Fiets aan de wilgen 2013: Baden Cooke en Timothy Duggan

woensdag 11 december 2013 om 16:19

foto: Sirotti

Voor vele renners was het afgelopen seizoen, al dan niet voorlopig, het laatste in hun profcarrière. Door het verdwijnen van veel ploegen moesten sommigen onverhoopt de fiets aan de wilgen hangen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2013 hun laatste seizoen in het profpeloton was. We komen bijna aan het einde van deze serie, met deze keer Baden Cooke en Timothy Duggan.

Baden Cooke
De Australiër Cooke begon net als veel landgenoten op de baan, maar reed als jongere ook al vroeg wegwedstrijden. Op zijn tweeëntwintigste beleefde hij zijn grote doorbraak, door nationaal kampioen op de madison te worden. Hij was toen ook oppermachtig in de Herald Sun Tour, al was die op dat moment nog niet zo populair als nu.

Het winnen van twee etappes in de Ronde van de Toekomst in het jaar daarop leverde hem een contract bij ProTeam Française des Jeux op. Dat beloonde hij in zijn eerste jaar bij de ploeg, 2002, direct met winst in Dwars door Vlaanderen, Parijs-Corrèze, de Tro-Bro Léon en enkele andere wedstrijden. Ook kwam hij als negende over de streep op het Wereldkampioenschap.

2003 werd verreweg het mooiste jaar voor de Aussie. Tien jaar geleden won hij zowel de tweede etappe als het sprintklassement in de Tour de France, een koers die hij in totaal zes keer reed. Cooke werd bekend als een bij vlagen roekeloze sprinter, en de schouderduels die hij met landgenoot Robbie McEwen in de Franse finishplaatsen uitvocht zal menig wielerfan zich nog kunnen herinneren.

Hoewel hij de jaren daarna nog elk seizoen zijn zeges pakte, waren die niet zo groot meer als in 2003. Cookie werd niet sterker naarmate hij dichter bij de dertig kwam, en moest genoegen nemen met teams onder het hoogste niveau, waar hij dan wel sprintkopman was. In de Belgische semiklassiekers bleef hij jarenlang meedoen om het podium, maar winst zat er niet meer in. In de nadagen van zijn carrière kwam hij wel weer op het hoogste niveau terecht, alwaar hij vooral fungeerde als knecht.

Naam: Baden Cooke
Geboortedatum: 12 Oktober 1978 (35)
Geboorteplaats: Benalla
Nationaliteit: flag-au Australisch
Website: Geen
Twitter: klik

Ploegen:
2000: flag-us Mercury-Mannheim Auctions
2001: flag-us Mercury-Viatel
2002: flag-fr La Française des Jeux
2003: flag-fr Fdjeux.com
2004: flag-fr FDJeux.com
2005: flag-fr Française des Jeux
2006: flag-be Unibet.com
2007: flag-se Unibet.com
2008: flag-gb Barloworld
2009: flag-nl Vacansoleil
2010: flag-dk Team Saxo Bank
2011: flag-dk Team Saxo Bank – Sungard
2012: flag-au Orica-GreenEDGE
2013: flag-au Orica-GreenEDGE

Aantal overwinningen: 36

Belangrijkste overwinningen:
flag-fr Tour de France 2003: Etappe 2 en Groene Trui
flag-ch Ronde van Zwitserland 2003: Etappe 9
flag-be Dwars Door Vlaanderen 2002

Grote rondes: 9
flag-it Giro d’Italia (2005, 2010)
flag-fr Tour de France (2002 – 2005, 2008, 2012)
flag-es Vuelta a España (2013)

Timothy Duggan

Duggan

Afkomstig uit Boulder, een stad die naast wielrenners vooral veel skiërs heeft voortgebracht, was ook de jonge Timmy Duggan op de middelbare school al druk bezig met op latten van een berg afglijden. Om ’s zomers in conditie te blijven, pakte hij het fietsen op. Toen bleek dat dit hem bijzonder goed afging, startte hij al snel zijn professionele carrière.

Dat gebeurde bij TIAA-CREF, de voorloper van het huidige Garmin-Sharp, dat hem een contract aanbood nadat hij derde in het Amerikaanse beloftekampioenschap op de weg en, voor het tweede jaar op rij, tweede in de tijdrit geworden was. Duggan groeide met de ploeg mee en ontwikkelde zich vooral als allround knecht. In 2011 ging hij op avontuur bij het Italiaanse Liquigas, om in 2013 na een jaar bij Saxo-Tinkoff de fiets aan de wilgen te hangen. Tussendoor beleefde hij in 2012 nog wel zijn finest hour: hij werd Amerikaans kampioen op de weg na een ontsnapping uit de kopgroep.

Veel koersen reed Duggan niet meer in zijn laatste jaar, want hij brak al in januari zijn been. “Dit was waarschijnlijk het zwaarste seizoen uit mijn carrière. Ondanks veel steun van geweldige ploegmaten bij Saxo-Tinkoff, haatte ik bijna iedere dag van het seizoen. Ik voelde me ellendig en depressief”, aldus de inwoner van Nederland, Colorado. “Het is enorm frustrerend om niet op je beste niveau te kunnen zijn als sporter. Erger nog: ik wist niet zeker meer of ik dat überhaupt nog wilde.” En dus besloot hij het professionele fietsen voor gezien te houden.

Naam: Timothy Duggan
Geboortedatum: 14 november 1982 (31)
Geboorteplaats: Boulder
Nationaliteit: flag-us Amerikaans
Website: klik
Twitter: klik

Ploegen:
2005: flag-us TIAA-CREF
2006: flag-us TIAA-CREF
2007: flag-us Team Slipstream
2008: flag-us Garmin-Chipotle
2009: flag-us Garmin-Slipstream
2010: flag-us Garmin-Transitions
2011: flag-it Liquigas-Cannondale
2012: flag-it Liquigas-Cannondale
2013: flag-dk Team Saxo-Tinkoff

Aantal overwinningen: 2

Grote rondes: 0

Rubriek Fiets aan de wilgen 2013:
Juan Antonio Flecha
Jurgen Van de Walle
Anders Lund
Angelo Furlan
Sandy Casar
Yann Huguet
Denis Menchov
David Zabriskie
Anthony Charteau
Anthony Ravard
Bert Grabsch
Andreas Klöden
Xavier Florencio
Mikel Astarloza
Christian Vande Velde
Levi Leipheimer
Marco Pinotti
Stuart O’Grady
Robert Hunter
Niko Eeckhout
Staf Scheirlinck
Baden Cooke
Timoty Duggan

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair