Fiets aan de wilgen 2014: Floris Goesinnen
dinsdag 25 november 2014 om 09:00

Floris Goesinnen

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Floris Goesinnen is de volgende renner in deze serie.

Halverwege 2006 maakte de toen 22-jarige Goesinnen zijn intrede in het profpeloton, toen hij de overstap maakte van het Continentale team van Van Vliet-EBH Advocaten naar het ProContinentale Skil-Shimano Hij had zich in het begin van dat jaar goed laten zien in onder meer de Hel van het Mergelland en de Ronde van Drenthe en verdiend hiermee een profcontract.

Een jaar later mocht de Noord-Hollander in het voorjaar gelijk zijn opwachting maken in een aantal mooie wedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Zijn beste prestatie behaalde hij echter in eigen land bij de Ronde van het Groene Hart (17e) en opnieuw bij de Hel van het Mergelland (11e). Aan het einde van het seizoen boekte hij zijn eerste profzege in de Nationale Sluitingsprijs in het Belgische Putte-Kapellen.

Ook in 2008 won de renner uit Opperdoes één wedstrijd. In de eerste etappe van de Tour de l’Ain behaalde hij de overwinning. De leiderstrui die daar bij hoorde, moest hij echter al een dag daarna inleveren aan Greg Van Avermaet. Later in augustus reed hij zich in de kijker in de Eneco Tour. Hij reed veelvuldig in de aanval, wat hem veel punten voor de bergprijs opleverde en daarmee ook de bergtrui aan het einde van de rit. Er leek nog een goed najaar aan te komen na een vijfde plek in de Grand Prix d’Isbuerges, maar een paar dagen later brak hij zijn sleutelbeen en was het seizoen voorbij.

Een jaar later werd zijn ploeg Skil-Shimano voor het eerst uitgenodigd voor de Ronde van Frankrijk. Goesinnen haalde het tot de voorselectie, maar mocht uiteindelijk niet meer naar ’s werelds grootste wedstrijd. Andere renners kregen de voorkeur. Overwinningen kwamen er in 2009 niet, een vijfde plek in Halle-Ingooigem en een derde stek in de openingsrit van de Tour de l’Ain waren de beste prestaties van het jaar. 2010 was het laatste jaar bij Skil, maar Goesinnen kon geen potten breken met maar één toptiennotering (7e in de Druivenkoers).

Een nieuw avontuur wachtte er in 2011 op de Nederlander. Hij koos namelijk voor een overgang naar het Australische Drapac Cycling Team. Deze ploeg rijdt voornamelijk haar wedstrijden in de Asia Tour en zo was Goesinnen niet meer zo vaak in Europa actief. Tijdens het Nederlands kampioenschap in Ootmarsum deed hij het echter voortreffelijk met een vierde plek achter Pim Ligthart, Bram Tankink en Reinier Honig.

Goesinnen reed tot en met het einde van dit jaar voor de Australische formatie waarbij hij twee overwinningen wist te boeken. In 2011 won hij de vijfde etappe van de Ronde van Taiwan en een jaar later boekte hij een ritzege in de Flèche du Sud in Luxemburg. De laatste twee jaar van zijn carrière kon geen resultaten van belang meer neerzetten.

Naam: Floris Goesinnen
Geboortedatum: 30 oktober 1983 (31)
Geboorteplaats: Opperdoes, Noord-Holland
Nationaliteit: flag-nl Nederlands