Fiets aan de wilgen 2012: George Hincapie

zaterdag 15 september 2012 om 16:39

foto: Il Piccolo Airone

In de serie ‘Fiets aan de wilgen’ blikt WielerFlits elke keer terug op de carrière van renners voor wie het huidige seizoen het laatste is. Deze keer is het de beurt aan de Amerikaan George Hincapie.

George Hincapie
De momenteel 39-jarige George Hincapie heeft een lange carrière achter de rug. In 1998 begon zijn loopbaan in Amerikaanse dienst van US Postal Service. In zijn hele loopbaan zal hij blijven rijden in Amerikaanse dienst. Tot 2004 blijft de veteraan bij US Postal rijden. In die tijd begeleidt hij ploeggenoot Lance Armstrong naar zeven Tourzeges (die inmiddels zijn afgenomen, red.). In zijn eerste seizoen bij US Postal werd de man uit Queens meteen Amerikaans kampioen. Hincapie was geen echte veelwinnaar, maar reed toch zo zijn uitslagen. Vooral in de Noordelijke klassiekers, kasseikoersen, reed hij goede uitslagen.

Zo won hij in 2001 Gent-Wevelgem, voor de Nederlander Léon van Bon en de Duitser Steffen Wesemann en in 2002 won Hincapie de eerste etappe in de ronde van Catalonië. In 2003 won hij met zijn ploeg US Postal de ploegentijdrit in de Tour de France, waar de grondslag werd gelegd voor de eindwinst van Lance Armstrong. In 2004 won hij alweer de ploegentijdrit in de Tour de France met US Postal, wat weer het begin bleek te zijn van de zoveelste winst van Armstrong in Frankrijk.

In 2005 stapte George Hincapie samen met landgenoot Lance Armstrong over naar Discovery Channel, dat de opvolger werd van US Postal. In dat seizoen won Hincapie veel wedstrijden, waaronder twee ritten in de Dauphiné Libéré, de GP Ouest France-Plouay, Kuurne-Brussel-Kuurne en alweer (voor de derde keer al in zijn loopbaan) de ploegentijdrit in de Tour de France. Tevens won hij zelf de 15e etappe in die Ronde van Frankrijk.

In 2006 werd Hincapie voor de tweede keer Amerikaans kampioen op de weg. Ook won hij dat seizoen een etappe in de Eneco Tour in Nederland en België en twee ritten in de Tour of California. In 2007 won hij een rit en het eindklassement in de Tour of Missouri. In 2008 stapte hij over naar Team Columbia (HTC), waar hij minder voor zijn eigen kans mocht rijden. Hij werd tot wegkapitein en helper van sprinter Mark Cavendish gebombadeerd. Die rol nam de Amerikaan zonder moeite aan. In 2008 won Hincapie nog een rit in de Ronde van Californië en de tweede etappe in de Dauphiné Libéré. Amerikaans kampioen werd Hincapie nog in 2009, en vorig jaar (2011) won hij nog een rit in zijn eigen land, in de USA Pro Cycling Challange. De laatste drie jaar (2010-2012) reed Hincapie voor BMC Racing, waar hij onder andere Cadel Evans naar een Tourzege hielp.

In totaal reed de 39-jarige Hincapie 17 maal mee in de Tour de France, waarvan hij in 2005 als 14e in het algemeen klassement eindigde. In dat jaar werd hij tevens tweede in Parijs-Roubaix en in 2006 werd hij derde in ‘de Ronde’. Na de Tour de France 2012 meldde George Hincapie dat hij ging stoppen na de USA Pro Cycling Challange in eigen land en dus hing Hincapie op 26 augustus 2012 zijn wielerfiets aan de wilgen.

Vorige edities
Francesco Masciarelli
Robbie McEwen

Volgende keer
Juan Mauricio Soler

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair