Fiets aan de wilgen 2014: Tomas Vaitkus en Thomas Löfkvist

vrijdag 14 november 2014 om 09:00
Thomas Löfkvist

foto: Sirotti

Het is bijna het einde van het jaar. Dit resulteert ook in het einde van de carrières van verschillende professionele coureurs. WielerFlits bundelt in de de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen was. Dit keer zijn Tomas Vaitkus en Thomas Löfkvist aan de beurt.

Tomas Vaitkus
Tomas Vaitkus werd op 4 februari geboren in Klaipėda, Litouwen. Hij begon zijn wielercarrière op de baan en was daar ook succesvol. Tijdens het wereldkampioenschap voor junioren in 2000 veroverde hij goud in de ploegenachtervolging en tevens het zilver in de individuele achtervolging. Uiteindelijk koos Tomas the Tank Engine voor een carrière op de weg. In zijn beloftejaren leverde hem dat een wereldtitel tijdrijden op in het Belgische Zolder (2002).

Tomas Vaitkus

Na zijn titel werd hij profrenner bij Landbouwkrediet-Colnago en in zijn eerste jaar werd hij direct de tijdritkampioen van zijn land. Verder boekte Vaitkus nog één zege in de tijdrit van de Ronde van Denemarken. Een jaar later deed hij ongeveer hetzelfde, maar werd hij daarbij ook de Litouws kampioen op de weg. Er kon ook een eerste start in een grote ronde genoteerd worden met de Giro d’Italia. Eénmaal kwam een overwinning dichtbij. In de massasprint van de achtste etappe bleef alleen Alessandro Petacchi hem voor.

In 2005 maakt Vaitkus de overstap naar Ag2r Prevoyance. Zijn enige zege van dat jaar was in de Tartu GP in Estland. Hij werd dat jaar echter bekend van de Scheldeprijs in Schoten, waar hij samen met Thorwald Veneberg voorop bleef na een monstervlucht. Onze landgenoot was in de finale echter de sterk voor de Litouwer. In zijn tweede jaar bij de Franse ploeg behaalde hij misschien wel de grootste zege uit zijn carrière, in de achtste etappe van de Ronde van Italië wist hij Paolo Bettini te kloppen en pakte hij de ritzege.

Tomas Vaitkus

Johan Bruyneel toonde inmiddels interesse en trok Vaitkus aan bij Discovery Channel. Bij de Amerikaanse ploeg won hij niet, maar behaalde wel zijn enige top tien-klassering in een klassieker: zesde in de Ronde van Vlaanderen. Een jaar later was er de nieuwe uitdaging bij Astana. Daar behaalde de bonkinge sprinter een zege in Nederland met de Ronde van het Groene Hart. Verder was hij de beste in een etappe in de Ronde van de Algarve. Ook werd de Litouwer weer kampioen van zijn land. Zijn tweede jaar bij Astana was geen succes.

Tomas Vaitkus

In 2010 keerde hij dan weer terug naar Johan Bruyneel bij Radioshack, maar zijn omscholing naar knecht ging definitief door, waardoor hij niet meer doorging met winnen. Eén jaar later bewandelde Vaitkus wederom de omgekeerde weg en reed hij opnieuw een seizoen voor Astana, wederom in een knechtenrol.

In 2012 en 2013 reed de hardrijder in dienst van Orica-GreenEDGE. In zijn eerste jaar won hij éénmaal, maar dan wel in ploegverband. Tijdens de ploegentijdrit van de Tirreno-Adriatico was de Litouwer de beste, onder andere samen met Sebastian Langeveld en Jens Mouris. In zijn tweede jaar werd hij voor de derde keer kampioen op de weg en was er een ritzege in de Tour d’Azerbaidjan.

Vaitkus ging voor 2014 nog op zoek naar een nieuwe ploeg, maar kon deze voor dit jaar niet vinden, waardoor hij ook geen wedstrijden meer reed. De laatste wedstrijd van zijn carrière was zo de Grand Prix Cycliste de Montréal in september 2013.

Naam: Tomas Vaiktus
Geboortedatum: 4 februari 1982 (32)
Geboorteplaats: Klaipėda, Litouwen
Nationaliteit: flag-lt Litouws
Twitter: @tomasvaitkus

Ploegen:
2003: flag-be Landbouwkrediet-Colnago
2004: flag-be Landbouwkrediet-Colnago
2005: flag-fr AG2R Prevoyance
2006: flag-fr AG2R Prevoyance
2007: flag-us Discovery Channel
2008: flag-kz Astana
2009: flag-kz Astana Pro Team
2010: flag-us Radioshack
2011: flag-kz Astana Pro Team
2012: flag-au Orica GreenEDGE
2013: flag-au Orica GreenEDGE

Belangrijke overwinningen
flag-it Etappe Giro d’Italia (2006)
flag-lt 3x Litouws kampioen op de weg
flag-lt 2x Litouws tijdritkampioen
flag-dk 2 etappes Ronde van Denemarken (2003, 2004)
flag-nl Ronde van het Groen Hart (2008)
flag-pt Etappe Ronde van de Algarve (2008)
flag-it Ploegentijdrit Tirreno-Adriatico

Grote rondes: 6
flag-it Giro d’Italia (2004: DNF, 2006: DNF, 2012: DNF)
flag-fr Tour de France (2007: DNF, 2011: 140)
flag-es Vuelta a España (2008: 95)

Thomas Löfkvist
Aan het begin van zijn carrière stond Thomas Löfkvist bekend als een groot talent. Als 19-jarige begon hij al aan zijn professionele loopbaan bij Française des Jeux. De Zweedse renner einidgde dat jaar nog als tweede in de Tour de l’Avenir en won ook al het Circuit de la Sarthe na de vierde rit gewonnen te hebben. In eigen land was de tijdrittitel bij de elite al voor de jongeling.

In 2005 kon Löfkvist geen zeges bijschrijven, maar kwam er wel het debuut in de Tour de France. Hij eindigde bij zijn debuut als 61e. Zijn beste prestatie van het jaar was een vierde plek in de Ronde van Polen na Kim Kirchen, Pieter Weening en Thomas Dekker. Een jaar verder werd hij voor het eerst Zweeds wegkampioen en eindigde hij als zesde in het jongerenklassement van de Ronde van Frankrijk. In 2007 deed de tijdrijder mee voor de eindzege in het Critérium International, een tweede plaats was zijn deel. Wel won hij de derde etappe (tijdrit). In de Vuelta a España was hij dichtbij een ritzege, maar in etappe veertien moest hij de Amerikaan Jason McCartney voor laten gaan.

Team High Road, dat later van naam veranderde in Team Columbia, was een jaar later de nieuwe ploeg voor Löfkvist. Zeges kwamen er niet, al was hij het hele jaar sterk in rondes van een week. In Tirreno-Adriatico werd hij derde, een vijfde stek was het verdict in de Ronde van Zwitserland en aan het einde van het seizoen moest hij alleen ploegmaat Linus Gerdemann voor laten gaan in de Deutschland Tour. Ook reed hij vier keer op het podium bij onze oosterburen. Op het WK wielrennen in Varese werd hij twaalfde op drie seconden van winnaar Alessandro Ballan.

Thomas Löfkvist

Gelukkig voor de Zweed kon hij in 2009 wel met de bloemen zwaaien. In februari werd hij eerst nog vijfde in Tour of California. Twee weken later in maart was hij de beste in de derde editie van de Montepaschi Eroica, vervolgens werd hij vierde in Tirreno-Adriatico en zesde in de Waalse Pijl. In de Giro d’Italia van dat jaar kon hij voor het eerst meedoen voor het klassement. Hij mocht één keer de roze leiderstrui aan doen, maar in het klassement eindigde hij uiteindelijk als 25e. In de zomer won hij een etappe in de Sachsen Tour en in het najaar was de derde plek in de Giro dell’Emilia zijn beste prestatie.

Thomas Löfkvist

In 2010 maakte Löfkvist de overstap naar Team Sky en boekte hij zijn beste resultaat in de Ronde van Frankrijk met een vijftiende plek. Het was voor de rest geen topjaar voor de Zweed, ondanks een tweede plek in de Montepaschi Eroica. De topjaren waren echter al voorbij. Ook in 2011 en 2012 kon hij bij Team Sky geen topprestatie meer neerzetten. Zijn beste resultaat was nog een tiende plek in Tirreno-Adriatico 2011.

Thomas Löfkvist

In 2013 maakte hij de overstap naar de nieuwe ploeg IAM Cycling en dat begon direct goed met winst in de Ronde van de Middellandse Zee. Na een aanrijding begin april miste hij de klimklassiekers en verdere resultaten zaten er niet meer in. In 2014 had hij het ook moeilijk na een opgave in Tirreno-Adriatico. Nooit haalde hij meer het niveau van voor 2010. In augustus besloot hij dat het zijn laatste jaar was geweest. Löfkvist is nog maar dertig jaar oud.

Hij blijft na zijn actieve carrière betrokken in de wielersport. Löfkvist is volgend seizoen teambaas van Team Treberg, een nieuwe Zweedse opleidingsploeg met een continentale licentie.

Naam: Thomas Löfkvist
Geboortedatum: 4 april 1984 (30)
Geboorteplaats: Visby, Zweden
Nationaliteit: flag-se Zweeds
Twitter:

Ploegen:
2004: flag-fr Française des Jeux
2005: flag-fr Française des Jeux
2006: flag-fr Française des Jeux
2007: flag-fr Française des Jeux
2008: flag-us Team High Road
2009: flag-us Team Columbia – HTC
2010: flag-gb Sky Procycling
2011: flag-gb Sky Procycling
2012: flag-gb Sky Procycling
2013: flag-ch IAM Cycling
2014: flag-ch IAM Cycling

Belangrijke overwinningen
flag-it Montepaschi Eroica (2009)
flag-fr Ronde van de Middellandse Zee (2013)
flag-fr Circuit de la Sarthe (2004)
flag-fr Etappe Critérium International (2007)
flag-de Etappe Sachsen Tour (2009)
flag-se Zweeds kampioen tijdrijden (2004)
flag-se Zweeds kampioen op de weg (2005)

Grote rondes: 10
flag-it Giro d’Italia (2009: 25, 2011: 20)
flag-fr Tour de France (2005: 61, 2006:63, 2007: 64, 2008: 41, 2010: 17)
flag-es Vuelta a España (2007: 54, 2010: DNF, 2011: 52)

Lees ook:
Overzicht: Fiets aan de wilgen 2014

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair