Fiets aan de wilgen 2012: Matthew Wilson & Frédéric Guesdon

woensdag 3 oktober 2012 om 14:18

Matthew Wilson

foto: Matthew Wilson (Sirotti)

In de serie ‘Fiets aan de wilgen’ blikt WielerFlits elke keer terug op de carrière van renners, die dit seizoen hebben aangegeven volgend seizoen niet meer als prof op de fiets te zien zullen zijn. Deze keer is het zelfs de beurt aan twee renners: Matthew Wilson en Frédéric Guesdon.

Matthew Wilson
De in Melbourne geboren Matthew Wilson is geen veelwinnaar. De 35-jarige Australiër, die voor zes ploegen heeft gereden, werd in 2004 Australisch kampioen op de weg en won in eigen land de Herald Sun Tour in 2007.

In 2001 begon de loopbaan van Wilson bij het Amerikaanse Mercury-Viatel, waarna hij via drie jaar FDJ, twee seizoenen Unibet.com, twee jaar Team Type 1 en twee jaar Garmin, begin 2012 bij Orica GreenEDGE een contract ondertekende. Wilson heeft twee keer de Giro uitgereden, een keer Parijs gehaald in de Tour en heeft een keer alle 21 etappes van de Vuelta voldaan. Alle grote rondes eindigde hij op nietszeggende plaatsen, lager dan plek 100. Wilson kwam meer tot zijn recht in de eendagskoersen. Zo reed hij drie keer de Ronde van Vlaanderen en werd hij in die keren 20e, 30e en 41e. Ook werd hij een keer zestiende in Milaan-San Remo.

Dit jaar reed de Aussie nog Parijs-Nice, maar startte hij in rit 8 niet meer. Verder stond hij aan de start van koersen als Milaan-San Remo, de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, ‘De Ronde’ en Parijs-Roubaix, maar in al deze klassiekers haalde hij de finish niet. 19 augustus was Wilsons laatste officiële profkoers, hij stond aan de start van de Vattenfall Cyclassics, maar ook daar haalde hij het einde niet, waarna Matthew Wilson besloot zijn fiets aan de wilgen te hangen.

Frédéric Guesdon

Guesdon

foto: Frédéric Guesdon na zijn zege in Parijs-Roubaix (AFP)

De inmiddels 40-jarige Guesdon (14 oktober wordt hij alweer 41), heeft een mooie carrière achter de rug. De veteraan heeft in 17 jaar profwielrennen bij vier teams onder contract gestaan. In 1995 begon hij zijn loopbaan bij het Franse FFC-L.C.P.F., waarna hij via Le Groupement en Team Polti in 1997 bij Française des Jeux uitkwam. Hij zou zijn hele verdere carrière de Franse ploeg trouw blijven.

In zijn eerste jaar bij Française de Jeux pakte de Fransman meteen al de bloemen in een grote klassieker; hij won als 25-jarige Parijs-Roubaix. Pp de hoogste trede stond hij tussen Jo Planckaert en Johan Museeuw. De man uit Saint-Méen-le-Grand werd een grote toekomst toegewezen, maar zo ver kwam het niet. In 1997 won hij nog de Classic Haribo, waarna er drie jaar niks meer te vieren viel. In 2000 en in 2002 won hij een etappe in de Dauphiné Libéré en in 2006 juichte hij in Parijs-Tours. Tevens zette hij nog een keer het eindklassement van de Tour of Gabon in 2007 naar zijn hand en mocht hij in 2008 in de Franse eendagskoers Tro Bro Léon zijn handen in de lucht steken.

Frédéric Guesdon reed zeven keer de Tour de France uit, met een 67e plaats in het eindklassement als hoogtepunt. Guesdon was meer een klassiekerrijder dan een ronderenner, dat blijkt ook uit zijn uitslagen. Zo won hij dus al Parijs-Roubaix, wat niet zo gek is, want bijna alle edities die Guesdon van de kasseienklassieker gereden heeft, eindigde hij in de top 20. Tevens reed de Fransman keer op keer goede uitslagen in koersen als Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen.

Begin dit seizoen reed hij nog een paar koersen in België, zo werd hij nog 65e in de Ronde van Vlaanderen. In Parijs-Roubaix kwam hij nog wel aan de start en finishte hij ook, maar buiten tijd. Parijs-Roubaix als afsluiter van zijn carrière, daar waar zijn wielerloopbaan ‘begon’. Op 30 april gaf Guesdon er zelf de brui aan, zijn fiets hangt sindsdien aan de wilgen.

Eerdere edities Fiets aan de wilgen
Robbie McEwen
Francesco Masciarelli
George Hincapie
Mauricio Soler

Volgende keer
Alexandre Vinokourov

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair