Fiets aan de wilgen 2013: Jurgen Van de Walle

dinsdag 5 november 2013 om 06:49
Jurgen Van de Walle

foto: Sirotti

Voor vele renners was het afgelopen seizoen, al dan niet voorlopig, het laatste in hun profcarrière. Door het verdwijnen van veel ploegen moesten sommigen onverhoopt de fiets aan de wilgen hangen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2013 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Ditmaal is het de beurt aan Jurgen Van de Walle.

Jurgen Van de Walle werd op 9 februari 1977 in het West-Vlaamse Eernegem geboren. Van de Walle ontwikkelde al vroeg de passie voor het wielrennen, en al snel bleek dat hij ook erg getalenteerd was. Zo maakte hij in 1995 indruk bij de junioren met een Belgische titel op de weg, en in datzelfde jaar een tweede plaats in het Belgisch kampioenschap tegen de klok. Vier jaar later tekende de op dat moment 22-jarige renner een tweejarig profcontract bij het Belgische Palmans. In die twee jaar boekte Van de Walle al zijn eerste profzege: de eerste etappe in de Spaanse rittenkoers Circuito Montañés.

In de daaropvolgende jaren verzamelde Van de Walle in dienst van onder meer Landbouwkrediet en Topsport Vlaanderen de nodig ereplaatsen, en ontwikkelde hij zich tot een degelijke knecht. Dat werd opgemerkt door Patrick Lefevere, manager van de Quick Step-ploeg, die de Belgische renner een kans gaf in de WorldTour. Jarenlang reed Van de Walle zich leeg voor kopmannen Tom Boonen en Stijn Devolder, tot hij in 2009 zelf in de beslissende ontsnapping in Halle-Ingooigem kwam te zitten, en alleen voorop bleef. Een jaar later herhaalde de Belg dit kunstje, waardoor hij tot op heden nog steeds recordhouder is in de Vlaamse semiklassieker.

In datzelfde jaar kreeg Van de Walle in de Brabanste Pijl een nieuwe kans op een overwinning. In de eerste kilometers van de wedstrijd trok hij samen met vijf anderen op pad. De zeskoppige vlucht kreeg echter een te grote voorsprong van het peloton, waardoor Van de Walle en zijn vluchtgenoten mochten strijden om de zege. In de diepe finale reed de renner van Quick Step nog weg met Sébastien Rosseler en Thomas De Gendt, maar in de sprint was hij geen partij voor hen. Dankzij zijn aanvallende rijstijl versierde Van de Walle wel een contract bij Omega Pharma-Lotto, dat later omgedoopt werd tot Lotto-Belisol.

Bij deze ploeg vatte de veteraan het laatste deel van zijn carrière aan, dat vooral gekenmerkt werd door pech. In het voorjaar van 2011 vervulde Van de Walle een belangrijke rol voor kopman Philippe Gilbert. Dat werd beloond met een Tourselectie, maar de Belgische renner moest na een valpartij in etappe vier al opgeven. Twee jaar later kwam Van de Walle voor de laatste keer aan de start van de Vuelta, maar ook daar sleurde een blessure hem uit de race. De 36-jarige Belg vertrok enkele weken later nog wel Il Lombardia, maar de blessure bleek te ernstig om uit te rijden. Zijn gedroomde afscheid in de kermiskoers van Zwevezele kwam er om diezelfde reden niet.

Naam: Jurgen Van de Walle
Geboortedatum: 9 februari 1977 (36)
Geboorteplaats: Eernegem, België
Nationaliteit: Belg
Website: Geen
Twitter: @WallyJur

Ploegen:
1999: flag-be Palmans-Collstrop
2000: flag-be Palmans-Collstrop
2001: flag-be Landbouwkrediet-Colnago
2002: flag-be Vlaanderen-T Interim
2003: flag-be Chocolade Jacques-Wincor Nixdorf
2004: flag-be Landbouwkrediet-Colnago
2005: flag-be Quick Step-Innergetic
2006: flag-be Quick Step-Innergetic
2007: flag-be Quick Step-Innergetic
2008: flag-be Quick Step-Innergetic
2009: flag-be Quick Step-Innergetic
2010: flag-be Quick Step-Innergetic
2011: flag-be Omega Pharma-Lotto
2012: flag-be Lotto-Belisol
2013: flag-be Lotto-Belisol

Belangrijkste overwinningen:
flag-es Circuito Montañés 2000, Rit 1
flag-be Halle-Ingooigem 2009
flag-be Halle-Ingooigem 2010

Aantal overwinningen: 3

Grote rondes: 9
flag-it Giro d’Italia (2004, 2006, 2007)
flag-fr Tour de France (2008, 2009, 2010, 2011)
flag-es Vuelta a España (2011, 2013)

Rubriek: Fiets aan de wilgen 2013:
Juan Antonio Flecha
Jurgen Van de Walle

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair