Fiets aan de wilgen 2012: Francesco Masciarelli

maandag 10 september 2012 om 16:51

foto: Sirotti

In de serie ‘Fiets aan de wilgen’ blikt WielerFlits elke keer terug op de carrière van renners voor wie het huidige seizoen (voorlopig) het laatste is. Deze keer is het de beurt aan Francesco Masciarelli.

Francesco Masciarelli
De carrière van de goedlachse Italiaan begon zo mooi in 2005 en 2006, toen hij op stage mocht komen bij de ploeg van Acqua&Sapone, waar hij uiteindelijk een contract kreeg. In 2011 stapte hij over naar Astana, waar hij op 26-jarige leeftijd noodgedwongen moest stoppen met zijn grootste passie, wielrennen. WielerFlits blikt terug op zijn carrière tot nu toe.

Dat Francesco Masciarelli profwielrenner zou worden, leek van tevoren al wel duidelijk. Zijn vader, Palmiro Masciarelli, was ploegleider en zijn twee oudere broers, Simone en Andrea reden allebei al bij Italiaanse ProContinental ploegen rond. In 2005 mocht de toen 19-jarige Francesco als stagiair bij Acqua&Sapone rijden en nadat dat een geslaagde onderneming was, mocht het in 2006 weer. In 2007 kreeg de inmiddels 21-jarige jongste Masciarelli een contract aangeboden. Op dat moment reden er drie Masciarelli’s rond bij de ploeg. Naast Francesco hadden ook Simone en Andrea een contract bij de Water en Zeep formatie.

In 2007 won Francesco twee ritten en een algemeen klassement in de Tour of Japan. Hier won hij de 3e en de 5e etappe en hij legde daar de basis voor de winst in het eindklassement, waarin hij bijna twee minuten voorsprong had op Valentin Iglinsky (nu Astana). Nummer 3 werd Alexsandr Dyachenko, die ook voor Astana rijdt. Andere opvallende namen in de top 15 van die koers zijn de zesde plaats van de toen nog Keniaan Chris Froome, die een achterstand van 3m33s had op Masciarelli. Ook vinden we de namen terug van Thijs Zonneveld (nu columnist en schrijver) en Yukiya Arashiro. In 2008 stagneerde de groei van Francesco een beetje, verder dan de tweede plek in het eindklassement van de Brixia Tour en winst in de Giro del Lazio (voor Pozzato en Di Luca) kwam hij niet.

In 2009 kwam het grote jaar voor de jongste Masciarelli. Hij werd 17e in de Giro d’Italia van dat jaar. Als 23-jarige jongen eindigde hij tussen gevestigde namen als Damiano Cunego, Lance Armstrong en David Arroyo. Tevens werd hij tweede in het jongerenklassement, achter de Belg Kevin Seeldraeyers. Na een vijfde plaats in de algemene rangschikking van de Brixia Tour, een tweede stek in de Tre Valli Varesine en 15e plaats in Lombardije, was er genoeg interesse voor Francesco. Hij bleef nog een jaar doorrijden bij de Water en Zeep ploeg, waarna hij overstapte naar Astana. Bij Astana kwam Masciarelli maar niet uit de verf. Hij moest afstappen in de Giro en een derde plaats in het klassement van de Giro di Padania was het beste resultaat van 2011.

In 2012 sloeg het noodlot toe voor de renner uit Pescara. Op 7 juni 2012 hoorde hij van de doktoren dat er een tumor in zijn hypofyse was ontdekt. Dit was een ernstige tegenvaller op hem en zijn familie. Sinds dat moment rijdt Francesco Masciarelli geen wedstrijden meer. Ooit hoopt hij nog terug te komen op het hoogste niveau.

Zie ook:
Tumor noopt Masciarelli voorlopig tot stoppen

Eerdere afleveringen:
Robbie McEwen

Volgende keer: George Hincapie

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair