Fiets aan de wilgen 2014: Jens Voigt
maandag 3 november 2014 om 08:43

Fiets aan de wilgen 2014: Jens Voigt

jens voigt

foto: Sirotti

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Publiekslieveling Jens Voigt bijt het spits af in deze reeks.

Jens Voigt
Wie Jens Voigt omschrijft, spreekt al snel in superlatieven over hem. In de herfst van zijn carrière groeide de Duitser uit tot publiekslieveling. Aan zijn loopbaan als beroepswielrenner kwam in september een einde. Voigt, inmiddels 43 jaar, verbrak voor het oog van de camera het werelduurrecord en beëindigde zijn carrière.

In zijn laatste uur als beroepswielrenner fietste hij een – inmiddels alweer verbroken – recordafstand. Op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen kwam Voigt op 18 september tot een afstand van 51,1 kilometer en verbeterde het oude record van Ondrej Sosenka. Het was een passend slot voor zijn carrière van bijna achttien jaar.

Voigt

Het wielerleven van The Jensie is veel te lang om in detail samen te vatten. Hoewel hij nooit een veelwinnaar is geweest, reed hij dankzij vele koersjaren een palmares bijeen om trots op te zijn. Het eerste succes in zijn loopbaan op de fiets dateert uit 1994. In dat jaar zegevierde hij in de inmiddels ter zielen gegane Vredeskoers. De overstap naar de profs liet vervolgens nog even op zich wachten. Pas in 1997 kon hij een profcontract tekenen bij het Australische team ZVV-Giant Australian Institute of Sport.

Na een jaartje in het witblauwe shirt van Gan kleurde zijn koersoutfit eind 1998 Crédit Agricole-groen. In zijn periode in Franse dienst ontwikkelde Voigt wat later zijn handelsmerk zou worden: onverstoorbaar aanvallen. Dat de aanvallen soms ook loont ondervond hij onder meer in 2000. In de Franse wedstrijd Cholet-Pays De Loire versloeg hij David Moncoutié. In datzelfde jaar veroverde hij ook de eindwinst in de Bayern Rundfarht, deze wedstrijd in zijn thuisland zou Voigt in totaal drie keer winnen (2000, 2001, 2004).

jens voigt

Eindklassement van het Critérium International
Het eindklassement van het Critérium International wist hij zelfs nog een keer meer naar zich toe te trekken. Op de erelijst van de drie ritten tellende koers in het noordoosten van Frankrijk prijkt achter de jaren 2004, 2007, 2008 en 2009 de naam van Voigt. Bij het bestuderen van zijn erelijst zullen zijn twee ritzeges in de Tour de France het meest in het oog springen. In de 16e rit van de Tour 2001 is de dan 29-jarige de beste na – hoe verrassend – een lange vluchtpoging. In de straten van Sarran wist hij de Australiër Bradley McGee met enkele tellen voor te blijven.

In 2003, in zijn laatste jaar voor Crédit Agricole, reed Voigt opnieuw een degelijk seizoen. Net als een jaar eerder wint hij de tijdrit in het Critérium International. Ook in Parijs-Bourges ging de Duitser met de bloemen naar huis. Echter in de Tour de France haalde hij de finish niet. In de twaalfde rit lukte het niet finishplaats Toulouse te bereiken, vanwege maag en darmklachten. Aan het einde van dat seizoen maakte Voigt de overstap naar het Deense CSC. Dat was het beginpunt van een lange en succesvolle samenwerking met ploegmanager Bjarne Riis.

Dieptepunt
Het dieptepunt in zijn loopbaan bereikt hij in de Tour de France van 2009. Voigt verloor in de zestiende rit in de afdaling van de Petit Saint-Bernard door een hobbel in de weg de macht over stuur en smakte met hoge snelheid tegen het asfalt. Hevig bloedend en enkele minuten buiten bewust zijn, bleef hij liggen. Voigt werd direct naar een ziekenhuis in Bourg-Saint-Maurice gebracht, waar uiteindelijk een gebroken jukbeen werd geconstateerd.

In dienst van CSC ontpopt Voigt zich tot patron van het team. In zijn eerste Ronde van Italië, in 2006, loodste hij ploegmaat Ivan Basso succesvol naar de eindzege. Twee maanden later mocht hij zelf opnieuw de armen in de lucht steken in de Tour de France. In Montélimar toonde Voigt zich opnieuw de beste aanvaller.

jens voigt

Aan het einde van 2010, inmiddels 39 jaar, kwam een einde aan de samenwerking met Riis. Op moment dat profwielrenners doorgaans de fiets aan de wilgen hangen, of dat al gedaan hebben, ging Voigt een nieuw avontuur aan. In het zog van de broeders Schleck ging hij mee naar Leopard Trek, voor het seizoen 2011. Ondanks zijn leeftijd was van sleet op het lichaam weinig spraken. Kansrijk voor de zege was hij niet vaak, maar dat weerhield hem niet van de aanval. Door amper verval in zijn uitslagen en een groeiende status als cultheld vergaarde Voigt in de herfst van de carrière telkens weer een contract in de WorldTour.

Werelduurrecord
Zijn laatste zege op de weg dateert van 16 mei 2013. In de vijfde rit van de Ronde van Californië ging Voigt op vijf kilometer van de meet op zoek naar de dagzege. De toen 41-jarige renner van Radioshack koos een klein klimmetje uit voor zijn sprong en sloeg gelijk een gat. Twee kilometer later zette Baden Cooke de achtervolging in en ook Thomas De Gendt en Jonas Aaen Jørgensenwilden nog een gooi doen naar de zege. Die drie kregen echter geen ruimte, want de vogel was gevlogen.

Dit jaar stond in teken van het afscheid van de wielersport. De mediagenieke Duitser die zijn kreet “Shut up legs” tot lijfspreuk van velen wielerliefhebbers maakte, sloot zijn carrière op grootse wijze af. Na een heuse ‘Farewell Tour’ in de Verenigde Staten bleek zijn laatste zet een meesterzet: een aanval op het werelduurrecord. Voigt slaagde glansrijk in zijn opzet het negen jaar oude record te breken. Maar helaas voor hem duurde het genot van het record maar kort. Afgelopen week verbrak Matthias Brändle op zijn beur het prille record van Voigt, en daarmee was het: Farewell Jens.

Naam: Jens Voigt
Geboortedatum: 17 september 1971 (43)
Geboorteplaats: Grevesmühlen, Duitsland
Nationaliteit: flag-de Duits
Website: www.thejensie.com
Twitter: @TheJensie

Ploegen:
1997: flag-au ZVVZ-Giant
1998: flag-fr Crédit Agricole
1999: flag-fr Crédit Agricole
2000: flag-fr Crédit Agricole
2001: flag-fr Crédit Agricole
2002: flag-fr Crédit Agricole
2003: flag-fr Crédit Agricole
2004: flag-dk CSC Pro Team
2005: flag-dk CSC Pro Team
2006: flag-dk CSC Pro Team
2007: flag-dk CSC Pro Team
2008: flag-dk CSC Pro Team
2009: flag-dk Saxo Bank
2010: flag-dk Saxo Bank
2011: flag-lu Leopard Trek
2012: flag-lu RadioShack-Nissan
2013: flag-lu RadioShack-Leopard
2014: flag-us Trek Factory Racing

Aantal overwinningen: 58
Belangrijkste overwinningen:
4 keer flag-fr Eindklassement Critérium Intarnational (2004, 2007, 2008 en 2009)
3 keer flag-de Eindklassement International Bayern Rundfarht (2000, 2001 en 2004)
flag-fr Ronde van Frankrijk 2001, etappe 16
flag-fr Ronde van Frankrijk 2006, etappe 13
flag-it Rond van Italië 2008, rit 18
flag-de Eindklassement Ronde van Duitsland 2007
flag-pl Eindklassement Ronde van Polen 2008

Deelnames grote rondes: 20
flag-it Giro d’Italia (2006, 2008 en 2009)
flag-fr Tour de France (1998-2014)
flag-es Vuelta a España –

Lees ook:
Overzicht Fiets aan de wilgen 2014

RIDE Magazine