlijk ook wel wat zonde.
24 augustus 2022
Ik denk dat Bauke in zijn nadagen het ook maar eens op de achtervolging en ploegenachtervolging moet proberen. Mogelijke medaillekansen in Parijs.
24 augustus 2022
Bauke heeft de smaak helemaal te pakken. Rood-wit-blauw geeft vleugels
24 augustus 2022
Bauke is de beste, hup Bauke
24 augustus 2022
Bauke voor de wereldtitel!!!
24 augustus 2022
Deze Ganna mag al blij zijn met n podium op t wk
25 augustus 2022
Merkwaardig dat Mollema op de foto geen aerohelm draaagt
  25 augustus 2022
  Is de Bontrager XXX Wavecel en dat is wel degelijk een aerohelm. Zie op de foto's overigens geen enkele renner een tijdrithelm dragen, allemaal het aërodynamische model voor de reguliere wegfiets.
24 augustus 2022
Niet dat het niveau in de Deutschland Tour veel voorstelt maar het is wel duidelijk dat Mollema bijlange na nog niet uitgeblust is.
  24 augustus 2022
  Deutschland Tour heeft een gigantisch aantal World Tour teams aan het vertrek en ook een meet dan goed deelnemersveld. Vind in de Benelux maar eens een rondje met dit veld dit seizoen.
  24 augustus 2022
  De overlap met Vuelta enerzijds en Plouay anderzijds zorgt toch echt wel voor een sterk afgeroomde kwaliteit van het deelnemersveld. Maar voor een ProSeries koers toch nog niet slecht.

Reacties zijn gesloten.