Fiets aan de wilgen 2012: Robbie McEwen

zondag 9 september 2012 om 14:01

foto: Sirotti

In de serie ‘Fiets aan de wilgen’ kijkt WielerFlits elke keer terug op de carrière van renners voor wie het huidige seizoen het laatste is. De primeur is aan Robbie McEwen.

Robbie McEwen
De carrière van de vrolijke, uitstekend Vlaams-sprekende Australiër, heeft hem langs vele ploegen geleid. Bij al die ploegen wist hij de winnen, wat voor koers dan ook. Helaas is hij halverwege dit seizoen gestopt met professioneel wielrennen en is hij momenteel ploegleider bij Orica GreenEDGE. WielerFlits blikt terug op zijn carrière.

In 1996 werd de Australiër profrenner bij het Nederlandse Rabobank. Vooral in zijn laatste jaar bij de bankiersformatie begon de naam Robbie McEwen groter te worden, met als klap op de vuurpijl de overwinning op de Champs-Elysees in de Tour van 1999. Na dat seizoen stapte hij over naar Farm Frites, waar hij niet zijn beste jaar kende. Het jaar erna ging hij naar de opvolger van Farm Frites, de nieuwe Belgische ploeg Domo – Farm Frites – Latexco. Buiten overwinningen in kleine koersen, was het nog niet de veelwinnaar die hij later zou worden.

Zijn volgende stap (in 2002) was die naar de Belgische formatie Lotto-Adecco. Dit was het jaar van de grote doorbraak voor McEwen. 2 etappes in Parijs-Nice, 2 ritten in de Giro d’Italia, 2 ritten in de Tour de France, Parijs-Brussel, Circuit Franco-Belge en een tweede plek op het WK in Zolder maakten van Robbie McEwen een van de beste sprinters in die tijd. Tevens won hij dat jaar ook zijn eerste groene trui in de Tour. In totaal zou de Australiër tot 2008 bij Lotto blijven en nog vele successen vieren.

In zijn laatste jaren bij Katusha en daarna nog RadioShack en Orica GreenEDGE kon de renner uit Brisbane niet veel meer klaarspelen, buiten hier en daar een ereplaats. Hij viel nog het meeste op door zijn Wheelie-finish op de Tourmalet in de Tour van 2010.

McEwen won in totaal elf ritten in de Giro, elf etappes in de Tour, drie keer de groene trui, werd een keer Australisch Kampioen en won nog veel meer kleinere koersen.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair