Fiets aan de wilgen 2014: Johan Tschopp

donderdag 27 november 2014 om 09:00
Johann Tschopp

foto: Sirotti

Er is een tijd van komen, maar ook een tijd van gaan. Dit jaar zijn er een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Dit keer is het de beurt aan Johan Tschopp.

32 jaar geleden werd Johan Tschopp geboren in Sierre, Zwitserland. Zijn eerste fietsliefde was de mountainbike en zo werd hij ook al eens kampioen van zijn land in de cross country in zijn vroege carrière. Ook in het veldrijden kon de Zwitser als jonge renner goed uit de voeten. Eind 2003 koos hij uiteindelijk voor een fietsleven op de weg. Dat jaar liep hij stage bij Phonak Hearing Systems. Dat was de ploeg van de miljonair Andy Rhis, nu eigenaar van BMC Racing.

Phonak Hearing Systems (2004-2006)
Het jaar nadien mocht Tschopp ook een contract tekenen bij Phonak en hij zou tot het einde van 2006 bij die ploeg rijden, tevens het einde van het team. In het eerste jaar (2004) reed hij voornamelijk in dienst van anderen, wat hem geen goede uitslagen opleverde. Namens Zwitserland mocht de klimmer wel meedoen aan het WK op de weg in Verona, maar daar haalde hij niet de finish.

Johan Tschopp

Ook in het daaropvolgende jaar reed hij voornamelijk in dienst. De Giro d’Italia was toen zijn eerste grote ronde (41e). In de Ronde van Oostenrijk in juli werd de klimmer wel uitgespeeld als kopman. In het Alpenland kon hij nog geen overwinning bijschrijven, maar hij kwam twee keer dichtbij in de daguitslag (tweede en vierde). In het algemeen klassement presteerde Tschopp ook goed. Alleen Juan Miguel Mercado deed het beter, een tweede plaats was zijn deel met negentien seconden achterstand.

In 2006 reed hij opnieuw de Giro d’Italia met een 45e plaats als eindresultaat. In Oostenrijk was hij weer de eerste man van Phonak, dit maal was de tiende plek de uitkomst. In de Tour of Britain deed Tschopp het nog iets beter en werd hij zevende. Aan het einde van dat seizoen hield Phonak op te bestaan en moest de klimspecialist op zoek naar een nieuwe ploeg.

Bouygues Telecom (2007-2010)
Bouygues Telecom was in 2007 zijn nieuwe ploeg en bij die formatie mocht hij veel meer wedstrijden van het hoogste niveau rijden. In de Ronde van Catalonië reed hij met een dertiende plaatst de beste uitslag van het jaar. Tevens maakte hij zijn debuut in de Tour de France. Een jaar later reed hij opnieuw de Ronde van Frankrijk, maar waren er wederom geen topnoteringen.

2009 was het jaar van de eerste profoverwinning van Tschopp. De Zwitser hoefde niet lang te wachten en was in januari in de derde etappe van La Tropicale Amissa Bongo in Gabon de sterkste. In het algemeen klassement werd hij derde. In februari werd hij vijfde in de Tour of Langkawi in Maleisië, maar op wedstrijden van het hoogste niveau kon hij niet wedijveren voor de zege.

Johann Tschopp

In 2010 was er de eerste echt grote zege uit Tschopp’s wielercarrière. In de voorlaatste etappe van de Giro d’Italia was hij vroeg weggereden met onder meer Carlos Sastre, Gilberto Simoni en Alexandre Vinokourov. In de etappe over de Passo di Gavia en met aankomst op de Passo di Tonale kon hij als enige standhouden en eindigde met minder dan een halve minuut voorsprong op Cadel Evans en Ivan Basso. Later in het jaar kwam hij ook nog als derde over de streep in een rit in de Vuelta a España, ruim achter dagwinnaar David Moncoutié.

BMC Racing (2011-2012)
Begin 2011 verruilde Tschopp Bouygues Telecom voor het Amerikaans-Zwitserse BMC Racing van opnieuw ploegbaas Rhis. In de Giro eindigde hij als vijftiende, maar de rest van het seizoen fungeerde de Zwitser vooral als knecht. Een jaar later was hij tweemaal de beste. In de Ronde van Utah wist hij eerst de vijfde etappe te winnen en daarmee was gelijk de basis gelegd voor de overwinning in het eindklassement.

tschopp

IAM Cycling (2013-2014)
De klimgeit besloot in 2013 bij de nieuw gevormde ploeg IAM Cycling te gaan rijden. Tschopp begon het seizoen erg sterk met een zesde plek in de Ronde van Oman. Een paar weken later deed hij niet mee voor het klassement in Parijs-Nice, maar won daar wel het bergklassement. Dat seizoen mocht de Zwitser uiteindelijk nog éénmaal op het podium verschijnen toen hij eind juli tweede werd in de Trofeo Matteotti achter zijn ploeggenoot Sébastien Reichenbach.

Het afgelopen jaar finishte hij in de top tien in de Ronde van Oman (9e) en de Bayern Rundfahrt (8e). In de Vuelta a España kwam hij niet tot aan de aankomst in Santiago de Compestela, maar deed hij in de zevende etappe een gooi naar de zege. Op tien kilometer van het einde moest hij de dagwinnaar Alessandro De Marchi echter laten gaan en werd hij vierde. De laatste koers van zijn carrière was de Ronde van Lombardije (73e). Tschopp stopt niet helemaal met fietsen, hij gaat zich richten op het mountainbiken.

Johann Tschopp

Naam: Johann Tschopp
Geboortedatum: 1 juli 1982 (32)
Geboorteplaats: Sierre (Zwitserland)
Nationaliteit: flag-ch Zwitsers
Website: www.johanntschopp.ch
Twitter:

Ploegen:
2004: flag-ch Phonak Hearing Systems
2005: flag-ch Phonak Hearing Systems
2006: flag-ch Phonak Hearing Systems
2007: flag-fr Bouygues Telecom
2008: flag-fr Bouygues Telecom
2009: flag-fr BBox Bouygues Telecom
2010: flag-fr Bbox Bouygues Telecom
2011: flag-us BMC Racing Team
2012: flag-us BMC Racing Team
2013: flag-ch IAM Cycling
2014: flag-ch IAM Cycling

Aantal profzeges: 4

Overwinningen
flag-ga 3e etappe La Tropicale Amissa Bongo (2009)
flag-it 19e etappe Giro d’Italia (2010)
flag-us 5e etappe Tour of Utah (2012)
flag-us Eindklassement Tour of Utah (2012)

Grote rondes: 11
flag-it Giro d’Italia (2005: 41, 2006: 45, 2009: 125, 2010: 34, 2011: 15, 2012: 14)
flag-fr Tour de France (2007: 93, 2008: 53)
flag-es Vuelta a España (2010: 79, 2011: DNF, 2012: DNF)

Lees ook
Overzicht: Fiets aan de wilgen 2014

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair